Nikon D5100 - ecranul rabatabil
Nikon D5100 - ecranul rabatabil

Nikon D5100 este cel mai nou DSLR din gama producatorului japonez. Cu senzorul CMOS de 16.1 mega pixeli, alaturi de posibilitatea de a inregistra filme in format Full HD la 25fps si ecran LCD rabatabil, Nikon D5100 se incadreaza, cel putin din punct de vedre al specificatiilor tehnice, intre modelul entry-level Nikon D3100 si Nikon D7000. Este, probabil, unul dintre cele mai interesante DSLR-uri Nikon din ultima perioada, deoarece atat posesorii lui D3100 cat si cei ce detin modelul mai avansat Nikon D7000 vor gasi functionalitati in plus la D5100.

Cu ecranul sau rabatabil, Nikon D5100 va fi pe placul celor ce doresc sa fotografieze sau sa filmeze din unghiuri dificile (ecran ce nu se regaseste in lista de dotari a modelului mai avansat, Nikon D7000). Posesorii lui D3100 vor fi surprinsi sa afle ca Nikon D5100 ofera, practic, aceeasi calitate a imaginii ca si modelul Nikon D7000, datorita senzorului de imagine identic. Cu toate acestea, Nikon D5100 nu este un DSLR perfect si are cateva lipsuri importante. Sa vedem in continuare cum s-a descuract Nikon D5100 in testul nostru.

Prima impresie

Nikon D5100 - Prima impresie
Nikon D5100 - Prima impresie

Primul contact cu noul Nikon D5100 a fost atunci cand am primit kit-ul pentru teste. Este vorba de kit-ul cu obiectiv 18-55 f/3.5-5.6 VR, ambalat intr-un mod foarte ordonat, care  aminteste de rigurozitatea japoneza si atentia proverbiala pentru detalii. Am „asamblat” kit-ul (body+obiectiv) si am „tras” cateva cadre, de proba… au fost primele cadre inregistrate de acest body, kit-ul care mi-a fost incredintat pentru teste fiind absolut nou. Bineinteles, cunoscand deja renumele pe care il are Nikon D7000 in ceea ce priveste calitatea imaginii la valori ISO ridicate, nu m-am putut abtine sa nu incerc o fotografie la ISO 3200. Asa cum se poate observa si in cadrele de mai jos, calitatea imaginilor la ISO 3200 este foarte buna. Totusi, bucuria avea sa fie de scurta durata, deoarece dupa al zecelea cadru am observat cu uimire un … „pixel mort”. Da, din pacate, dupa fotografia cu numarul „10”, a aparut un hot-pixel in partea din dreapta-sus a cadrelor. Poate am avut eu ghinion…

Ce este in cutie? Pe langa body si obiectivul de kit, in cutie se gasesc: cureaua de umar, acumulatorul En-EL14, incarcatorul pentru acumulator (MH-24), un cablu mini-USB si unul Audio/Video, alaturi de manualul de utilizare in limba Romana, CD-ul cu software si certificatul de garantie internationala.

Constructie

Nikon D5100 este construit din policarbonat si ofera o impresie generala de soliditate. Body-ul este finisat in stilul clasic Nikon iar grip-ul este acoperit cu un strat cauciucat, care ofera o priza buna in momentul utilizarii. Comparativ cu Nikon D3100, aparatul pare mai solid si are o greutate mai mare. Capacul care ofera acces la slotul pentru cardul de memorie SD are un „joc” daca este apasat cu degetul, dar, per total, constructia aparatului este foarte buna si cu siguranta va rezista bine in timp.

Dimensiunile exterioare ale aparatului sunt 128x97x79mm, iar body-ul cantareste aproximativ 560g (cu tot cu baterie si card), astfel ca Nikon D5100 este cu aproximativ 10% mai mic decat modelul precedent, Nikon D5000. Ecranul rabatabil este mai subtire decat cel al predecesorului sau, dar acest lucru nu pare sa afecteze mecanismul de prindere sau soliditatea acestuia.

Utilizare

Nikon D5100
Nikon D5100

Noul ecran LCD este rabatabil in lateral are o diagonala mai mare, pe un body cu 10% mai mic decat al modelului Nikon D5000. Asta inseamna ca modul de asezare al butoanelor a fost redefinit si, in acelasi timp, experienta in utilizare s-a schimbat. Poate cea mai importanta modificare este mutarea butonului care activeaza functia „Live View” de pe partea din spate a body-ului in partea superioara langa rotita de selectie a modurilor de fotografiere. Acum, activarea functiei „Live View” se face prin butonul tip „switch”, un concept nou daca ne referim la modelele entry-level.

Obiectivul de kit, Nikkor 18-55 f/3.5-5.6 VR face „echipa buna” cu body-ul lui D5100, atat din punct de vedre al dimensiunilor cat si al greutatii. Vizorul optic ofera o acoperire de 95% din cadru si este mai luminos decat ma aspteptam, chiar si cu obiectivul de kit. Asta inseamna ca sunt avantajati cei ce prefera sa utilizeze si obiective cu focalizare manuala, desi functia Live View alaturi de posibilitatea de a mari zona de focus poate fi o alegere mai buna in acest caz.

Daca ne uitam la specificatiile tehnice, aparatul se adreseaza cu precadere utilizatorilor entuziasti, dar se pare ca fotografii aflati la inceput de drum vor gasi in Nikon D5100 un partener mai bun chiar si decat modelul D3100, care le este adresat. De ce spun asta? Nikon D5100 ofera un mod de fotografiere automat foarte bine pus la punct, alaturi de o serie de functii menite sa ii ajute pe cei ce doresc sa invete utilizarea avansata a unui DSLR, prin intermediul functiei „Help” disponibila printr-o simpla apasare a unui buton. Sunt explicate clar toate setarile si rezultatele functiilor importante. Toate meniurile si setarile sunt insotite de pictograme si chiar imagini exemplificative, acolo unde acest lucru a fost posibil. De exemplu, alegerea balansului de alb este insotita de o serie de imagini care exemplifica situatiile in care este recomandata schimbarea setarii.

Nikon D5100 - Rezultatul efectului "Miniatura"
Nikon D5100 - Rezultatul efectului "Miniatura"

Noul meniu „Effects” aduce o serie de filtre creative noi, care poti fi setate in avans, pentru fotografiile urmatoare, sau pot fi aplicate din meniu imaginilor deja inregistrate. Printre noile filtre creative se numara efectele „miniatura”, „low-key”, „hi-key”, „selective color” etc. Totusi, desi bine structurat, meniul „Effects” se comporta ciudat din cand in cand: trecerea de la un efect la altul se face uneori fara a mai afisa efectul selectat, fapt ce poate fi frustrant pentru cei ce utilizeaza frecvent acest meniu. Totusi, acesta pare a fi un bug software minor care banuiesc ca va fi corectat cu prima ocazie, printr-un update de firmware…

Mi-ar fi placut sa gasesc si un buton pentru previzualizarea profunzimii de camp, undeva pe body-ul aparatului, dar din pacate, se pare ca a fost omis de compania japoneza. Totusi, butonul „Fn”, aflat in partea stanga a baionetei (imediat sub butonul care deschide blitz-ul) poate fi programat sa execute una din cele 6 functii disponibile din meniu. Pentru teste am ales ca la fiecare apasare aparatul sa inregistreze imagini HDR, dar exista si alte functii mai utile care pot fi programate.

Nikon D5100 produce un zgomot redus la declansare. Este disponibil si un mod de lucru „silentios”, care face ca oglinda sa revina mai incet, dar diferentele de zgomot intre modul normal de lucru si cel „silentios” nu sunt foarte mari.

Asadar, Nikon D5100 ofera un mod de utilizare simplu si intuitiv, completat acolo unde este cazul cu informatii si pictograme menite sa ii ajute pe cei ce doresc sa invete setarile avansate ale DSLR-urlui, si se adreseaza cu precadere utilizatorilor incepatori mai mult decat celor avansati.

Calitatea imaginilor, ISO, balansul de alb si sistemul de focalizare

Nikon D5100 - ISO 3200 (click pt rezolutie maxima)
Nikon D5100 - ISO 3200 (click pt rezolutie maxima)

Nikon D5100 este dotat cu acelasi senzor CMOS de 16.1 mega pixeli care se regaseste si pe modelul mai avansat, Nikon D7000. Acest lucru face ca imaginile inregistrate cu D5100 sa fie foarte asemanatoare din punct de vedere al claritatii, al zgomotului de imagine la valori ISO ridicate, al culorilor si al contrastului, cu cele ale modelului amintit mai sus.

La valori ISO de pana la 1600, zgomotul de imagine este aproape imperceptibil. La ISO 3200 aparatul inregistreaza imagini cu un nivel al zgomotulului mic, cadrele fiind utilizabile si pentru printuri A3, fara prea mari probleme. La ISO 6400 algoritmii de reducere a zgomotului de imagine isi fac simtita prezenta, dar in continuare imaginile sunt mai bune decat la multe alte DSLR-uri. Nikon D5100 ofera posibilitatea fotografierii si cu valori ISO de pana la 25.600, in modul ISO extins. La ISO 25.600 imaginile fiind practic inutilizabile datorita nivelului ridicat al zgomotului de imagine.

Nikon D5100 - ISO TEST (Click pentru marire)
Nikon D5100 - ISO TEST (Click pentru marire)

Am testat noul Nikon D5100 pentru a afla nivelul zgomotului de imagine in conditii reale, exact acolo unde situatia de fotografiere impune utilizarea unei valori ISO ridicate: fotografia de noapte. Am montat aparatul pe trepied si am fotografiat aceeasi scena noctura cu toate valorile ISO pe care le ofera aparatul. Click pe fotografia alaturata pentru a vedea imaginile la 100% (crop). Fotografiile sunt neprelucrate, fiind JPEG-uri direct “din aparat”, cu setarile standard.

Pentru ca aparatul se adreseaza in primul rand fotografilor entuziasti, am preferat sa utilizez pentru aceste teste fisierele JPG inregistrate de aparat si nu variantele lor procesate din RAW. Am inclus la sfarsitul acestui articol si un fisier RAW pentru a putea testa chiar voi posibilitatile de post-procesare oferite de fisierele lui Nikon D5100. Puteti astfel sa confirmati faptul ca prin procesarea RAW se pot obtine imagini cu zgomot si mai redus si un nivel al detaliilor chiar mai bun decat cel din fotografiile alaturate!

Nikon D5100 ofera si un mod de lucru intitulat „Night Vision” (Vedre de noapte), care conform producatorului, face posibila fotografierea la valori ISO 102.600! Totusi, imaginile inregistrate astfel sunt doar alb-negru si au un nivel al zgomotului de imagine foarte vizibil.

Nikon D5100 Modul Night Vision
Nikon D5100 Modul Night Vision

Modul „Night Vision” este intr-adevar o noutate, o functie care nu are echivalent printre DSLR-urile din aceeasta clasa, dar din punctul meu de vedere, utilitatea ei este discutabila…

In ceea ce priveste balansul de alb, Nikon D5100 are tendinta de a inregistra imagini cu tonuri de culori reci iar acest lucru este vizibil cu precadere la peisaje. In general, balansul de alb automat functioneaza asa cum m-am asteptat, dar pentru situatiile cu iluminare dificila, exista si posibilitatea de a alege o valoare a balansului de alb din cele sapte presetate sau se poate alege o imagine ca referinta. Atunci cand am utilizat blitz-ul integrat pentru lumina de umplere, tonurile pielii au fost reproduse aproape corect (se poate observa in imaginea alaturata o mica tenta verde).

Nikon D5100 - Setarile balansului de alb
Nikon D5100 - Setarile balansului de alb
Nikon-D5100 - Balansul de alb cu lumina de blitz
Nikon-D5100 - Balansul de alb cu lumina de blitz

Nu am reusit sa gasesc in meniu posibilitatea de a seta balansul de alb numeric, in grade Kelvin, o functie pe care utilizatorii avansati ar putea sa o considere utila. Totodata, mi-ar fi placut sa pot utiliza functia „Auto ISO” si in modurile semi-automate de fotografiere (P/A/S/M), dar se pare ca este disponibila doar in modul „Auto”…

Sistemul de masurare a expunerii functioneaza impecabil. Desi functia de compensare a expunerii este foarte utila uneori, in perioada de test am avut foarte putine ocazii in care a trebuit sa intervin asupra expunerii, asta deoarece sistemul de masurare tip „matrice” a abtinut rezultate bune in 99% din situatii.

Focalizarea automata a oferit rezultate consistente in perioada de test, chiar si in conditii dificile de iluminare (de exemplu, in contra-lumina) sau in zone cu contrast scazut. Chiar si in modul „Live View”, focalizarea automata functioneaza suficient de rapid pentru un aparat din acesta clasa. Utilizatorii avansati pot utiliza functia 3D AF-Tracking ce permite urmarirea subiectului in miscare, in timpul focalizarii.

Nikon D5100 - Contralumina (Test Gama Dinamica)
Nikon D5100 - Contralumina (Test Gama Dinamica)

Am testat aparatul si in contra-lumina, pentru a vedea performantele senzorului in ceea ce priveste gama dinamica. Dupa cum se poate vedea, aparatul inregistreaza bine detaliile din umbre, iar functia „Active D-Lighting” imbunatateste (prin prelucrare software) fotografiile realizate in conditii de contrast puternic sau contra-lumina.

O „bila alba” fata de modelul D3100 o reprezinta functia de bracketing a expunerii, disponibila de aceasta data in meniul lui Nikon D5100.

Ca o scurta concluzie, calitatea imaginii este punctul forte al lui Nikon D5100.

Modul video

Daca din punct de vedre al calitatii imagini, Nikon D5100 se apropie foarte mult de modelul mai avansat, Nikon D7000, nu acelasi lucru se poate spune si despre functia video. Atunci cand a fost lansat, combinatia dintre modul de filmare Full HD si ecranul LCD rabatabil anuntau practic primul model din gama Nikon dedicat celor ce doresc sa experimenteze mai mult filmarea cu un DSLR.

Sa incepem cu partile pozitive: Nikon D5100 poate inregistra filme in format Full HD si ofera focalizare continua, chiar si in timpul filmarii. Zgomotul produs de motorul de focalizare al obiectivului se poate aude pe fundalul inregistrarii. Sunetul este inregistrat pe un singur canal („mono”), fiind disponibila si un conector pentru microfon extern. Pentru cei ce doresc sa inregistreze scurte filme de vacanta, functia de inregistrare automata functioneaza ireprosabil.

Un scurt „test” video, filmat in modul Prioritate de Diafragma (cu valoarea diafragmei setata inainte de a porni inregistrarea):

Totusi, Nikon D5100 desi filmeaza foarte bine in modul „auto”, are cateva lipsuri in ceea ce priveste capacitatea de a inregistrare video. In primul rand, aparatul poate filma cu maxim 25 de cadre pe secunda, la rezolutie Full HD (1920x1080px). Pentru utilizatorii avansati, posibilitatea de a inregistra cu 50 de cadre pe secunda, chiar si la rezolutii mai mici, ar fi fost o functie binevenita. Un alt aspect il reprezinta posibilitatile restranse de a utiliza setari manuale. De exemplu, diafragma trebuie setata in modul „Prioritate de diafragma (A)” inainte de a porni functia Live View. Pentru a modifica diafragma intre doua filmari succesive este necesara inchiderea modului Live View, setarea diafragmei si apoi pornirea functiei „Live View” din nou…

Am vazut ca diafragma poate fi setata, teoretic, si in timpul filmarii dar modificarea valorii diafragmei cu ajutorul rotitei de selectie nu produce nici un rezultat vizibil in timp ce aparatul inregistreaza. Noua valoare a diafragmei va fi luata in considerare doar dupa ce se reactiveaza functia de filmare.

Un alt aspect, ce tine mai mult de modul de utilizare al aparatului: Nikon D5100 ofera un buton dedicat pentru pornirea inregistrarii, positionat langa declansator. Totusi, apasarea acestui buton nu produce nici un rezultat daca aparatul nu este comutat inainte in modul „Live View”, cu ajutorul switch-ului dedicat. Desi orice fotograf se poate obisnuit usor cu acest aspect, mi s-ar fi parut mai logic ca in momentul apasarii butonului pentru inregistrare video, functia „Live View” sa fie comutata automat.

As putea spune ca sunt putin dezamagit de functia video a lui Nikon D5100. Daca pentru imagini statice am numai cuvinte de lauda, functia video lasa impresia ca poate mai mult, dar aparatul nu a fost proiectat pentru filmare. Ma asteptam la mai mult de la un aparat de nivelul lui Nikon D5100.

Format fisiere, conectivitate, acumulator si stocare

Fotografiile pot fi inregistrate in format JPG, RAW sau RAW + JPG simultan. Sunt disponibile trei rezolutii (16 mega pixeli, 8 si 5 mega pixeli) si trei nivele de compresie (Fine, Normal si Basic). Filmele sunt inregistrate in format MOV (HD H.624) iar durata maxima de inregistrare video este de 20 de minute sau 4GB.

Nikon D5100 este dotat cu un singur slot pentru carduri de memorie SD/SDHC. Pentru rezultate optime, mai ales in ceea ce priveste inregistrarea secventelor video, este recomandata utilizarea cardurilor SD „Class 10” care ofera o viteza de scrire suficient de mare.

Din punct de vedere al conectivitatii, aparatul ofera conectori USB, Audio/Video si HDMI, alaturi de conectorul pentru microfon extern si GPS.

Nikon D5100 utilizeaza un acumulator EN-EL14, care este capabil sa asigure o autonomie de pana la 660 de cadre (conform producatorului). In practica, chiar si dupa o zi intreaga de teste, atat foto cat si video, acumulatorul nu era inca descarcat complet.

Nikon D5100 - 18mm, f/6, 1/640, ISO 400
Nikon D5100 - 18mm, f/6, 1/640, ISO 400

Concluzii

Dupa aparitia modelului D7000, chiar ma intrebam ce ar putea Nikon sa mai lanseze si sa ne uimeasca in acest segment de piata. In aprilie a fost anuntat Nikon D5100 si iata ca asteptarile mi s-au confirmat: noul DSLR este un aparat performant, cu un set bogat de functionalitatii si care se incadreaza perfect intre Nikon D3100 si Nikon D7000. Totusi, desi as fi vrut sa il pot numi DSLR-ul perfect din clasa sa, acest lucru nu poate fi spus despre Nikon D5100 datorita elementelor subliniate in acest articol. In orice caz, Nikon D5100 ramane un aparat care ofera o calitate a imaginilor foarte buna, recomandat in special celor aflati la inceput de drum in fotografia cu un DSLR.

Nikon D5100 este, cu siguranta, un pas inainte fata de Nikon D3100, iar datorita pretului mai mic ofera un raport calitate/pret cel putin la fel de bun ca al modelului D7000.

Nikon D5100 poate fi achizitionat atat in kit cu obiectivul 55-200 f/3.5-5.6 dar si doar body.

Nota Clubul Foto: 8/10

Bile albe:

 • calitatea imaginii rivalizeaza cu cea a lui D7000
 • usurinta in utilizare
 • un set complet de filtre, efecte si functiile creative
 • silentios
 • meniu bogat in functii si multe posibilitati de personalizare
 • sistem de focalizare complex si eficient
 • ecran LCD rabatabil
 • posibilitati de post procesare RAW (direct din camera)
 • focalizare automata foarte rapida in modul „Live View” (pentru un aparat din clasa sa)
 • conector pentru microfon extern
 • lampa dedicata pentru asistarea focalizarii automate

Bile negre:

 • butonul „Fn” este pozitionat intr-un loc dificil de accesat
 • lipsa butonului de previzualizare a profunzimii de camp
 • bug-uri in meniu
 • lipsa posibilitatii de a seta manual balansul de alb in grade Kelvin
 • lipsa setarilor manuale in modul de filmare, lipsa modului de filmare cu 50 fps
 • in modul de filmare, setarea diafragmei trebuie facuta inainte de a intra in live view si de a inregistra
 • apasarea butonului de inregistrare nu porneste automat functia live view (functioneaza doar dupa ce se comuta in modul live view, prin intermediul altui buton) … confuz? la fel sunt si eu 🙂
 • ma asteptam la mai mult de la modul „Night Vision”, care asa cum este acum are o utilitate discutabila
 • in live view nu este afisat in timp real exponometrul (sau histograma)
 • datorita dimensiunilor reduse poate creea probleme fotografilor cu maini mari

Galerie de imagini

Cateva imagini realizate cu Nikon D5100 si obiectivul de kit 18-55 f/3.5-5.6. Fotografiile reprezinta fisierele JPEG, neprocesate, preluate direct de pe cardul de memorie al aparatului. Click pe imagini pentru marimea originala (16.1 mega pixeli). Imaginile au EXIF.

18mm, f/5.6, 1/30, ISO 400
18mm, f/5.6, 1/30, ISO 400
18mm, f/6, 1/640, ISO 400
18mm, f/6, 1/640, ISO 400
18mm, f/5.6, 1/4000, ISO 800
18mm, f/5.6, 1/4000, ISO 800
55mm, f/5.6, 1/1600, ISO 400
55mm, f/5.6, 1/1600, ISO 400
46, f/5.6, 1/160, ISO 800
46, f/5.6, 1/160, ISO 800
26mm, f/5.6, 1/20, ISO 1600
26mm, f/5.6, 1/20, ISO 1600
26mm, f/5.6, 1/2, ISO 100
26mm, f/5.6, 1/2, ISO 100
18mm, f/5.6, 1/2000, ISO 800
18mm, f/5.6, 1/2000, ISO 800
28mm, f/5.6, 1/80, ISO 800
28mm, f/5.6, 1/80, ISO 800

Download fisier RAW (.NEF)

Download fisier RAW
Download fisier RAW

Puteti downloada imaginea alaturata, in format RAW (NEF), pentru a testa posibilitatile de post-procesare oferite de fisierele RAW ale lui Nikon D5100!

Atentie: Este necesar un program de editare foto compatibil fisierele NEF ale noului DSLR Nikon D5100!

Fisierul pentru download este arhivat (.rar) si are dimensiunea de 24Mb!

Click pe imaginea din stanga pentru download.

Specificatii tehnice

Principalele specificatii tehnice ale lui Nikon D5100, pe scurt:

 • Senzor CMOS de 16.2 mega pixeli, in format DX
 • 11 puncte de focalizare
 • ISO 100-6400 (25.600 in modul extins)
 • Procesor de imagine EXPEED 2
 • Functie HDR
 • Video Full HD 1080 px
 • Ecran LCD rabatabil, 3 inch, 920.000 px
 • Sistem Live-View imbunatatit
 • Fotografiere cu pana la 4 cadre pe secunda
 • Mod fotografiere silentioasa
 • Mod fotografiere nocturna
 • Acumulator EN-EL9

17 COMENTARII

 1. Foarte frumos review-ul,chiar la fix as putea spune,pentru ca sunt in mare dubiu ce sa aleg dintre acest aparat si D90.
  Se mai merita oare D90 sau mai bine acest D5100,strict din punct de vedere al calitatii pozelor,daca sunt diferente majore in favoarea lui D5100,pentru ca beneficiaza de un senzor mai nou si in general de tehnologie mai noua?
  Eu parca as opta tot pentru D90 care este mai bine echipat dar mai studiez.

  • D5100 are calitatea imaginii mult mai buna decat D90 (de ex la valori ISO mari…). Sincer cateva butoane in plus si ecranul LCD suplimentar nu mi se par motive suficiente pentru a mai alege un aparat din generatia de acum 3 ani… Si, ca un mic bonus, ecranul rabatabil de la D5100 face toti banii 🙂 (mai ales la filmare…)

  • Practic la D5100 primesti calitatea imaginii de la D7000 dar la un pret (mult) mai mic. Mie mi se pare rezonabil.

 2. Salut, si eu sunt in dubii – bugetul imi ajunge pe la 2000 si aveam foarte mari dubii (trec de la d40x) intre d90 si d5100. D40X m-a invatat foto si acum e depasit (ma refer la iso in special). Desi imi place foarte mult D90 (care ar merge mult mai „smooth” cand esti la vreun concurs (e.g.) datorita accesibilitatii butoanelor) cred ca aleg calitatea – D5100 (setarile si butoanele le invat pe parcurs).
  Multumesc mult pentru review, chiar m-a ajutat. Daca mai ai vreun sfat legat de D90 vs D5100 e binevenit.

 3. Eu folosesc D5100 de cateva luni. Am observat ca, comutand modul video din NTSC (care ofera maxim 24 fps), in PAL, putem folosi la filmare pana la 30 fps, calitate normala si calitate ianlta, chiar si la full hd. La fel si la NTSC cu 24 fps, calitate normala si inalta. Eu folosesc PAL pt.a beneficia de 30 fps. Este vreo diferenta de calitate intre PAL si NTSC? Multumesc.

 4. Dar chiar am observat ca atunci cand vrei sa fotografiezi subiecti ce se misca foarte rapid exista o intarziere majora intre apasarea declansatorului si realizarea fotografiei. Este acesta un impediment? Camera aceasta este potrivita pentru un incepator?

 5. Salut! Intentionez sa mi achizitionez aparatul foto Nikon D5100 insa nu sunt inca sigur ce obiectiv sa aleg . Mentionez ca as vrea doar unul pentru inceput care sa mi asigure fotografii de tip portret cu fond blurat si fotografii in detaliu de calitate . Oscilez intre cele de mai jos :
  1. Nikon AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR
  2.Nikon AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G
  3.Nikon AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G
  De asemenea as vrea sa va intreb intre nikon D5100 si Canon D600 care il recomandati pentru o calitate mai mare a pozelor . Am citit articolul in care le comparati insa am vazut ca parerile sunt impartite . Cel mai mult ma intereseaza partea de fotografie si am vazut ca Nikon ul ar fi mai bun . Va multumesc mult pentru ajutor !

Comments are closed.