Canon 500D
Canon 500D

Aparatul foto DSLR Canon 500D a fost, pana de curand, varful de gama in categoria entry-level de la Canon. De cateva luni a aparut succesorul sau, Canon 550D care a venit cu o serie de imbunatatiri si functionalitati noi, binevenite in clasa aparatelor pentru amatori/entuziasti. Inca se mai gaseste pe piata si „fratele” sau mai mic, Canon 500D, asadar, merita investitia in modelul cel mai nou?

O sa va intrebati de ce ne-am ales ca subiect al acestui articol un aparat ce se afla la sfarsitul perioadei de fabricatie. Pai tocmai din acest motiv! Aparitia pe piata a modelului 550D inseamna reducerea pretului pentru 500D si intrarea acestuia in diferite promotii prin magazinele foto. Sa vedem impreuna daca merita economisiti banii si investiti in acest model!

Canon 500D versus Canon 550D. Care este mai bun?

In primul rand, diferenta majora intre Canon 500D si 550D este data de senzorul CMOS de 18mega pixeli, la cel din urma. Daca ne gandim la nivelul de detalii, bineinteles ca un senzor de 18 mega pixeli este de preferat. La fel si pentru tiparire, in cazul printurilor mari si foarte mari. Dar totusi, chiar si cei 15 mega pixeli ai lui Canon 500D sunt suficienti pentru clasa din care fac parte aceste doua modele. Reversul medaliei este urmatorul: cu cat senzorul CMOS are o rezolutie mai mare, cu atat imperfectiunile obiectivelor pe care le utilizati se vor vedea mai frecvent. De aceea va trebui sa aveti obiective mai de calitate si, bineinteles, mai scumpe. Asadar, poate fi de preferat un aparat cu un senzor cu mai putini mega-pixeli decat unul cu o rezolutie mai mare decat ati avea nevoie.

A doua diferenta majora intre cele doua este data de modul de filmare Full HD. Desi ambele aparate foto pot inregistra filme in format FULL HD, Canon 550D poate face acest lucru la o calitate mai buna si un frame-rate mai ridicat. Asta se poate traduce in filme de calitate mai buna, cu o actiune mai cursiva. Tot din punct de vedere al functiei de filmare trebuie sa amintim ca modelul 550D este dotat cu o mufa pentru microfon extern, extrem de utila unora. Asadar, daca modul de filmare va face trebuinta mai mult decat ocazional, Canon 550D este pentru voi!

Canon 550D. Se observa asemanarea dintre cele doua modele, dar si noul format al ecranului LCD
Canon 550D. Se observa asemanarea dintre cele doua modele, dar si noul format al ecranului LCD

La nivel de setari ISO, atat Canon 500D cat si Canon 550D au posibilitatea de a inregistra imagini cu ISO de pana la 12800. Totusi, la aceasta setare nivelul de zgomot este evident, fiind mai pronuntat in cazul modelului 500D. Evolutia lui 550D in fata fratelui mai mic se vede din acest punct de vedere.

Din punct de vedere al calitatii imaginilor realizate, ambele aparate se comporta foarte bine.

Din punct de vedere al modului de operare, designul exterior aproape identic ale celor doua aparate inseamna un mod de lucru asemanator, fiind util de precizat faptul ca noul ecran LCD prezent pe modelul Canon 550D are o rezolutie putin mai mare decat cel de pe Canon 500D si un nou format.

Daca ne gandim la obiectivul de kit, abele aparate vin „la pachet” cu acelasi model de obiectiv: Canon 18-55 f/3.5-5.6 IS (cu stabilizare de imagine integrata). Din acest punct de vedere, intre cele doua „pachete” nu este nici o diferenta.

Concluzie

Daca modul video nu va este absolut-necesar sau il veti folosi ocazional, Canon 500D ramane o alternativa viabila si performanta. Poate ca este de preferat sa achizitionati un aparat mai ieftin si sa investiti restul de bani in obiective de calitate! Pe de alta parte, asemanarile dintre Canon 550D si Canon 7D sunt destul de mari iar pentru cine doreste o camera foto DSLR care sa se apropie cat mai mult de acesta din urma, Canon 550D este alegerea ideala!

Vezi PROMOTIA Canon 500DVezi promotia Canon 550D

Lasă un răspuns