In weekendul ce tocmai a trecut am avut ocazia sa testez si sa fotografiez la AeroNautic Show Bucuresti cu Nikon D600, cel mai nou DSLR Full-Frame lansat de compania nipona cu doar doua saptamani in urma. Desi la sfarsitul saptamanii trecute nu era nici urma de el prin magazine, vad ca acum aparatul se gaseste si in Romania si beneficiaza deja si de o promotie (aici si un pachet aici), fiind unul din aparatele care au fost cel mai repede disponibile in magazine, dupa lansarea oficiala, din cate am vazut pana acum.

„Originea” lui D600 este relativ simpla: ce se intampla daca iei un body de D7000 si ii instalezi un senzor Full-Frame? Ei bine, se asa pare ca sa-a „nascut” Nikon D600, un aparat care – in linii mari  – putem spune ca este un „hibrid” intre un Full Frame din gama Pro (D700, D800) si aparatele pentru fotografii entuziasti, in speta Nikon D7000. Interesant este ca D600 a fost proiectat tocmai pentru ei, fotografii entuziasti care vor sa „faca pasul cel mare” si sa beneficieze de avantajele unui senzor full-frame, pastrand mobilitatea si utilizarea facila pe care o ofera un body DSLR din gama entry la un pret mai accesibil decat al lui D800.

vezi-promotia-acum

Nikon D600
Nikon D600

Nikon D600

Specificatii tehnice pe scurt:

  • Senzor Full Frame CMOS 24,3MP
  • Rezolutie maxima: 6,016 x 4,016px
  • Vizor optic cu acoperire 100%
  • Timp de expunere: 30s – 1/4000 si Bulb
  • Puncte de focus: 39, din care 9 tip “cruce”
  • ISO 100 ~ 6,400 (extins 50, 12.800 si 25.600)
  • Senzor pentru masurarea expunerii cu 2,016 pixeli
  • Rafala: 5,5 cadre pe secunda
  • Blitz integrat, tip pop-up, numar de ghid 12 (m, ISO 100)
  • Ecran LCD 3,2″ 921,000px
  • Filmare Full HD (1080p; 1,920 x 1,080 pixeli la 24,25 sau 30fps)
  • Format video: H.264 / MPEG-4
  • Iesire HDMI, USB 2.0
  • Conector pentru microfon extern
  • Alimentare acumulator EN-EL15
  • Compatibil atat cu obiectivele FX cat si DX (crop, imagini de 3,936 x 2,624px)
Nikon D600
Nikon D600
Nikon D600
Nikon D600

Constructie si utilizare

Asa cum spuneam, Nikon D600 seamana izbitor de mult cu Nikon D7000, din multe puncte de vedere dar in primul rand datorita body-ului aproape identic. Nu degeaba D600 se lauda a fi cel mai compact si mai usor DSLR Full Frame de pe piata, deoarece intre el si dimensiunile generoase ale lui D800 sunt diferente destul de mari. D600 este genul de aparat care, de la departare nici nu ai zice ca ti in mana este un DSLR cu senzor full-frame, dar din fericire te lamureste repede simbolul „FX” de pe body.

Body-ul lui Nikon D600 este construit din policarbonat, cu elemente din aliaj de magneziu. Conform siteului producatorului, D600 beneficiaza de acelasi grad de etanseizare (*) impotriva stropilor de apa si a interperiilor ca si D800. Din punct de vedere al constructiei si al feeling-ului in utilizare, D600 nu difera cu nimic fata de D7000, asa cum ma si asteptam de altfel. Totusi, body-ul este robust si bine construit iar sunetul produs de miscarea oglinzii in momentul declansarii este unul mai placut si poate mai silentios decat la D800 (cel putin asa cum mi-l amintesc eu acum…).

Imi place la Nikon D600 faptul ca desi are un body „minimal”, are totusi doua butoane pentru functii custom (aflate in partea laterala a obiectivului in apropierea gripului), ale caror functii pot fi personalizate foarte usor din meniul aparatului. Am setat unul din butoane pentru a putea alege valoarea ISO mai rapid iar pe al doilea l-am folosit pentru a comuta aparatul din modul FX in DX mai usor (chiar cu aparatul „la ochi”), deoarece mai ales sambata cand am fotografiat la AeroNautic Show pe lacul Ciurel am simtit nevoia unei focale mai lungi decat cei 200mm ai obiectivului, motiv pentru care posibilitatea de a face „crop” setand aparatul in modul DX m-a scutit apoi, in postprocesare, de o gramada de timp pierdut cu reincadrari.

Si daca tot am vorbit de show-ul aviatic, trebuie sa va spun si caracteristica mea preferata la Nikon D600: sistemul de focalizare si functia AF-tracking care functioneaza impecabil. La AeroNautic Show am fotografiat in general subiecte in miscare (rapida) si pentru asta am utilizat la maxim potentialul celor 39 de puncte de focus cuplate in modul AF-Tracking 3D si am testat „limitele” aparatului utilizand rafala de 5,5 cadre pe secunda, in paralel cu sistemul AF continuu. Rezultatele m-au impresionat in mod pozitiv, punerea la punct fiind corecta in peste 90% din cadrele trase cu rafala, o performanta foarte buna zic eu date fiind conditiile (obiectiv 70-20mm f/2.8G si subiecte in miscare foarte rapida si in planuri diferite – avioane de acrobatie evoluand pe cer, la o distanta relativ redusa fata de spectatori).

Legat de modul de utilizare, nu pot sa inchei acest capitol al testului fara sa va spun despre modul Live View. Ei bine, modul Live View al lui Nikon D600 este similar celui intalnit pe D800 si include, printre altele, optiunile de afisare al gridului, orizontul virtual dar si posibilitatea de a personaliza informatiile si setarile care sunt afisate in mod constant pe ecran. Viteza de focalizare in modul live-view este decenta, dar nu straluceste. Orizontul virtual poate fi utilizat si in vizor, dar D600 va afisa inclinarea laterala a aparatului utilizand indicatorul de expunere si nu cu ajutorul unui indicator dedicat suprapus peste imaginea din vizor, asa cum m-as fi asteptat. Bineinteles, atunci cand verificati planeitatea aparatului in acest mod in vizor nu vor mai fi afisate celelalte informatii standard (ISO, compensarea expunerii etc).

Principala mea problema la capitolul constructie si utilizare este legata de dimenisunile reduse ale body-ului. Datorita dimensiunilor reduse, D600 este un DSLR Full-Frame foarte „portabil”, dar dimensiunile reduse nu sunt intotdeauna de preferat: prin particularitatile lor, obiectivele dedicate aparatelor cu senzor in format FX sunt, de obicei, mai voluminoase si mai grele decat cele pentru DX iar cum D600 are practic un body de aparat APS-C, vor exista destui critici care sa afirme ca aparatul nu se balanseaza bine in mana cu obiectivele de dimensiuni mari. Am observat si eu cu 70-200-le aceasta problema (nu mai vorbim de alte obiective mai mari…) si va recomand cu caldura sa achizitionati un grip pentru D600 daca veti utiliza obiective mai voluminoase.

Nikon D600 are un body compact, dar pentru care va recomand un grip daca vreti sa il utilizati cu obiective voluminoase
Nikon D600 are un body compact, dar pentru care va recomand un grip daca vreti sa il utilizati cu obiective voluminoase

Avand un body asemanator modelului D7000, accesul la functii se face in mod similar, uneori fiind necesara apasarea mai multor butoane si comenzi pentru a schimba o setare (de exemplu balansul de alb sau sensibilitatea ISO). Totusi, lipsa unor butoane dedicate pentru functii (precum selectorul modului de focalizare ca la D800/D700) inseamna ca toate aceste setari pot fi salvate acum in functiile custom ale aparatului si puteti oricand reveni la setarile salvate integral, fara a accesa si alte butoane de selectie de pe body. Avantaje si dezavantaje ale body-ului enty-level…

Calitatea imaginilor, ISO si focalizare

Nikon D600 este construit in jurul unui senzor Full Frame ce ofera o rezolutie efectiva de 24,3 megapixeli, o rezolutie „medie” din punct de vedere al numarului de pixeli daca ne gandim la D800 si la D7000, cele doua modele intre care este pozitionat, in acest moment, D600 in gama Nikon. Specificatiile tehnice nu se opresc insa aici: D600 poate fotografia in rafala cu pana la 5,5 cadre pe secunda, are un sistem de focus compus din 39 de puncte de focalizare si poate utiliza valori ale sensibilitatii ISO intre 100 si 6400 in mod nativ al senzorului si pana la 25.600 in modul extins.

Din punct de vedere al calitatii imaginilor la valori ISO ridicate, Nikon D600 este o surpriza foarte placuta. Imaginile au un nivel al zgomotului de imagine bine controlat pana la ISO 1600 si sunt perfect-utilizabile chiar si pentru printuri A3+ pana la ISO 6400. Dupa aceasta valoare, zgomotul de imagine devine din ce in ce mai accentuat, dar in situatii limita chiar si valoarea Hi 1.0 (ISO 25.600) ar putea fi utilizata pentru imagini care nu vor fi neaparat tiparite.

Imaginile de mai jos le-am „tras” in format JPEG cu nivelul standard al setarii pentru reducerea zgomotului de imagine (deoarece formatul NEF specific al lui D600 nu este inca suportat in ACR sau Lightroom).

Nikon D600 – Testul ISO. Click pe imagini pentru vizualizare la 100% si pe butoane pentru navigare.

Nikon D600 - ISO 100

Image 1 of 8

Legat de sistemul autofocus, desi sistemul AF este rapid si precis, dispunerea cele 39 de puncte de focus ale lui Nikon D600 ocupa o zona destul de mica din cadrul Full Frame, sistemul AF fiind in mod clar preluat de la modelul D7000 (sistem AF tip Multi-CAM4800 modificat pentru a putea asigura punerea la punct pana la f/8, un avantaj daca vreti sa utilizati lentile teleconvertoare 2x) si aranjarea punctelor de focus fiind aceeasi. Desi la fotografii statice nu este o problema pentru ca puteti sa focalizati si apoi sa recompuneti cadrul destul de usor, in cazul subiectelor in miscare (sportivi, de exemplu) cu functia AF Tracking, s-ar putea sa observati limitarea trackingului la zona centrala a cadrului. Pe de alta parte, daca veti utiliza obiective DX pe D600 veti observa ca in cazul formatului crop punctele de focus acopera cadrul in mod optim si nu sunt probleme, dar totusi aici vorbim de un aparat full-frame…

Alte imagini de la AeroNautic Show Bucuresti cu Nikon D600 si Nikkor 70-200 F/2.8 G VR

Functia de filmare

Nikon D600 filmeaza la rezolutie Full HD 1080p (30, 25, 24 fps) iar filmele sunt salvate in format MPEG-4 cu compresie H.264. Nivelul sunetului inregistrat de microfonul intern poate fi ajustat automat sau manual, din meniul aparatului si aparatul dispune de un conector de 3,5mm pentru microfon extern. O veste foarte buna pentru cei care vor sa utilizeze noul D600 pentur filmari la nivel profesional: prin iesirea HDMI poate fi salvat fluxul video in format necompresat.

Mai jos aveti un scurt clip video inregistrat cu Nikon D600 in format Full HD la AeroNautic Show. Am filmat aterizarea singurului hidroavion din Romania (dupa cum spun organizatorii). Este unicul film pe care l-am inregistrat cu D600 pentru ca m-am concentrat mai mult pe fotografiat… 🙂

Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare

Conform producatorului, Nikon D600 poate inregistra aproximativ 900 de cadre cu o singura incarcare a acumulatorului. In testele mele am facut peste 1000 de fotografii in doua zile cu o singura incarcare a acumulatorului, deci se pare ca D600 poate chiar si mai mult (desi nu am filmat si nu am utilizat blitzul integrat in tot acest timp). D600 este alimentat de la un acumulator tip EN-EL15, acelasi ca si la D7000.

In ceea ce priveste optiunile de conectare, Nikon D600 are un conector USB 2.0 alaturi de o iesire HDMI, conector pentru microfon extern si declansator pe fir (si un receptor IR) si este compatibil cu modulele Wi-Fi si GPS de la Nikon (GP-1). Pentru stocarea fotografiilor pot fi utilizate simultan ambele sloturi SD/SDHC salvand imaginile pe doua carduri in paralel (ca sa nu patiti asa ceva…) sau puteti seta din meniu cum sa fie utilizate cele doua carduri: simultan (copie de siguranta), unul pentru RAW si altul pentru JPEG sau unul pentru fotografii si altul pentru video.

Body-ul lui Nikon D600 are o greutate de 760 de grame si urmatoarele dimensiuni: 141 x 113 x 82 mm. Conform siteului oficial Nikon, body-ul este protejat impotriva stropilor de apa si a interperiilor intr-un mod similar modelului D800 (*).

Pret

Nikon D600 se gaseste in Romania la un pret de 9499 lei aici pentru body (in promotie cu Voucher 1000 lei pana pe 31 Octombrie!) iar varianta Kit cu obiectiv 24-85mm costa 11999 lei aici.

Concluzii

Recomandat de Clubul Foto
Recomandat de Clubul Foto

Pentru cineva care a tras cu D7000 in mod constant, trecerea la D600 va fi foarte usoara, comenzile fiind in linii mari aceleasi iar asezarea butoanelor asemanatoare. Totusi, Nikon D600 este mai mult decat un D7000 „pe steroizi”: are un senzor Full Frame de 24 de megapixeli care produce imagini foarte bune chiar si la valori ISO ridicate, are o gama dinamica impresionanta si un sistem AF cu 39 de puncte de focalizare care functioneaza exact asa cum m-as fi asteptat. Comparat cu D700 (pentru ca are un pret similar!) este cat se poate de clar ca Nikon D600 nu este „chiar” urmasul lui mai ales din punct de vedere al body-ului (desi strict senzorul este mai performant) si reprezinta, mai degraba, un aparat care defineste o clasa noua – DSLR-ul full frame pentru entuziasti. Cu siguranta cei mai multi dintre acestia vor gasi in D600 un partener excelent, micile posibile neajunsuri legate de body, de accesul la functii sau de aranjarea punctelor AF in cadru fiind, pana la urma, un compromis mai mult decat decent pentru pretul mai mic pe care il platesti pentru D600 fata de un D800, fiind astfel primul DSLR Full-Frame cu adevarat dedicat fotografilor entuziasti.

Deja observ ca D600 devine din ce in ce mai popular si magazinele de la noi se intrec in oferte (vezi aici un pachet si o alta oferta aici…). In ritmul acesta nu m-ar mira ca Nikon D600 sa devina la fel de popular precum a fost (si inca mai este), Nikon D700.

Nota Clubul Foto: 8.5/10

Imaginile din acest test au fost realizate cu Nikon D600 si obiectivul Nikkor 70-200mm f/2.8G VR, ambele oferite prin amabilitatea Skin Media (Nikon Romania).

Nikon D600, bile albe:

  • Calitatea imaginilor la valori ISO ridicate
  • Sistemul AF rapid si precis,
  • Fotografierea in rafala cu pana la 5.5 cadre pe secunda
  • Filmare Full HD cu format necompresat prin conectorul HDMI
  • RAW pe 14 biti si procesor Expeed 3
  • Gama dinamica mare
  • Balansul de alb automat se descurca in majoritatea conditiilor
  • Microfonul extern si compatibilitatea cu modulele GPS si Wi-Fi de la Nikon ii cresc versatilitatea
  • Doua sloturi de card (utilizarea lor poate fi personalizata din meniu)
  • Greutatea redusa
  • Dimensiunile compacte (pentru un Full Frame, desi va recomand sa il utilizati cu un grip)

Bile negre:

  • Putine butoane dedicate pentru setari si functii
  • Blitzul integrat (pup-up) are o utilitate restransa (mai ales cu obiective voluminoase)
  • Punctele de focus nu acopera in mod optim cadrul Full Frame
  • Accesul la anumite functii se face exclusiv din meniu (specific aparatelor din clasa entry si mid-level)
  • Timpul minim de expunere limitat la 1/4000

In incheiere, o alta fotografie tot de la AeroNautic Show, convertita in A/N in postprocesare:

(*) In manualul de utilizare al lui Nikon D600 nu am gasit nimic despre etanseizarea body-ului ci doar un avertisment destul de vag impotriva utilizarii lui in conditii de umiditate crescuta (pagina 306)…

16 COMENTARII

  1. cauciucurile sunt consumabile 🙂 ca si la masina. La nikon dupa 2-3 ani se schimba.Am avut si eu problema de cauciucurile la D90.

    • dada..apa, noroi praf, frig si temperaturi inalte, utilizare cel putin 2-3 ore pe zi in conditii aprige..:) pt cei ca voi in studio tine si 10ani:) oricum sper ca cauciucurile de pe d800 o sa tina mult.

  2. Dat fiind faptul ca pretul cu care a aparut la photokina -2100$- se transpune in Romania in 9500RON (deci considerabil mai mult de 2100$), diferenta de pret dintre D600 si D800 (2500RON) nu o vad ca pe un compromis, deoarece este justificata de performantele net superioare ale D800. Nu spun ca 2500RON reprezinta o suma de nimic, Doamne fereste, dar D600 este mult prea scump pentru ce ofera, un pret echivalent a 2100$ (7500RON) ar fi in schimb pe deplin justificat si aparatul ar fi pozitionat pe piata relativ la performantele sale. Nu vad de ce o persoana care are 9500RON ar trebui sa cumpere acum D600 in loc sa mai stranga si sa cumpere peste cateva luni D800!

    • Da, e discutabil, pentru ca si suma de 2500 de ron pe care trebuie sa o mai stranga e maricica… dar peste cateva luni sunt sigur ca D600 va avea un pret in scadere, cum se intampla de obicei. Acum e totusi o „trufanda”…

  3. Am observat pete pe imaginea cu avionul pe cerul senin. Cum va explicati prezenta lor pe fotografia (altfel superba) unui aparat nou, care nu costa deloc putin. Nu va deranjeaza? Ce ne facem cu calitatea produselor (scuzati-mi kkofonia) Nikon din ziua de azi? Nu avem toti bani pentru D4, deci trebuie sa ne uitam – unii – si la aparate din aceasta gama de pret.

  4. nu stiu ce sa zic, dar inainte de evolutia avionului galben a fost demonstratia celor de la jandarmerie cu elicopterul. la un moment dat, chiar spre final, elicopterul a venit foarte aproape de tarm si ne-a stropit pe toti cu vapori si stropi de apa din lac… dreptu urmare obiectivul s-a umplut de stropi de apa mai mari sau mai mici pe lentila frontala. i-am vazut dar nu i-am sters pe moment si e posibil sa fie de la asta (sa nu se fi uscat toti pana la poza cu avionul). e o posibilitate.

  5. Punctele de focus sunt asezate ca naiba, ce rost are sa pui atatea puncte de focus daca nu sunt raspandite cum trebuie pentru a te folosi de ele. Jalnici cei de la Nikon in peroada asta. Singurul aparat care sta in picioare ramane D3s-ul.

Comments are closed.