Testul complet al lui Nikon D750. L-am avut in ‘redactia’ Clubului Foto pentru o saptamana, timp in care am reusit sa fac peste 700 de cadre si sa inregistrez 10 secvente video, in conditii diverse. Este cel mai nou si – poate – cel mai asteptat DSLR lansat de Nikon in ultimul an. Are si cu ce se lauda: un senzor CMOS de 24 de megapixeli, sistemul Autofocus de la Nikon D4s (imbunatatit chiar, sensibil acum pana la -3EV fata de -2EV la varful de gama) si este primul DSLR Pro cu ecran LCD rabatabil si Wi-Fi integrat. In plus, cu o rafala de 6,5 cadre pe secunda este cel mai rapid DSLR Full Frame al niponilor dupa D4s. Asadar, un aparat de la care asteptarile nu pot fi decat mari! Cum se descurca in practica, insa? Aflam impreuna in continuare!

Nikon D750 in test, cu obiectivul Nikkor 58mm f/1.4

Nikon D750 cu Nikkor 58mm f/1.4G - configuratia de test
Nikon D750 cu Nikkor 58mm f/1.4G – configuratia de test

Nikon D750, 58mm f/1.4 @ f/1.8, ISO 3200:

Nikon D750 – Specificatii tehnice pe scurt

Iata care sunt, pe scurt, specificatiile tehnice ale lui Nikon D750:

  • Senzor CMOS FX
  • Rezolutie 24,3 megapixeli
  • Sistem AF cu 51 de puncte Multi-Cam 3500-FX II AF ( cu 15 senzori tip Cruce)
  • ISO 100-12.800 (extins pana la 51.600)
  • Procesor de imagine EXPEED 4
  • Ecran LCD rabatabil, 3.2 inch
  • Wi-Fi integrat
  • Filmare Full HD 1080p at 24/25/30/50 / 60p
  • Timp de expunere 30s – 1/4000 – Bulb
  • Fotografiere in rafala cu pana la 6,5 cadre pe secunda (FX)
  • Senzor pentru masurarea expunerii cu 91,000 pixeli
  • Microfon stereo incorporat
  • Body protejat impotriva stropilor de apa si a intemperiilor
  • Blitz pop-up integrat
  • Stocare pe 2 carduri SD/SDHC
  • Grip Nikon MB-D16

Constructie si utilizare

Nikon D750 se situeaza in gama producatorului intre modelul full frame entry Nikon D610 si Nikon D810, cu un body mai usor decat al acestuia din urma si cu o rezolutie mai redusa (“doar” 24 de megapixeli versus 36 la D810). Body-ul are o ergonomie buna, nu este nici prea mare dar nici prea mic, butoanele sunt amplasate la indemana iar ecranul rabatabil este un feature binevenit (si foarte util pentru cei care filmeaza, dar nu numai…). D750 are greutate de doar 800 de grame, ceea ce il face unul din cele mai usoare DSLR-uri Full Frame de pe piata.

Totusi, body-ul nu se aseamana cu cele din gama Pro. Cei atenti la detalii vor observa in primul rand forma vizorului, care nu seamana cu cea a viewfinderului lui D810/D4s, dar si rotita de selectie a modurilor de fotografiere.

In partea de sus se regaseste ecranul LCD secundar, care afiseaza principalii parametrii de expunere (timp, diafragma, iso, compensarea expunerii), numarul de cadre ramase, autonomia acumulatorului dar nu si setarea balansului de alb. Tot aici se regaseste butonul de acces rapid la modul de masurare a expunerii (matrice, central partial, spot), butonul declansator si butonul dedicat pentru pornirea si oprirea inregistrarii video.

Nikon D750 are blitz pop-up integrat, iar langa acesta, in partea stanga, se regaseste rotita de acces la modurile de fotografiere. Dupa cum se poate vedea, aceasta include atat modurile semi-automate (P/A/S) si Manual, dar si – atentie – modul Full Auto, scene presetate si un set de efecte speciale! Totusi, aceste caracteristici mai mult ca sigur nu vor fi utilizate de catre cei care li se adrseaza D750, adica de catre fotografii semi-profesionisti si profesionisti, fiind mai degraba pe placul celor care aleg modele entry-level si mai potrivite sa se regaseasca pe un aparat precum D610 sau DSLR-urile cu senzori APSC. Asadar, prezenta lor in meniu este destul de redundanta si nu voi pune accentul pe ele in acest test, tocmai pentru ca aparatul se adreseaza unui target care nu foloseste, in general, functiile automate sau filtrele direct din aparat.

Poate cea mai interesanta caracteristica a body-ului lui D750 este ecranul LCD rabatabil, o noutate in gama DSLR-urilor cu senzor Full Frame de la Nikon.

Prima curiozitate pe care am avut-o a fost sa aflu in ce masura sistemul de rabatare este suficient de solid pentru a rezista modului de utilizare la care sunt supuse body-urile din gama Pro si semi-pro. Surprinzator, dar sistemul de rabatare ales de Nikon pare suficient de solid, fiind construit integral din metal. Din pacate, ecranul se rabateaza doar vertical, nu si lateral, fiind mai dificil de utilizat pe trepied. Totusi, pe principiul „mai bine asa decat deloc”, apreciez prezenta ecranului rabatabil pe acest DSLR, deoarece imbunatateste versatilitatea body-ului si permite incadrarea mai facila din unghiuri greu accesibile (asta ca sa nu mai mentionez si utilitatea lui pentru cei care filmeaza!). As zice ca „era si timpul…!” sa avem asa ceva si pe DSLR-uri.

In lateral se regasesc conectorii (printre care si cel HDMI ce permite inregistrarea fluxului video necompresat), iar in partea dreapta este usita de acces la cardurile de memorie, pentru care D750 are doua sloturi, ambele de tip SDHC UH-I, de mare viteza.

Toate imaginile cu Nikon D750 din test:

 

Meniurile

La acest capitol, Nikon D750 mosteneste modelele mai avansate, oferind un grad destul de mare de personalizare, multe functionalitati pentru avansati dar carora li se adauga si functii pentru cei mai putini experimentati. Chiar daca face parte din gama „semi-pro”, in meniul lui D750 gasim si scene presetate, dar si filtre si efecte speciale. Totusi, n-am sa insist foarte mult asupra lor, pentru ca eu consider ca fotograful care isi achizitioneaza un D750 nu va utiliza aceste functii. In schimb, este binevenit intervalometrul, functia de ajustare a focusului (lens micro-adjustment) dar si convertorul RAW/NEF integrat (pentru cand aveti de livrat rapid fotografii, chiar si sample-uri, mai ales ca D750 are si Wi-Fi integrat, deci transferul si distribuirea imaginilor este mult mai rapida si facila).

Iata cateva imagini cu meniul lui D750 si functiile care se regasesc acolo:

Toate imaginile cu meniul lui D750:

 

Calitatea imaginilor, ISO si sistemul autofocus

Daca la exterior, D750 iese in evidenta in primul rand datorita ecranului rabatabil (asa cum spuneam…), in interior ne ofera mai multe motive de bucurie. In primul rand, senzorul CMOS de 24 de megapixel este excelent. Chiar daca, in mod surprinzator, cei de la Nikon au pastrat filtrul AA pe suprafata senzorului (o decizie destul de ciudata avand in vedere tendinta companiei de a lansa pe piata aparate cu senzori fara filtru AA, in ultimii ani), calitatea imaginilor si nivelul detaliilor este la superlativ. Culorile sunt reproduse excelent, imaginile au contrast bun, iar senzorul de expunere isi face bine treaba in majoritatea situatiilor.

In acest test aveti imagini transformate din RAW cu Nikon Capture NX-D, iar fotografiile de noapte sunt JPEG-uri direct din aparat, pentru a vedea astfel cum se comporta si procesorul de imagine intern. Nu i-am uitat nici pe cei care au cerut imagini RAW sa testeze posibilitatile de prelucrare oferite de fisierele lui D750 pe calculatoarele proprii, asadar mai jos aveti si o arhiva cu 6 imagini in format NEF, pe care le puteti prelucra dupa bunul plac!

Sigur, un aparat cu un senzor ce ofera o rezolutie mare, asa cum este D750, are nevoie de „sticla” buna, adica de obiective de calitate. In acest test m-a ajutat mult obiectivul Nikkor 58mm f/1.4, cu care sunt realizate toate imaginile, un obiectiv excelent din toate punctele de vedere si caruia pot sa ii reprosez, practic, un singur lucru: aberatii cromatice destul de pronuntate la deschiderea maxima a diafragmei (f/1.4). In rest, este un excelent obiectiv pentru portret, evenimente sau street, ce ofera o acutanta excelenta, culori placute si un contrast bun, de fiecare data.

Dupa senzor, sistemul Autofocus este a doua „vedeta” cu care se lauda D750, un aparat care a reusit sa ma surprinda cu capacitatea sa de a focaliza in bezna aproape totala, pe strazile din centrul vechi, la ora 10 noaptea. Nu a ratat focusul decat in 5 imagini din peste 700, ceea ce il situeaza intre cele mai bune aparate testate de mine din acest punct de vedere (poate chiar cel mai bun…).

In schimb, am observat o usoara tendinta de a supraexpune, ce-i drept efect vizibil in sub 5% din cadre, dar care trebuie notat in acest review. Totodata, colorimetrul integrat isi face excelent treaba ziua, dar seara sau in lumina mixta este obligatoriu sa trageti RAW (NEF) si sa ajustati apoi balansul de alb in postprocesare, daca vreti sa obtineti imagini optime (si) din acest punct de vedere.

Nu in ultimul rand, pentru ca am tras ziua, in lumina puternica, am compensat oarecum lipsa timpului de expunere 1/8000 cu valoarea ISO 50 (extins L1.0) din meniu. Pentru a putea fotografia cu diafragme deschise. A fost suficient in 90% din cazuri…

 

Download RAW / NEF Nikon D750

Pentru ca e mai simplu sa testati chiar voi ce poate Nikon D750, v-am pregatit o arhiva cu 6 imagini in format RAW (.NEF) pe care o puteti descarca de mai jos. Aveti si imagini de zi si de noapte, la diferite valori ISO (inclusiv 12.800 NEF). Enjoy!

Nikon D750 download NEF
Nikon D750 download NEF

 

Testul ISO

O mica bestie! Considerati poate ca exagerez, dar o spun cu entuziasm. Asta este Nikon D750, la capitolul ISO. Daca la valori ISO „normale”, rezultatele sunt exclente, fiti atenti la valorile ISO considerate pana acum „mari” (chiar „exagerate” de catre unii…). Am pregatit testul ISO la toate valorile disponibile in meniu (inclusiv valorile ISO extinse, 50, 25.600 si 51.200), ca sa va puteti convinge singuri de calitatile senzorului de 24Mpx al lui D750.

Nikon D750: Sensibilitate ISO 50 – 51.200

Fotografia originala:

ISO 50

ISO 100

ISO 200

ISO 400

ISO 800

ISO 1600

ISO 3200

ISO 6400

ISO 12800

ISO 25600

ISO 51200

 

Fotografii de noapte cu Nikon D750, la ISO 3200 – 12.800

Recunosc ca acest test este unul din foarte putinele in care am facut mai multe fotografii de noapte decat de zi. Asta pentru ca Nikon D750 m-a surprins in mod placut nu doar la capitolul calitatea imaginilor / ISO dar si in ceea ce priveste sistemul de focalizare.

Nikon D750 focalizeaza cu o precizie incredibila. Va spun asta fara nici un fel de exagerare. Chiar si in bezna aproape totala a focalizat corect, din prima. Din peste 800 de imagini realizate pentru acest test (din care mai mult de 500 pe timp de noapte, in Centrul Vechi), cred ca doar 5 au avut focusul ratat, iar acolo motivele sunt discutabile… Asadar, la acest capitol, Nikon D750 este un aparat pe care puteti pune baza! Recomandat pentru fotografii de eveniment / nunti, care lucreaza de multe ori in lumina slaba.

Iata cateva imagini de noapte cu Nikon D750 si obiectivul 58mm f/1.4, imagini trase la valori ISO peste 1600 (unele chiar la ISO 12.800 – acolo unde Nikon D750 are aceeasi calitate a imaginilor pe care o are 5D Mark II-ul meu la ISO 1600!!!).

ISO 6400:

ISO 12.800:

Crop 100% la ISO 12.800:

 

Cum filmeaza Nikon D750 ?

In ceea ce priveste functia de filmare, noul D750 preia si aici specifiactii de la D810: poate inregistra video Full HD cu 30 sau 60 de cadre pe secunda, adica un veritabil 1080 60p inclusiv cu setari manuale, iesire in format necompresat prin HDMI si functie Zebra, asemenea camerelor video din gama pro. Are, din acest punct de vedere, cel mai complex mod video pe care l-am intalnit pana acum pe un DSLR Nikon! Totusi, sunetul inregistrat, desi este stereo, nu este de cea mai buna calitate (o caracteristica des intalnita la aparatele foto, in general). Asadar, pentru rezultate optime, va recomand sa achizitionati un microfon dedicat pentru DSLR (acesta il folosim si noi aici, la Clubul Foto), pentru care D750 este prevazut cu conector de intrare audio.

Iata cateva exemple inregistrate de mine pentru acest test, Full HD la ISO 3200, cu Nikon D750 si obiectivul 58mm f/1.4:

Cum functioneaza conexiunea Wireless integrata?

Nikon D750 este primul DSLR din gama Pro care vine cu Wi-Fi integrat (802.11/b si g).

Conexiunea wireless va permite sa transferati pe un smartphone sau o tebleta imaginile si filmele inregistrate cu D750, prin conectarea dispozitivului mobil la hotspotul Wi-Fi generat de aparat (vezi video mai jos). Viteza de transfer este decenta (desi nu foarte mare), iar imaginile RAW (NEF) sunt convertite automat de aparat inaintea transferului, astfel incat chiar si daca trageti exclusiv in format RAW (NEF) sa puteti publica rapid imagini cu ajutorul smartphoneului, transferandu-le wireless.

Nikon ofera gratuit aplicatia Wireless Mobile Utility (Apple Store | Google Play), cu ajutorul careia puteti transfera imaginile dar si declansa de la distanta, vizualizand imediat pe ecranul telefonului fotografiile inregistrate (din pacate aplicatia nu permite vizualizarea Live View a incadrarii sau setarea parametrilor de expunere). Si, daca va intrebati ce raza de acoperire are conexiunea Wi-Fi a lui D750, din cate am testat „bate” la peste 8m.

Ce am observat: conexiunea wireless nu este securizata cu parola, in mod implicit. Pentru a o securiza exista totusi o setare in meniul aparatului!

Iata cat de usor si rapid puteti transfera imaginile inregistrate cu D750 pe un smartphone (am utilizat un Samsung Galaxy K Zoom):

Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare

  • Autonomie: Nikon D750 este alimentat de la un acumulator tip EN-EL15 de 1900MhA (acelasi ca la Nikon D7000 / D7100 / D800 / D810) care ii asigura o autonomie de aproximativ 1000 de cadre, conform producatorului. Eu am facut 200 de cadre in prima zi si mai aveam acumulatorul incarcat 70%, atunci cand m-am intors acasa. Asadar este posibil sa realizati chiar si peste 700 de cadre cu D750, cu un singur acumulator. Asadar afirmatia producatorului in ceea ce priveste autonomia de 1000 de cadre este adevarata…
  • Format fisiere: fotografiile sunt salvate in format JPEG (cu doua nivele de compresie: Fine, Normal),  RAW (NEF) sau JPEG+RAW (NEF) simultan. Filmele sunt inregistrate la o rezolutie maxima de 1980×1080 (60, 50, 30, 24 fps) cu sunet Stereo, in format MPEG-4 (compresie H.264). Are iesire video in format necompresat prin HDMI si conector pentru microfon extern.
  • Conectivitate: La capitolul conectivitate, Nikon D750 vine cu Wi-Fi integrat, asta pe langa conectorul USB, HDMI, cel pentru declansator pe fir sau GPS. Stocarea fotografiilor se face pe carduri de tip SD/SDHC/SDXC pentru care noul aparat are doua sloturi in partea laterala a body-ului.
  • Wirelesss: Nikon D750 are conexiune Wi-Fi integrata, care va permite sa transferati fotografiile direct pe un smartphone sau o tableta cu Android / iOS (vedeti explicatia in capitolul de mai sus!).
  • Stocarea fotografiilor: Carduri de tip SDHC UHS-I, pentru care exista doua sloturi (ce permite atat inregistrarea simultana cat si separarea fisierelor video de JPEG-uri, pe carduri diferite sau a fisierelor NEF de JPEG-uri). Eu va recomand carduri Class 6 sau mai performante, daca vreti sa folositi si functia video a aparatului!
  • Greutate si dimensiuni: Nikon D750 cantareste 840 de grame si are urmatoarele dimensiuni: 141 x 113 x 82mm (fara obiectivul de kit), ceea ce inseamna ca este un DSLR Full Frame foarte usor (al doilea dupa Nikon Df din acest punct de vedere).

Iarasi cateva imagini de noapte, ISO 3200 si 6400:

Pret Nikon D750

Nikon D750 body se gaseste in magazine la un pret aproximativ de 10.499 lei, aici. Click pentru pret actualizat.

Concluzii

Recomandat de Clubul Foto
Recomandat de Clubul Foto

Acestea fiind spuse, Nikon D750 este intr-adevar un aparat care merita toata atentia. Usor si compact dar suficient de solid pentru a se incadra in gama de top, cu un senzor CMOS de „doar” 24 de megapixeli dar care se comporta excelent in lumina slaba, cu un sistem autofocus mostenit de la D4S dar chiar mai sensibil (-3EV) pe care poti sa pui baza si in bezna aproape totala, o functie video foarte bine pusa la punct si, nu in ultimul rand, un ecran LCD rabatabil si Wi-Fi integrat, D750 este un aparat care se face remarcat in gama Nikon Full Frame si care cu siguranta ii va multumi atat pe fotografii entuziasti cat si pe profesionisti, deopotriva.

Nu este perfect si va fi criticat probabil pentru timpul de expunere minim 1/4000 (in loc de 1/8000, asa cum ar fi meritat!) sau pentru body-ul care nu ne duce cu gandul la gama profesionala (vizor, rotita de selectie de moduri, cateva butoane lipsa – de exemplu AF-ON dedicat), dar over-all este un aparat care cu greu ii poti gasi un cusur real, un DSLR care are mari sanse sa ajunga un „clasic” (si ne amintim aici, bineinteles, de mostenirea ‘celebrului’ Nikon D700).

Pentru ce il recomand: fotografie de eveniment (in primul rand!), datorita senzorului excelent la valori ISO ridicate si al sistemului de focus foarte precis in low light, fotografie de calatorie (pentru ca este usor, destul de compact, iar ecranul LCD rabatabil este un atuu) dar si pentru filmare, D750 avand o functie video complexa, capabil sa inregistreze Full HD 60p cu setari manuale si iesire video in format necompresat prin HDMI. Totodata, fotografii de evenimente sportive vor aprecia rafala de 6,5fps, cea mai rapida dupa cea oferita de D4s.

Nota Clubul Foto: 8.8/10

Nikon D750 body se gaseste in magazine la un pret aproximativ de 10.499 lei, aici. Click pentru pret actualizat. Obiecitvul utilizat in acest test a fost Nikkor 58mm f/1.4 G.

Bile albe:

  • Calitatea foarte buna a imaginilor, senzor excelent in low-light
  • Focalizare rapida si foarte precisa, chiar si in lumina foarte slaba (excelent pentru evenimente)
  • Sistem AF cu 51 de puncte Multi-Cam 3500-FX II AF ( cu 15 senzori tip Cruce)
  • Filmare Full HD 60p cu sunet stereo, iesire flux video necompresat prin HDMI
  • Ergonomie buna, butoane usor de accesat
  • Mod „Auto” versatil, scene presetate, filtre si efecte speciale accesibile din meniu
  • Constructie solida, chiar daca body-ul nu preia multe din caracteristicile modelelor Pro de la Nikon (vizor, comenzi etc.)
  • Body cu protectie impotriva stropilor de apa si a intemperiilor
  • Ecran LCD rabatabil (foarte bun pentru filmare sau pentru a incadra din unghiuri mai greu accesibile)
  • Conectivitate WiFi rapida si usor de configurat (transfer foto/video si remote shooting, dar cu functii limitate)
  • Blitz incorporat (numar de ghid 11)
  • Intervalometru, convertor RAW integrat

Bile negre:

  • Timp de expunere minim 1/4000
  • Conexiunea Wi-Fi nu este securizata implicit (trebuie activata securizarea din meniu)
  • Body similar lui D610 din punct de vedere al butoanelor si al fuctiilor (vizor, rotita de selectie de moduri, cateva butoane lipsa – de exemplu AF-ON dedicat)
  • Balansul de alb automat nu reuseste sa obtina tonuri corecte, echilibrate, in lumina mixta (seara, noaptea) si este neceasra corectia in postprocesare
  • O usoara tendinta de a supraexpune (sub 5% din cadre)
  • Lipsa butonului AF-ON dedicat

 Toate imaginile din testul lui Nikon D750:

15 COMENTARII

  1. Pe mine nu m-a convins. Nu l-am testat dar ma descurajeaza deja cateva caracteristici. Nu, nu e clar urmasul D700-lui. Desi am sperat atat am ramas dezamagit pe masura.

    • Teseteaza-l si o sa vezi 🙂 desi la prima vedere nu m-a convins, il am de o saptamana si nu am mai pus mana pe d700 😀

  2. un d610+ more like it 🙂 – cel mai tare ii ecranu rabatabil care nu ii rabatabil ii doar semirabatabil 🙁

  3. Foarte bun testul. Nikon D750 este un aparat bun, pacat ca nu a mostenit si corpul lui D700 care este mai ergonomic. La testul ISO ai folosit functia noise reduction din aparat?

  4. Pai, nea Mos Ion Roata, d700 se facea pe vremea matale, acum lumea a mai evoluat…

  5. Autofocusul la filmare pe D750 cum se face? Doar apăsând mereu la jumătate butonul de declanșare? M-am jucat cu un Canon 7D al unui amic, iar autofocusul se făcea automat, fără apăsarea vreunui buton. Mulțumesc anticipat!

  6. Avand in vedere timpul minim de expunere, consideri ca s-ar descurca fara probleme pe timpul unei sedinte foto in plina zi, cu soare puternic, sau mai bine spus in conditii difile de lumina (prea multa) ? Am inteles in low light e foarte bun dar in extrema cealalta cum e? Multumesc foarte mult.

    • e naspa, cum poate sa fie… trebuie sa iti iei un filtru ND pt a compensa cu acest neajuns.

  7. Sunt fost posesor de nikon d700.Fost posesor de d610,cea mai mare dezamagire din viata ca si aparat. Regret din tot sufletul d700.Acum sunt recent posesor de d750.Va spun ca sunt fff multumit de el.Un pic cam scump dar isi merita cu prisosinta banii fata de d610.Sistemul de autofocus e bestial.Ecranul nu impresioneaza.

Comments are closed.