Ca si anul trecut, am fost la BIAS 2015 pentru a fotografia cel mai important show aviatic organizat in Romania. Ajuns la a saptea editie, BIAS 2015 se anunta a fi cel mai reusit de pana acum. Daca evolutiiile spectaculoase ale pilotilor s-au ridicat la nivelul asteptarilor, vremea a facut cateva probleme atat organizatorilor – care au fost nevoiti sa ajusteze programul evolutiilor – cat si spectatorilor, care nu de putine ori si-au testat viteza de reactie catre primul adapost impotriva ploii. Totusi, BIAS 2015 a facut senzatie si am fost acolo, chiar si in ciuda ploii, pentru a fotografia acrobatiile pilotilor romani, turci, baltici, englezi si americani.

Nikon D4S pe ploaie, la BIAS 2015
Nikon D4S pe ploaie, la BIAS 2015

Anul acesta am ales sa fotografiez cu acelasi Nikon D4S care s-a evidentiat pozitiv si anul trecut, la BIAS 2014 (vedeti fotografiile de anul trecut aici). Am avut in schimb alt obiectiv, unul mai versatil si mai potrivit pentru un astfel de spectacol: Nikkor 80-400mm F/4.5-5.6G ED VR. Atat aparatul cat si obiectivul au facut echipa buna in ciuda conditiilor meteo nefavorabile. De exemplu, pentru a fotografia evolutia avioanelor F16 am stat in ploaie, moment in care am testat practic rezistenta varfului de gama Nikon la intemperii. Dupa cum puteti vedea in imaginea de mai sus, a plouat bine, iar D4S a suportat cu brio vremea dificila. La sfarsitul zilei, shutter-counterul numara peste 2000 de cadre  cu un singur acumulator (multe in rafala), ceea ce mi-a redovedit faptul ca un astfel de DSLR este alegerea ideala atunci cand fotografiem sport/actiune sau evenimente lungi. Am stat pe pista de la ora 9 pana la ora 22 si am reusit sa surprind fara probleme aproape toate evolutiile. Spun „aproape” toate pentru ca o parte s-au repetat, atat dimineta cat si dupa-amiaza, conform programului BIAS pregatit de organizatori. Din pacate, vremea a facut ca a doua evolutie a celor de la Turkish Stars sa nu mai aiba loc, ceea ce a dezamagit atat publicul cat si fotografii prezenti la eveniment. Acum nu ma pot gandit decat la faptul ca BIAS 2016 va fi si mai reusit si sper sa avem parte de o vreme cel putin la fel de buna ca si cea de anul trecut!

Acum ca a mai trecut o editie BIAS, va las sa vizionati imaginile realizate ieri. Mai bine zis, o selectie cu 30 de fotografii. Imaginile sunt prelucrate doar la nivel de contrast, crop si mici ajustari de luminozitate.

Despre modul de lucru: Am tras in prioritate de timp (pentru a avea un timp de expunere suficient de scurt pentru a ‘ingheta’ actiunea), cu sistemul de focus setat pe mod continuu (AF-C) matrice 3D. Functia focus tracking a lui D4s s-a descurcat excelent in a mentine in focus avioanele in timpul evolutiei acestora, iar rafala de 11 cadre pe secunda si-a aratat performantele in momentele cheie. Over-all, un eveniment reusit, pe care l-am fotografiat cu un aparat redutabil!

Fotografii de la BIAS 2015

Click pe imagini pentru zoom. Fotografiile au datele EXIF intacte, asadar daca doriti sa vedeti detalii, salvati-le si studiati proprietatile EXIF. Enjoy!

Echipament utilizat:

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns