Cand vine vorba despre prelucrarea si editarea fotografiilor, cativa pasi simpli sunt, de multe ori, suficienti pentru a produce efecte deosebite si pentru a obtine fotografii mai frumoase. Iata 7 trucuri, pe care le poti aplica daca urmaresti cativa pasi de baza, care te pot ajuta sa iti dezvolti aptitudinile de editare foto daca folosesti Adobe Photoshop. Sunt 7 trucuri de baza, care nu mai au nevoie de nici o prezentare pentru cei avansati in editarea foto computerizata, dar de efect, care pot fi folosite cu succes si de cei care acum fac primii pasi in prelucrarea foto. La sfarsit, iti spun si cum poti face rost de Adobe Photoshop si Lightroom gratuit, cu licenta.

7 trucuri de Photoshop pe care merita sa le stii
7 trucuri de Photoshop pe care merita sa le stii

1. Editeaza non-destructiv fotografiile (la nivel basic)

Chiar daca nu vrei sa editezi fotografiile decat la nivel basic, ajustand saturatia, culorile, luminozitatea etc, poti face asta fara a afecta imaginea originala daca in loc sa folosesti meniul Image -> Adjustments creezi layere de ajustare din meniul Image -> New adjustment layer.

Practic, ai toate optiunile disponibile in meniul initial sub forma unor layere „inteligente”, care permit ajustarea si reajustarea parametrilor, virtual, fara a afecta fotografia (layerul) originala. In felul acesta poti ajusta, combina, experimenta si chiar reajusta parametrii fara a afecta fotografia originala, pana dai Save. Chiar poti sa si renunti la anumite ajustari sau sa testezi efectul stergerii lor (facand layerul de ajustare corespunzator invizibil), fara a fi nevoit sa folosesti functia Edit -> Step backword / History.

Layere de ajustare / Adjustment layers
Layere de ajustare / Adjustment layers

2. Amplifica culorile din fotografii in mod inteligent

Tuturor ne plac fotografiile cu culori frumoase, saturate, care ies in evidenta. Dar, majoritatea aparatelor foto prefera sa reproduca intr-un mod cat mai natural culorile, rezultatul fiind uneori sub asteptari. Ce putem face? Putem apela „instinctiv” (as spune) la filtrul Saturation din meniul Image al Adobe Photoshop dar, surprinzator, utilizarea lui nu produce intotdeauna cele mai bune rezultate.

Pentru un plus de culoare si imagini care sa nu para procesate excesiv, folositi filtrul Vibrance din acelasi meniu Image (sau, mai bine, acelasi filtru dar cu layer de ajustare, din Layer -> New adjustment layer -> Vibrance, asa cum spuneam la punctul 1). Este un mod popular de a creste saturatia culorilor in programul Adobe Lightroom care si-a gasit de ceva timp locul si in meniul lui Adobe Photoshop.

Functia Vibrance din meniul Image
Functia Vibrance din meniul Image
Culori prea puternice, utilizand functia Saturation pentru cresterea saturatiei
Culori prea puternice, utilizand functia Saturation pentru cresterea saturatiei
Culori mai naturale, dar in acelasi timp o saturatie crescuta, folosind functia Vibrance
Culori mai naturale, dar in acelasi timp o saturatie crescuta, folosind functia Vibrance

3. Schimba culoarea obiectelor din fotografii

Nu trebuie sa fi un adevarat magician pentru a schimba culoarea obiectelor fotografiate. Poti face asta in cativa pasi simpli, direct din Adobe Photoshop. E mai simplu decat crezi.

Trebuie doar sa creezi un layer nou, pe care sa „pictezi” deasupra obiectvului preferat noua culoare folosing pensula (Brush Tool). Apoi alegi modul „Color” a parametrului Blending Mode corespunzator layerului „colorat” si masina sau obiectivul pe care vrei sa il „vopsesti” va capata brusc noua culoare. Atentie insa la detalii si reflexii. Si ele trebuie sa capete noua culoare.

… Si da, e mai rapid si mai ieftin decat la serviceul auto! 🙂

Aceasta masina este rosie, dar parca i-ar sta mai bine in verde...
Aceasta masina este rosie, dar parca i-ar sta mai bine in verde…
Creeaza un layer nou si picteaza masina in culoarea dorita folosind pensula (Brush Tool)
Creeaza un layer nou si picteaza masina in culoarea dorita folosind pensula (Brush Tool)
Alege modul Color la optiunea Blending Mode a layerului colorat
Alege modul Color la optiunea Blending Mode a layerului colorat
... Iar masina va capata culoarea dorita!
… Iar masina va capata culoarea dorita!

4. Fotografii „retro” in doi timpi si  … trei miscari

Incepe prin a creea un nou layer din meniul Layers -> New fill layer -> S0olid color pe care sa il „umpli” cu albastru deschis. Apoi, seteaza parametrul Blending Mode al layerului pe modul Exclusion si seteaza umplerea (Fill undeva in jurul valorii de 30%. Observa rezultatul. A fost simplu, nu? 🙂

Modifica valoarea parametrului de umplere al layerului (Fill) pentru a amplifica sau micsora efectul.

Un efect retro simplu, cu un simplu Layer colorat
Un efect retro simplu, cu un simplu Layer colorat
... setat in modul Exclusion din Blending Mode si cu opacitatea la 30%
… setat in modul Exclusion din Blending Mode si cu opacitatea la aprox. 30%
... iar rezultatul final arata asa!
… iar rezultatul final arata asa!

5. Efect de vignetare in doi pasi simpli

Vignetarea este un efect care presupune, pe scurt, intunecarea colturilor imaginii. Departe de a fi doar un „defect” al obiectivelor (si care poate fi corectat tot urmand pasii urmatori), vignetarea mai poate fi folosita pentru a atrage privirea intr-un loc in cadru sau pentru a da imaginilor o amprenta vintage.

Cum poti obtine efectul de vignetare usor si rapid din Photoshop? Foarte simplu: intri la Filters (in meniul principal) -> Lens Correction iar acolo ai tabul Custom. Vei regasi un slider in caseta Vigneting (ca in imaginea de mai jos) care prin simpla tragere spre stanga intuneca colturile imaginii iar spre dreapta le lumineaza (exact, asa poti chiar sa corectezi „defectul” numit vignetare din fotografiile realizate cu obiective ce produc acest efect optic).

Meniul Filters -><figcaption id=Lens Correction” width=”700″> Meniul Filters -> Lens Correction
Meniul Filters -><figcaption id=Lens Correction” width=”700″> Meniul Filters -> Lens Correction

6. Mai multi pasi pentru „History” (Undo)

Nu e un sfat de editare foto dar e poate unul din cele mai utile. Daca obisnuiesti sa te bazezi pe functia History (Step backward/forward) pentru a reveni asupra modificarilor efectuate, e bine sa stii ca poti mari numarul de pasi de undo pe care Adobe Photoshop ti-i permite.

Poti seta numarul de pasi Step backward / History in fereastra de setari, tabul Performance (Preferences -> Performance), acolo unde poti introduce manual numarul maxim de pasi pe care programul sa ii retina. Atentie insa, cu cat maresti numarul de pasi, cu atat mai multe resurse de memorie va utiliza Photoshop in timp ce prelucrezi fotografiile.

Numarul de instante Undo / Histoy poate fi modificat usor
Numarul de instante Undo / History poate fi modificat usor

7. „Roteste” spatiul de lucru pentru ajustari mai facile

Iata o functie pe care o folosesc des cand fac ajustari locale pe imagini, dar care nu este atat de evidenta in meniul Photoshop. Din bara de instrumente laterala, alege instrumentul Rotate View (sau apasa „R” daca iti plac kayboard shortcut-urile … si stiu ca iti plac!). Acum poti roti imaginea la care lucrat, pe ecran, fara a afecta efectiv fotografia. Este o rotire temporara, a spatiului de lucru, ce iti permite sa editezi mai usor anumite zone din imagine, mai ales atunci cand folosesti instrumente precum Brush sau Dodge & Burn.

Alegeti Rotate View Tool pentru a roti spatiul de lucru temporar
Alege Rotate View Tool pentru a roti spatiul de lucru temporar
Rotirea imaginii temporar, pentru editare mai facila
Rotirea imaginii temporar, pentru editare mai facila

Si, daca tot ti-am aratat cateva trucuri simple pentru prelucrarea fotografiilor in Adobe Photoshop, sa iti spun si cum il poti obtine gratuit. Da, licenta de Adobe Photoshop si Adobe Lightroom gratuita.

Adobe Creative Cloud Photography gratuit
Adobe Creative Cloud Photography gratuit

Abonamentul Adobe Creative Cloud Photography gratuit

Canon are o campanie inedita in aceasta perioada, care se adreseaza tuturor fotografilor entuziasti, care folosesc Adobe Photoshop sau Lightroom pentru gestionarea si prelucrarea fotografiilor.

Achizitionand unul din obiectivele din aceasta lista, pana pe 30 Aprilie, primesti gratuit o licenta Adobe Creative Cloud Photography pentru tot anul 2016 (valabila 12 luni). Practic, vei avea un an de updateuri gratuite si cele mai noi versiuni Photoshop si Lightroom instalate permanent, legal, cu licenta si fara costuri suplimentare.

Cateva dintre obiectivele Canon care intra in promotie sunt:

  • EF 24mm f/2.8 IS USM
    EF 35mm f/1.4L USM
  • EF 50mm f/1.4 USM
  • EF 100mm f/2.8 Macro USM
  • EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM
  • EF 70-200mm f/4L IS USM
  • EF 70-200mm f/2.8L IS II USM
  • Lista completa este aici

Astfel beneficiezi de o licenta pentru doua programe de baza pentru orice fotograf, care in mod normal ar costa aproximativ 200 Euro, gratuit, daca achizitionezi unul din obiectivele din oferta pana la sfarsitul lunii Aprilie. Sau, poti vedea asta ca pe o reducere din pretul obiectivului. Depinde din ce punct de vedere privesti lucrurile.

Oricum ai privi lucrurile, te sfatuiesc sa alegi intelept si sa folosesti la maxim potentialul creativ al suitei Adobe pentru fotografi. Acum e mai simplu ca niciodata!

6 COMENTARII

  1. am o intrebare , la instalarea photoshop.ului , imi trebuie numarul de serie , si nu stiu de unde sa il iau

Comments are closed.