Vand fotografii pe siteurile de microstock de cativa ani, iar fotografie culinara fac pentru clientii mei, lunar. Asadar, workshopul de fotografie culinara pentru stock sustinut de fotograful italian Denio Rigacci, la care am participat recent, a reprezentat pentru mine un bun prilej de a afla lucruri noi despre o lume in continua miscare si evolutie (fotografia de stock) dar si de „validare” a tehnicilor de fotografie culinara pe care le utilizez.
Am mers la acest workshop nu atat din dorinta de a afla lucruri noi despre fotografia de stock ci mai ales pentru a vedea „cum lucreaza” unul din cei mai titrati fotografi de food contemporani – Denio Rigacci.
Cele mai importante lucruri pentru a avea succes in PHOTOSTOCK SUNT tehnica fotografica si creativitatea, iar pentru asta ai nevoie de pasiune, ambitie, curiozitate, originalitate. – Denio Rigacci
Dl. Rigacci nu e doar un bun fotograf ci si un bun pedagog (si, din experienta va spun, rare ori aceste doua calitati „merg impreuna”). Workshopul a inceput cu o trecere in revista a principalelor platforme de fotostock si, mai mult decat atat, cu prezentarea unui set de date statistice despre vanzari. Pana la urma, sa incarci fotografii pe platformele de stock nu e greu. Important e sa incarci pe acele platforme care chiar iti aduc profit si care au un volum suficient de mare de vanzari ca sa merite investitia de timp, cu ele. Asa am aflat si ca exista agentii de stock care se adreseaza exclusiv celor care fac fotografie artistica, nu comerciala! Asadar, chiar daca fotografia comerciala nu va pasioneaza, dar aveti viziune artistica si vreti sa faceti lucrurile altfel, exista agentii de stock specializate, care exact asta cauta. Recunosc, nu stiam de asa ceva.
Fotografia de alimente trebuie să exprime gustul alimentelor, sa fie apetisant, să stimuleze dorinta de a mânca. – DENIO RIGACCI
Prezentarea a continuat cu o analiza a ceea ce se vinde (si ce nu) pe principalele doua platforme de stock: Shutterstock si Fotolia.
Stiati ca sunt diferente intre ce tip de fotografii cauta americanii si ce cauta europenii? Si, cunoasterea lor va ajuta sa „targetati” mai bine potetialii cumparatori si sa vindeti mai mult? Ei bine, nici eu nu stiam despre aceste diferente in fotografia de stock. Nu e suficient sa faci fotografii si sa le „arunci” la intamplare pe platformele de stock. Pentru a vinde eficient, trebuie sa faci fotografii care sa placa, sa se vanda. Pentru asta trebuie sa tii cont de ce se cauta, ce se vinde si … ce e la moda! Da, exista trenduri si in fotografia de stock. Ceea ce se vindea acum 2-3 ani, acum nu se mai cauta. Asadar, de ce sa faci fotografii „invechite”, cand poti sa te axezi usor, pe trendurile momentului?!
Lumina naturala este superba, dar cu toate variantele sale este si greu de controlat.
Cand ne creem propriul stil fotografic sau un simplu proiect,trebuie sa-l facem bazandu-ne pe o sursa de lumina usor de gestionat si pe care sa o putem folosi fara schimbari pe tot parcursul unei project. – Denio Rigacci
Partea teoretica (prima zi de workshop), s-a incheiat cu prezentarea generala a tehnicii foto pe care am utilizat-o, in practica, a doua zi. Ce lumini sa iei, cum sa le asezi, ce modelatoare de lumina sa folosesti, de ce sa spunem „NU” luminii naturale si cateva tips&tricks importante pentru cei care vor sa faca performanta si sa fie eficienti cand fotografiaza pentru stock.
A doua zi de workshop a inceput in forta, cu partea practica: am construit, impreuna cu Denio, doua „scene” de food, pe care le-am fotografiat. Apoi am analizat fotografiile pe laptopuri, primind sfaturi de la lector, cu privire la incadrare, tehnica, colorit si editare. Nu e simplu sa ai 10-15 cursanti, de diferite niveluri in fotografie si sa ii faci pe toti sa ajunga, in doar doua zile de workshop, sa faca fotografii perfecte din punct de vedere tehnic, care vor fi acceptate usor pe siteurile de stock, din prima. Dar Dl. Rigacii a reusit asta: la sfarsitul zilei, fiecare dintre noi aveam deja doua seturi de fotografii culinare impecabile. Ce start mai bun sa ai in fotografia de stock, daca nu asa?
Stiu, nu v-am dat prea multe sfaturi practice, acum. Vreau sa va las pe voi sa descoperiti fotografia culinara si sa faceti primii pasi in fotografia comerciala, invatand totul organizat si profesionist. Vestea buna e ca deja s-a stabilit data urmatorului workshop: 21-21 Mai 2017, asadar va puteti inscrie si voi, aici.
Eu va mai zic doar atat: fie ca faceti fotografie pentru stock sau comerciala (pentru clienti), merita! Este o experienta excelenta pentru oricine vrea sa „treaca la nivelul urmator”. Eu recunosc: la cateva zile de la acest workshop am aplicat deja o tehnica noua, invatata la curs, intr-o sedinta foto comerciala, pe care am realizat-o pentru un client. Asadar, rezultatul s-a vazut imediat!
FIECARE PAS INAINTE FACUT IN PHOSTOCK ESTE O REALIZARE PROFESIONALA. BUCURATI-VA CA SUNTETI FOTOGRAFI SI LUCRATI CU CELE MAI IMPORTANTE AGENTII DE PHOTOSTOCK IN LUME. – Denio Rigacci