Stiti ca sunt maniac cu backupul. Am mai vorbit despre asta, aici. Insa, imi doream de mult un HDD extern care sa imi permita sa trag automat, cand sunt in deplasari (fara laptop) fisierele de pe un card. Cu atat mai mult decat am inceput sa lucrez cu drone. Astea nu au doua sloturi de MicroSD, deci sansele sa pierzi date daca „moare” un card sunt destul de mari. Mai mult, asa cum am tot zis: cand ai o drona orice zbor poate fi ultimul (da, se intampla), iar sansele sa nu o mai recuperezi sunt si ele destul de mari (implicit sa nu mai recuperezi nici cardul din drona).

Cand ai o drona, oricare zbor poate fi ultimul.

Asadar, de azi am rezolvat aceasta temere: pot copia pe HDD-ul portabil LaCie DJI Copilot cardul dronei, dupa fiecare zbor. Si asta complet autonom, fara a apela la un laptop. 

Apropo de asta, daca ai o drona, sigur vrei sa citesti articolul asta. Ca sa nu ti-o faci praf de la primul zbor, nu de alta…

LaCie DJI Copilot
LaCie DJI Copilot

Revenind. DJI Copilot este, practic, un HDD extern portabil si rezistent la intemperii, care are un slot SD UHS-II (!) si trei conectori (USB 3.0 Type A, USB-C si Micro USB), dar si un acumulator intern – astfel ca functioneaza oricand si oriunde, fara a fi conectat la priza sau la un laptop. Astfel, el poate face un „mirror” al unui card in doar cateva minute, prin apasarea unui singur buton. Poate citi orice card, de la orice camera foto sau action cam (deci nu doar de la dronele DJI), iar la portul USB 3.0 (si doar la el, nu si la cel USB-C – cel putin la mine doar asa a mers) poate fi conectat un cititor de card conventional, pentru a copia si de pe alte tipuri de carduri (XQD, CF, etc) – la asta revin putin mai jos.

Conectorii si cititorul de carduri integrat al HDD-ului. Si, ca orice lucru din cauciuc, protectia HDD-ului este un magnet pentru praf, nisip, pamant. Deci, atentie pe unde il folositi...
Conectorii si cititorul de carduri integrat al HDD-ului. Si, ca orice lucru din cauciuc, protectia HDD-ului este un magnet pentru praf, nisip, pamant. Deci, atentie pe unde il folositi…

Mai mult, are si o functie care verifica automat integritatea fisierelor proaspat trase, dupa fiecare copiere, pentru a te asigura ca datele tale s-au copiat corect pe HDD. Functia asta trebuie activata manual din aplicatia de smartphone a HDD-ului (si apoi functioneaza la fiecare copiere a unui card, fara a mai avea nevoie de aplicatie). Dar, ce-i drept, mai mult decat dubleaza timpul de copiere al unui card, datorita verificarilor suplimentare. Insa, cand e vorba de date importante si „sensibile”, parca nu mai conteaza, nu?

Asa iti arata statusul copierii fisierelor de pe card. In acest moment, afiseaza viteza de transfer. Apoi, periodic, afisaza alte informatii (cat a copiat din card, cate fisiere, cat mai are autonomie acumulatorul HDD-ului etc.)
Asa iti arata statusul copierii fisierelor de pe card. In acest moment, afiseaza viteza de transfer. Apoi, periodic, afisaza alte informatii (cat a copiat din card, cate fisiere, cat mai are autonomie acumulatorul HDD-ului etc.)

Aplicatia de smartphone

LaCie DJI copilot si un ecran mic pe care iti arata statusul copierii dar si nivelul acumulatorului intern (si viteza de copiere, apropo – vezi foto mai sus), dar treaba cea mai misto e ca exista si o aplicatie de mobil, iar cu ea poti avea oricand acces la fisiere direct pe smartphone: poti sa le vezi, sa le verifici (inclusiv sa le vezi la rezolutia originala, 1:1), sa le stergi, sa le copiezi, muti etc. Iti poate incarca si smartphone-ul, telecomanda sau acumulatorul dronei, pentru ca HDD-ul functioneaza si ca PowerBank, la nevoie. Buna treaba!

Aplicatia se numeste Copilot BOSS (iOS / Android) si asa arata pe tableta, cand HDD-ul e conectat:

Pana la urma, aplicatia de smartphone e obligatorie, pentru ca HDD-ul are doar un buton, care face doar doua functii: il porneste si, respectiv porneste/opreste copiere cardurilor introduse in cititorul integrat (pe sistemul: o apasare scurta = copiaza / o apasare lunga de >3s = anuleaza). Atat si nimic mai mult. Restul, managementul fisierelor si altele, se pot face doar din aplicatie. Dar, macar, treaba asta il face extrem de usor (si de rapid) de utilizat, mai ales atunci cand nu vrei sa pierzi mult timp cu asta (cand esti acolo, pe teren…).

Bine de stiut!Bine de stiut: Cu ajutorul aplicatiei poti transfera pe telefon / tableta fotografii si filme de pe HDD. Deci le poti edita pe smartphone, le poti urca de acolo pe social media and so on…

Eu am testat ambele variante ale aplicatiei, atat pe un smartphone cu Android cat si pe o tableta cu iOS si s-au comportant la fel, n-am intalnit probleme. Mi s-a parut doar ca pe Android HDD-ul detecteaza mai lent prezenta smartphoneului „la capatul celalalt al firului”, caz in care trebuia sa mai dau un „click” pe butonul HDD-ului ca sa il caute din nou. Nu e ceva deosebit, mi s-a intamplat doar o data sau de doua ori…

Iata cateva capturi cu ecranele principale ale aplicatiei (click pentru marire):

Bine de stiut!Bine de stiut: desi nu scrie nicaieri asta (si m-as fi bucurat ca manualul de utilizare sa fie mai detaliat), HDD-ul trebuie deconectat din aplicatie inainte de a scoate mufa USB din smartphone/tableta (la fel cum dam „Safe Remove Hardware” sau „Unmount” pe laptop). Deconectarea se face ori din meniul Settings al aplicatiei ori, mai intuitiv, apasand pe butonul mic, gri, „eject” aflat in dreptul numelui HDD-ului (vezi ultimul print screen de mai sus langa denumirea „TheDrone DJI Copilot”).

Cu LaCie poti transfera fotografiile si filmele de pe cardurile de memorie, de la orice aparat sau drona, oriunde te-ai aflaCu LaCie poti transfera fotografiile si filmele de pe cardurile de memorie, de la orice aparat sau drona, oriunde te-ai afla. Chiar si in padure...
Cu LaCie poti transfera fotografiile si filmele de pe cardurile de memorie, de la orice aparat sau drona, oriunde te-ai aflaCu LaCie poti transfera fotografiile si filmele de pe cardurile de memorie, de la orice aparat sau drona, oriunde te-ai afla. Chiar si in padure… Singurul inconvenient: in lumina puternica, ercanul LCD al HDD-ului e ilizibil. Il duci undeva la umbra si ai rezolvat si asta…

Viteza de citire a cardurilor SD

163MB/s DE PE CARDURI SD UHS-II

La primul card MiroSD pe care l-am copiat am obitinut 93.4MBps la copiere (foto la inceputul articolului). Cand am testat, anul trecut, acelasi card MicroSD eu am obtinut 90.4MBps cu un cititor de card conventional, pe laptop. 

Dar, dat fiind faptul ca cititorul SD integrat e UHS-II – deci suporta, nativ, cardurile SD cu doua randuri de pini, cardurile de mare viteza – am vrut sa vad care e viteza de copiere cu un astfel de card. Asa ca am introuds in DJI Copilot un card Panasonic SDXC 64GB V90 UHS-II, cu viteze de citire de pana la 280MB/s si i-am dat drumul la copiere. Cardul asta era aproape plin, avand vreo 2.900 de fisiere RAW si JPEG pe el, care ocupau ceva mai mult de 60GB. Viteza de copiere? 163MB/s a afisat HDD-ul pe micutul ecran. Deci, da, viteza data de standardul UHS-II se confirma. 

Bine de stiut!Bine de stiut: Avand o capacitate de 2TB, LaCie DJI Copilot poate stoca aprox. 30 de carduri de 64GB sau peste 50 ore de video 4K. 

La portul standard USB 3.0 al HDD-ului poate fi conectat un cititor de carduri conventional (prin cablu sau direct). Astfel, poti transfera pe DJI Copilot si de pe alte tipuri de carduri, cum ar fi XQD sau CF. Insa, viteza de transfer e ceva mai mica decat atunci cand am introdus cardul direct in slotul SD al HDD-ului. Nu am incercat cu carduri CF sau XQD pentru ca nu am.

Copierea fotografiilor si a filmelor de pe Copilot pe laptop sau pe alt HDD extern se face asa cum suntem obisnuiti. Lucrul cu fisierele se face la fel ca la orice alt HDD extern. Odata conectat prin USB la laptop/PC e vazut ca un drive normal, pe care poti face orice operatiune, poti copia, sterge, transfera fisiere etc. 

Asa arata LaCie DJI Copilot daca i-am dat jos protectia de cauciuc. Care se poate, astfel, spala cu apa, apropo. Protectia, nu HDD-ul...
Striptease cu HDD-ul. Asa arata LaCie DJI Copilot daca i-am dat jos protectia de cauciuc. Care se poate, astfel, spala cu apa, apropo. Protectia de cauciuc, nu HDD-ul…

Viteza de transfer conectat la laptop

Dupa ce am copiat doua carduri MicroSD pe el, acum sa vedem cum se comporta si cand vreau sa accesez aceste fisiere de pe un laptop. Am folosit acelasi laptop MacBook Pro i7 2018 cu SSD pe care l-am utilizat si cand am testat viteza cardurilor de memorie, anul trecut si am facut, acum, aceleasi teste (cu un folder de 2GB format din 16 fisiere, 4 video 4K si 12 DNG-uri). Conectat prin portul Lightning al laptopului la cel USB-C al harddisk-ului, fara alte adaptoare, cu cablul din cutie.

Bine de stiut!Bine de stiut: implicit, DJI Copilot e formatat ExFAT. In felul asta ei s-au asigurat ca e compatibil atat pe Windows cat si pe OSX, „din fabrica”. Insa, pentru viteze optime de transfer, e recomandat sa fie reformatat conform dispozitivului pe care va fi utilizat (NTFS pentru Windows sau Mac OS Ext. pentru OSX). Asadar, am facut testul de scriere/citire cu el formatat ExFAT apoi l-am reformatat pentru Mac si am repetat testul. 

Daca formatat din fabrica, ExFAT, am obtinut maxim 93MB/s atat la scriere cat si la citire, de pe laptopul cu SSD, dupa formatarea lui ca Mac OS Extended, vitezele de scriere/citire au depasit 120MB/s la scriere si 107MB/s la citire. Mai exact, vitezele sunt urmatoarele: 

Testul de viteza BlackMagicDesign Disk Speed Test:

Lacie DJI Copilot disk speed test cu Black Magic
Lacie DJI Copilot disk speed test cu Black Magic

Testul de copiere (scriere pe HDD) a folderului meu de 2GB de test, format din cele 16 fisiere (4 video 4K MOV si 12 foto DNG):

Lacie DJI Copilot disk speed test
Lacie DJI Copilot disk speed test

Asadar, daca il vei folosi pe mai multe dispozitive cu sisteme de operare diferite e bine sa il lasi formatat ExFAT, chiar daca pierzi un pic la capitolul viteza. Altfel, formateaza-l conform sistemului tau de operare, pentru performante maxime. 

E interesant si faptul ca viteza de scriere a fost, in ambele teste, mai mare decat cea de citire. Asta inseamna ca e un HDD optimizat pentru scriere, ca sa permita transferul cat mai rapid al fiserelor de pe cardurile de memorie, pentru backup, nefiind optimizat pentru a lucra/edita efectiv de pe el (unde ai nevoie de citire rapida). Cu siguranta nu e cel mai rapid HDD extern, cu atat mai mult la citire. Dar, pentru backup, zic ca e suficient.

LaCie DJI Copilot si drona DJI Mavic 2 Pro
LaCie DJI Copilot si drona DJI Mavic 2 Pro

Impresii mai putin pozitive, carcoteli? Cauciucul care acopera marginile HDD-ului (si care ii asigura protectie) e un adevarat magnet de praf. Iar cum eu nu suport sa vad praf sau impuritati pe lucrurile mele (OCD, bate-l vina…), am observat imediat. Ma rog, cred ca voi putea trai cu asta, but still… Apoi, m-as fi bucurat sa aiba si un slot Micro SD direct (pe langa cel SD), ca sa nu mai caut adaptorul in geanta, daca tot e facut impreuna si pentru DJI… Ah si mi-ar fi placut sa stie sa faca si backup-uri incrementale (adica sa copieze doar ce nu a copiat deja de pe cardul X, mai devreme), ca sa nu copiez, de fiecare data, din nou tot cardul. N-am apucat sa public reviewul asta si a si venit updateul de firmware. Incepand de azi, 12 Martie, LaCie Copilot suporta si backupuri incrementale. Dupa primul backup al unui card, la a doua introducere copiaza doar fisierele noi. Si tot asa.

La capitolul autonomie, vad ca dupa ce am copiat doua carduri Micro SD de 64GB (aprox. 3/4 pline), cu functia de verificare de date activata, autonomia HDD-ului a scazut de la 100% la 75%. Copierea cardului SD de 64GB, aproape plin, despre care am scris mai sus, a mai „mancat” 14% din acumulator. Faceti voi calculele.

Concluziile

Ca sa sintetizam, as putea spune despre el urmatoarele:

Imi place:

  • pentru ca pot face copii de siguranta, oriunde, oricand, cardurilor mele, dat fiind faptul ca HDD-ul are acumulator propriu si nu trebuie alimentat de la un laptop sau de la priza si poti copia cardurile dronei, ale aparatului foto, al camerei de actiune GoPro, al smartphoneului etc;
  • aplicatia de smartphone/tableta care il insoteste si care mi se pare foarte utila;
  • faptul ca are 2TB spatiu de stocare, ceea ce inseamna ca pot trage vreo 30 de carduri SD de 64GB – deci pot tine informatiile pe el luni bune fara sa le sterg, fiind practic un backup in plus fata de HDD-urile pe care le am la birou;
  • pentru ca are functie de verificare automata a integritatii datelor dupa copiere;
  • pentru ca poate fi conectat la un cititor de card conventional, prin USB 3.0, pentru a copia si de pe alte carduri decat SD;
  • pentru ca acumulatorul lui poate incarca, la randul lui, un smartphone sau, de ce nu, telecomanda dronei, avand functie de power bank (te poate salva si asta, la un moment dat);
  • pentru ca au activat si backupurile incrementale, printr-un update de firwmare (12 martie 2019)
  • pentru ca e gandit sa reziste (cel putin in teorie) la socuri, stropi de apa, ploaie etc, gratie protectiei de cauciuc (dar tot e mai bine decat nimic…).

Nu ma incanta faptul ca:

  • protectia de cauciuc care il inconjoara e un adevarat magnet de praf, fire de par, etc;
  • nu face backupuri incrementale ci doar totale (adica, de fiecare data cand introduci cardul SD el va copia TOT cardul, fara a avea optiunea de a copia doar fisierele noi – daca ai mai copiat pana atunci acelasi card, inainte) – dar asta e o functie care ar putea fi adaugata cu un update de firmware, in viitor (Update, 12 martie 2019: DA, au adaugat-o prin update de firmware, asa cum banuiam);
  • daca tot e facut in parteneriat cu DJI (iar dronele lor merg toate cu carduri Micro SD), ar fi fost fain sa aiba si un slot Micro SD pe langa cel SD, ca sa nu mai duc si grija adaptorului…
  • operarea lui cu un singur buton, desi simpla, la inceput pare destul de confuza; stai permanent cu manualul dupa tine sa vezi daca trebuie sa dai un ‘click’, doua sau mai multe pentru comenzile de pornire, copiere carduri, deconectare etc;
  • nu are Wi-Fi; nu imi plac cablurile si mi-ar fi placut sa scap de tot de ele, asadar conectarea la smartphone/tableta sa se faca prin wireless.

Asadar, el este LaCie DJI Copilot Backup On-Set Solution 2TB – pe numele sau complet. Il gasiti aici.

Da, stiu, e destul de scump. Dar consider ca e un pret mic daca te salveaza chiar si o data. Pana la urma, „costurile” in urma unor pierderi de date nu sunt doar de timp si de bani pierduti. Ci si morale (reputatia, imaginea ta in fata clientului), iar daca e vreun proiect care nu mai poate fi filmat/fotografiat din nou, e cu atat mai grav.

Ah, inca ceva ce imi place la el: culoarea. Da, e super-subiectiva treaba asta, dar griul ala e asemanator cu cel al dronei DJI Mavic 2 Pro (review), deci zic ca se potrivesc perfect.

In cutie, pe langa HDD si suportul de cauciuc de protectie, veti mai gasi:

  • 5 cabluri adaptoare  (3 pentru smartphone/tablete si 2 pentru laptop/pc)
  • incarcatorul si adaptoare pentru prizele pe standard european, american si englezesc.
  • manualul de utilizare (care e destul de sumar, unul mai complet gasesti online)
  • un adaptor pentru MicroSD->SD ca sa poata fi citite in slotul SD al HDD-ului

Bine de stiut!Bine de stiut: Da, DJI Copilot are USB-C si se poate incarca prin USB. Dar doar de la un laptop sau de la o baterie externa, nu si de la un incarcator de telefon mobil (nu ma intrebati de ce, ca nu stiu). Insa cel mai rapid si eficient se incarca cu adaptorul de priza cu care vine in cutie (in aproximativ 1 ora si jumatate, de la 0 la 100%).

Cam atat, pentru acum. LaCie DJI Copilot ma va insoti, de acum, in toate deplasarile mele. Asadar voi avea timp destul sa il utilizez si apoi sa revin cu actualizari la acest articol si alte impresii, pe masura ce il voi folosi.

LaCie DJI Copilot, specificatii tehnice, pe scurt:

  • HDD extern, portabil, cu capacitate de 2TB
  • Conectivitate: 3 sloturi USB (MicroUSB, USB 3.0 si USB-C), un cititor de carduri SD integrat
  • Se conecteaza la smartphone sau tableta prin cablu (cu conectorii de mai sus), aplicatia fiind compatibila Android 4.4 sau iOS 10.3 (sau versiuni mai noi)
  • In cutie vine cu cabluri MicroUSB -> USB-C, MicroUSB -> Lightning (Apple) si MicroUSB-MicroUSB, pentru conectarea la smartphone/tableta
  • Conectarea unui cititor de card conventional, prin USB permite copierea autonoma si a altor tipuri de carduri (CF, XQD etc.)
  • Rezista la stropi de apa, intemperii si socuri, datorita protectie de cauciuc externe
  • Dimensiuni: 136mm x 111mm x 36mm
  • Greutate: 530g

Fly safe!

(Un mare) P.S. A venit primavara, asadar nu uitati: in urmatoarea perioada pasarile vor fi mai active si mai agresive ca de obicei (perioada imperecherii, cuibaritului etc). Asadar, atentie mare la pasari cand zburati cu dronele. N-as vrea sa mai vad varsari de lacrimi ca anul trecut, pe grupurile de dronisti, dupa bird-strikes. E mai bine si pentru voi si pentru drone si pentru bietele pasari…

LaCie DJI Copilot
LaCie DJI Copilot
REVEDEȚI PREZENTAREA
Versatilitate
Constructie
Ergonomie si utilizare
Aspect
Articolul anteriorDe ce am trecut pe mirrorless
Articolul urmatorSalonul Fotografului Român, ediția a VI-a
Fotograf profesionist și fondatorul site-ului Clubul Foto. Fotografiez de mai bine de 15 ani, iar portofoliul meu îl găsești pe www.CalinStan.com . Proiectul meu de suflet - fotografia aeriană - se gasește aici: www.TheDrone.ro