Va scriu acum din Scotia, de undeva de langa Edinburgh, acolo unde Sony tocmai a lansat noul obiectiv de 135mm f/1.8 din seria G Master. Sunt aici de doua zile si am avut ocazia sa il testez bine de tot, in diferite situatii. Prima impresie: este fenomenal. Dar, hai sa trecem peste entuziasmul de moment si sa (re)devenim cat mai obiectivi. V-am pregatit un articol cu peste 30 de fotografii si cadre crop 100%, ca sa analizati chiar voi calitatea lui optica. La sfarsit va spun si concluzia mea, dar si pretul si data cand va ajunge pe rafturile magazinelor. Enjoy!
135mm. Pe scurt.
E mare, e voluminos, e „ca un borcan” (stiu ca va place asta!), dar e asa cum ma asteptam. Este, totusi, mai compact (daca se poate spune asa), decat alte obiective de 135mm de pe piata. Si ceva mai usor, deci nu iti va ingreuna foarte mult rucsacul, iar spatele iti va multumi.
Are diafragma controlata mecanic, cu un inel pe exteriorul obiectivului si functie „de-click”. Asta inseamna ca trecerea de la o diafragma la alta se face atat in pasi cat si liniar – o veste numai buna pentru cei care vor folosi acest obiectiv la filmari. Nu are scala de distante marcata pe obiectiv.
Are doua butoane pentru controlul focalizarii (care pot fi customizate din meniul aparatelor) si nu are stabilizare optica integrata.
6 aspecte importante despre Sony 135mm f/1.8 G Master, inainte sa trecem la imagini. Le-am extras din slideurile Sony de la prezentarea pe care ne-au sustinut-o mai devreme si vi le explic, punct cu punct:
- Sony 135mm f/1.8 G Master integreaza, in locul lentilelor asferice conventionale, lentile XA (Asferic Extrem). Asta inseamna ca obiectivul e atat de sharp incat e capabil sa reproduca detalii de pana la 0.01 microni din cadru, suficient pentru senzorii de inalta rezolutie din viitor. Inginerii Sony au lucrat cu precadere la optimizarea lentilelor pentru a oferi maximul de acutanta atat in centrul imaginii dar si in colturi. Ne-au aratat si cateva grafice MFT comparative si, da, obiectivul Sony e peste concurenta (normal, ca altfel nu ne aratau, nu?!)
- Diafragma are nu 9 ci 11 lamele rotunjite, pentru a produce un efect de bokeh mai placut (comparativ, obiectivul Sigma 135mm f/1.8 ART are diafragma cu 9 lamele).
- Sistemul autofocus are nu unul ci doua motoare de focus (XD de tip liniar – Extreme Dynamics), care lucreaza impreuna pentru a asigura punerea la punct cu viteza si precizie, sa faca tracking pe subiect dar in acelasi timp fiind capabile sa asigure si o focalizare continua atunci cand sunt folosite la filmare, fara joc inainte/inapoi al focusului pana prinde subiectul, etc.
- Lentilele sunt tratate antireflex cu tehnologie Nano AR Coating, pentru a controla cat mai bine reflexiile, flare-ul si ghosting-ul.
- Circuitele integrate si motoarele de focus ale obiectivului au fost regandite, pentru a utiliza cat mai putina energie din acumulatorul body-ului, pentru a „ajuta” astfel la sporirea autonomiei aparatului.
- Obiectivul este construit din aliaj de magneziu, pentru o mai buna rezistenta in timp si este etanseizat impotriva intemperiilor (deci, numai bun sa il folositi cand fotografiati miri in ploaie 🙂 ). Sony mai spune si ca obiectivele lor sunt proiectate si produse, de la cap la coada, de ei, in uzinele lor. Inca o reasigurare a calitatii, ca sa zic asa.
Fotografii de test cu Sony 135mm f/1.8G Master
Gata! Am terminat cu vorbele. Sa va arat imaginile de test pe care le-am facut cu el.
Nota despre imagini: toate fotografiile de test facute cu noul 135mm, pe care le vedeti mai jos sunt facute cu Sony A7R III si convertite din RAW, in Lightroom, avand doar mici ajustari de luminozitate si contrast. Toate fotografiile au EXIF, asadar le puteti descarca si analiza chiar voi setarile de expunere, mai in detaliu decat am sa scriu eu la unele imagini.
Sa va arat si niste cadre cu crop-uri 100%, nu? Tineti-va bine 🙂
Ca sa nu mai scriu de fiecare data, secventa urmatoare e asa: prima e imaginea originala, apoi crop 100% din ea. Apoi urmatoarele doua la fel si tot asa…
Si un close up, la distanta minima de focalizare a obiectivului:
Concluziile
Vin vremuri grele… 🙂
Scriindu-va de aici imi vine in minte doar remarca englezilor, pe care am auzit-o mai devreme la colegii jurnalisti de la Londra, veniti aici tot pentru a vedea noul obiectiv: It’s a wonderfull piece of glass! (bineinteles replica citita cu accentul specific englezesc). Si sunt de acord cu ei. Sony 135mm f/1.8G Master a dovedit ca poate. Acum, eu scap usor, ca nu fac fotografii la nunti si nici portrete foarte des. Dar, pentru voi restul, care cu asta va ocupati, va asteapta vremuri grele. Nu incercati sa il testati, pentru ca va va ramane in minte. Si nu va va da pace pana nu il veti achizitiona. Dar atunci va va recompensa cu imagini impecabile. Si s-ar putea sa nu vreti sa il mai dati jos de pe aparat… Sa nu ziceti ca nu ati fost avertizati… !
Nu sunt multe aspecte pe care ai putea sa i le reprosezi acestui obiectiv. Dimensiunea si greutatea, poate. Dar pana la urma, fizica e fizica si legile ei trebuie respectate. Probabil nu ai cum sa faci un obiectiv mai mic si mai usor, pentru full frame, care sa si exceleze din punct de vedere optic.
Ah, era sa uit! Sony zice asa: „acum avem 49 de obiective in gama Sony Alpha E. Pana la sfarsitul anului 2020 vom avea 60”. Deci, atentie la neatentie: urmeaza inca 12 obiective pentru aparatele Sony mirrorless, in plan.
Sony 135mm f/1.8 G Master – specificatii tehnice, pe scurt:
- Obiectiv cu distanta focala fixa de 135mm
- Compatibil Full Frame, montura Sony E (compatibil atat cu aparatele din gama Alpha full frame cat si APS-C)
- Diafragma f/1.8 – f/22, cu 11 lamele rotunjite
- Focalizare cu doua motoare de focus interne, liniare de tip XD (Extreme Dynamics)
- Inel mecanic, pentru controlul diafragmei pe obiectiv, cu functie „de-click” (pentru controlul smooth al diafragmei la filmare)
- Distanta minima de focus: 70 cm
- Factor de marire max. 0.25x
- Accepta filtre cu filet de 82mm
- Greutate: 950g
Pretul lui Sony 135mm f/18G Master?
Ei zic asa: 2.000 Euro. Disponibil din Aprilie in magazine, chiar si in Romania.
E un pret ok, zic, pentru calitatea optica oferita de acest obiectiv. Sa vedem cum se va converti acest pret la noi si cat va costa final, in lei…
Declansatorul Bluetooth RMT-P1BT *
Tot azi Sony a lansat si un declansator de la distanta. Practic e o telecomanda care se coneteaza la aparat prin Bluetooth si care permite controlul lui in fel si chip. Nu doar declanseaza, ca un trigger standard ci permite si modificarea setarilor de expunere, activarea autofocusul si asa mai departe). Se numeste Sony RMT-P1BT Wireless Remote Commander, pe numele sau complet. Inteleg ca va fi compatibil cu toate aparatele Sony Alpha cu Bluetooth, inclusiv retroactiv (dar nu am o confirmare 100% a acestei informatii din partea Sony, inca).
Nu am fotografii cu el, pentru ca nu am vazut-o decat in prezentarea de la eveniment, dar e o chestie interesanta. Va costa 75 Euro si va fi disponibila in magazine incepand cu luna Aprilie. Decat accesoriile chinezesti care costa la jumatate si nu fac decat sa declanseze, prefer varianta asta, mai complexa. Am sa mi-l cumpar.
(*) Nu am sa inteleg niciodata de ce la aparate si obiective denumirile de produs sunt asa de simple si clare, iar la accesorii le pun asa…
Obiectivul Sony 24mm f/1.4 G Master
Acum sa vorbim putin si despre „noul” Sony 24mm G Master. Nu mai e chiar asa nou, dar ce mai conteaza cateva luni in viata unui om, nu? E lansat in toamna anului trecut, dar eu abia acum am apucat sa ma joc cu el. Dar, nu e timpul pierdut. Iar in putinul timp liber intre testele cu 135-ul nou, am facut cateva cadre si cu 24. Iata cum se descurca.
Prima impresie: ce mic e!
Obisnuit fiind cu fixele luminoase de la Sigma, noul 24 de la Sony mi se pare o bijuterie. E mic, e usor, are controlul diafragmei cu inel (mecanic cu „de-click”), e sharp bine de tot si reda un bokeh placut. Dar, mai ales, e mic si usor. Am mai zis asta? Pai tocmai. Asta mi se pare marele (!) lui atuu.
Are o formula optica formata din 13 lentile dispuse in 10 grupe, din care 3 sunt lentile de tip ED si una de tip XA (Asferic Extrem, de care am mai vorbit mai sus). Diafragma are 9 lamele circulare (f/1.4 – 14), motorul de focus este de tip liniar si poate focaliza de la 24cm la infinit, iar factorul maxim de marire este 0.17x (la 24cm). Cantareste 445g si are 9.5cm lungime si 7.5cm diametru (v-am zis eu ca e mic!). Accepta filtre cu filet de 67mm.
N-am apucat sa il testez foarte mult nici acum, focusul fiind pe obiectivul de 135mm nou lansat. Dar, chiar si asa, iata cateva imagini trase cu el in ultimele doua zile. Vremea n-a prea tinut cu noi (deh, typical english weather… atentie la accent!), am avut o ceata care nu mi-a permis sa fac cine stie ce peisaje, asadar cu asta micu’ de 24 va arat mai mult cateva cadre de interior.
Toate fotogarafiile de mai jos sunt trase cu al meu Sony A7 III si convertite din RAW in Lightroom, cu usoare corectii de contrast si luminozitate, ca sa va faceti o idee cat mai buna despre ce poate noul 24mm f/1.4 de la Sony.
Recunosc ca focala de 24mm nu e neaparat pe gustul meu. Cand mi-am facut setul de obiective fixe cu care lucrez acum, am ales in zona asta focala un 20mm si un 35mm, dand skip obiectivului de 24. Dar, da, e un obiectiv pe care acum mi l-as dori.
Sony FE 24mm f/1.4G Master se gaseste deja in magazine si costa 7.999 lei. Da, e scump. Dar e bun, compact si usor. Ceea ce e destul de rar in lumea obiectivelor prime pentru full frame, in ziua de azi, cand sunt lansate obiective din ce in ce mai mari (vezi Zeiss, Sigma etc).
Bonus: Despre noul firmware pentru A9 cu AI (Artificial Intelligence) Tracking
Am fost azi (si) la un centru de dresaj de soimi. Am testat, cu ocazia asta, noul firmware pentru Sony A9 (ala care adauga functiile de tracking pe baza de AI si pentru animale si care inca nu e lansat oficial). Cu A9 si Sony FE 400mm f/2.8. Absolut genial cum face trackingul pe pasari! Firmware-ul nou vine in Martie, dar nu au stiut sa ne zica exact cand. In aprilie vine si firmwareul pentru A7R III si A7 III, care aduce acelasi focus cu AI si tracking pentru animale. Abia astept sa il testez in Mai, in Delta.
Si, vorbind despre Delta, fiti pe faza ca in curand va dau toate detaliile despre turele Delta Explorer de anul acesta. Foarte curand. Stay sharp!