Cel mai bun obiectiv pentru calatorii?
Cel mai bun obiectiv pentru calatorii?

Care este cel mai bun obiectiv pentru calatorii si vacante? Iata o intrebare aparent simpla, dar foarte dificil de raspuns. Am abordat pana acum in mai multe randuri tema aparatelor foto pentru calatorii, dar aproape niciodata n-am vorbit despre obiective si accesorii pentru cei care vor sa calatoreasca light cu un DSLR sau un aparat foto mirrorless. Care este factorul cel mai important? Calitatea optica sau dimensiunile reduse?

De cele mai multe ori, alegerea kitului de vacanta nu este tocmai simpla. Nu de putine ori m-am intors din turele foto cu obiective pe care nu le-am utilizat niciodata. In acest caz, nu era mai simplu sa le las acasa, de la inceput, fara sa mai adaug 1-2 kilograme in plus in rucsacul foto? Cei care calatoresc mult cunosc destul de bine faptul ca fiecare kilogram in plus conteaza, mai ales atunci cand deplasarea se face pe jos. Totusi, atunci cand vorbim de fotografie de calatorie sau de travel, multitudinea de subiecte care ne asteapta la destinatie ne fac sa ne gandim de doua ori inainte de a lasa acasa o parte din obiective. Asadar, care este varianta de compromis?

Varianta 1 (DSLR APS-C sau Mirrorless)

Atunci cand greutatea rucsacului foto este o problema, solutia optima este alegerea unui obiectiv super-zoom. Apreciate de unii si blamate de altii, obiectivele super-zoom desi sunt destul de controversate printre fotografi, au marele avantaj al versatilitatii. Cu o focala care variaza, in general, de al 28mm la 300mm (echivalent), obiectivele super-zoom pot fi alegerea ideala pentru cei care calatoresc cu un singur obiectiv, o geanta foto sau un rucsac mic si au nevoie de mobilitate maxima. Dezavantajele: de cele mai multe ori calitatea optica a acestor obiective este mediocra.

De cate ori am calatorit cu aparatul meu cu senzor APS-C, un Canon 50D, alegerea mea a fost obiectivul Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 VC PZD. Cititorii fideli ai blogului isi amintesc, probabil, articolele despre deplasarile din Croatia si Zakynthos, acolo unde am folosit cu precadere acest obiectiv.

In plus, daca merg cu APS-C-ul de cele mai multe ori „arunc” in geanta si micul obiectiv fisheye de la Samyang, deoarece imi permite sa experimentez, fara a creste considerabil greutatea gentii foto. Cei care aleg sa calatoreasca cu un aparat foto mirrorless, au cateva variante similare: obiectivul Sony 18-200mm sau Tamron 18-200mm pentru gama NEX.

Citeste si: obiectivele Tamron pentru calatorii | Kitul de supravietuire in vacanta

In Zakynthos cu Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 VC PZD
In Zakynthos cu Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 VC PZD

Varianta 2 (Full Frame)

Varianta „de mijloc”, ca sa zic asa, ar fi alegerea unui obiectiv cu o focala mai moderata, dar din clasa superioara. Aici eu prefer Canon 24-105mm f/4L IS, un obiectiv care pus pe un aparat cu senzor Full Frame ofera o plaja focala suficient de versatila pentru majoritatea situatiilor intalnite in calatorii. Acesta este obiectivul pe care eu il iau in calatorii, de fiecare data, atunci cand spatiul imi permite sa merg cu aparatul Full Frame. Nu are o diafragma foarte deschisa (f/4) dar are stabilizare de imagine si o focala mai versatila decat celebrul 24-70mm. Calitatea optica foarte buna este un plus.

Pentru cei care prefera brandul „galben”, obiectivul Nikon 24-120mm f/4G VRII este cea mai buna alegere.

O calatorie recenta in care am utilizat un Canon 24-105mm f/4L si, in plus, un Sigma 12-24mm f/4-5.6 este croaziera de anul trecut.

In Tunisia cu Canon 24-105mm f/4 L
In Tunisia cu Canon 24-105mm f/4 L

Varianta 3 (FF si Mirrorless)

Un kit format numai din obiective fixe (prime). Desi este cea mai costisitoare varianta, este cea mai buna din punct de vedere al performantelor. Fotografii pretentiosi pot alege sa calatoreasca cu trei-patru obiective fixe, chiar daca pierd destul de mult la capitolul versatilitate (schimbarea obiectivelor poate fi destul de anevoioasa in calatorii). Totusi, calitatea imaginilor va fi cu siguranta de varf si rezultatele pe masura. Este o solutie pe care o recomand nu doar celor care au DSLR-uri dar si celor care calatoresc alaturi de un aparat foto mirrorless. Mai ales acolo, unde obiectivele fixe au dimensiuni reduse, o trusa formata din 3 obiective prime incape intr-o geanta mica de umar, iar rezultatele pot chiar depasi pe cele obtinute cu un DSLR entry-level si un obiectiv super-zoom… De exemplu, pentru fanii sistemului Olympus / Panasonic MFT un kit optim ar putea include obiectivele Olympus 12mm f/2, 45mm f/1.8 si 75mm f/1.8.

La Paris cu Olympus OM-D si obiectivul 12mm f/2.0
La Paris cu Olympus OM-D si obiectivul 12mm f/2.0

Asa cum am vazut mai sus, alegerea unui obiectiv pentru vacante si calatorii nu este tocmai simpla. Mai ales atunci cand spatiul este o problema, trebuie ajuns la un compromis intre versatilitate si calitate, mai ales daca ne referim la obiectivele aparatelor foto DSLR. Pana la urma, confortul este unul din aspectele cele mai importante in calatorii, asadar alegerea kitului de vacanta trebuie sa tina cont in primul rand de asta. Incercati totusi sa evitati situatiile in care va intoarceti acasa cu obiective pe care nu le-ati folosit nici macar odata… In rest, nu uitati celelalte accesorii importante: carduri de memorie suficiente, acumulatori de rezerva si kitul de curatare.

Acum va intreb pe voi: care este kitul ideal pentru vacanta? Cum calatoriti si ce obiective alegeti?

12 COMENTARII

  1. eu personal am un fuji x10 de care sunt nemultumit si un D90 cu cateva obiective. Pentru vacanta il prefer cu un voigtlander de 20mm sau cu un zeiss de 35. doar un obiectiv pe aparat, sunt in vacanta.

    apropo, nu stiti ce inseamna „versatil”.

  2. Pentru mirrorless MFT recomand 14-150 de la Olympus sau 14-140 de la Panasonic ca obiectiv de uz general + 20mm f1.7 de la Panasonic pentru noapte sau când aparatul trebuie să încapă în buzunarul de la geacă…

  3. pt varianta nikon dx, folosesc 18-200 de la nikon. se comporta excelent in astfel de conditii

  4. Ce parere aveti de un sony rx100? ma gandesc ca poate fi excelent pentru o vacanta.

  5. Consider ca oboseala si durerile de spate trec dupa maxim 3 zile de la intoarcerea acasa; dar pozele proaste raman. Eu nu am mult echipament, dar cat am, il iau cu mine (1 body + 3 zoom-uri si un fix). Prefer sa nu ating vreun obiectiv tot sejurul decat sa-mi para sau ca nu l-am avut la mine. Cu trepiedul sa zicem ca o mai rezolvi. Mai are lumea pe acolo, vorbesti frumos si faci rost de unul pentru 2-3 expuneri. Pe de alta parte, daca stilul cuiva este un mirrorless si un singur ob. fix, este foarte in regula. Bravo lui, a reusit sa combine si satisfactia si lejeritatea. Dar nu-ti lua un singur obiectiv doar pentru ca ti-e lene!!

  6. Incercati 10-18mm combinat cu 24-105L de la Canon si un 7DMII…ar putea sa fie solutia castigatoare pentru cei ce nu doresc sa care mai mult de 2kg de echipament, mai ales intr-o zi caniculara. Desigur, clipa este trecatoare si nu vei avea niciodata timp sa schimbi obiectivele din mers, sa ajustezi setarile si, eventual, sa mai vezi si ceva in vacanta. In final, trebuie sa ajungi la un compromis, mai ales daca te afli in zone neexplorate anterior (cu precadere in cele urbane in care volatilitatea imaginii te obliga sa ramai la un singur obiectiv).

  7. Salutare.Am si eu de curand un aparat Sony DSC-H400…si nefiind cunoscator in domeniu va rog frumos ajuta ti ma cu cateva informatii…as vrea sa stiu daca la aparatul asta se pot folosi diferite obiective…si daca da care ar fi cel mai potrivit pentru un super amator ca mine….mentionez ca mi place sa fotografiez orice de la floricele in detaliu pana la fiu meu alergand la fotbal…multumesc anticipat.

Comments are closed.