Ca fotograf in era digitala, a devenit din ce in ce mai important sa fiu la curent cu toate noutatile din domeniul foto si din domeniile conexe. Stirea despre lansarea noului iPad de la Apple nu a fost o surpriza, deoarece urmaresc de ceva vreme toate „miscarile” companiei din Cupertino. Sa fiu sincer, primul meu gadget Apple a fost un iPod achizitionat acum multi ani, dar produsul care m-a facut sa imi regandesc atitudinea fata de produsele lor a fost primul iPad, pe care il folosesc zilnic de cand l-am achizitionat. Cu toate astea, ca fotograf nu am vazut pana acum iPad-ul (si nici o alta tableta) ca pe un dispozitiv util si necesar in activitatea pe care o desfasor, nici in studio si nici in afara lui.

In caz ca nu ati aflat inca, noul iPad poate fi achizitionat de aici iar iPad 2 are deja o promotie dupa lansarea modelului nou. Vezi aici.

Noul iPad
Noul iPad

Totusi, odata cu aparitia noului iPad, lansat acum cateva saptamani, lucrurile par sa se schimbe putin. Principala caracteristica a noului iPad este ecranul Retina cu 3,1 milioane de pixeli  (2048 x 1536px) si o rezolutie dubla fata de modelele anterioare (iPad si iPad 2). Sub carcasa lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Noul iPad are un  procesor A5X si o noua solutie grafica, care asigura un plus de performanta fata de iPad 2 dar, din punct de vedere hardware, lasand la o parte ecranul, noul iPad este destul de asemanator cu iPad 2, motiv pentru care o multime de voci deja contesta nevoia unui upgrade.

Ce mi-a atras atentia, ca fotograf, este aplicatia pe care Apple a lansat-o odata cu noul iPad si care se adreseaza in special fotografilor: iPhoto. Aceasta este prima incercare Apple de a face o aplicatie care nu se rezuma doar la a fi un viewer de poze ci un manager foto in adevaratul sens al cuvantului. Include chiar si functii basic de editare foto si – la prima vedere – poate inlocui cu succes aplicatia similara pentru tablete lansata de Adobe anul trecut.

Totusi, intrebarea din titlu ramane valabila: este noul iPad atat de revolutionar (Resolutionary… asa cum le place celor de la Apple sa il „alinte” datorita ecranului cu rezolutie mare) incat sa devina utila fotografilor in adevaratul sens al cuvantului? Din punct de vedere hardware, noul iPad este capabil sa proceseze imagini (chiar si din RAW), dar pana acum lipsesc aplicatiile dedicate pentru asta. Pe de alta parte, tabletele de la Apple nu au fost niciodata renumite pentru conectivitate. Apple este in continuare criticat pentru lipsa unui port USB sau a unui slot SD, dar alternative pentru conectarea camerei foto la iPad exista.

iPad-ul este un gadget util, dar nu poate inlocui (inca) un laptop sau un dispozitiv avansat de prelucrare. Nici noul iPad si nici o alta tableta de pe piata. Le lipseste acel „ceva” care sa le faca cu adevarat utile pentru un fotograf. Cel mult poate fi utilizat cu succes ca mediu de backup pentru imagini sau ca ecran LCD extern pentru camera foto. Poate fi folosit cu succes pentru a publica imagini pe blogul foto sau pe retelele sociale. L-am putea utiliza chiar si ca suport pentru prezentarea portofoliului in fata clientului (acolo unde noul ecran Retina va „stralucii”, la propriu). Posibilitatea de a-i prezenta clientului portofoliul tau direct pe ecranul iPad-ului pe care il tine in mana, chiar si cu fundal sonor, poate avea un impact mult mai mare decat un portofoliu clasic, pe hartie!

Nu vreau sa ma intelegeti gresit: sunt posesor de iPad si il folosesc zilnic. Este ideal pentru entertainment, pentru e-mailuri, jocuri sau continut multimedia, dar pana sa ii gasesc o utilitate in activitatea foto, ma voi rezuma la a citi lunar cele sase reviste foto la care sunt abonat, pe iPad, prin excelenta aplicatie de la Zinio.

 

5 COMENTARII

  1. Tableta va deveni (daca nu este inca) un dispozitiv perfect pentru inlocuirea portofoliului clasic pe hartie. Usurinta cu care poti arat cuiva niste fotografii, oriunde ai fi, indiferent de luminozitatea spatiului, de spatiul de stocare pe care poti pune un numar fabulos de imagini.

  2. Probabil cu timpul ,,tehnologia va inlocui hartia” dar tot nu inteleg isteria asta de a sta la coada sa-ti cumperi iPad, cum n-am inteles nici isteria de la noi, sa te omori la cozi interminabile…dar sa prinzi ultimul model..de cratita :))

  3. Sincer si eu am contemplat de cateva ori decizia de a cumpara un Ipad, in special pentru 2 modele de utilizare, portofoliu mobil + review de imagini in locatie, daca pentru partea de prezentare portofoliu e foarte ok (nu m-as fi suparat daca pastrau raportul de 2/3 de la Iphone, dar presupun ca asta e mai flexibil, in special pentru citit carti si site-uri web), partea de descarcare a imaginilor rapid in locatie e de toata jena… ai nevoie de un accesoriu separat care nu suporta carduri CF, apoi nu poti importa doar JPEG in cazul in care tragi JPEG + RAW, ci trebuie copiate ambele ceea ce dureaza foarte mult si ocupa spatiul degeaba pe ipad. Tragand linie, in afara de functiile multimedia intradevar excelente (insa nu as cumpara o tableta doar pentru asta), unde conteaza de fapt pentru fotografii profesionisti mi se pare oarecum un moft, singura calitate ar fi de portofoliu portabil. Cat despre iPhoto, nu-i vad asa tare rostul, poate in 3-5 ani cand tabletele vor avea puterea laptop-urilor curente…

  4. Andrei are dreptate. Pentru portofolio este ok, dar si aici esti limitat de spatiu. Eu am si un ASUS Transformer, la care am un HDD extern de 650Gb. La iPad nu cunosc cum se poate accesa un HDD extern. Am o intrebare: exista aplicatii iOS si Android prin care transformi un telefon in Acces Point? este util pentru tableta cand nu are 3 sau 4G si, te conectezi prin telefon.

    • Nu e nevoie de app speciala. Pe Andrioid exista in meniu functia Portable Wi-Fi Hotspot (in meniul Settings -> Wireless). De acolo se poate face share la conexiunea 3G a telefonului catre alte dispozitive, dar numai daca reteaua permite (pe Orange am reusit, pe Vodafone nu).
      La iOs functia este in Settings -> Personal Hotspot si functioneaza in mod asemanator.

Comments are closed.