In ultima perioada mi-am actualizat „stocul” de carduri SD si microSD pe care le folosesc cu unele de mare viteza, care sa ma ajute in special atunci cand filmez. Asa mi-a venit si ideea sa testez vitezele de scriere/citire a acestor carduri, pentru a vedea daca intr-adevar vitezele mari date de producatori se ating in realitate. Am testat acum sase carduri SD si MicroSD de la SanDisk, Sony, Panasonic si Lexar, iar rezultatele sunt destul de interesante si de variate.

Cardurile SDXC si SDHC de mare viteza sunt utile in special celor care filmeaza la rezolutie si bitrate mare, dar si celor care fac fotografie sportiva, wildlife sau trag mult in rafala. Pe cardurile din gama de varf producatorii mentioneaza, de obicei, doua viteze: cea de citire (care e cea mai mare) si cea de scriere. Daca vedeti carduri pe care este scrisa doar o viteza si nu e mentionat exact daca e scriere / citire (sau ambele), e bine sa fiti circumspecti, pentru ca este aproape sigur viteza de citire, scrierea fiind mult mai lenta…

Cardurile SD si Micro SD testate
Cardurile SD si Micro SD testate

De ce ne intereseaza o viteza de scriere mare?

Viteza mare de scriere este necesara, in principal, pentru filmare si fotografiere in rafala.

In cazul inregistrarii video, viteza de scriere a cardului e bine sa depaseasca bine viteza de inregistrare a camerei (ambele calculate in aceeasi unitate de masura, de obicei in MB sau Mbps), pentru a evita oprirea inregistrarii sau aparitia intreruperilor pe film (frame skipping). De regula, daca aparatul inregistreaza video cu un bitrate de 100Mbps (12MB/s) e recomandat sa folositi un card cu o viteza de scriere de cel putin 2-300Mbps (40-50MB/s), pentru a fi acoperiti in cazul varfurilor de utilizare si pentru a fi siguri ca viteza dorita poate fi suportata de card constant.

Cei care fotografiaza des in rafala beneficiaza de vitezele mari de scriere pe card pentru a lucra mai fluid, bufferul aparatului reusind sa se goleasca mai repede. Veti putea astfel inregistra mai multe cadre intr-o singura rafala si veti evita „timpii morti” dintre doua rafale succesive. In plus, ne intereseaza un card care sa fie capabil sa mentina cat mai constanta viteza mare de scriere, fara fluctuatii majore, capitol la care se vede de fapt calitatea cardului respectiv.

Cardurile SD de mare viteza pe care le-am testat sunt urmatoarele:

Am testat si doua carduri Micro SD de viteza, pe care eu le folosesc in special la drona:

* In paranteza sunt vitezele indicate de producator pe card, R – Read/Citire, W – Write/Scriere.
** Cardul Lexar l-am testat pentru comparatie, desi viitorul cardurilor fabricate de Lexar este incert – detaliez la final.

Procedura de test:

Pentru acest test am utilizat un laptop MacBook Pro cu procesor i5 si SSD, cu USB 3.0. Fiecare card l-am testat de doua ori, folosind doua cititoare de carduri diferite, un Kingston MobilLite G4 si un Sony MRW-S1, ambele card readere fiind compatibile UHS-II (pentru cardurile cu doua randuri de pini). Diferentele de viteza intre cele doua cititoare de card nu au fost semnificative pentru a influenta rezultatele testului, dar revin asupra acestui aspect la final, la concluzii.

Cu fiecare card, am facut cate trei teste:

  • Un test de scriere/citire utilizand programul de testare BlackMagic Disk Speed Test (da, programul celor de la BlackMagic – cei care fac camere video), cu un volum de date simulat de 2GB
  • Doua teste de scriere/citire utilizand un folder cu 100 de fotografii in format DNG (RAW) (24.4MB / fisier, 2,44GB in total) si un folder ce contine doua secvente video MPEG-4 (1,6GB in total)

Cum am testat? Cu fiecare card am facut mai intai testul de viteza cu BlackMagic Disk Speed Test si am notat rezultatele. Apoi, am copiat pe card folderul cu fotografii si am notat media de viteza. Apoi folderul video. La sfarsit am copiat inapoi, de pe card pe SSD-ul laptopului, folderele cu fotografii si video si am notat media de viteza. In tot acest timp toate celelalte programele consumatoare de resurse au fost inchise, iar laptopul conectat la curent. Fiecare card a fost formatat inainte de test. Vitezele cele mai mari (si constante) de scriere/citire se ating cu fisiere mari. Cu cat fisierele sunt mai mici (si mai multe), cu atat viteza de scriere scade. De aceea am facut doua teste, unul cu fisiere video mari si altul cu fotografii, pentru a vedea rezultatele in ambele situatii (inregistrare video / rafala).

Rezultatele testelor

Iata acum rezultatele testelor de viteza (citire/scriere) pentru toate cardurile testate. Sunt carduri de categorii si performante diferite, scopul nefiind realizarea unui clasament, asadar ordinea in care le prezint mai jos este aleatoare. Totusi, daca va intereseaza maximul de performanta, am indicat mai jos si care au fost cele doua carduri care au atins „varful”. 

Panasonic V90 SDXC 64GB UHS-II RP-SDZA64

Panasonic V90 SDXC 64GB UHS-II RP-SDZA64
Panasonic V90 SDXC 64GB UHS-II RP-SDZA64
  • Viteza citire / scrie BlackMagic: 227 / 188 MB/s
  • Viteza citire / scriere folder foto: 196 / 152 MB/s
  • Viteza citire / scriere folder video: 221 / 179 MB/s
  • Viteza indicata de producator: 280 / 250 MB/s
Panasonic V90 SDXC 64GB UHS-II RP-SDZA64
Panasonic V90 SDXC 64GB UHS-II RP-SDZA64

Panasonic SDZA64 este un card din gama profesionala de la Panasonic, pe care nu l-am gasit pana cum in Romania. Totusi, ma asteptam ca vitezele de scriere / citire sa se apropie mai mult de specificatiile date de producator, mai ales avand in vedere pretul sau (aprox. 170 Euro). Este al doilea cel mai rapid card din acest test.

Sony G SDHC 32GB UHS-II SF-G32

Sony G SDHC 32GB UHS-II SF-G32
Sony G SDHC 32GB UHS-II SF-G32
  • Viteza citire / scrie BlackMagic: 256 / 180 MB/s
  • Viteza citire / scriere folder foto: 271 / 203 MB/s
  • Viteza citire / scriere folder video: 277 / 228 MB/s
  • Viteza indicata de producator: 300 / 299 MB/s
Sony G SDHC 32GB UHS-II SF-G32
Sony G SDHC 32GB UHS-II SF-G32

Surpriza aici este ca nu am am reusit sa ma apropii de viteza de scriere data de producator (299MB/s), maximul atins in testele mele fiind 228MB/s. Chiar si asa, Sony G SDHC 32GB UHS-II SF-G32 ramane cel mai rapid card din test.

Lexar 2000x SDHC 32GB UHS-II

Lexar 2000x SDHC 32GB UHS-II
Lexar 2000x SDHC 32GB UHS-II
  • Viteza citire / scrie BlackMagic: 228 / 154 MB/s
  • Viteza citire / scriere folder foto: 217 / 121 MB/s
  • Viteza citire / scriere folder video: 228 / 141 MB/s
  • Viteza indicata de producator: 300 / – MB/s
Lexar 2000x SDHC 32GB UHS-II
Lexar 2000x SDHC 32GB UHS-II

Din pacate, Lexar 2000x nu reuseste nici la scriere sa se apropie foarte mult de viteza date de producator, iar viteza de scriere nu e mentionata deloc pe card, fiind cea mai mare dezamagire la acest capitol din test. Este si cardul care a dat primele semne de uzura fizica dupa 6 luni de utilizare, mai repede decat alte carduri pe care le utilizez la fel de constant.

Sony M SDXC 64GB UHS-II SM-M64

Sony M SDXC 64GB UHS-II SM-M64
Sony M SDXC 64GB UHS-II SM-M64
  • Viteza citire / scrie BlackMagic: 235 / 90 MB/s
  • Viteza citire / scriere folder foto: 203 / 82 MB/s
  • Viteza citire / scriere folder video: 222 / 98 MB/s
  • Viteza indicata de producator: 260 / 100 MB/s
Sony M SDXC 64GB UHS-II SM-M64
Sony M SDXC 64GB UHS-II SM-M64

Sony M SDXC 64GB UHS-II SM-M64 este unul din cele mai echilibrate carduri din test, atat in ceea ce priveste viteza de scriere cat si cea de citire, valorile reale obtinute in test apropiandu-se foarte mult de cele date de producator, in toate situatiile. 

SanDisk Extreme MicroSDXC 64GB V30 UHS-I

SanDisk Extreme MicroSDXC 64GB V30 UHS-I
SanDisk Extreme MicroSDXC 64GB V30 UHS-I
  • Viteza citire / scrie BlackMagic: 91 / 67 MB/s
  • Viteza citire / scriere folder foto: 90 / 63 MB/s
  • Viteza citire / scriere folder video: 95 / 70 MB/s
  • Viteza indicata de producator: 90 / 60 MB/s
SanDisk Extreme MicroSDXC 64GB V30 UHS-I
SanDisk Extreme MicroSDXC 64GB V30 UHS-I

Kingston MicroSD 64GB UHS-I

Kingston MicroSD 64GB UHS-I
Kingston MicroSD 64GB UHS-I
  • Viteza citire / scrie BlackMagic: 90 / 85 MB/s
  • Viteza citire / scriere folder foto: 88 / 78 MB/s
  • Viteza citire / scriere folder video: 95 / 89 MB/s
  • Viteza indicata de producator: 90 / 80 MB/s 
Kingston MicroSD 64GB UHS-I
Kingston MicroSD 64GB UHS-I

Surpriza mare aici, in categoria MicroSD-urilor, unde am reusit sa depasesc chiar viteza mentionata de producatori pe carduri, in toate testele si cu ambele carduri. 

Iar acum, comparativ, facand media de viteza la citire si scriere (testul cu fotografii, cu fisiere video si BlackMagic):

Viteze medii scriere-citire carduri SD si microSD testate
Viteze medii scriere-citire carduri SD si microSD testate

Iar datele pe care se bazeaza graficul sunt urmatoarele:

Datele testelor pentru cele sase carduri din test
Datele testelor pentru cele sase carduri din test

Concluzii? 

Dupa cum se poate vedea, vitezele de scriere/citire indicate de producatori sunt, in general, corecte si se ating in conditii de utilizare reala (normala) a cardurilor (cu o singura exceptie importanta in acest test, as zice). Asadar, producatorii nu ne „trag in teapa” la capitolul performante. Surpriza a venit insa la MicroSD-uri, acolo unde am reusit chiar sa depasesc viteza de scriere / citire marcata de producator pe card, in toate cele trei testele facute (ceea ce nu s-a intamplat cu nici unul din cardurile SD).

Alegerea unui card sau a altuia depinde in mare masura de bugetul disponibil, de dimensiunea cardului (32/64/128GB etc), garantia data de producator dar si de preferintele fiecaruia pentru brandul X sau Y. Recomandarea mea este sa alegeti cele mai rapide carduri SD care se incadreaza in buget.

La ce sa fiti atenti? Unii producatori de carduri inca mai ofera, pe langa carduri, licente gratuite pentru softuri de recuperare de date, iar unele carduri SD sunt mai rezistente decat altele (cel putin asa declara producatorii, referitor la gama de carduri profesionale). Ce inseamna asta e destul de relativ. Eu inca nu am intalnit cardul SD care sa nu „crape” intr-un fel sau altul dupa 1-2 ani de utilizare intensa.

Cititor de card dedicat sau integrat?  

Card readere in test: Sony MRW-S1 vs. Kingston G4
Card readere in test: Sony MRW-S1 vs. Kingston G4

In ceea ce priveste cele doua cititoare de card pe care le-am utilizat, anume Kingston MobileLite G4 si un Sony MRW-S1. Sony MRW-S1 a oferit, de fiecare data, un plus de maxim 15% viteza la citire/scriere si iese astfel pe locul 1. Insa, avand in vedere ca cititorul de la Sony e de aproape de trei ori mai scump decat cel Kingston, cel de la Kingston are un raport calitate/pret mai atractiv.

Vitezele maxime de citire / scriere obtinute cu cele doua cititoare de card:

  • Sony MRW-S1:  277 / 228 MB/s
  • Kingston MobileLite G4:  235 / 201 MB/s

Dar, cel mai interesant e faptul ca cititorul SD integrat la laptopului nu mi-a oferit in teste o viteza de scriere / citire mai mare de 85MB/s, adica aproape 1/3 din viteza maxima de citire pe care am atins-o cu cititoarele de card dedicate de mai sus. Asadar, da, chiar merita investitia intr-un cititor de card extern, pe USB 3, daca lucrati cu volume mari de date, pentru ca va reduce la jumatate (sau chiar mai putin) timpul de asteptare la copierea fotografiilor si a secventelor video pe SSD.

Viteza de scriere/citire cu cititorul SD integrat al laptopului si cardul Panasonic V90 SDXC 64GB UHS-II:

Vitezele obtinute cu card-readerul integrat al laptopului
Vitezele obtinute cu card-readerul integrat al laptopului si cardul Panasonic V90 SDXC 64GB UHS-II

NOTA: Despre cardurile LEXAR

Spuneam la inceput ca viitorul lor este incert. Lexar a inchis oficial productia de carduri si cititoare de memorie anul trecut, dar ele se mai gasesc in stocuri si sunt o alegere buna. Eu l-am adaugat si pe acesta in test tocmai pentru comparatie. In rest, se pare ca in viitor cardurile Lexar vor fi produse de un brand chinezesc care a cumparat licenta, ramane de vazut insa daca le vor scoate tot sub numele Lexar sau altul…