In aceasta vara am ales Zakynthos ca destinatie de vacanta. Dupa ce in anii trecuti am petrecut pe tarmurile Turciei si Croatiei, anul acesta am zis sa mai schimbam aerul si sa alegem o insula din Grecia. Am ales Zakynthos pentru ca mi s-a parut o insula foarte fotogenica. Vroiam sa vedem epava de la Navagio, probabil cel mai cunoscut si cu siguranta cel mai fotografiat golf din lume si sa descoperim cum petrec grecii in mijlocul verii pe o insula turistica.

Panorama Navagio la apus
Panorama de la Navagio la apus

In aceasta „aventura” am vrut sa calatoresc cat mai lejer, asa ca am ales un DSLR cu un obiectiv super-zoom (Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 VC PZD), un obiectiv fisheye (Samyang 8mm Fisheye) si aparat compact subacvatic – (Sony TX20). Asadar, daca mai erau printre voi sceptici asupra „kit-ului de vacanta„, aflati acum ca toate pozele din acest articol sunt facute doar cu echipamentele de mai sus. Am renuntat la „L”-uri si la obiective cu focala fixa care mi-ar fi oferit un plus de calitate optica pentru a putea calatorii doar cu o geanta de dimensiuni cat mai reduse, si s-a dovedit a fi foarte util aparatul foto subacvatic pentru ca in apele din Zakynthos chiar ai ce fotografia, mai ales daca esti si pasionat de snorkeling!

Apele albastre din zona Keri Caves
Apele albastre din zona Keri Caves (cu Tamron 18-270mm)

Am ajuns in Zakynthos si am descoperit o insula nu tocmai mica, dar foarte-foarte primitoare. Insula Zakynthos se poate lauda cu o multime de obiective turistice de vizitat, incepand cu satele traditionale grecesti, fabricile de branza si de ulei de masline, renumitul golf Navagio (pe care nu aveti de ce sa il ratati), grotele de la Blue Caves sau din zona Capului Keri, cel mai batran maslin de pe insula (care se spune ca ar avea peste 1500 de ani), porturile naturale (Porto Vromi, de exemplu), broscutele testoase Carreta Carreta si insula Maratonissi si terminand cu plajele animate si cluburile din Laganas parca special concepute pentru amatorii de distractie pana la rasaritul soarelui. Timp sa fie, pentru ca de vizitat ai ce vizita!

Plaja de la Navagio
Plaja de la Navagio (cu Tamron 18-270mm)

Navagio (Shipwreck)

Atractia principala a insulei o reprezinta golful de la Navagio (sau Shipwrek), locul unde in 1980 a naufragiat vasul de contrabanda Panagiotis, dupa ce motorul i-a fost avariat intr-o furtuna. Vasul s-a lovit de stanci si – conform ghizilor locali – prezenta lui in golf a favorizat aparitia plajei pe care acum turistii din toate colturile lumii o viziteaza in fiecare an. La Navagio nu poti ajunge decat de pe mare si, de aceea, o mini-croaziera de o zi in jurul insulei este obligatorie daca vrei sa te lauzi ca ai fost in Zakynthos.

Plaja de la Navagio, vedere din interiorul epavei.

Poti sa vezi epava de la Navagio si privind panorama de pe crestele care inconjoara golful, drumul pana acolo cu masina fiind accesibil oricui. De sus poti face si tu renumita fotografie cu epava din golf si, daca esti mai constiincios, poti astepta apusul soarelui pentru o imagine mult mai dramatica asupra golfului. Un sfat: nu mergeti sus la Navagio cu tururile organizate. Mergi pe cont-propriu, cu masina, deoarece atunci cand toti turistii dintr-un autocar se imbulzesc sa faca „fotografia celebra”, nu iti va ramane decat sa stai la rand sau sa fotografiezi peste capetele lor…

Apusul de la Navagio, fotografiat cu obiectivul Fisheye
Apusul de la Navagio, fotografiat cu obiectivul Fisheye Samyang
Navagio in timpul zilei. La pranz. Lumina este prea puternica, dar totusi ... coafura rezista...
Navagio in timpul zilei. La pranz. Lumina este prea puternica, dar totusi … coafura rezista…

Snorkeling si scufundari

In Zakynthos trebuie sa fi pregatit sa faci scufundari. Sporturi acvatice „de viteza” (jet-sky, banane etc) se practica doar in anumite zone, existand restrictii clare in acest sens, in schimb insula este perfecta pentru amatorii de Snorkeling sau scufundari. Aici mi-a fost de mare ajutor Sony TX20, aparatul foto subacvatic care mi-a fost alaturi la fiecare intrare in apa.

Sony TX20
Sony TX20 a ajuns pe plaja de la Navagio 🙂

Este foarte distractiv sa ai cu ce fotografia si in apa, nu doar in afara ei, iar un compact subacvatic cred ca este alegerea ideala. Va recomand sa faceti snorkeling ales in zona pesterilor (Blue Caves sau Keri Caves) pentru ca acolo chiar aveti ce vedea sub apa. Cu putin noroc puteti zari chiar si crabi sau pesti mai mari, pe care ii puteti fotografia sau filma daca aveti un aparat rezistent la apa.

Imagini subacvatice din Zakynthos, cu Sony Tx20
Imagini subacvatice din Zakynthos, cu Sony Tx20
Imagini subacvatice din Zakynthos, cu Sony Tx20
Imagini subacvatice din Zakynthos, cu Sony Tx20
Imagini subacvatice din Zakynthos, cu Sony Tx20
Imagini subacvatice din Zakynthos, cu Sony Tx20

Sony TX20 are avantajul de a fi un compact bun atat in apa cat si in afara ei si nu exagerez cand spun ca am facut mai multe poze cu TX20 decat cu DSLR-ul in aceasta excursie. De multe ori este mai practic si mai util. Eu sunt foarte multumit de calitatea fotografiilor facute cu TX20, atat in apa cat si in afara ei si daca va doriti un singur compact „bun la toate” (incluzand scufundarile), Sony TX20 cred ca este alegerea ideala in acest moment. Era sa uit… mai gasiti un motiv aici. 🙂

Pentru prima data de cand calatoresc am intalnit un negustor cu magazin plutitor. Grecul ancora magazinul langa navele cu turisti care opreau in golfuri pentru plaja si baie in mare. Interesant si inedit modul lui de a face comert! 🙂

Vanzatorul
Vanzatorul

Alte obiective turistice din Zakynthos

Navagio este cu siguranta simbolul insulei si cel mai cunoscut loc din Zakynthos, dar exista si multe alte obiective care merita vizitate. De exemplu, puteti face un drum in satul Anafonitria, locul unde se afla cea mai veche manastire de pe insula.

Manastirea Anafonitria
Manastirea Anafonitria (Sony TX20)
Nici Manastirea nu a fost ocolita de noul val tehnologic: Preotii fac poze cu mobilul! :)
Nici Manastirea nu a fost ocolita de noul val tehnologic: Preotii fac poze cu mobilul! 🙂

Daca mergei cu masina, la doi kilometri de satul Keri se regaseste cel mai mare steag al Greciei din lume, cu latura de 30 de metri. Acest obiectiv trebuie vizitat, dar nu atat pentru steagul in sine ci pentru privelistea deosebita asupra Capului Keri, care se poate vedea de pe peluza restaurantului de la steag.

Peisajul de la Keri Caves este impresionant
Peisajul de la Keri Caves este impresionant (cu Tamron 18-270mm)

Terasa restaurantului este un punct de belvedere superb, dar regula locului spune ca trebuie sa faci si o consumatie la restaurant, ca nu degeaba ai urcat cu masina pana acolo… Privelistea se plateste. In consumatie. Corect nu? Grecii astia… 🙂

Peisajul de la "Steag" (sau zona Keri Caves)
Peisajul de la „Steag” (sau zona Keri Caves)

Totodata, nu trebuie sa ratati plimbarea cu barcile cu fund de sticla, care va arata broastele testoase Carreta Carreta, un alt simbol al insulei. Acestea vin in perioada verii in zona Laganas-Maratonissi pentru a depune oua.

Una din cele doar 120 de broscute Carreta Carreta care mai traiesc in aceasta zona (specie protejata si monitorizata)
Una din cele 10 broscute Carreta Carreta care mai traiesc in zona Laganas (specia este protejata si monitorizata)
Broscuta Carreta Carreta - foto subacvatica
Broscuta Carreta Carreta – foto subacvatica cu Sony TX20

Plimbarea cu vasele special concepute pentru a observa broscutele este o experienta in sine, iar daca alegeti vasul Kamelia 2, veti avea parte si de o tura de viteza pe mare, cu peste 120km/h. E altceva decat cu masina! Va garantez! 🙂

Vasul Kamelia II
Vasul Kamelia II

Si cam asa se vede prin podeaua de sticla al vasului Kamelia II:

Kamelia II - fundul de sticla
Kamelia II – vederea prin podeaua de sticla al navei

Cel mai vechi maslin de pe insula are, conform localnicilor peste 1500 de ani iar unii spun ca ar fi de pe vremea Maicii Domnului. Cert este ca are diametrul tulpinii cu adevarat impresionant si merita fotografiat. Il gasiti in satul Exo Hora, pe drumul principal. Nu aveti cum sa il ratati.

Cel mai batran maslin de pe insula Zakynthos
Cel mai batran maslin de pe insula Zakynthos (Sony TX20)
Langa maslin, negustorii locali abia asteapta sa... parchezi.
Langa maslin, negustorii locali abia asteapta sa… parchezi. (Sony TX20)

Porto Vromi este cel mai vechi port-natural al insulei. Acolo apa este foarte adanca, suficient cat sa permita submarinelor nemtesti sa se adaposteasca in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Merita o vizita pentru ca este o plaja micuta si un golf pitoresc. De acolo puteti face scurte plimbari cu barca spre grotele din apropiere.

Porto Vromi
Porto Vromi (cu Tamron 18-270mm)
Porto Vromi
Porto Vromi (Sony TX20)

Ghizii locali recomanda si o plimbare la plaja Banna Beach, dar la care noi nu am mai ajuns, din lipsa de timp. Ne-am bucurat in schimb de apele albastre de la Blue Caves.

Blue Caves
Blue Caves (Tamron 18-270mm)

La sfarsit, nu uitati sa faceti o vizita la fabrica de ulei de masline si la fabrica de branzeturi. Dar, stiti cum e – la pomul laudat sa nu te duci cu sacul – preturile sunt la fel ca si la magazinele alimentare din statiuni. Deci vizita ramane doar educativa… 🙂

Vizita la fabrica de ulei de masline
Vizita la fabrica de ulei de masline
Vizita la fabrica de ulei de masline
Vizita la fabrica de ulei de masline – muzeul tematic din exterior
Vizita la fabrica de ulei de masline
Interiorul fabricii de ulei de masline, construita cu fonduri Europene si certificata TUV Austria (cu Tamron 18-270mm)

Bineinteles, nu are rost sa va mai recomand si cluburile, barurile si discotecile din Laganas, pentru ca acestea reprezinta o atractie turistica in sine, pentru pasionati. 🙂

In Zakynthos mancarea este ieftina si buna. Cu aproximativ 10 euro poti sa comanzi un platou cat pentru trei persoane. Totodata, grecii sunt fanii Frappe-urilor. Va recomand restaurantul Zorbas din Argasi. 🙂

La restaurantul Zorbas din Argasi
La restaurantul Zorbas din Argasi

Cu ce te deplasezi pe insula?

Daca vizitezi insula Zakynthos trebuie sa sti ca nu te poti baza prea mult pe transportul public intre statiuni. Acesta este „sublim dar lipseste cu desavarsire”. Sigur, exista un autobuz care circula la intervale destul de regulate de timp intre principalele statiuni, dar trece doar de cateva ori pe zi si – foarte important – nu va puteti baza pe el duminica. Da, duminica si transportul in comun se odihneste, ce credeati?

Plaja de la Navagio
Plaja de la Navagio (cu Tamron 18-270mm)

Asadar, in Zakynhtos sportul national se numeste „rent-a-car” sau … rent-a-bike, ATV sau ce mai vreti voi. In statiuni sunt mai multe centre de inchiriat masini, scutere sau ATV-uri decat magazine alimentare iar traficul de pe insula este format in proportie de 80% din vehicole inchiriate. Nici nu e de mirare. Nu prea ai cum sa vizitezi insula altfel, distantele sunt destul de lungi intre punctele de interes turistic iar transportul public este … sau mai bine zis – nu este. Dar nu va faceti griji: se inchiriaza usor, grecii nu au pretentii mari (de exemplu nu exista „garantie”) iar preturile la masini si scutere se pot chiar negocia. Asadar, daca nu vizitati insula Zakynthos cu masina proprie, e bine sa aveti totusi carnetul de sofer la indemana. 🙂

Epava de la Navagio
Epava de la Navagio (Fisheye)

Preturile la rent-a-car incep de la 35 de Euro pentru o masina mica (Rio sau i10), 45 de euro pentru Corsa sau 65 de euro pentru un mini-jepp, dar variaza de la agentie la agentie. Un scooter poate fi inchiriat cu 10 euro/zi iar un ATV cu 25.

In afara de transportul public sublim, in Zakynthos nu prea vei gasi nici politie sau politisti. Exista doar doua sectii de politie pe toata insula si doar cativa politisti. De ce? Pentru ca in Zakynthos nu se intampla niciodata nimic. Doar de doua ori pe an se mai fura un portofel, o geanta, un cearceaf…

Navagio
Navagio (cu Tamron 18-270mm)

Sfaturi si povesti din aceasta aventura

In principiu, daca faci turul insulei „pe patru roti” (asa cum am facut noi), nu vei sta in masina mai mult de 10 minute intre doua obiective de vizitat. Cel mai simplu este sa alegi soselele de pe coasta, pentru ca riscul de a te rataci este mai mic decat pe soselele care traverseaza insula prin munti. Indicatoare rutiere exista si sunt destul de dese, iar o harta te ajuta enorm, dar uneori mai trebuie sa te bazezi si pe intuitie. Ce sa zic, intuitie am avut si eu atunci cand dupa apusul soarelui, pe la 10 noaptea, am virat pe un drum care ne-a dus in mjlocul unei paduri. Am mers ce am mers si la un moment dat, in fata masinii vedem o turma de … capre. Veneau spre noi in pas alergator asa ca am oprit masina si le-am lasat politicos sa treaca. In spatele lor ne asteptam sa vedem un cioban, cu un toiag in mana, care sa le struneasca drumul. Cand colo, ce sa vezi: venea „ciobanul”, intr-un Jeep 4×4. Zic „opaaaa la noi in Romania n-ai sa vezi asa ceva… turme manate cu Jeep-ul”. Bun, pentru ca banuiam ca am luat-o pe un drum gresit, ii fac semn sa opreasca si il intreb care este directia spre Zante, capitala insulei. Si mai mare mi-a fost mirarea, pentru a doua oara in ultimele cinci minute, cand ciobanul imi raspunde in engleza si imi indica drumul fara nici un fel de ezitari in aceasta limba de circulatie internationala. Apoi am facut cale intoarsa si am plecat pe drumul indicat de el, iar in 30 de minute eram la destinatie. Nu va spun ca toata seara m-am gandit cum ar fi dat indicatii ciobanii din romania unor turisti straini care i-ar fi intrebat in limba engleza care este drumul spre localitatea X sau Y…. 🙂

Cam asa arata unul din magazinele "satesti" de suveniruri
Cam asa arata unul din magazinele „satesti” de suveniruri (Panorama cu Sony TX20)

Un alt pont, daca vizitezi insula Zakynthos cu masina, opreste-te in satele traditionale, la vanzatorii locali de suveniruri. De cele mai multe ori de la acestia am cumparat la jumatate de pret fata de preturile practicate de comerciantii din statiuni. Pentru exact aceleasi produse. Si nu va lasati pacaliti: 90% din produsele despre care ei spun ca sunt produse de ei, „home-made”, de fapt nu sunt si le gasesti si in satul urmator, in exact aceeasi forma si acelasi ambalaj. Totusi, grecii din Zakynthos au un stil aparte de a face comert si – mai ales – te pot face destul de usor sa cumperi de la ei, daca te lasi impresionat de ospitalitatea lor. Aproape toti negustorii din satele traditionale vor sa te serveasca cu vin, branza, ulei de masline cu paine integrala si branza Feta etc. Si tehnica functioneaza: aproape de fiecare data ajungi sa cumperi ceva de la ei… 🙂

Un alt motiv pentru care imi place Sony TX10 - Fotografiile panoramice.
Un alt motiv pentru care imi place Sony TX10 – Fotografiile panoramice.

Ce mi-a placut in mod deosebit in Zakynthos, pe langa peisajele care te lasa cu gura cascata (cum e la Navagio, de exemplu sau la Steag), a fost marea atat de curata si atat de albastra. Practic, in majoritatea fotografiilor in care am surprins marea, aceasta are o culoare atat de deosebita incat nu m-am putut gandi la alt nume pentru acest set de imagini decat cel din titlu: Zakynthos – Marele Albastru. Pentru astfel de fotografii va este util oricand un filtru de polarizare dar va ajuta si filtrele cu densitate neutra in degrade, pentru a echilibra expunerea. Asa cum v-am spus si mai sus, in aceasta vacanta am vrut sa calatoresc cat mai „compact”, asa ca am ales un un obiectiv super-zoom – Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 VC PZD (1.979 Lei aici), un obiectiv fisheye – Samyang 8mm Fisheye (1.326 Lei aici) si un aparat compact subacvatic Sony TX20 (1.444 Lei aici).

Acum e timpul sa plecam din Zakynthos si sa revenim la "oile noastre". Asa se vedea apusul din Argasi, statiunea in care am stat.
Acum e timpul sa plecam din Zakynthos si sa revenim la „oile noastre”. Asa se vedea apusul din Argasi, statiunea in care am stat. (Tamron 18-270mm)

Ca si anul trecut, in Croatia, nu am avut motive sa regret alegerea facuta deoarece calitatea fotografiilor este la superlativ. Cu setari corecte ale aparatului si cunoscand limitarile impuse de echipamente, am reusit sa surprind imagini despre care cineva, pe Facebook, a crezut ca sunt facute cu obiectivele „L” din dotare. Ei bine, folosit corect, chiar si un super-zoom precum Tamron 18-270mm poate surprinde imagini greu de deosebit de alte obiective mai performante si mult mai scumpe. Asadar, pentru vacanta, raman la parerea mea: un super-zoom este alegerea ideala, daca vrei sa calatoresti lejer, fara prea mult echipament foto inutil.

La apus, cu Tamron 18-270mm
La apus, cu Tamron 18-270mm

Desi nu incerc sa transform Clubul Foto in blog de turism, recunosc ca imi place sa scriu astfel de articole si as vrea sa stiu daca vi se par utile in acest format: sfaturi de vacanta combinate cu sfaturi foto. Ce ziceti? Mai continuam? 🙂

 

Acest articol face parte din categoria “La Drum”. Seria va prezenta experienta noastra cu aparatele, obiectivele si accesoriile foto alese de noi pentru excursiile si turele foto pe care le organizam. Urmariti tag-ul “La drum pentru a afla pareri cat mai obiective despre echipamente testate in conditii reale. Sunt aparate, obiective si accesorii foto pe care chiar noi le alegem pentru a le utiliza la capacitate maxima pe parcursul turelor foto.

27 COMENTARII

  1. Mi-a placut ce am citit si am vazut.Eu am fost acolo in septemrie 2011 si pot sa confirm ceea ce spune autorul.Albastrul de Zakinthos face sa te mandresti cu orice aparat. Eu am doar Panasonic DMC- F3 si am fotografii superbe la Navagio si Blue Caves.

  2. Daaa, superb, mai ales ca ma bate un gand sa ajung acolo. ma speriasem, pt ca daca bagi Zakinthos pe google, nu vezi decat golful ala arhicunoscut si arhifotografiat ca ai impresia ca toate insula e formata dintr-un golf , un hotel in care sa dormi si plaje pe care sa te bronzezi 🙂 dar daca zici ca ai sansa sa te si ratacesti, e clar ca e destul de mare. Eu personal prefer terasele… nu am calatorit in multe tari, dar terase mai frumoase si mai animate decat in Grecia nu am vazut pe nicaieri. Sper ca asa sa fie si in zakinthos. ramane de vazut 🙂
    Partea trista e ca nu am un super zoom, decat un 15-85mm, dare bun si asa 🙂
    Cum erau conditiile la hotelul la care ai stat? era aproape de plaja? Poti sa imi dai un mesaj privat cu numele lui 🙂 daca nu te deranjaza 🙂

    • Salut, hotelul meu era chiar la marginea apei, daca pot sa spun asa. A fost de vis, mai ales ca ieseam din camera, mergeam maxim 10 metri si intram in apa. Cauta Hotel Anemona, Argasi.

    • Salut, hotelul meu era chiar la marginea apei, daca pot sa spun asa. A fost de vis, mai ales ca ieseam din camera, mergeam maxim 10 metri si intram in apa. Cauta Hotel Anemona, Argasi.

  3. Frumoasa insula, am fost la sfarsit de iunie, inceput de iulie. Peisaje superbe (am vazut ca ai fost cam peste tot – nu mai am ce recomanda). Ce m-a frapat este faptul ca toti se plangeau ca a crescul TVA, deci implicit preturile practicate, insa aproape nimeni nu elibera chitanta, deci preturile mari erau profituri mai mari. Si inca ceva: foarte putini turisti fata de alti ani.

    Vreau sa citesc in continuare articole mixte (vacanta si foto).

  4. Superb, sper ca ajung si eu pe acolo odata… mai ales pentru testoase, nu am gasit decat ramasite pana acum 🙁 .

    Legat de cunoastere limba engleza si de astea… dupa 8 luni de umblat prin grecia (am fost cam in toata Grecia continentala si cateva insule) iti pot spune ca exceptand locurile foarte turistice asta lipseste cu desavarsire. nici nu poti avea idee ce intamplari ciudate am putut trai si culmea de impolitete: langa Igoumenitsa (deci intr-un oras turistic) este cum ni s-a refuzat servirea cu diesel intr-o statie.

    Din pacate viata intr-o sattiune turistica nu seamana cu viata in tara respectiva.

    Cosmin

  5. Frumoase fotografii,felicitari.Oricand sunt dispusa sa vad fotografoii de acest gen.

  6. Frumoase imagini, frumoasa relatare. Am fost acolo si am avut cazare in sud, langa Laganas. Argassi mi s-a parut prea asemanator cu Mamaia, dar e chestie de gust. M-a bucurat sa vad poze cu Keri pe timp de zi. Mi s-a parut locul cel mai fermecator, as fi curioasa daca l-ati vazut seara. O imagine cu luna printre stancile acelea te lasa fara replica.

    • Din pacate nu am ajuns seara la Keri ci doar la Navagio. Dar, in felul acesta au mai ramas locuri de vizitat si pentru urmatoarea „aventura”. 🙂

      • Da, pozele cu Navagio la apus sunt exceptionale. Deci fiecare dintre noi are motiv sa revina in paradisul din Zante 🙂

  7. Cat te-a costat calatoria asta!? Sau cat ar costa daca ai idee? 🙂 Multumesc

    P.S. Fotografiile si descrierea sunt superbe, felicitari! Citesc postarile tale si imi plac mult, mai vrem astfel de peripetii! Mult succes

    • Nu am facut inca un calcul total. Oricum e greu de spus, depinde in mare parte de numarul de zile, modalitatea de transport aleasa (autocar, masina proprie, avion etc), de cazare, daca iti inchiriezei sau nu masina pe parcursul sejurului, de mesele la restaurant etc.
      Cateva repere:
      – camera, pe noapte, pt doua persoane e aproximativ 80 Euro la hotel in Argasi.
      – benzina pe insula e 1.75 Euro/litru
      – o masa copioasa pentru doua persoane sare de 20 de euro
      – transportul cu autocarul e cam 100 de euro. Avionul e triplu.
      – excursiile locale (cu vaporul in jurul insulei) sunt cam 20 de euro/persoana (depinde de vas).
      – la inchirieri, un scuter e 10 euro, atv 20 euro si masinile incep de la 35 euro pt cea mai mica (Kia Rio) si ajung pana la 150 euro/zi pentru decapotabile Opel sau Peugot. Un 4×4 mini e 50 euro/zi (Suzuki Jimny).

  8. O adevărată încântare pentru ochi şi suflet. Cred că foarte bine se potrivea ca titlu şi „ Terapie cu albastru”!
    Datorită acestui articol am revăzut cu plăcere această insulă de vis!
    Fotografii excepţionale, privelişti fotogenice, prezentare haioasă şi foarte utilă! Şi DA, mai vreau astfel de articole!
    Felicitări!

  9. Citind cele scrise atat de frumos si uitandu-ma la fotografiile superbe , gata , m-am hotarat, anul asta voi merge la plaja in Zhakintos. Eu nu stiu sa fotografiez asa frumos dar am sa ma bucur live de peisaje. Am revenit recent din USA , am vizitat Florida -orasul Naples, am facut o croaziera in Golful Mexic cu opriri in Honduras-Roatan, Belize si Mexic-Plaja Cozumel si Coata Maja cu templele si casele incase dar va spun sincer ca tot Europa cu Marea ei Mediterana, cu insulele spaniole si grecestu este ceea ce imi place mai mult. Se poate sa fiu subiectiva dar sincera sa fiu pestera din Beljze m-a lasat rece vis a vjs de pesterile din Palma de Majorca sau cea de la noi , de la Scarisoara.

  10. Superbe fotografii insula este se vis am fost inZachintos in luna de miere in Iunie am mai mers si in alte insule din Grecia dar pot sa zic ca Zachintos le intrece pe toate este insula sufletului meu i love greece i love zachintos

  11. Salut,

    Ai putea sa ne descrii si noua mai multe despre setarile aparatului si filtrele folosite pentru acele fotografii. Din pacate eu cu un astfel de Tamron +D3300 am reusit doar poze … nu si fotografii. Ale mele ies intunecate, fara sharp, usor in afara focusului ….
    Fiind pe un site specializat pe foto, ne asteptam sa gasim imbinat utilul cu placutul :).

    Obiectivul de kit 18-55 este peste 18-270 in zona focala comuna

    In schimb, cu un compact vechi,de 12Mb, am reusit niste fotografii de peisaj sau portrete foarte frumoase.

    Va doresc la cat mai multe articole interesante si cat mai multi funi.

Comments are closed.