Chiar daca ne mai despart doar cateva zile de sfarsitul anului 2013, iata ca aflam informatii noi despre un brevet inregistrat recent de Canon Japonia. Conform schitelor de aici Canon a inregistrat un brevet de inventie pentru un obiectiv cu zoom optic 100x. Da, ati auzit bine: zoom optic 100x, adica aproximativ 20-2000mm. Cel mai proabil nou obiectiv ar putea fi utilizat intr-un aparat foto bridge.

Zoom 100x de la Canon
Zoom 100x de la Canon

Conform informatiilor disponibile pana acum, obiectivul ar urma sa aiba o luminozitate f/2.8-7 si o formula optica compusa din 13 lentile dispuse in 10 grupuri, care include 5 elemente asferice. Distanta focala ar urma sa fie 3,6-340mm, echivalent 20-2000mm daca ar fi montat pe un aparat cu senzor precum al lui Canon SX50.

Daca acest brevet va fi sau nu inclus in viitorul bridge de la Canon (pentru ca SX50 (review) cu al sau zoom optic 50x, se afla pe piata de aproape un an si jumatate si a cam sosit momentul sa fie inlocuit de un nou model) vom afla la inceputul lunii Ianuarie cu ocazia CES 2014. Pana atunci, trebuie sa ne amintim doar un aspect: nu toate brevetele inregistrate de companii ajung sa fie incluse in produsele de serie. Asadar ramane de vazut daca cei de la Canon au inregistrat acest brevet pentru a-l utiliza in noul lor bridge sau doar pentru a preinampina lansarea unui produs similar din partea ‘concurentei’…

Chiar daca ‘razboiul megapixelilor’ a incetat in ultimii ani, se pare ca de acum inainte vom asista la o noua tendinta din partea producatorilor de aparate foto: bridge-uri cu obiective cu plaje focale care pana acum pareau ‘imposibile’.

Canon SX50 HS cu blitz Canon 430 EX II
Actualul Canon SX50 HS, cu zoom optic 50X, lansat in August 2012

9 COMENTARII

  1. Mai bine ar trebui sa se lanseze razboiul zgomotului de la iso. Cu focala de ~2000mm ii bun doar pentru paparazzi ca sa spioneze celebritatile de la 2-3 kilometrii.

  2. Se pare ca fiecare perioada are „obsesiile” ei, acum la moda fiind zuumu si poate ca nu e chiar rau cum pare la prima vedere. Daca privesc in urma evolutia „mega-picselilor” si in general performanta acestor mici bijuterii technologice numite „compacte”, constat o imensa evolutie. Totusi mai important decat cifrele uriase ale factorului zoom (valabile doar ca marketing), as considera calitatea senzorului sa fie imbunatatita si de asemenea posibilitatile de conectare si de control la distanta, respectiv genul unui „disozitiv optic” care sa faca parte integranta dintr-o retea locala. Astfel s-ar apropia de idealul aparatului compact, un ideal imaginar care oricum nu va fi pus in practica nicodata.

  3. Sony a dat startul unui soi de bridge cu zoom si senzor mai mare si am vazut pozele sunt de o calitate deosebita, se apropie de calitatea SLR-urilor. Problema este ca zoom-ul este doar 8.3x iar pretul in jur de 1200 eur, adica de 3 ori mai mult ca un bridge super zoom. Modelul este Sony Cyber-shot DSC-RX10
    Mie unul imi plac bridge-urile cu super zoom; fiecare avem particica noastra in imensul cos cu preferinte. Toate aceste compromisuri (zoom mare, zgomot mare…..zoom mic, zgomot mic) se datoreaza costurilor. Cati dintre noi ar plati 10-15 000 eur pe un zoomer 50x cu calitate si luminozitate de SLR?

  4. 340 / 3.6 = 94.44444, deci ~95x, si pe site-ul sursa scrie 100x, dar ceva undeva nu e corect (scrie si 2.28mm acolo)

    O da si "razboiul megapixelilor" nu sa incheiat, nici pe departe, daca era asa atunci aparate ca Nikon D800, Sony A7R si Nokia Lumia 1020 nu ar fi fost create.

    Si intradevar un "razboi al noise-ului" ar fi ce ne-ar trebui cu adevarat, dar daca ar ajunge o sapuniera sa faca poze ca un aparat full frame (din punct de vedere al noisului) atunci chiar ca nu ar mai fi nevoie sa cumperi un DSLR, eu mas multumi cu un Panasonic FZ200 (24x, f/2.8 constant) cu senzor de un Nikon D800E sa zicem.

  5. pot sa intervin si eu am un aparat foto sony dsc-hx300 si cred ca este de ajuns de bun asa ca il recomand cu incredere

Comments are closed.