Compania Lytro a devenit celebra dupa ce a anuntat fabricarea primului aparat foto care permite focalizarea DUPA ce ati declansat. Au venit cu primul model acum trei ani, iar calitatea imaginilor lasa mult de dorit. Acum, a sosit pe piata generatia a doua, care, cel putin la prima vedere promite o revenire in forta. L-am primit cu reticenta la teste, dupa experienta cu prima generatie, dar am zis sa vad in ce masura tehnologia Light Field s-a maturizat. Ei bine, iata acum concluziile!

Lytro Illum in test

Lytro Illum in test
Lytro Illum in test

Specificatii tehnice pe scurt:

  • Obiectiv zoom 30-250mm (zoom 8,3x)
  • Distanta focala f/2.0 constanta
  • Senzor Lytro Light Field,     1/2″ (6.4 x 4.8 mm), cu 40 de milioane de celule fotosensibile, rezolutie finala imagine: 5Mpx
  • LCD rabatabil, sensibil la atingere, 4 inch, 1.2 milioane de pixeli
  • Procesor Snapdragon 800
  • Format: Lytro-RAW (convertibil in JPEG sau MOV – animatie)
  • Timp de expunere: 32 – 1/4000 sec
  • Fotografiere in rafala cu panala 3fps
  • Stocare pe carduri SD/SDHC/SDXC   (1 slot)
  • Conectivitate: USB 3.0 si WI-Fi
  • Greutate: 940g
  • Dimensiuni: 86 x 145 x 166 mm

Constructie si utilizare

Lytro Illum este noul concept cu care americanii incearca sa revina in atentia noastra. Ca si modelul anterior, aparatul surprinde imagini intr-un mod neconventional, care permite utilizatorului sa aleaga ulterior zona de focus dorita, procesand imaginile pe computer cu ajutorul unui soft special. Acum insa, diferenta majora este chiar camera in sine, care arata si poate fi utilizata ca un aparat foto conventional. Bine, termenul “conventional” este discutabil in cazul Lytro, toate produsele lor fiind departe de a putea fi incadrate in zona aparatelor foto digitale ‘clasice’.

Lytro Illum este construita in jurul unui senzor CMOS de 1 inch si un obiectiv cu diafragma maxima f/2 si distanta focala echivalenta 30-250mm (zoom 8,3x) si poate fi utilizata atat in modul Auto cat si in Program sau Prioritate de timp sau ISO (da, nu are prioritate de Diafragma ci doar de ISO..). Senzorul CMOS este format din 40 de milioane de celule fotosensibile, care inregistreaza razele de lumina si compun imaginea finala, de aproximaitv 5 megapixeli, cu zona de focus variabila.  In plus, are ecran LCD rabatabil si sensibil la atingere  si – bineinteles – permite incarcarea imaginilor pe retelele sociale, cu aplicatiile bine-cunoscute.

O mare bila alba pentru Lytro il reprezinta designul si constructia camerei. E solida, e construita din aluminiu si arata excelent. Dar e mare, e mult mai mare decat ma asteptam. Oricum, are un obiectiv cu zoom 8x si – atentie – diafragma constanta f/2.0, o caracteristica cu care nu multe aparate actuale se pot lauda. Probabil asta ii justifica oarecum pretul, dar despre asta vorbim putin mai incolo.

Camera sta bine in mana, are un design atipic dar care cu siguranta va fi pe placul multora, mai ales celor care sunt adeptii celor mai noi tehnologii. Este o camera futurista, atata la exterior cat si la interior. Dar, poate cea mai interesanta experienta este meniul si modul de lucru. Lytro Illum ofera patru moduri de fotografiere: Program / Prioritate de Timp / Manual si … Prioritate de ISO. Ce lipseste? Da, Prioritatea de Diafragma, modul atat de indragit de majoritatea dintre noi. El a fost inlocuit cu prioritate de ISO din motive tehnice: camera nu are diafragma variabila, ea este fixata la f/2, controlul profunzimii facandu-se din software, folosind multiplele planuri din care se poate focaliza (un fel de focus stacking pentru profunzime mare de camp).

Din pacate insa, camera porneste lent si, odata cu noul obiectiv, s-a pierdut si unul din avantajele primei generatii Lytro: inainte de fiecare declansare, camera sta 1-2 secunde pentru a pre-focaliza, din motive nu foarte evidente, dar care tin probabil de structura blocului optic, mult mai complex decat cel din primul model Lytro. Asadar, chiar daca practic puteti alege sa focalizati in orice plan, ulterior, atunci cand prelucrati imaginile, camera tot focalizeaza inaintea declansarii. Asta nu ar fi neaparat o problema, toate aparatele conventionale facand asta, dar de multe ori camera Lytro rateaza focusul sau face focus-hunting chiar si in conditii bune de iluminare si contrast si nu va permite sa declansati. Probleme de firmware sau probleme tehnice, nu stiu, dar cert este ca in acele momente intervine frustrarea…

Totusi, meniul arata bine iar ecranul LCD rabatabil de 4 inch, este mare, imens as putea spune si ofera un feeling placut in utilizare. Raspunde bine la comenzi, iar meniul arata de parca ar fi proiectat de Apple.

Lytro Illum salveaza fotografiile pe cardul SD intr-un format propriu, denumit generic Lytro-RAW. Aceste imagini pot fi deschise doar cu aplicatia oferita de Lytro, care este practic un convertor RAW mai dezvoltat, ce va permite si refocalizarea. Iata cum arata aplicatia Lytro:

Calitatea imaginilor, ISO, dynamic range

Ca sa putem vorbi de calitatea imaginilor surprinse de Lytro, trebuie sa va spun pe scurt cum se ajugne la imaginea finala. Camera salveaza pe card fotografiile intr-un format propriu (Lytro-RAW cu extensie .LFP). Acestea pot f deschise doar cu aplicatia Lytro, care va permite conversia in mai multe moduri: in JPEG (rezultand o imagine conventionala) sau ANIMATIE MOV sau GIF, rezultand un scurt videoclip cu imaginea trecand prin toate planurile de focalizare. Oricare format il alegeti puteti salva imagini standard, 2D sau 3D, aceasta fiind o functie interesanta a camerei Lytro: foloseste capacitatea de a focaliza pe mai multe planuri pentru a produce imagini 3D.

Din pacate imaginile sunt slabe calitativ. Chiar si in ciuda rezolutiei de maxim 5 megapixeli ale imaginii finale convertita in JPEG (mult sub standardele actuale), cadrele au o calitate redusa daca sunt vizualizate la rezolutia originala. Ramane principalul atuu: refocalizarea, dar chiar si asa, ma gandesc, cine este dispus sa sacrifice calitatea imaginii finale, sa aiba parte de un dinamic range redus si sa plateasca un pret pentru aparatul asta echivalent cu al unui Full Frame bun, doar pentru a putea refocaliza mai tarziu? Utilitatea acestei functii este extrem de limitata, in practica, chiar daca ea „da bine” pe hartie…

Iata cateva exemple. Dupa ce am prelucrat fotografiile in aplicatia Lytro, le-am putut salva online pe siteul Lytro gratuit, iar de aici le pot trimite prietenilor, le pot da share pe retelele sociale si – mai ales – vi le pot arata cu embed mai jos, astfel incat sa incercati chiar voi functia de refocalizare! Enjoy!

Calitate redusa a imaginilor JPEG finale

Va spuneam mai sus ca imaginile au o calitate slaba. Iata cateva cadre converite in JPEG (deci imagini finale, asa cum suntem obisnuiti de la alte camere). Ce vedeti aici sunt chiar imaginile incarcate la rezolutia originala de 5 megapixeli. Asadar le puteti salva si analiza chiar voi, aceasta fiind calitatea maxima oferita de Lytro Illum!

 

Dinamic range redus

Una din problemele majore ale noii camere Lytro este gama dinamica foarte redusa a senzorului. Probabil dimensiunile mici (senzor de compacta, 1/2 inch) si multe celule fotosensibile „inghesuite” pe el, reprezinta principalul motiv pentru care camera nu poate tine pasul cu standardele actuale. Iata doua exemple:

 

Pret

Lytro Illum costa in Romania aproape 7.000 de lei. (mai mult decat un DSLR Full Frame). Un pret mult prea piperat pentru performantele foto ale camerei…

Concluzii

Lytro Illum (Light Field Camera) este, cu siguranta, un model revolutional si inedit. Intr-o piata foto supra-aglomerata cu zeci de modele, multe asemanatoare intre ele ca specificatii, Lytro Illum reprezinta o gura de aer proaspat. Daca primele impresii sunt pozitive, camera avand un design remarcabil si un body foarte bine construit, transferul fotografiilor pe laptop si prelucrarea acestorea releva o serie de limitari ale senzorului (in special) care justifica cu greu alegerea acestui model. Chiar daca optic sta bine, avand un obiectiv cu zoom mare si luminozitate constanta f/2.0, calitatea slaba a imaginilor JPEG finale, rezolutia mica si gama dinamica redusa reprezinta trei aspecte care nu sunt compensate pe deplin de posibilitatea focalizarii ulterioare. Asada, Lytro Illum reprezinta o camera inedita, fara indoiala, dar cu utilitate scazuta si un pret invers proportional cu calitatea imaginilor… Lytro Illum costa in Romania aproape 7.000 de lei (mai mult decat un DSLR Full Frame).

Nota Clubul Foto: 6/10

Bile albe:

  • Design tehnic, modern. minimalist
  • Body din aluminiu, solid
  • Posibilitatea de a focaliza dupa ce am facut fotografia ofera cateva avantaje
  • Plaja focala mare
  • Obiectiv cu diafragma constanta f/2.0
  • Ecran LCD cu unghi variabil, multi-touch
  • Conversia imaginilor in 2D si 3D
  • Export foto-animatii (MOV)

Bile negre:

  • Calitatea scazuta a imaginilor
  • Dynamic range limitat
  • Timp de pornire lent
  • Ratari de pre-focalizare (care intarzie declansarea)
  • Lipsa vizorului electronic
  • Interfata necesita o buna perioada de acomodare
  • Pretul mult prea piperat

4 COMENTARII

  1. Pai camera asta foto, daca asa s-o fi numind, are cam de toate: pixeli multi in senzor dar nu si in imaginea finala, obiectiv imens dar nu si zoom (8x e insuficient), greutate mare dar nu si portabilitate, re-focalizare revolutionare dar care nu functioneaza si pe hartie(!!!), a da, si mai are ceva, un pret imens care insa va descuraja pe majoritatea celor care ar fi tentati. Practic, in afara de refolcalizare, nu ofera nimic nou, din contra, toti parametrii sint depasiti chiar si de aparatele foto de tip sapuniera. Si asta la un pret cu mai putin de 10 ori mai mic. Doar daca va avea zoom optic de minim 50x, senzor de minim 24 (sau chiar 36) mega pixeli, posibil obiective interschimbabile, si cam tot cu acelasi pret, posibil atunci sa atraga atentia. Si pe cind se vor petrece si aceste transformari, vor fi pe piata aparate si mai si…

  2. 1. Asteptam de mult cu interes un review al acestui aparat de la cineva care l-a tinut fizic in mana. citisem despre el de vreun an si eram curios cum se comporta. O „mica” observatie pentru Calin: aparatul nu „focalizeaza” la declansare asa ca intarzierea de cateva secunde la declansare trebuie sa aiba o alta explicatie. Se poate regla profunzimea de camp, care apare in histograma pe ecran de la nuante de verde la orange. Aparatul este bazat pe o tehnologie noua (desi cunoscuta teoretic de circa 100 de ani) dar e prima data cand este implementata intr-un aparat „compact” (nu ma refer la dimensiunile aparatului in termenii fotografici). Pana cu cativa ani in urma se putea fotografia cu „raze” (ceea ce face lytro) utilizand cateva sute de camere foto simultan. Ren Ng, fondatorul lytro a studiat fotografia cu raze multi ani, are un doctorat Magna cum Laude la Stanford, apoi a dorit sa transpuna ideile sale teoretice in practica si a fondat Lytro. O observatie: obiectivul de la Illum are 9 elemente si cantareste cca. 250gr., un obiectiv similar de la Canon (similar ca apertura si zoom) are 18 elemente de sticla si cantareste de 4-5ori mai mult. Care e diferenta? Softul. Ceea ce nu face sticla corecteaza algoritmul matematic ce sta in spatele Lytro.
    2. In 1996 Olympus a lansat modelul c-800, prima camera digitala accesibila ca pret, la aprox. 250$ in USA cu numai 800k (0.8Mpx) rezolutie. Obiectivul: o simpla lentila (puteau sa puna si o mica gaurica in loc) comuna pentru compactele pe film de la acea vreme pe care Kodak le vindea ca aparate de unica folosinta (se aruncau cand se termina filmul). La acel moment evident ca fotografii profi, utilizau Canon Rebel sau Nikon pe film de 35mm. Si au privit „jucaria” de la Olympus ca o ciudatenie pentru copii. Au urmat alte modele Camedia c-2000 cu 2.1Mpx, C3000 cu 3.3 Mpx si zoom, s.a.m.d… Acum… toata lumea fotografiaza pe digital.
    3. Faptul ca ideea fotografiei cu raze si postfocalizarea prinde, e aratata si de faptul ca telefoanele inteligente au inceput sa imite ideea. HTC One utilizeaza doua camere foto pentru aceeasi idee: postfocalizarea. Nokia au si ei un soft care face asta. Steve Jobs, cand inca traia a colaborat cu Ren Ng pentru a imbunatati iPhone la capitolul foto. Steve Jobs era la curent cu tot ce insemna inovatie si dorea ca produsele Apple sa fie revolutinare. Alte telefoane mobile fotografiaza cu camp de profunzime foarte mare (de la 0 la infinit…) ceea ce e specific lentilelor cu diametru mic (apertura) si apoi din soft aplica un fel de „blur” zonelor pe care doreste sa le defocalizeze. Nu e ceea ce face Illum dar e mai ieftin si efectul e cam tot pe acolo.
    4. Razboiul pixelilor: prima intrebare pe care o pun multi cand aud de un aparat nou e: cati MPX are? Am mai scris intr-o postare ca peste o anumita limita nu va mai conta numarul de MPX. La obiectivele actuale credeti ca e vreo diferenta intre, sa zicem 50Mpx si 200 Mpx? Ce va face diferenta, daca intr-adevar tehnologia permite un numar mai mare de Mpx pe sensor e matematica din spatele procesorului care sa corcteze anumite abateri ale sticlei. Cred ca un 25-30Mpx reali (pe foto finala) e suficient, ca sa nu mai spun ca 90% din fotografii (ma refer nu numai la prof ci la tot poporul care are un aparat foto sau un telefon smart) sfarsesc pe internet cu rezolutii de 2-5Mpx. Diferenta de la 30Mpx la cat poate sensorul vor fi folositi la imbunatatirea imaginii: cresterea calitatii culorilor (pe numar mai mare de biti), cresterea dinamicii (asta tine tot de numarul de biti ai convertorului analog-digital) si chiar corectarea unor aberatii de claritate sau cromatice ale sticlei, ceea ce Illum face deja.
    5. O anecdota cu Ren Ng: a dorit un aparat foto care sa focalizeze dupa fotografiere, deoarece nu putea sa-si fotografieze fetita de 5 ani care nu „statea” la poza. Aparatul se comporta bine din acest punct de vedere la fotografia sportiva (am vazut cateva imagini interesante pe internet).
    Concluzia? e o tehnologie noua, viitorul e matematica, algoritmul transpus in software si mai vedem peste 10 ani daca Canon si Nikon nu se vor bate pe tehnologia Ray (Light) Field Camera.

    • Ba da, focalizează la declansare, nu mai e „free focus” ca generatia anterioara (am avut si primul lytro, in mai anul trecut, deci pot sa imi dau seama de diferente, tinandu-le pe ambele in mana) . Iar ratarile de focus, care intarzie/blocheaza declansarea sunt similare cu problemele asemanatoare de focus (ca si comportament al camerei) de la DSLR-uri/Mirrorless. Se comporta la fel, cand rateaza. In fine, vorba ta, mai vedem peste 10 ani, dar deja compania lytro a declarat ca renunta la 50 de oameni si se ‘focalizeaza’ pe video. Deci cam schimba macazul, se pare ca pe foto nu reușesc sa ajunga la rezultatele dorite si e clar ca la nivelul actual nu se pot bate cu concurenta (clasica).

Comments are closed.