Aparatele foto moderne incearca sa faca fata unei duble provocari. In ziua de azi, utilizatorii vor sa fotografieze dar sa si filmeze la calitate Full HD si, in mod ideal, sa aiba un singur dispozitiv pentru ambele activitati. De cele mai multe ori insa, aparatele foto se descurca excelent sa faca fotografii (functia lor de baza), dar au limitari importante in ceea ce priveste functia de filmare. Asadar, oricat de mult ne-am dori un singur dispozitiv polivalent, de multe ori alegerea unei camere video dedicate, care sa filmeze la rezolutie Full HD fara compromisuri, este solutia cea mai buna daca punem accent pe filme, nu pe fotografii.

Panasonic
Camera video Panasonic HC-V520 in test

Azi am decis sa testam si altceva decat aparate foto aici, la Clubul Foto. De aceea am luat in teste camera video Panasonic HC-V520 (vezi pretul), model cu inregistrare Full-HD. Este un model „mid-level” ce detine atuuri importante atat in ceea ce priveste noutatile tehnologice, performantele video (inregistrare in format AVCHD Progresiv (1080/50p sau iFrame), dotarile si functiile suplimentare dar si a soft-ului de prelucrare video, intuitiv si usor de utilizat chiar si pentru cei a caror experienta in editare video este la inceput.

Modelul Panasonic HC-V520 Full-HD este comercializat in trei variante:
Panasonic HC-V520 – (model cu inregistrare doar pe carduri de memorie, Wi-Fi);
Panasonic HC-V520M – (model ce detine 16GB memorie interna, Wi-Fi);
Panasonic HC-V510 (model fara Wi-Fi, NFC si memorie interna)

In cele ce urmeaza ne vom referi la modelul Panasonic HC-V520 considerand ca detine toate functiile si caracteristicile specifice acestei game.

SPECIFICATII TEHNICE PE SCURT:

  • Senzor 1/5.8 type (1/5.8) MOS
  • Obiectiv 28mm WIDE,
  • 50x zoom optic (80x zoom inteligent activ)
  • Functie de stabilizare imagine hibrid in 5 axe, Optic (Hybrid Optical Image Stabilizer, Activ)
  • Format inregistrare
    • [AVCHD];(AVCHD Progressive)
    •  [iFrame]; MPEG-4 AVC file format (.MP4)
  • Compresie video MPEG-4 AVC/H.264
  • Audio :
    • [AVCHD]; Dolby® Digital/2 ch
    • [iFrame], [MP4]; AAC/2 ch
  • Inregistrare si rata de transfer: [1080/50p]; Maximum 28 MBps (VBR)
  • Suport inregistrare: SD / SDHC / SDXC
  • Monitor 7.5 cm (3.0z) LCD (Aprox. 460 K pixeli)
  • Microfon Stereo
  • Nivel minim iluminare: Approx. 1 – 4 lx in mod Low Light  Scene
  • Conectori Mini HDMI 1080p/1080i/576p, AV, mini USB.
  • Functii suplimentare:
    • Wi-Fi
    • NFC (pentru conectare rapida cu dispozitive mobile)
    • Transmisie video in timp real
  • Greutate: Aprox. 274 g (cu baterie si card)

Constructie

Camera video Panasonic HC-V520 impresioneaza inca de la prima atingere prin robustetea si calitatea finisarii dar si a greutatii scazute. Avand o carcasa din material plastic, videocamera ofera o manevrabilitate sigura si ferma datorita sistemului de prindere pe mana cu o curea reglabila si rezistenta.

Panoul touch-screen LCD rabatabil ofera o foarte buna vizibilitate chiar si in situatii de iluminare puternica, avand o suprafata ce nu da reflexii suparatoare. Cu un format 16:9, ecranul ofera in timpul filmarii informatii despre parametrii imaginii si nivelul de incarcare al acumulatorului dar pune la dispozitie si accesul rapid la MENIU prin cateva butoane virtuale ce pot fi afisate sau inlaturate la nevoie.

Pe lateral se gasesc principalele butoane de acces la functi: butonul ON/OFF, butonul ce stabileste modul de filmare (ex. Intelligent Auto Mode, Manual, Creative Control sau SCN), Wi-Fi (on/off), O.I.S (activare/dezactivare sistem de stabilizare a imaginii) dar si conectorii mini HDMI, mini USB si un difuzor mono.

De remarcat ca amplasarea comutatorului liniar de selectie a functiilor ( filmare-fotografie-redare) in partea din spate a carcasei ofera o comutare rapida si este bine protejat impotriva comutarii accidentale.
Butonul de pornire a inregistrarii ofera, prin amplasarea sa, o actionare rapida si sigura.

De asemenea trebuie remarcat si butonul dedicat pentru fotgorafiere care are acelasi mod de utilizare ca la un aparat de fotografiat clasic: apasarea pana la 1/2 pentru realizarea focusului iar apoi apasat la maxim pentru declansare. Amplasat pe parte superioara a camerei video, butonul pentru fotografiere are in apropiere si comutatorul de Zoom, pozitie ce ofera acces rapid si comod la zoom in timpul filmarii sau atunci cand vreti sa faceti fotografii.

Pe partea laterala-dreapta camera video are dispus conectorul pentru incarcator, protejat cu un capac culisant, senzorul NFC si „antena” Wi-Fi.

Partea inferioara ofera la slotul pentru card SD/SDHC/SDXC. Tot aici se regaseste si la filetul pentru trepied (filet standard).
Microfoanele pentru inregistrarea sunetului sunt dispuse frontal, sub obiectivul camerei.

Panasonic HC-V520 – noutati tehnologice

Panasonic HC-V520 continua in aceeasi traditie a inovatiei, a calitatii dar si a performantelor in domeniul video cu care ne-am obisnuit din partea producatorului japonez.  Camera valorifica la maxim tandemul format din procesorul Cristal Engine Pro si senzorul BSI (de tip CMOS Back Side Illuminated), pentru obtinerea unor inregistrari video de foarte buna calitate. Impreuna cu obiectivul cu zoom 50x, la care s-a adaugat performantul sistem hibrid de stabilizare a imaginii in 5 axe (O.I.S) si cateva functii speciale (Live Broadcasting, Wi-Fi, NFC), fac din Panasonic HC-V520 o camera video recomandata pentru vacante, evenimente, conferinte sau, de ce nu, productie video pentru entuziasti.

De remarcat si faptul ca modelul ofera  si un mod Manual de filmare, utilizatorilor mai experimentati  putand interveni direct asupra focalizarii, expunerii, balansului de alb si diafragmei (iris).

Cum filmeaza Panasonic HC-V520?

Pentru acest test ales inregistrarea Full-HD 1080p si toate functiile de stabilizare a imaginii activate pastrand focalizarea si expunerea automata.
Urmatoarele secvente au fost inregistrate in momente diferite ale zilei pentru a evidentia comportamentul sistemului de auto-focus in conditii de iluminare diferite, modul de expunere, balansul de alb si acuratetea culorilor.
Pentru secventele nocturne am folosit functia Night Scenery.

Imaginile obtinute ne-au confirmat asteptarile. Sistemul de stabilizare optica a functionat fara erori atat atunci cand am filmat din mana cat si de pe trepied, observandu-se actiunea permanenta a acestuia la filmarile cu zoom si panoramare pe care le-am utilizat intensiv. Am apreciat si modul cum se comporta stabilizarea la filmarea unor secvente dinamice, din mers, pe jos. Focalizarea a functionat bine, fara ezitari sau scapari.

Este de remarcat faptul ca videocamera Panasonic HC-V520 este dotata cu un acumulator Li-Ion de 3,6V- 1940mA /7.0W ce poate oferi o autonomie de filmare de 1h45 minute, fara functiile Wi-Fi si NFC active.
La teste, am utilizat un card SDHC de 16 GB SONY Class 10, care ofera spatiu suficient pentru 83 de minute de filmari. Producatorul recomanda utilizarea cardurilor SDHC cu cel putin class 6 pentru filmari in formatul Full HD.

Iata si un exemplu de filmare pe timp de noapte:

Filmarea cu efecte speciale, predefinite

Din cele 4 efecte predefinite (Miniatura, 8mm movie, Silent movie, Time Lapse) am ales sa testam efectele obtinute cu 8mm Movie (color) si Silent Movie (b/w) considerand ca pot fi utilizate mai des in productii video: film documentar, evenimente sau ceremonii.

Efectele aplicate secventelor video pot fi urmarite live pe ecranul touch screen a camerei si nu li se pot modifica parametrii.

Atentie insa ca utilizarea efectelor puse la dispozitie de videocamera modifica imediat modul de filmare Full-HD 1080p intr-o rezolutie inferioara, neprecizata. Acest lucru se face cu atentionarea utilizatorului prin afisarea unui mesaj pe ecranul touch screen. Revenirea la rezolutia Full-HD 1080p se face automat dupa anularea efectului utilizat.

Filmarea cu efectele 8mm Movie si Silent Movie

Efectul de film de 8mm:

Filmul mut (silent movie):

Cum fotografiaza Panasonic HC-V520

Ca orice camera video care se respecta, si Panasonic HC-V520 include un mod pentru inregistrarea fotografiilor, a imaginilor ‘statice’. Camera ofera mai multe formate de imagine ce pot fi selectate din meniul dedicat functiei foto dar este bine de stiut ca fotografiile de 10MP se obtin numai daca setam camera pentru formatul de fotografiere 16:9. In formatul 3:2 camera salveaza fotografiile la o rezolutie de 7,7 MP iar in 4:3 rezolutia este de 7,4MP.

Functia de fotografiere am utilizat-o realizand imagini in aceleasi conditii cu cele filmate. Cum s-a descurcat Panasonic HC-V520 ca „aparat de fotografiat” puteti vedea din imaginile urmatoare.

Dupa cum se poate vedea, calitatea fotografiilor lasa destul de mult de dorit. Camera video nu execeleaza la acest capitol….

In modul de fotografiere, camera pune la dispozitia utilizatorului si functii specifice aparatelor de fotografiat : Hi-Speed Burst, Self Timer (2 sec./10 sec.).
Utilizatorii experimentati au la dispozitie Modul Manual putand interveni direct asupra focalizarii, expunerii, balansului de alb si diafragmei (iris).
Important! Camera conectata la un televizor poate fi utilizata excelent pe post de Player pentru fotografii oferind tranzitii ale imaginilor insotite de un fundal sonor placut.

Meniul

Camera video dispune de un meniu usor de utilizat, accesat direct de pe ecranul sensibil la atingere. Utilizatorii entuziasti vor fi placut impresionati de modul logic si intuitiv al structurii meniului impartit de la inceput in trei mari categorii: Video, Foto si Setup (Setari generale). Chiar si cei mai putin experimentati vor putea naviga cu usurinta pe ecranul touch-screen prin meniurile dedicate, realizand setarile si comenzile simplu si rapid. Butoanele afisate sunt mari, detin marcaje logice si sunt insotite de functia Info care aduce explicatii suplimentare pentru cei aflati la prima utilizare!

Software-ul de editare HD Writer AE 5.0

Programul care vine pe CD-ul aflat in cutia camerei este dedicat editarii video dar si permite ajustari simple si asupra fotografiilor. HD Writer AE 5.0 pune la indemana utilizatorilor camerei Panasonic HC-V520  instrumente de editare suficient de performante pentru realizarea oricarui gen de productie video.

Am fost surprinsi sa constatam ca programul editor video permite aplicarea unor efecte predefinite, texte fonturi si culori, aplicarea unei coloane sonore si a unei game variate de tranzitii. La sfarsit, dupa finalizarea editarilor, programul permite transferul clipurilor pe discuri BlueRay daca aveti la dispozitie o unitate BlueRay-Writer.

Un alt aspect important ce trebuie amintit este si faptul ca programul permite conversii video in diferite formate, pornind de la fisierele realizate, tocmai pentru adaptarea acestora la vizionarea filmelor pe diverse platforme detinute de utilizator, nu neaparat BlueRay. Anumite editari si conversii pot fi aplicate videoclipuruilor inregistrate direct din meniul camerei, daca veti comuta aparatul in modul Player.

Conectivitate

Camera poate fi conectata direct prin portul miniHDMI la un TV compatibil FullHD (1080p). Se pot viziona astfel secventele video inregistrate si fotografiile utilizand functia Player a aparatului.

Wi-Fi

Panasonic HC-V520  poate fi controlata de la distanta, prin Wi-Fi, daca instalati pe dispozitivul mobil aplicatia gratuita din App Store numita Panasonic Image App. Conectarea este simpla si se poate realiza inclusiv prin scanarea unui QR-code generat de camera video sau cu ajutorul conectorului NFC integrat in camera (pentru smartphone-urile sau tabletele compatibile NFC).

Atat functia de filmare cat si modul foto pot fi controlate prin Wi-Fi, de la distanta. In ambele situatii functia Zoom este activa si poate fi controlata direct de pe telefon/tableta, din aplicatie. Tot cu aceasta aplicatie puteti vizualiza in conditii bune secventele realizate daca performantele dispozitivului mobil permit, altfel programul va modifica automat rezolutia.

Concluzii

Alegerea videocamerei Panasonic HC-V520 poate reprezenta o solutie convenabila din punct de vedere al raportului calitate/pret. Avand toate calitatile necesare unei camere de filmat competitive, o recomandam tuturor celor ce doresc realizarea unor productii video de calitate la rezolutie Full-HD, chiar daca sunt la inceput sau avansati in domeniul video. Dimensiunile compacte, greutatea redusa si obiectivul cu luminozitate mare o recomanda atat pentru evenimente, calatorii sau vacante cat si pentru productii sau sesiuni de prezentare.

Panasonic HC-V520 costa 1.799 lei si se gaseste aici.

NOTA CLUBULUI FOTO: 8/10

BILE ALBE

  • autonomie foarte buna cu acumulatorul standard
  • sunet peformant, cu filtru audio impotriva vantului
  • culori placute, suficient de saturate
  • meniul intuitiv cu navigare rapida
  • comenzi rapide pe butoane dedicate
  • ecran LCD 16:9 cu touch-screen
  • vizibilitate buna a ecranului in lumina puternica (afara, in soare, de exemplu)
  • functii performante de economisire a energiei ce pot fi activate din meniu
  • functie avansata de pornire rapida
  • functie live streaming, utila pentru evenimente sau teleconferinte
  • apasarea butoanelor in timpul filmarii nu produce zgomote ce ar putea fi inregistrate pe coloana sonora a filmului
  • functie supraveghere de la distanta

BILE NEGRE

  • lipsa vizorului ocular
  • lipsa unui sistem de sustinere cu o curea de umar
  • imposibilitatea montarii unor filtre sau lentile de protectie pentru obiectiv
  • incarcarea acumulatorului numai montat pe camera
  • lipsa unei lampi (LED) ca sursa de lumina suplimentara
  • modificarea automata a rezolutiei la utilizarea efectelor de filmare
  • modelul testat nu are meniul si in limba romana

Comments are closed.