UPDATE: Solutia pe care am gasit-o este detaliata pe larg aici.

Cei care detineti un aparat foto din seria Fuji X cunoasteti deja, probabil, compatibilitatea destul de restransa intre aceste modele si declansatoarele radio pentru blitzuri care exista la ora actuala pe piata. Mai mult, cei care vor sa declanseze cu aparatele lor Fuji blitzuri compacte produse de Canon sau Nikon (in Manual, nu TTL, evident), au o problema si mai mare, pentru ca trebuie sa gaseasca o varianta care sa functioneze simultan si cu aparatul Fuji dar si cu blitzurile produse de alt brand.

Cautand un declansator radio compatibil cu Fuji X...
Cautand un declansator radio compatibil cu Fuji X…

In situatia asta ma aflu eu, acum, dupa ce am achizitionat un Fuji X-T1. Am fost saptamana trecuta la F64 Studio si, multumita echipei foarte amabile, am reusit sa testez pe Fuji X-T1 vreo 8 declansatoare radio pentru blitzuri, pentru a gasi o „pereche” care sa imi permita declansarea blitzurilor Canon 430EX II cu Fuji. Asadar, pentru a va scuti de o experienta similara, am decis sa scriu acest articol si sa va spun ce se potriveste si ce nu cu Fuji X.

Am plecat de la urmatoarea premiza: am un sistem Canon care include pe langa DSLR (un 5D Mark 2) si doua blitzuri Canon 430EX II pe care le declansez fara nici un fel de probleme cu un set Pixel King (de care sunt foarte multumit si pe care il recomand). Achizitia mirrorless-ului nu ma face sa renunt la aparatul Full Frame, dar vreau sa folosesc blitzurile in studio si cu Fuji X-T1, asadar am nevoie de o solutie care sa imi asigure declansarea la distanta, prin radio (detest firele) si care – in mod ideal – sa se potriveasca si pe aparatul Fuji dar si pe mai vechiul Canon (ca sa nu umblu cu doua seturi de declansatoare diferite). Oricum, declansatoare special proiectate pentru Fuji nu se gasesc, deocamdata…

Cu Fuji X-T1 in geanta am ajuns la F64 si am testat cam toate declansatoarele compatibile cu Canon sau Nikon, dar si unele universale, pentru a gasi unele compatibile cu Fuji X. Concluzia simpla: in general declansatoarele facute pentru Canon NU merg pe Fuji, nici macar prin declansare pe pinul central al patinei. Asadar trebuie sa utilizati declansatoare universale, care nu au decat pin central pentru conectarea la patina de blitz a aparatului. Dar, iata care au fost rezultatele testelor:

 • Pixel King (varianta veche) – NU functioneaza cu aparatul Fuji X, nici montat pe patina si nici prin cablu PC-Sync si patina izolata
 • Pixel King PRO – la fel, NU functioneaza cu Fuji X
 • Pixel Pawn – surprinzator, dar merge fara nici un fel de probleme pe Fuji X, montat pe patina, FARA izolarea pinilor. Asta ar fi, asadar, una dintre solutii.
 • Hahnel Combi TF – declansator universal, functioneaza pe Fuji X-T1. Asta ar fi a doua solutie, desi nu recomand brandul…
 • Micnova FT-4C – cea mai simpla si mai ieftina varianta de declansare, functioneaza pe Fuji X-T1, dar eu in nici un caz nu va recomand acest brand.
 • PocketWizard PLUS X – declansator universal, functioneaza perfect cu Fuji X-T1 (era de asteptat de altfel). Asadar, avem a treia optiune.
 • PocketWizard Mini TTL pentru Canon – NU functioneaza pe Fuji X-T1
 • PocketWizard Flex TT5 pentru Canon – functioneaza pe Fuji X-T1, a patra varianta fiind acum clara.

Cam acestea sunt solutiile pe care le-am gasit pana in acest moment. Eu deocamdata nu am ales nici una. Inca mai caut si alte variante. Cea mai buna solutie este un set format din trei emitatoare-receptoare de la PocketWizard, care ar functiona impecabil atat cu Canon cat si cu Fuji (Plus X sau Flex TT5). Problema lor este pretul. O alta varianta ar fi inca un set Pixel (pe langa cel pe care deja il am), fiind vorba de fapt de singurul transmitator Pixel pentru Canon care merge si pe FujiPixel Pawn.

Eu inca mai caut. Asadar daca aveti experienta cu declansatoarele radio pentru Fuji X, va rog sa scrieti parerea sau solutia voastra mai jos, in comentarii.

UPDATE: Solutia pe care am gasit-o este detaliata pe larg aici.

8 COMENTARII

 1. Multumesc pentru sugestie! Am sa trec pe la F64 sa le incerc si pe acestea. Probabil decizia de cumparare se va inclina intre Phottix si Pixel Pawn, astea doua fiind cel mai ok ca pret.

 2. Radu Grozescu Da, dar la Pixel Pawn nu imi place declansatorul, care merge cu baterie CR2…. Am avut odata Pixel Knight si le-am returnat (am luat atunci King) tocmai datorita tipului asta de baterie care nu tinea nici mult si se gasea greu.

 3. Corect, nici mie nu îmi plac cele care merg cu baterii ne-standard. Dar un kit Pixel Pawn e mai ieftin ca un receptor (fără emitător) se Phottix Strato 🙂 De diferentă se pot lua multe, multe baterii 🙂

 4. Da, asta asa e. Dar decat sa raman in pana cand mi-e lumea mai draga… prefer sa iau un declansator mai scump dar care sa mearga cu baterii/acumulatori standard 🙂 P.S. La Multi ani inca o data! 🙂

Lasă un răspuns