Saptamana trecuta va anuntam ca (in sfarsit) mi-am luat si eu o tastatura Loupedeck+. Pentru cei care ati deschis televizorul mai tarziu, Loupedeck+ este o tastatura “hardware”, o consola pentru editare in Lightroom Clasic / Capture One / Premiere Pro, care iti face viata mai usoara oferindu-ti butoane fizice pentru parametrii de imagine cei mai des utilizati (avand peste 62 de butoane, rotite, knoburi etc). Practic, e un time-saver care, odata ce te-ai obisnuit cu modul de lucru, iti micsoreaza timpul de editare. 

Recunosc ca am fost mult timp retincent. Pana la urma, nu e un produs fara de care sa nu poti sa traiesti. Editam foarte bine in Lightroom si pana sa apara Loupedeck. Si as edita foarte bine fara ea si de acum inainte. Insa, sunt cateva lucruri care mi-au placut si care ma fac sa o pastrez si sa v-o recomand si voua. Read on!

Loupedeck+ in test
Loupedeck+ in test

The good…

Pe scurt, dupa mai bine de 2.500 de fotografii editate cu ajutoul Loupedeck+, iata care sunt concluziile si motivele pentru care am decis sa o pastrez:

1) Imi place pentru ca e usor de invatat. Am editat in aceste zile peste 2.500 de fotografii cu ajutorul ei si, chiar daca la inceput am zis ca “trebuie sa ma fortez sa editez cu ajutorul ei ca sa imi dau seama daca ma pot obisnui sau nu cu ea”, dupa mai putin de 200 de fotografii editate mi-am dat seama ca nu mai atinsesem mouse-ul de ceva vreme si tot editam fara a-mi fi distrasa atentia de setari, de locul unde sunt sliderele cu optiunile dorite in bara din dreapta a modulului Develop din Lightroom, etc. Efectiv asta mi se pare wow, faptul ca dupa un timp m-am trezit spunand: „bai, stai asa, aproape am terminat setul asta de 200 de cadre si eu n-am mai atins mouse-ul de o ora…”.

2) Imi place si pentru ca imi permite sa editez serii intregi de fotografii fara a-mi lua ochii de la imaginea in sine, ceea ce e un soi de distraction free de care chiar aveam nevoie.

Pozitia de lucru e foarte comoda, butoanele sunt la indemana
Pozitia de lucru e foarte comoda, butoanele sunt la indemana

3) Imi place ca editez mai repede, mai ales serii de fotografii similare (cum ar fi dupa un eveniment, fotografii de produs etc). Cu cat mai repede, nu pot sa spun. As zice un 20%, acum, cat inca nu sunt complet obisnuit cu ea. Si, da, isi merita banii, chiar si pentru un plus de 20% ca timp salvat in editare.

4) Imi place pentru ca am putut customiza butoanele rotative dupa bunul plac, de exemplu punand pe D2 functia de vignetare, ca sa imi fie la indemana (D2 era, by default, asignat pentru Sharpness, care nu imi trebuie atat de des…). Poti stabili inclusiv functii automate, precum Auto Exposure, Auto Tone sau Auto White Balance pe butoanele Custom (C1/C2/C3…) etc.

Iata cum arata interfata de customizare Loupedeck+:

Interfata de configurare a consolei Loupdeck+ (pentru Lightroom)
Interfata de configurare a consolei Loupedeck+ (pentru Lightroom)
Interfata de configurare a consolei Loupdeck+ (pentru Lightroom)
Interfata de configurare a consolei Loupedeck+ (pentru Lightroom)

5) Imi place pentru ca are lag minim, aproape insesizabil, in timpul utilizarii (deci nu deranjeaza in nici un fel). Cel putin pe configuratia mea (pentru ca da, imi dau seama ca treaba asta cu lag-ul depinde foarte mult si de configuratia pe care lucrez). Eu am testat-o pe un MacBook Pro 2017 de 15 inch. Si, la cat de fixist sunt eu, daca avea lag m-ar fi deranjat si nu as fi putut sa o folosesc…

Despre functiile de pe butoanele „fizice” ale consolei Loupedeck+ gasesti mai multe explicatii aici.

Consola Loupedeck+
Consola Loupedeck+

6) Imi place pentru ca pot edita in modul full screen. Practic, vad pe tot ecranul, mare, fotografia si ajustez toate setarile doar cu butoanele Loupedeck-ului. Apoi trec la urmatoarea imagine tot din tastele consolei si tot asa. Distraction free, dupa cum spuneam.

7) Imi place pentru ca am la indemana comenzile pe care le folosesc des: un buton rapid pentru a confirma sharpnessul (imi aduce imaginea la 100% pe ecran, cat timp tin apasat pe el), un buton dedicat pentru a vizualiza imaginea Before / After si chiar un buton pentru Export. Plus multe altele care se pot customiza.

8) Imi place pentru ca pot asigna presetari direct pe butoanele Loupedeck-ului. De exemplu, aplicarea preseturilor favorite pentru Lightroom se poate face printr-o simpla apasare de buton. Exemplu: apas pe P1, imi aplica presetul pentru pentru fotografie de eveniment; apas pe P2, imi aplica presetul pentru fotografie de produs; apas pe P3 imi aplica presetul pentru peisaje; si tot asa…

Loupedeck+ are butoane fizice pentru toti parametrii de ajustare importanti din Lightroom si Capture One
Loupedeck+ are butoane fizice pentru toti parametrii de ajustare importanti din Lightroom si Capture One

The bad…

Nu e perfecta si nici nu ma asteptam sa fie. Sunt si aspecte care ar mai putea fi imbunatatite. Asadar, nu imi place Loupedeck+ pentru ca:

1) Nu inteleg de ce nu pot asigna insa orice functie pe orice buton “C” (custom). Nu pot asigna, de exemplu, sa dau 5 “stele” apasand pe butonul C6, pot pune doar flaguri, stelele ramanand pe butoanele dedicate din stanga (deci imi trebuie ambele maini pentru a face o selectie bazata pe star ratings, in loc de una)…

2) Control Dial-ul e relativ greu de apasat (mai ales atunci cand te grabesti), iar tastele sunt zgomotoase la apasare (si iti ofera un feeling „cheap”, fata de tastatura de la Mac cu care sunt obisnuit, desi mlti spun ca prima varianta Loupedeck suferea si mai mult la acest capitol…).

Control Dial-ul e relativ greu de apasat (mai ales atunci cand te grabesti), iar tastele sunt zgomotoase la apasare
Control Dial-ul e relativ greu de apasat (mai ales atunci cand te grabesti), iar tastele sunt zgomotoase la apasare

3) Softul cu care vine e foarte simplu de utilizat si poti customiza butoanele (relativ) dupa bunul plac (vezi ce am zis mai sus), dar s-a blocat de doua ori (si a trebuit sa il inchid si repornesc ca sa mearga tastatura din nou, in Lightroom) si are cateva bug-uri (de exemplu, uneori apas sageata dreapta sa trec la fotografia urmatoare iar tastatura ma duce la fotografia anterioara…). Dar e usor de inteles si timpul de invatare foarte scurt.

Sliderele pentru editare pe canale de culoare
Sliderele pentru editare pe canale de culoare

4) Rotitele pentru editarea pe culori (foto mai sus) se misca prea fin si trebuie sa dai se ele de cateva ori pana observi un rezultat vizibili pe fotografia pe care o editezi (m-am uitat in aplicatia Loupedeck si nu am gasit acolo nici o optiune de a modifica raspunsul sliderelor…)

5) Cand lasi Lightroom-ul minimizat si esti in browser, Word sau whatever, apasarea, din greseala, a oricarui buton sau rotirea unui slider duce automat la afisarea Lightroom-ului pe ecran. Ceea ce e, uneori, frustrant. Ar trebui sa se dezactiveze si ea cand nu e Lightroom-ul aplicatia activa pe ecran.

The … conclusion!

Stiu ca exista si alte solutii similare, inclusiv unele DIY (Do-It-Yourself) cu console MIDI si programe care asigneaza butoanele pe functiile din LR, dar am zis ca timpul meu e prea pretios pentru a il pierde reinventand roata si pentru a ma obisnui cu niste butoane “chioare” (nemarcate). Macar in cazul Loupedeck+ timpul de acomodare e redus mult de faptul ca fiecare buton/slider etc are marcat langa el functia pe care o executa. Nu trebuie sa stai cu lista de butoane langa tine, pana te obisnuiesti. Recunosc insa ca mi-ar fi placut mult sa fie wireless, ca sa nu mai imi ocupe un slot USB permanent. 

Da, v-o recomand fara retineri. Daca o aveti pe wishlist eu zic sa o incercati. Clar nu se va potrivi tuturor. Clar nu e ceva fara de care sa nu poti trai. Dar, pentru serii mari de fotografii, faptul ca editezi mai repede si mai cursiv, e o treaba buna. O vad utila mai ales pentru fotografii care au un volum mare de fotografii de editat des si mai putin pentru cei care fotografiaza ocazional. Iar asa cum spun de fiecare data, macar aveti 14 zile sa o returnati daca nu reusiti sa va obisnuiti cu ea. 😉

Cert e ca mie imi place, iar Loupedeckul meu ramane la mine.

Consola Loupedeck+ o gasiti aici. Este compatibila atat cu sisteme cu Windows cat si cu Mac si suporta Lightroom Classic, Capture One, Aurora HDR si Premiere Pro. 

Loupedeck+
Consola Loupedeck+ este compatibila cu sisteme Windows si cu Mac si suporta Lightroom Clasic, Capture One, Aurora HDR si Premiere Pro.

1 COMENTARIU

Comments are closed.