ULTIMA ACTUALIZARE: 09 Februarie 2021

De la 1 Ianuarie 2021 a intrat în vigoare noul Regulament (UE) nr. 2019/947 privind zoborul dronelor, în toate statele membre, inclusiv România.

În consecință, au fost publicate pe site-ul Autorității Aeronautice Române noi informații cu privire la condițiile în care putem zbura cu dronele, de acum înainte. 

Pe scurt, noile prevederi spun că:

 • Dronele sunt împărțite în mai multe categorii, în funcție de greutatea acestora: sub 250g, între 250g și 2Kg și 2 – 25Kg; (Categoriile C1 – C4)
 • Zborurile cu drona sunt încadrate în 3 categorii, în funcție de specificul lor și de riscurile implicate. Principala diferență este dată de limitele și distanțele de siguranță pe care va trebui să le respecți atunci când zbori:
  • zboruri în categoria Open (categoria zborurilor ”Deschise”, cele e mai ușor de efectuat, care implică riscurile cele mai mici, cu cele mai multe limitări operaționare, dar pentru care obții cel mai ușor certificarea – vezi mai jos)
  • zboruri în categoria Specific (”Specifice”)
  • zboruri în Certified (”Certificate”); 
 • Putem folosi drone cu greutatea sub 250 de grame dotate cu cameră foto-video (în scenariul de zbor A1 Open) doar după ce ne-am înscris platforma online AACR (vezi mai jos link și detalii), afișând pe dronă codul unic de identificare și respectând doar câteva condiții de zbor de bun simț: zbor doar în raza vizuală, altitudine maximă 120m, distanță de minim 30m în plan orizontal, de orice clădire sau persoană (care nu pilotează drona);
 • Pentru dronele cu greutatea mai mare de 250g (așadar, inclusiv pentru modelele DJI Mavic Pro și Phantom), de la 1 Ianuarie 2021 NU mai este necesară înmatricularea lor (a dispărut, astfel și taxa de înmatriculare). Vom putea zbura, însă, în baza unei certificări obținută de pilot (de utilizatorul dronei), după parcurgerea unei documentații și în urma absolvirii unui examen susținut online (tip grilă), pe siteul Autorității Aeronautice Române. Plafonul maxim (altitudinea) de zbor este tot 120m, iar distanța de siguranță, în plan orizontal, este de minim 50m în categoria zborurilor Open. În continuare va trebui să anunți zborurile, telefonic, ca și până acum (legea HG 912 25/08/2010 nu s-a modificat). Pentru zboruri la distanțe mai apropiate de clădiri (urban/intravilan) și limite mai puțin restrictive, piloții de drone vor putea obține aprobarea pentru zborul în categoria Specific

Înscrierea în platforma online AACR:

Utilizatorii de drone dotate cu cameră foto-video (indiferent de greutate, deci și în cazul dronelor mai ușoare de 250gr) au obligația de a se înscrie în noua platformă online AACR. Aici te vei înscrie tu, ca persoană, vei declara drona / dronele pe care le folosești și vei obține, gratuit, un cod unic de identificare, obligatoriu de afișat pe fiecare dronă pe care o deții.

Practic, de la 1 Ianuarie 2021 a dispărut obligativitatea înmatriculării dronelor, dar te vei înscrie tu, ca pilot, în această platformă. Vestea bună este că înscrierea este gratuită, NU mai costă 90Eur+TVA cât costa înainte înmatricularea dronei și NU mai trebuie să te deplasezi la sediul AACR pentru înmatriculare. Totul se face online. În această platformă găsești toate documentele cu informații despre noile clasificări ale dronelor și noile reglementări de zbor și, tot aici, te poți înscrie la examinare, pentru obținerea certificatului de pilot la distanță (obținerea certificării este obligatorie doar pentru cei care utilizează drone mai grele de 250g). 

Da, inclusiv cei care au o dronă deja înmatriculată, conform legislației de dinainte de 31 decembrie 2020 au obligativitatea înregistrării ca pilot la distanță pe site-ul AACR și afișarea noului cod unic de înregistrare pe dronă! Așdar, dacă ai deja ”vechiul” certificat de înmatriculare al dronei, nu ai scăpat de înregistrarea pe site și de afișarea (a încă) unui cod unic pe dronă. 

Foarte pe scurt, ca să zbori cu drona după 1 Ianuarie 2021, ai de urmărit 3 pași:

 1. Te înregistrezi ca pilot în platforma AACR, apoi tipărești și afișezi pe dronă codul unic de înregistrare;
 2. Parcurgi documentația și obții certificarea de ”pilot la distanță” A1/A3 (doar dacă vei folosi drone mai grele de 250gr);
 3. Apoi respecții câteva reguli: zbori doar în raza vizuală și până la maxim 120m altitudine, nu zbori în zone restricționate (cum ar fi, în apropierea aeroporturilor, a clădirilor guvernamentale, unităților militare etc.), zbori la distanță de clădiri și alți oameni și respecți dreptul tuturor la viața privată (adică, nu zbori, filmezi sau fotografiezi proprietăți private, fără acordul proprietarilor).

IMPORTANT: Înscrierea în platforma AACR ca utilizator de dronă și afișarea codului de înregistrare pe dronă este obligatorie indiferent de greutatea dronei utilizate (deci, inclusiv pentru drone mai mici de 250gr) DACĂ aceasta este dotată cu cameră foto-video (așadar nu sunt considerate ”jucării”). Obținerea certificării de pilot este obligatorie doar pentru utilizatorii dronelor mai grele de 250gr.

Cum decurge examenul online pentru certificarea OPEN A1/A3 și A2

Începând cu 22 Ianuarie a fost activată platforma de examinare pentru obținerea certificatului de ”pilot la distanță”, pentru clasele de operațiuni A1/A3 și A2. Sunt, practic, două certificări pe care le poți obține: certificarea generală A1/A3, pentru zboruri în afara orașelor și certificarea A2, care este mai complexă și îți permite – conform reglementărilor UE – să zbori în orașe, dar cu anumite limitări (la o distanță maximă de clădiri și zone locuite). 

Examenele se susțin online, sunt gratuite și sunt compuse din 40 de întrebări pentru A1/A3 și 30 de întrebări pentru certificarea suplimentară A2. Examenele sunt grilă, nu sunt înregistrate audio-video (așa cum se zvonea inițial) și pentru fiecare examen ai timp 60 de minute să răspunzi la toate întrebările (întrebări grilă cu o singură variantă corectă de răspuns). Dacă ai răspuns corect la cel puțin 75% din întrebări (30 de răspunsuri corecte pentru A1/A3, respectiv 22 de răspunsuri corecte pentru A2), la final vei primi certificatul de competență, pentru fiecare categorie în parte (un certificat pentru A1/A3 și altul pentru A2). Dacă nu ai reușit să obți punctajul necesar, poți repeta testul după 24 de ore. 

În general, întrebările din testele grilă își găsesc răspunsurile în documentația pusă la dispoziție de AACR în platforma online, așadar vă sfătuiesc să parcurgeți TOATA documentația cu atenție. Vor fi însă și câteva întrebări de cultură generală, despre baterii, meteo etc.

Clasificarea dronelor

Noua clasificare a dronelor, în funcție de greutate, este următoarea: 

Extras din documentul AACR A1-13 Training lb. Română (disponibil aici)

Detalii ”la zi” despre noile reglementări și reguli de zbor pentru drone găsești pe siteul Autorității Aeronautice Române, secțiunea drone.

Așadar, dacă vrei să zbori cu drona începând de azi, urmărește clipul următor pentru noile reguli, apoi citește ghidul oficial și vezi în ce categorie te încadrezi și care sunt limitele siguranță și de zbor. Noua legislație care se aplică în România este descrisă aici.

Voi reveni cu alte informații pe măsură ce vor apare.

 


 

Articolul original, cu informațiile valabile până la 31.12.2020: 

UPDATE: 20 Noiembrie 2018. Guvernul a aprobat noul Cod Aerian pe 15 Noiembrie. Mai trebuie sa treaca de Parlament si apoi sa fie promulgat de Presedinte. Dar, pana atunci, am facut aici o sinteza a prevederilor pentru utilizatorii de drone si cum ne va afecta el in viitor.

Zborul cu drona legal, pe intelesul tuturor. Cum iti inregistrezi drona in Romania si care sunt limitarile de zbor.

Stiu ca legislatia si regimul dronelor in Romania constituie o sursa reala de batai de cap pentru multi dintre noi, fotografi sau pasionati, care si-au cumparat o drona. Dupa articolul de saptamana trecuta, multi dintre voi mi-ati cerut sa scriu un articol in care sa clarific aceste lucruri. Cum poti zbura cu drona, legal, in Romania? Ei bine, lucrurile nu sunt extrem de complicate. Dar, trebuie spus de la inceput: este evident ca este loc de mai bine in legislatie (revin mai jos la aceasta idee). Dar ne putem bucura totusi de drone daca respectam cateva reguli de bun simt. Desi eu nu am pregatire in domeniul juridic, vreau totusi sa iti dau cateva guideline-uri ca sa intelegi cum stam la capitolul asta, in Romania. Eu am fost direct interesat de acest subiect cand am lansat proiectul TheDrone.ro si am vrut sa zbor, de fiecare data, in limitele legii.

Vreau sa va mai spun un lucru: legea este oarecum similara in mai multe tari din Uniunea Europeana. Poate cel mai bun exemplu este chiar acesta: cu totii stim ca in Romania este interzis zborul cu drona in zone de intravilan. Ei bine si in Austria, de exemplu, exista aceeasi reglementare. In Romania, toate informatiile de care ai nevoie pentru zborul cu drona se gasesc pe siteul Autoritatii Aeronatice Romane, sectiunea Drone/UAV. Acolo este explicata destul de bine legislatia si procedura de inregistrare, asadar va invit sa o studiati.

In alta ordine de idei termenul „drona” nu se regaseste in legislatia noastra. Dronele, asa cum le stim, sunt asimilate aeronavelor civile motorizate fara pilot la bord (UAV), indiferent de greutatea sau marimea lor.

Legislatia dronelor in Romania

Zborul cu drona, in legalitate, in Romania nu este asa de complicat precum pare la prima vedere.

Iata care sunt, pe scurt, principalele prevederi legale de care trebuie sa ti cont:

 • Zborul cu drona este permis numai cu mentinerea contactului vizual cu drona in permanenta (asta inseamna, printre altele o altitudine de maxim 300m si o distanta de zbor maxima in plan orizontal similara)
 • Este interzisa decolarea/aterizarea in zone urbane (zone de intravilan) si zborul (survolul) peste multimi mari de oameni (ramane la latitudinea fiecaruia sa interpreteze termenul „multime mare”) – conform HG nr. 912/2010
 • Doar dronele cu o greutate de peste 500g trebuie inregistrate la Autoritatea Aeronautica Romana (conform OMT nr. 1338/25.10.2016)
 • Doar pentru dronele cu o greutate de peste 15KG este necesar un certificat de navigabilitate pentru pilot, suplimentar fata de certificatul de inregistrare al drone care e oricum obligatoriu peste 500g (PZN – Permis de zbor national, conform prevederilor Capitolului 6 „Vehicule aeriene fara pilot la bord (UAV)” al RACR AZAC „Admisibilitatea la zbor a unor categorii de aeronave civile”, editia 01/2007)
 • Doar pentru dronele cu o greutate de peste 20KG este obligatorie detinerea unei asigurari RCA pentru drona (conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 785/2004 al Parlamentului European)
 • Pentru fotografierea sau filmarea cu drona este necesar, conform legii, sa aveti aprobare de la MAPN (in baza prevederilor para. f, alin. (1), art. 4 al HG nr. 912/2010 pentru aprobarea „procedurii de autorizare a zborurilor in spatiul aerian national”)

Este important de stiut si urmatorul aspect: conform OMT nr. 8/2014 operatorii aeronavelor fara pilot la bord NU mai sunt obligati sa ceara segregarea spatiului aerian in care isi desfasoara activitatea, pentru zborurile sub limita de siguranta (300m alt.). Asta inseamna ca, NU trebuie sa ceri aprobare de la nimeni pentru a zbura cu drona (respectand, evident, ceea ce am scris mai sus, prevederile legale: exclus in orase, etc). Tot conform siteului CAA.ro, cererea de autorizare a zborurilor sub inaltimea minima de siguranta se transmite AACR doar in cazul in care se intentioneaza efectuarea unui zbor sau a unei serii de zboruri in zonele în care exista aceasta limitare.

Dronele cu greutatea sub 500g nu mai trebuie inregistrate.

Daca ma intrebi pe mine, este foarte bine ca este interzis zborul cu drona in zonele de intravilan (in orase). Ma gandesc doar la pagubele pe care le-ar putea cauza o drona de 1.5KG (cum este un Phantom 4, de exemplu) daca ar pica intr-un oras. Pe un om (l-ar omora, probabil, pe loc) sau ce s-ar intampla daca ar cadea pe o masina aflata in miscare… Pe de alta parte, in Romania legea NU interzice zborul in zonele de intravilan ci doar decolarea/aterizarea aeronavelor in aceste zone – conform HG nr. 912/2010 (iti reamintesc, in legea romana dronele sunt asimilate aeronavelor civile motorizate). Asadar, aici e destul loc de interpretari, din pacate…

Sigur, in Romania ramane totusi problema aprobarilor (acea cerere de care spuneam mai sus, pentru zonele restrictionate). In tarile din UE, chiar daca legea interzice zborul in orase, companiile care au proiecte comerciale pot, prin depunerea unui plan de zbor, sa obtina o aprobare stricta (data/ora/locatie/altitudine zbor). In Austria, aprobarea se obtine de la Austrocontrol (ca sa pastram paralela de mai devreme). In Romania, desi TEORETIC se intampla la fel, nimeni nu da aprobarile acestea. Eu am incercat anul trecut, dar degeaba… Nici un raspuns. Aici mai avem de lucru!

Mai este, totusi, ceva: acea prevedere legala (neclarificata nici macar pe siteul CAA.ro) care implica MAPN-ul pentru orice (dar orice) filmare sau fotografie pe care o faci cu drona (si oriunde). Cu tot respectul, mi se pare o lege inutila (limitativa si abuziva). E ca si cum ar trebui sa raportez la MAPN de fiecare data cand ies cu aparatul foto din casa. Asta trebuie sa se schimbe!

Cum iti inregistrezi drona, in Romania?

Procedura de inregistrare a dronelor la Autoritatea Aeronautica Romana este si ea relativ simpla.

Am completat cateva formulare, pe care le-am trimis pe email ( drone [at] caa.ro ), apoi m-au anuntat ei cand sa ma duc la sediul Autoritatii (in Bucuresti, langa Aeroportul Baneasa), sa monteze chipul de identificare pe drona si stickerul cu numarul de inregistrare.

Am primit un numar de inregistrare similar tuturor aeronavelor civile (de tipul YR-D0xx), am primit certificatul de inregistrare, am achitat taxa (90 Euro + TVA) si cam asta a fost tot. Din pacate, aceasta procedura dureaza pana la 2-3 saptamani, asadar inarmeaza-te cu rabdare. Vei avea insa timp suficient sa studiezi documentatia dronei si sa te pregatesti in simulator, un pas foarte important, despre care ti-am spus aici.

Noua drona DJI Spark are o greutate mai mica de 500g, asadar este ideala daca vrei sa nu iti bati capul cu obtinerea certificatului de inregistrare...
Noua drona DJI Spark are o greutate mai mica de 500g, asadar este ideala daca vrei sa nu iti bati capul cu obtinerea certificatului de inregistrare…

Cum zbori cu drona in afara tarii?

Vine vara. Probabil multi dintre voi vreti sa va luati dronele in concediu. Grecia, de exemplu.

E simplu: rezerva-ti o ora si studiaza legislatia din fiecare tara. Fiecare tara are (sau ar trebui sa aiba) propria legislatie referitoare la drone sau, macar, la aeromodele (in unele state, cum ar fi Grecia, dronele functioneaza in baza legislatiei pentru aeromodele telecomandate).

Legea aplicabila in fiecare tara o gasesti pe internet, cautand „drone law in [country]” pe Google. 

Atentie insa, in marea majoritate a tarilor din UE reglementarile sunt oarecum similare: este interzis survolul zonelor populate (fara autorizatie speciala), trebuie sa ai drona inregistrata (daca are peste 1.5KG in UE) si este total interzis zborul in raza de 3Km in jurul aeroporturilor (este logic, de ce…).

Cum iau drona cu mine in avion?

Am primit destul de des si intrebarea aceasta: cum iau drona cu mine in avion? Cum fac cu ea la aeroport?

Eu am trecut de cateva ori prin asta, asadar va spun din experienta. Liniile aeriene nu au, in principiu, nici o problema sa aduci la bord – ca bagaj de mana – un rucsac in care sa se afle o drona mica, precum Mavic sau cele din seria Phantom, ata timp cat rucsacul/cutia dronei se incadreaza in dimensiunile impuse de linia aeriana pentru bagaj de mana. Ar fi bine totusi sa ii adresezi o intrebare operatorului aerian inainte, bineinteles. Singura regula e ca acumulatorii dronei sa fie deconectati.

Pe aeroport, la controlul de securitate, nu vei intampina nici aici nici o problema (poate doar un control mai strict din partea celor lor, asa cum mi s-a intamplat in Germania, dar care nu a durat mai mult de 3 minute in plus: au trecut drona prin scannerul cu raze X de doua ori… ma rog).

Drona DJI Mavic
Drona DJI Mavic

In loc de concluzie…

Legea dronelor in Romania e departe de a fi perfecta, dar e pe drumul cel bun. Pana se va face o uniformizare a legislatiei la nivel UE (am auzit un zvon cum ca ar fi in lucru o directiva Europeana in acest sens), daca ma intrebi pe mine, in Romania ar fi de modificat cu prioritate urmatoarele aspecte:

 • acordarea (si procedura) aprobarilor pentru zboruri punctuale (comerciale) in zonele de intravilan (cu plan de zbor autorizat, data, ora, altitudine, etc.)
 • modificarea legii care spune ca orice filmare sau fotografie facuta din aer are nevoie de aprobarea MAPN. Repet, e ca si cum eu ca fotograf ar trebui sa cer aprobarea MAPN de cate ori scot aparatul foto din casa. Sau telefonul mobil, dupa caz… 
 • separarea UAV-urilor (dronelor sub „X” Kg), in cladrul clasei generale „aeronave civile motorizate” in legislatie, cu aplicarea unor reglementari punctuale, specifice.

Cam asta este, pe scurt, despre legea dronelor in Romania. Asa cum am mai spus, nu am pregatire juridica, asadar, corecteaza-ma daca gresesc.

Despre legislatie, gasesti toate informatiile oficiale pe siteul celor de la Autoritatea Aeronautica Romana. Daca ai intrebari, te invit sa ii contactezi direct. Cu mine au fost foarte amabili si mi-au raspuns la toate intrebarile, atunci cand am inregistrat drona, acum un an.

Fly safe! Siguranta ta si a celor din jur este cea mai importanta atunci cand zbori cu drona.

P.S. Daca inca mai ai dubii si te intrebi de ce este totusi buna legea care spune ca e interzis zborul dronelor in zone populate, da play videoclipului urmator… 😉

P.P.S. Un alt articol pe aceeasi tema.

54 COMENTARII

 1. Nu trebuie sa filmezi ACELE MULTIMI de oameni numite „grupuri de manifestanti”… Asta e intelesul cuvantului „multimi de oameni” din lege. Guvernantii nostri nu vor sa fie filmate demonstratiile de protest la adevarata lor amploare , e tot ce trebuie sa ai in vedere (ca vezi ce-a patit omul cu drona care a filmat manifestatiile din Piata Victoriei, in feb 2017…). In rest – la filmari cat mai faine!

 2. Ai gresit putin cu paranteza urban este intravilan.O zona urbana inseamna DOAR oras si nu se extinde si la sate, care la randul lor sunt si ele intravilane.Deci corecteaza tye rog ca altfel induci oamenii in eroare.

  • Zona urbană se referă la zonele cu construcții, indiferent că e vorba de oraș sau de sat. Toate localitățile din România au PUG ( plan urbanistic general) și Regulament General de Urbanism și primarii acestora eliberează Certificate de Urbanism.

 3. Conform HG nr. 912/2010, nu ai voie sa decolezi/aterizezi in intravilan, deci daca ai avea un PUG(plan urbanistic general) care delimiteaza intravilanul de extravilan, te poti duce la 1 metru in extravilan si apoi poti zbura in orase. Am vazut ca aveti postate video-uri cu drona filmand in intravilan, de ce sustineti ca vi se pare normal sa nu se zboare in oras? Si masina poate ramane fara frane, echivalentul dronei fara semnal si poti omori pe cineva. In situatia asta, interzici masinile?

  • Masinile sunt folosite pentru a te deplasa mai usor/rapid.(masina este necesara in schimb drona nu ….) . Am o nedumerire poti folosi drone in zone intravilane care nu sunt marcate ca oras?(sat /comuna/etc ).

 4. Este permis zborul in parcurile, cum ar veni Parcul Izvor din Bucuresti? Este in oras, dar nu cred ca este considerat zona intravilan (ci zona verde).

 5. Articolul este foarte explicit si chiar util. Personal cred ca o drona de 1kg este ca un fel de jucarie , practic zborul cu o drona de acst fel intr-o zona extravilana cand timpul permite este doar un hobby si nimic mai mult . Practic invatam sa utilizam un mic aparat de zbor fara pilot si …ne distram pur si simplu . Nu inteleg de ce atatea reglementari cand nu poti altceva decat sa dai cu ea de sol si sa strici niste bani ce i-ai investit in drona personala . Sa inmatriculez un astfel de aparat cu 90 Euro plus deplasarea la capitala etc….mi se pare prea mult . Privind filmarea trebuie sa existe o raspundere personala cum este si cea de la sol prin care nu ai voie sa filmezi in proprietatile oamenilor deci cu atat mai mult de la inaltime . Este bine sa fie limite si responsabilitati in acest sens dar de la a filma o pajiste pe care te afli cu familia sau liziera unei zone impadurite unde te afli la iarba verde mi se pare prea mult . Camere video sunt peste tot incepand cu autoturismele , benzinarii, localuri …etc Poate se va reface legislatia in vigoare in sensul prezentat mai sus . As prefera ca daca totusi se modifica ceva dar nu se schimba nimic , macar sa se rezolve totul online fara a mai fi necesara deplasarea la AAR pentru obtinerea Certificatului de inregistrare.

 6. Deci daca am o drona sub 500g cu camera video am voie sa filmez cu ea in oras(fara autorizatie)? Daca nu ,pot filma in zonele rurale( fara autorizatie)? Te rog sa imi raspunzi.

  • Sub 500 de grame nu e necesara inmatrcularea. Restul legislatiei ramane la fel si se aplica indiferent de greutate. Asadar ramane interzisa decolarea/aterizarea in zonele de intravilan. O poti folosi insa in zonele de extravilan (in afara orașului), fara a depasi altutudinea de sigranta (max 150m).

  • Extravilan nu inseamna zona rurala. Exista intravilan si in zonele rurale, adica la sat. Ideea e sa nu zbori deasupra caselor oamenilor sau sa te uiti pe fereastra lor. Legal nu se pot delimita zonele cu risc pentru locuitori de cele cu risc scazut. Daca i-ar lasa pe toti sa zboare oriunde, atunci cand prima drona de 1kg ar omori un copil, ar iesi oamenii in strada urland isteric ‘jos guvernul’ sau ‘jos cineva’, ca si cum ‘cineva de sus’ e vinovat pentru tot ce se intampla.

 7. ”intr-un oras. Pe un om (l-ar omora, probabil, pe loc) sau ce s-ar intampla daca ar cadea pe o masina aflata in miscare… ”
  Iarta-ma pe mine,in primul rand,daca iesi in centru vechi,ar trebuii ca statul sa ti plateasca Asigurare Medicala asta in cazul in care iti cade ceva in cap de pe un bloc ”Pe un om (l-ar omora, probabil, pe loc)”
  sau ce s-ar intampla daca ar cadea pe o masina aflata in miscare… ” – Ce s-ar intampla?:)))Wth,o zgarie cel mai probabil,asta e grav?
  Deci,pe langa faptul ca pretul unei drone comparativ cu salariul din Romania este foarte mare,consider ca daca mi achizitionez o drona de 1000$ (Dji Mavic Pro) si nu o pot folosii in locurile in care nu pot ajunge,care mai este scopul ei?Sa filmez la tara?Nu am semnal GPS acolo(bad).
  Multumesc,pentru nimic!

 8. Reglementarea actuala este de-a dreptul stupida (cel putin in privinta dronelor sub 500g). Avem mii de ciori in Bucuresti care au o masa intre 380 – 530g) si venim cu o lege prin care interzicem dronele DJ Spark de 300g in intravilan?! De asemenea, presupun ca MAPN-ul invoca siguranta nationala pentru autorizatiile de filmare aeriana, dar daca te uiti pe GoogleEarth vezi si firul de iarba de la obiectivele militare.

 9. Foarte informativ articolul Catalin. Eu vin cu un Mavic Pro acasa pentru doua saptamani, si ma gandesc oare trebuie sa o inregistrez daca nu o sa pot sa merg in persoana pentru stickerul ala?

 10. Este ok prezentarea! Intrebare: la imatriculare este necesara -1prezentarea documentului de proprietate? nu am document de cumparare(am primit drona cadou, ce fac?), daca se poate prezenta altcineva cu drona la autoritate pt formalitati?

  • Da, se poate si fara documentul de proprietate. Nu stiu daca se poate prezenta altcineva in locul tau, dar suna si intreaba-i direct la numarul de pe site sau pe drone@caa.ro . Raspund repede, de obicei.

   • De ce zici „not for long”? Nu sunt la curent cu noutatile, poti explica te rog?

   • Pentru ca in forma legii propusa de Min. Transporturilor pentru modificare (Martie 2018) se reduce pragul de greutate la 250g pt dronele care nu trebuie inregistrate (asa cum se intampla si in unele tari UE sau cum va fi in legislatia unificata la nivelul UE din 2020 si mai incolo)…

 11. Va salut si apreciez articolul. Am si eu o intrebare: pt o drona racing, fpv, ar mai trebui aprobare MAPN? Drona respectiva are camera doar pt a o pilota, nu pt capturi video sau foto. Multumesc!

 12. Detin o drona dji phantom 1. Trebuie sa achit taxa inainte de a depune cererea sau dupa. Cu stima.

 13. Nu am stiut toate chestiile astea, este foarte bun articolul. Dețin 2 DJ-i Mavic AIR doar ce le-am cumpărat in Germania…. așa ca va trebui sa le înregistrez când vin in Ro.
  Dar dacă dronele sunt înregistrate și tot ce trebuie, am voie sa le folosesc in oraș ca și job? Ma refer la nunți,petreceri…..? Clar și toate astea cu o firma la zi.

  • Nu chiar. In primul rand, deocamdata Mavic Air nu are nevoie de inregistrare in Ro (pentru ca are sub 500g, dar e posibil ca in urmatoarele luni sa se schimbe legea). Dar, chiar si inregistrata, restul reglementarilor sunt valabile. Asta inseamna ca este total interzis zborul deasupra multimilor de oameni sau a zonelor locuite (intravilan), ceea ce nu iti permite LEGAL sa desfasori activitatile comerciale despre care spui, chiar daca o inregistrezi…

   Citez din lege:

   Conform prevederilor HG nr. 912/2010, cu completările și modificările ulterioare este interzisă/interzis:
   * decolarea/aterizarea aeronavelor civile, în consecință și a aeronavelor fără pilot la bord, în zonele de intravilan;
   * zborul deasupra (survolul) zonelor dens populate și a mulțimilor de oameni (case, piete, parcuri etc);

 14. Salut Calin
  O singura intrebare. Intentionez sa-mi cumpar o drona, dupa cum vad ebine sa fie <500g. Sunt radioamator, cred ca m-ar ajuta cel putin de 2 ori pe an, primavara si toamna (sau cand apar probleme). Sa survolez antena pentru ca sa vad eventualele probleme. Cand ma urc pe antena pentru intretinere sa stiu cam ce scule sa iau cu mine. E vreo problema daca decolez si aterizez de la mine din curte, dau cateva ture in jurul antenei si fac mai multe poze pe care apoi le voi studia pe calculator?

  • Salut,
   In principiu nu ar trebui sa fie o problema, dar dpdv. strict legal decolarea din curte inseamna decolare in intravilan, care e interzisa…

 15. Nu va cumpărați drona sa filmați la evenimente ca toate filmările conform legilor in vigoare din România sunt ilegale. Dacă ești la o altitudine de 300 m se vede doar peisajul. Dacă mă uit pe youtube la filmari făcute cu drona la nunți și alte evenimente au decolat din oras chiar de lângă mulțime si a zburat la 15 , 20 m 😂😂😂😂
  Dacă evenimentul e undeva in oras sau firma la care trebuie să faci prezentare e imposibil sa filmezi cu drona după legea în vigoare. Bateria unei drone tine maxim 30 minute si sa ajungi la 300 m consuma mult si trebuie să ai în calcul și coborârea si deplasarea pentru a intra în oras si altele….in concluzie daca iti ei drona încarci legea, nu ai cum sa fi legal.

 16. Cu drona înregistrată,sau neînregistrată,dacă ai ridicat-o în aer deasupra zonelor locuite,sau populate,ești în ilegalitate.În România ai voie să zbori cu drona doar pe câmp…

 17. Salut ! De exemplu daca imi achizitionez drona Dji Spark exemplificata mai sus, pot sa fiu linistit si sa nu o mai inregistrez la AAR? Intreb asta deoarece pe site-ul de unde pot achizitiona drona (de ex f64,emag) specifica faptul ca aceasta trebuie inregistrata. Merci

  • Salut! Deocamdata, in forma actuala a legislatiei, dronele cu greutatea sub 500g nu se inregistreaza. Stiu ce scrie la F64 dar poti sta linistit. Pana nu se modifica legea nu ai de ce sa o inregistrezi (dar asta nu inseamna ca nu se aplica celelalte reglementari legale privind zborurile dronelor, atentie!!)

 18. Salut ! Am o drona DJ Spark de 300g si vreau sa plec in vacanta in Grecia Zakyntos ce conditi trebue sa indeplinesc pentru a putea filma in interes personal ,drona nu este intregistrata.
  Multumesc

  • Salut!
   In eventualitatea ca vei zari comentariul acesta, te rog sa fii amabil sa iei legatura cu mine, ca sa imi dai (daca vrei) niste raspunsuri.
   Multumesc anticipat.

 19. VRS am ridicat drona Matrice 100 la 500 m înălțime și am maine o zburat vreo 15 min. Merita.
  CALIN STAN, M.Ap.N. trebuie anunțat că ridicam drona în zona X ca in cazul unui survol al unui elicopter ( M.A.I., M.Ap.N, Surd, etc.) sa poata fii anunțat pilotul ca in zona X este o drona excluzand posibilitatea unui incident.

 20. În România nu ai voie să folosești nicio dronă care depășește 500 gr.Legile sunt scrise meticulos,încât cei care le folosesc,să creadă că totuși au acest drept.Greșit.Dacă citiți cu atenție toate restricțiile prevăzute de lege,veți constata că,practic nu le puteți folosi legal nicăieri(exceptând zborul în interiorul proprietății private.:Deasupra oamenilor;în apropierea aeroporturilor,a bazelor militare,centre de telecomunicații,deasupra Proprietăților private fără acceptul proprietarului;deasupra autovehiculelor aflate-n mișcare…Așadar,unde se poate zbura legal?Nicăieri.Pentru că i-am supărat pe hoții din politica românească,făcând cunoscute imagini cu proprietățile lor.

 21. OK! si ce se intampla daca cumpar o drona si nu o inregistrez nicaieri si merg cu ea pe munti sa filmez? ma gaseste prin radarul militar si trimite ecadrila NATO dupa mine?

 22. Noile reglementari = vechile reglementari. Ce anume s-a schimbat, in afara de partea cu penalizarile pentru cei care nu respecta legea? Decolare/aterizare in intravilan – NU. Cererea pentru filmare/fotografiere de la MAPN a ramas. In concluzie ar trebuie facuta o lege special pentru drone, in care sa fie delimitate exact zonele in care este interzis zborul cu drona(sa fim sinceri majoritatea dintre cei care au drone vor sa le foloseasca in principal la nunti- imposibil acum datorita legislatiei). Pentru firmele cu activitati foto-video ar trebui sa fie reglementari separat, pentru ca s-au achizitionat drone si prin fonduri europene si nu se pot folosi datorita legislatiei.

 23. Cine s-o trezit sa dea legi și lecții de moralitate…. Mapn…
  In 99 când NATO folosea România pe post de cobai și filma prin curțile oamenilor fără nici-o permisiune la niște capabilități pe care nici o drona de amator nu ajunge, nimeni habar nu avea ca guvernul ii filma fără sa știe. Acuma dintr-o data ni se predica despre privacy, safety și alte vrăjeli. Am făcut armata la Giarmata și în fiecare sâmbătă era zbor de antrenament pentru UAV. Oamenii is atâta de prosti sa creadă tot ce le vomita guvernul.

 24. Ce se întâmplă dacă nu înregistrez dronă? O pot ridica undeva? Mă afecteaza in vreun fel…știu eu, nu pot incarca imaginile pe YouTube sau online?

 25. Mie mi se pare absurd ca eu care stau la peste 500 km de Bucuresti sa fiu silit sa merg pana acolo pentru a inregistra un Aparat foto. Ca sa inregistrez o drona mie imi trebuie bani de drum, cazare, si cel putin o zi pierduta de la serviciu. Sunt adeptul respectarii legii atunci cand ea doreste a fi respectata. Si fara suparare eu nu pun semnul egal intre un MIG 21 si un DJI Phantom 3 Standard (cum face Statul Roman). Nu obtin nici un profit in urma imaginilor luate cu drona, si nu cred ca filmarea unei cascade, a unor instantanee pe camp si in padure reprezinta un pericol pentru cineva (iar cand se depaseste o acest lucru exista aparate de bruiaj cu care orce drona se poate aduce la sol fara a reprezenta un pericol). Toata discutia despre inregistrare, zboruri la manifestari, si femei in pielea goala la etajul 10 mie mi se pare absurda. O imagine aeriana este o imagine aeriana, pentru restul exista acte normative separate care incrimineaza faptele respective. Nu e de ajuns ca avem 10000 de acte normative (fata de Germania care are 3000) acum reglementam si mersul la WC, sau sexul conjugal prin act normativ distinct, in loc sa gasim solutii sau sa updatam legi existente. Poate sunt mai tembel de felul meu insa stiu ca un stat isi dovedeste taria prin cat mai putine legi date, insa care sa fie asumate si respectate.

 26. concluzia la toate discutiile de aici,din punctul meu de vedere este urmatorul.
  HAI SA MAI INTRODUCEM O TAXA,SA O COLECTAM SI SA LE DAM NIMIC.
  am o pasiune pentru foto/video,mi se ofera o posibilitate dar nu ma pot bucura de ea.
  sigur in ori ce foto/video v a aparea o proprietate,o persoana un obiect un domeniu si se va gasi cineva sa spuna ca xulescu imi violeaza intimitatea.
  statul roman mi a cerut aprobare pentru faptul ca ma filmeaza zi/noate 24/24 h?

 27. În Australia e si mai dur, cred cā legea în România e mult mai relaxatā cumva. Aici nu ai voie sā zbori în parcuri nationale si îti trebuie un permis ca pentru masina care este eliberat de CASA – Autoritatea Aeronautica Australianā în urma unui curs de $2500. Pentru drone sub 100g nu îti trebuie nimic dar sigur nici nu le poti folosi la ceva, oricum aplicatia pentru un numār de referintā aeronautic trebuie fācutā chiar si pentru un Mavic Pro. Dar sigur aici armata nu controleazā dronele, poate cā se va gāsi si în România o solutie. De la Sydney vânt lin si luminā bunā!

Comments are closed.