Perioada asta de ”stat în casă” m-a determinat să încep să mă gândesc la viitor și la cum voi lucra după ce revenim la ”normal”. Căutam demult să renunț la HDD-ul extern care a devenit nelipsit din rucsacul meu foto în favoarea unui dispozitiv de tip SSD care este – cel puțin în teorie – mai rezistent când vine vorba de mobilitate și poți pune mai bine bază pe el. Provocarea SanDisk de a testa SSD-ul din gama Extreme Pro s-a potrivit perfect acum, așadar am acceptat-o fără să stau pe gânduri.
De la început e bine să clarificăm un lucru: ca fotograf full-time mă deplasez mult prin țară, având peste 40% din proiecte în afara Bucureștiului. Așadar, fiind mai tot timpul ”pe drumuri” am nevoie de un dispozitiv pe care să fac un backup rapid cardurilor SSD de la aparatul foto, de la dronă, de la GoPro și așa mai departe. Backup pe care să mă pot baza, până ajung înapoi în birou, unde pot salva materialele pe HDD-urile locale. Cu HDD-urile externe am mai avut diverse probleme, inclusiv un moment în care am scăpat – din greșeală – un HDD extern de la 1m și nu a mai vrut să pornească (noroc ca aveam fotografiile și pe carduri, da!). Astfel, SSD-ul – chiar și doar pentru rezistența mai mare la șocuri mecanice – mi se pare o soluție mai bună de backup on the go. Ca să nu mai spun de viteză. Iar aici vine SSD-ul SanDisk Extreme Pro și ale sale caracteristici.
SSD ”de cursă lungă”
SSD-ul SanDisk Extreme Pro este un dispozitiv din gama profesională, disponibil în două versiuni, în funcție de capacitate: de 500GB și de 1TB (eu testez acum versiunea de 1TB). Indiferent de capacitate, restul caracteristicilor sunt comune. Iar poate cea mai interesantă, pe lângă viteza mare de transfer – care oarecum ”normală” pentru un astfel de dispozitiv – este certificarea IP55 și rezistența lui la apă, praf și șocuri mecanice.
SanDisk spune despre el că e rezistent la stropire cu apă (inclusiv ploaie), praf, noroi și lovituri / cădere de la mai puțin de 2m. Atenție însă, nu e ”subacvatic”, așadar dacă îl scapi în cadă sau în … piscină, probabil că te vei alege cu o gaură în buget…
Bine de știut: Deși este certificat IP55, nu m-aș hazarda să îl expun la apă prea des. Conectorul USB este descoperit, nu are nici un fel de protecție la apă și praf (nici un dop de cauciuc, așa cum am mai văzut…) deci etanșeizarea este limitată.
Imediat ce l-am scos din cutie, am rămas plăcut impresionat de două lucruri: de dimensiunile sale compacte și de calitatea materialelor din care este făcut: aluminiu acoperit cu un strat de cauciuc care, pe lângă o bună aderență arată și se simte ca un produs premium. Sigur, stratul acesta de cauciuc e posibil să se zgârie ușor, în timp. Vom vedea…
E mic, e compact și foarte ușor. Acesta de 1TB are aprox. 11cm lungime pe 5.7cm lațime și cântărește cam 100gr. Practic, e cam cât un pachet de țigări slim. Deci, poate fi luat ușor oriunde. Iar faptul că e prevăzut și cu un loc de ”agățat” – de agățat cu o carabina de un rucsac, de exemplu – m-a surprins, cel puțin la capitolul inventivitate. Deși nu cred că l-aș purta atârnat de rucsac, pentru că e totuși un dispozitiv la care țin…
Vine în cutie cu două cabluri USB. Unul pentru conectori TypeC și unul pentru conectori standard, TypeA. În plus, la prima conectare la laptop, descoperi că există și un software dat de SanDisk, programul lor de criptare, pus direct pe SSD. Despre el, vorbim puțin mai jos.
Aș mai putea menționa aici și garanția dată de producător: 5 ani. Deci e un dispozitiv ”de cursă lungă”.
Acum că am lămurit aceste aspecte, să trecem la ce ne interesează mai mult: performanța.
Viteza de citire / scriere
900MB/S viteza maximă de scriere în testul black magic
Da, asta e viteza maximă pe care SanDisk Extreme Pro SSD a ”prins-o” în testul Black Magic.
Am folosit un set de date de 4GB, pe care aplicația de la B.M. l-a scris și apoi citit de pe SSD, de câteva ori. Acesta a fost vârful de viteză, media fiind undeva în jurul a 800MB/s atât la scriere cât și la citire.
Iată înregistrarea video a testului:
Testul drag&drop
Am vrut să văd care este viteza de transfer și în condiții ”reale”, nu doar într-un test de viteză simulat, cum este cel de la Black Magic. Mai ca pentru noi, așa, pământenii…
Am pregătit un folder cu 50 de fotografii JPEG, 50 de imagini RAW de 42MPx fiecare și două fișiere video, unul de 2 și unul de 2.8GB. În total, 7.21GB pe care i-am transferat prin drag&drop de pe SSD-ul intern al laptopului pe SSD-ul SanDisk. Durata transferului, după cum poți vedea mai jos, a fost de 10.08 secunde. Ceea ce înseamnă o viteza medie de transfer de 715MB/s.
715MB/s a fost viteza MEDIE în testul drag&drop
Bine de știut: Formatarea implicită a SSD-ului este ExFAT. Astfel, el merge direct – out of the box – atât pe sisteme Windows cât și pe Apple. Însă, recomand să-l formatezi conform dispozitivului pe care il vei utiliza (NTFS pentru Windows / Mac OS Extended pentru OSX), pentru un plus de viteză.
Securitate
Singurul software bundle cu care vine acest SSD este SanDisk SecureAccess. O variantă proprie de securizare prin parolă, care folosește criptarea de tip AES pe 256 de biti. Bineințeles, pentru a putea accesa datele de pe SSD după criptare va trebui să instalezi aplicația SecureAcces pe toate dispozitivele la care vrei să conectezi SSD-ul.
Eu nu sunt mare fan al acestor soluții de criptare, drept pentru care nu am instalat aplicația. Dar, pentru cine folosește așa ceva, sunt sigur că e un tool util.
Recunosc că mi-ar fi plăcut – măcar la nivel declarativ, pentru că nu cred că aș fi folosit-o – o soluție de criptare integrată, cu amprentă, cum am văzut la alte drive-uri SSD. Ar fi făcut mai ușor accesul securizat, fără a mai depinde de instalarea unui soft pe toate dispozitivele.
Concluzii
O concluzie ”compactă” despre un dispozitiv la fel de compact. Îmi place. Și mi se pare foarte util. Se potrivește nevoilor mele actuale și rezolvă și problema de care scriam la început. E mic, e ușor, poate fi luat cu ușurință oriunde, are viteza foarte bună de transfer, așadar își face treaba cu brio.
Sigur, ca orice dispozitiv din gama profesională – și pe care vrei să te poți baza – are un preț mai puțin atractiv. Dar, pentru utilizare zilnică în regim de lucru pro, pentru transfer și backup on the go de imagini și secvențe video importante, consider investiția justificată. Ca orice altă investiție care mă face să fiu liniștit că fotografiile și filmările clienților sunt în siguranță. Iar, cu cei 5 ani garanție, nu îmi fac prea mari probleme pentru viitor. E un accesoriu ”cu viață lungă”.
Căt costă?
SanDisk Extreme Pro SSD costă acum între 600 și 1.000 lei, pentru varianta de 500GB și, respectiv, 1TB, iar prețul actualizat îl găsești aici.
Ce îmi place la el:
- Viteza mare de transfer (scriere/citire)
- Materialele de calitate, sentimentul de produs premium când îl ții în mănă
- Faptul că e rezistent la apă (IP55), intemperii și lovituri (într-o anumită măsură) e un aspect liniștitor (versus HDD-urile externe portabile care la prima lovitură mai zdravănă pică…)
Nu mă încântă:
- Conectorul USB nu e protejat împotriva apei și a prafului
- Lipsa unui LED care să anunțe când e conectat (și se transferă date)
SSD SanDisk Extreme Pro 1TB – specificații tehnice, pe scurt:
- Tip device: SSD extern portabil
- Capacitate: 1TB
- Conectivitate: USB 3.1 Gen2
- Material carcasă: aluminiu
- Clasă etanșare: IP55
- Dimensiuni: 110x57x9mm
- Greutate: 172gr
- Accesorii în cutie: 1 cablu USB Type C și 1 cablu USB Type A
- Software bundle: SanDisk SecureAcces