Zborul cu drona legal, pe intelesul tuturor. Cum iti inregistrezi drona in Romania si care sunt limitarile de zbor.

Stiu ca legislatia si regimul dronelor in Romania constituie o sursa reala de batai de cap pentru multi dintre noi, fotografi sau pasionati, care si-au cumparat o drona. Dupa articolul de saptamana trecuta, multi dintre voi mi-ati cerut sa scriu un articol in care sa clarific aceste lucruri. Cum poti zbura cu drona, legal, in Romania? Ei bine, lucrurile nu sunt extrem de complicate. Dar, trebuie spus de la inceput: este evident ca este loc de mai bine in legislatie (revin mai jos la aceasta idee). Dar ne putem bucura totusi de drone daca respectam cateva reguli de bun simt. Desi eu nu am pregatire in domeniul juridic, vreau totusi sa iti dau cateva guideline-uri ca sa intelegi cum stam la capitolul asta, in Romania. Eu am fost direct interesat de acest subiect cand am lansat proiectul TheDrone.ro si am vrut sa zbor, de fiecare data, in limitele legii.

Vreau sa va mai spun un lucru: legea este oarecum similara in mai multe tari din Uniunea Europeana. Poate cel mai bun exemplu este chiar acesta: cu totii stim ca in Romania este interzis zborul cu drona in zone de intravilan. Ei bine si in , de exemplu, exista aceeasi reglementare. In Romania, toate informatiile de care ai nevoie pentru zborul cu drona se gasesc pe siteul Autoritatii Aeronatice Romane, sectiunea Drone/UAV. Acolo este explicata destul de bine legislatia si procedura de inregistrare, asadar va invit sa o studiati.

In alta ordine de idei termenul “drona” nu se regaseste in legislatia noastra. Dronele, asa cum le stim, sunt asimilate aeronavelor civile motorizate fara pilot la bord (UAV), indiferent de greutatea sau marimea lor.

Legislatia dronelor in Romania

Zborul cu drona, in legalitate, in Romania nu este asa de complicat precum pare la prima vedere.

Iata care sunt, pe scurt, principalele prevederi legale de care trebuie sa ti cont:

 • Zborul cu drona este permis numai cu mentinerea contactului vizual cu drona in permanenta (asta inseamna, printre altele o altitudine de maxim 300m si o distanta de zbor maxima in plan orizontal similara)
 • Este interzisa decolarea/aterizarea in zone urbane (zone de intravilan) si zborul (survolul) peste multimi mari de oameni (ramane la latitudinea fiecaruia sa interpreteze termenul “multime mare”) – conform HG nr. 912/2010
 • Doar dronele cu o greutate de peste 500g trebuie inregistrate la Autoritatea Aeronautica Romana (conform OMT nr. 1338/25.10.2016)
 • Doar pentru dronele cu o greutate de peste 15KG este necesar un certificat de navigabilitate pentru pilot, suplimentar fata de certificatul de inregistrare al drone care e oricum obligatoriu peste 500g (PZN – Permis de zbor national, conform prevederilor Capitolului 6 “Vehicule aeriene fara pilot la bord (UAV)” al RACR AZAC “Admisibilitatea la zbor a unor categorii de aeronave civile”, editia 01/2007)
 • Doar pentru dronele cu o greutate de peste 20KG este obligatorie detinerea unei asigurari RCA pentru drona (conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 785/2004 al Parlamentului European)
 • Pentru fotografierea sau filmarea cu drona este necesar, conform legii, sa aveti aprobare de la MAPN (in baza prevederilor para. f, alin. (1), art. 4 al HG nr. 912/2010 pentru aprobarea “procedurii de autorizare a zborurilor in spatiul aerian national”)

Este important de stiut si urmatorul aspect: conform OMT nr. 8/2014 operatorii aeronavelor fara pilot la bord NU mai sunt obligati sa ceara segregarea spatiului aerian in care isi desfasoara activitatea, pentru zborurile sub limita de siguranta (300m alt.). Asta inseamna ca, NU trebuie sa ceri aprobare de la nimeni pentru a zbura cu drona (respectand, evident, ceea ce am scris mai sus, prevederile legale: exclus in orase, etc). Tot conform siteului CAA.ro, cererea de autorizare a zborurilor sub inaltimea minima de siguranta se transmite AACR doar in cazul in care se intentioneaza efectuarea unui zbor sau a unei serii de zboruri in zonele Ć®n care exista aceasta limitare.

Dronele cu greutatea sub 500g nu mai trebuie inregistrate.

Daca ma intrebi pe mine, este foarte bine ca este interzis zborul cu drona in zonele de intravilan (in orase). Ma gandesc doar la pagubele pe care le-ar putea cauza o drona de 1.5KG (cum este un Phantom 4, de exemplu) daca ar pica intr-un oras. Pe un om (l-ar omora, probabil, pe loc) sau ce s-ar intampla daca ar cadea pe o masina aflata in miscare… Pe de alta parte, in Romania legea NU interzice zborul in zonele de intravilan ci doar decolarea/aterizarea aeronavelor in aceste zone – conform HG nr. 912/2010 (iti reamintesc, in legea romana dronele sunt asimilate aeronavelor civile motorizate). Asadar, aici e destul loc de interpretari, din pacate…

Sigur, in Romania ramane totusi problema aprobarilor (acea cerere de care spuneam mai sus, pentru zonele restrictionate). In tarile din UE, chiar daca legea interzice zborul in orase, companiile care au proiecte comerciale pot, prin depunerea unui plan de zbor, sa obtina o aprobare stricta (data/ora/locatie/altitudine zbor). In Austria, aprobarea se obtine de la Austrocontrol (ca sa pastram paralela de mai devreme). In Romania, desi TEORETIC se intampla la fel, nimeni nu da aprobarile acestea. Eu am incercat anul trecut, dar degeaba… Nici un raspuns. Aici mai avem de lucru!

Mai este, totusi, ceva: acea prevedere legala (neclarificata nici macar pe siteul CAA.ro) care implica MAPN-ul pentru orice (dar orice) filmare sau fotografie pe care o faci cu drona (si oriunde). Cu tot respectul, mi se pare o lege inutila (limitativa si abuziva). E ca si cum ar trebui sa raportez la MAPN de fiecare data cand ies cu aparatul foto din casa. Asta trebuie sa se schimbe!

Cum iti inregistrezi drona, in Romania?

Procedura de inregistrare a dronelor la Autoritatea Aeronautica Romana este si ea relativ simpla.

Am completat cateva formulare, pe care le-am trimis pe email ( drone [at] caa.ro ), apoi m-au anuntat ei cand sa ma duc la sediul Autoritatii (in Bucuresti, langa Aeroportul Baneasa), sa monteze chipul de identificare pe drona si stickerul cu numarul de inregistrare.

Am primit un numar de inregistrare similar tuturor aeronavelor civile (de tipul YR-D0xx), am primit certificatul de inregistrare, am achitat taxa (90 Euro + TVA) si cam asta a fost tot. Din pacate, aceasta procedura dureaza pana la 2-3 saptamani, asadar inarmeaza-te cu rabdare. Vei avea insa timp suficient sa studiezi documentatia dronei si sa te pregatesti in simulator, un pas foarte important, despre care ti-am spus aici.

Noua drona DJI Spark are o greutate mai mica de 500g, asadar este ideala daca vrei sa nu iti bati capul cu obtinerea certificatului de inregistrare...
Noua drona DJI Spark are o greutate mai mica de 500g, asadar este ideala daca vrei sa nu iti bati capul cu obtinerea certificatului de inregistrare…

Cum zbori cu drona in afara tarii?

Vine vara. Probabil multi dintre voi vreti sa va luati dronele in concediu. Grecia, de exemplu.

E simplu: rezerva-ti o ora si studiaza legislatia din fiecare tara. Fiecare tara are (sau ar trebui sa aiba) propria legislatie referitoare la drone sau, macar, la aeromodele (in unele state, cum ar fi Grecia, dronele functioneaza in baza legislatiei pentru aeromodele telecomandate).

Legea aplicabila in fiecare tara o gasesti pe internet, cautand “drone law in [country]” pe Google. Sau, mai simplu (dar nu te baza doar pe asta), acceseaza siteul DroneLaw.in si gasesti acolo legislatia specifica pentru drone din aproape orice tara.

Atentie insa, in marea majoritate a tarilor din UE reglementarile sunt oarecum similare: este interzis survolul zonelor populate (fara autorizatie speciala), trebuie sa ai drona inregistrata (daca are peste 1.5KG in UE) si este total interzis zborul in raza de 3Km in jurul aeroporturilor (este logic, de ce…).

Cum iau drona cu mine in avion?

Am primit destul de des si intrebarea aceasta: cum iau drona cu mine in avion? Cum fac cu ea la aeroport?

Eu am trecut de cateva ori prin asta, asadar va spun din experienta. Liniile aeriene nu au, in principiu, nici o problema sa aduci la bord – ca bagaj de mana – un rucsac in care sa se afle o drona mica, precum Mavic sau cele din seria Phantom, ata timp cat rucsacul/cutia dronei se incadreaza in dimensiunile impuse de linia aeriana pentru bagaj de mana. Ar fi bine totusi sa ii adresezi o intrebare operatorului aerian inainte, bineinteles. Singura regula e ca acumulatorii dronei sa fie deconectati.

Pe aeroport, la controlul de securitate, nu vei intampina nici aici nici o problema (poate doar un control mai strict din partea celor lor, asa cum mi s-a intamplat in Germania, dar care nu a durat mai mult de 3 minute in plus: au trecut drona prin scannerul cu raze X de doua ori… ma rog).

Drona DJI Mavic
Drona DJI Mavic

In loc de concluzie…

Legea dronelor in Romania e departe de a fi perfecta, dar e pe drumul cel bun. Pana se va face o uniformizare a legislatiei la nivel UE (am auzit un zvon cum ca ar fi in lucru o directiva Europeana in acest sens), daca ma intrebi pe mine, in Romania ar fi de modificat cu prioritate urmatoarele aspecte:

 • acordarea (si procedura) aprobarilor pentru zboruri punctuale (comerciale) in zonele de intravilan (cu plan de zbor autorizat, data, ora, altitudine, etc.)
 • modificarea legii care spune ca orice filmare sau fotografie facuta din aer are nevoie de aprobarea MAPN. Repet, e ca si cum eu ca fotograf ar trebui sa cer aprobarea MAPN de cate ori scot aparatul foto din casa. Sau telefonul mobil, dupa caz… 
 • separarea UAV-urilor (dronelor sub “X” Kg), in cladrul clasei generale “aeronave civile motorizate” in legislatie, cu aplicarea unor reglementari punctuale, specifice.

Cam asta este, pe scurt, despre legea dronelor in Romania. Asa cum am mai spus, nu am pregatire juridica, asadar, corecteaza-ma daca gresesc.

Despre legislatie, gasesti toate informatiile oficiale pe siteul celor de la Autoritatea Aeronautica Romana. Daca ai intrebari, te invit sa ii contactezi direct. Cu mine au fost foarte amabili si mi-au raspuns la toate intrebarile, atunci cand am inregistrat drona, acum un an.

Fly safe! Siguranta ta si a celor din jur este cea mai importanta atunci cand zbori cu drona.

P.S. Daca inca mai ai dubii si te intrebi de ce este totusi buna legea care spune ca e interzis zborul dronelor in zone populate, da play videoclipului urmator… šŸ˜‰

P.P.S. Un alt articol pe aceeasi tema.

12 COMMENTS

 1. Nu trebuie sa filmezi ACELE MULTIMI de oameni numite “grupuri de manifestanti”… Asta e intelesul cuvantului “multimi de oameni” din lege. Guvernantii nostri nu vor sa fie filmate demonstratiile de protest la adevarata lor amploare , e tot ce trebuie sa ai in vedere (ca vezi ce-a patit omul cu drona care a filmat manifestatiile din Piata Victoriei, in feb 2017…). In rest – la filmari cat mai faine!

 2. Ai gresit putin cu paranteza urban este intravilan.O zona urbana inseamna DOAR oras si nu se extinde si la sate, care la randul lor sunt si ele intravilane.Deci corecteaza tye rog ca altfel induci oamenii in eroare.

 3. Conform HG nr. 912/2010, nu ai voie sa decolezi/aterizezi in intravilan, deci daca ai avea un PUG(plan urbanistic general) care delimiteaza intravilanul de extravilan, te poti duce la 1 metru in extravilan si apoi poti zbura in orase. Am vazut ca aveti postate video-uri cu drona filmand in intravilan, de ce sustineti ca vi se pare normal sa nu se zboare in oras? Si masina poate ramane fara frane, echivalentul dronei fara semnal si poti omori pe cineva. In situatia asta, interzici masinile?

  • Masinile sunt folosite pentru a te deplasa mai usor/rapid.(masina este necesara in schimb drona nu ….) . Am o nedumerire poti folosi drone in zone intravilane care nu sunt marcate ca oras?(sat /comuna/etc ).

 4. Este permis zborul in parcurile, cum ar veni Parcul Izvor din Bucuresti? Este in oras, dar nu cred ca este considerat zona intravilan (ci zona verde).

 5. Articolul este foarte explicit si chiar util. Personal cred ca o drona de 1kg este ca un fel de jucarie , practic zborul cu o drona de acst fel intr-o zona extravilana cand timpul permite este doar un hobby si nimic mai mult . Practic invatam sa utilizam un mic aparat de zbor fara pilot si …ne distram pur si simplu . Nu inteleg de ce atatea reglementari cand nu poti altceva decat sa dai cu ea de sol si sa strici niste bani ce i-ai investit in drona personala . Sa inmatriculez un astfel de aparat cu 90 Euro plus deplasarea la capitala etc….mi se pare prea mult . Privind filmarea trebuie sa existe o raspundere personala cum este si cea de la sol prin care nu ai voie sa filmezi in proprietatile oamenilor deci cu atat mai mult de la inaltime . Este bine sa fie limite si responsabilitati in acest sens dar de la a filma o pajiste pe care te afli cu familia sau liziera unei zone impadurite unde te afli la iarba verde mi se pare prea mult . Camere video sunt peste tot incepand cu autoturismele , benzinarii, localuri …etc Poate se va reface legislatia in vigoare in sensul prezentat mai sus . As prefera ca daca totusi se modifica ceva dar nu se schimba nimic , macar sa se rezolve totul online fara a mai fi necesara deplasarea la AAR pentru obtinerea Certificatului de inregistrare.

 6. Deci daca am o drona sub 500g cu camera video am voie sa filmez cu ea in oras(fara autorizatie)? Daca nu ,pot filma in zonele rurale( fara autorizatie)? Te rog sa imi raspunzi.

  • Sub 500 de grame nu e necesara inmatrcularea. Restul legislatiei ramane la fel si se aplica indiferent de greutate. Asadar ramane interzisa decolarea/aterizarea in zonele de intravilan. O poti folosi insa in zonele de extravilan (in afara orașului), fara a depasi altutudinea de sigranta (max 150m).

 7. ”intr-un oras. Pe un om (l-ar omora, probabil, pe loc) sau ce s-ar intampla daca ar cadea pe o masina aflata in miscareā€¦ ”
  Iarta-ma pe mine,in primul rand,daca iesi in centru vechi,ar trebuii ca statul sa ti plateasca Asigurare Medicala asta in cazul in care iti cade ceva in cap de pe un bloc ”Pe un om (l-ar omora, probabil, pe loc)”
  sau ce s-ar intampla daca ar cadea pe o masina aflata in miscareā€¦ ” – Ce s-ar intampla?:)))Wth,o zgarie cel mai probabil,asta e grav?
  Deci,pe langa faptul ca pretul unei drone comparativ cu salariul din Romania este foarte mare,consider ca daca mi achizitionez o drona de 1000$ (Dji Mavic Pro) si nu o pot folosii in locurile in care nu pot ajunge,care mai este scopul ei?Sa filmez la tara?Nu am semnal GPS acolo(bad).
  Multumesc,pentru nimic!

Leave a Reply