Convinsi de soarele acestei veri, am hotarat ca anul acesta sa initiem o serie de teste “extreme” , la temperaturi caniculare, pentru aparatele de fotografiat “de vacanta”. Cunoscand faptul ca vara reprezinta anotimpul marilor aventuri, ne-am gandit sa alegem un model de aparat foto compact ce ne-ar putea oferi fotografii de calitate, dar si un instrument video suficient de performant, pentru inregistrarea Full HD a unor momente memorabile din calatoriile noastre, fie ele pe munte, la mare, sau de ce nu, intr-o spectaculoasa aventura subacvatica.

Olympus TG-3

Olympus Tough TG-3, aparat foto subacvatic
Olympus Tough TG-3, aparat foto subacvatic

Ne-am gandit la un aparat de fotografiat usor si robust, care sa nu incomodeze in deplasari lungi, dar sa pastreze calitatile unui compact de calitate, avand un zoom rezonabil si o autonomie generoasa.
Nu am pierdut din vedere si dorinta unor calatori entuziasti, dar foarte rigurosi, de a putea pastra si locatia geografica a imaginilor realizate, purtand asupra lor un instrument GPS, un altimetru dar si un barometru, alaturi de o foarte precisa busola electronica, ale caror indicatii sa fie pastrate in EXIF-ul fiecarei fotograme. Pe langa toate acestea am dorit ca aparatul sa prezinte o buna fiabilitate, rezistenta la socuri, la caldura, praf si umezeala.

Cu aceste conditii, alegerea noastra s-a indreptat anul acesta spre unul dintre cele mai faimoase aparate compact subacvatice ale brandului Olympus, respectiv modelul Olympus Tough TG 3, considerat varful de gama al seriei de compacte Robuste (Tough). Olympus Tough TG-3 se gaseste in magazinele din Romania la un pret de aproximativ 1.899 lei. Click aici pentru pretul actualizat.

Pentru a evalua performantele tehnice ale acestui model, l-am luat intr-o incursiune in vestul Greciei, la Marea Ionica, in insula Lefkada si in imprejurimile ei.

Olympus Tough TG-3
Olympus Tough TG-3

Constructie si utilizare

Japonezii de la Olympus ne arata, si de aceasta data, ca robustetea si eleganta acestui model de aparat foto subacvatic compact onoreaza din plin numele cu care este comercializata seria de aparate, „Tough”.
Avand o carcasa ce asigura o prindere manuala ferma, Olympus Tough TG 3 permite utilizarea sa in siguranta atat afara cat si in apa. Body-ul confectionat din materiale de calitate asigura rezistenta la actiunea salina a apei marii, a prafului si umezelii.

Am remarcat faptul ca majoritatea stropilor de apa nu sunt retinuti de carcasa aparatului sau de zonele optice protejate, acest lucru venind in ajutorul nostru, atunci cand am dorit sa fotografiem imediat subiecte aflate pe uscat.
Modelul testat de noi se remarca prin gradul inalt de protectie la apa si praf, carcasa, butoanele, microfoanele, difuzorul, bateria si cardul fiind protejate intern contra apei.

Amplasarea butoanelor faciliteaza manevrarea precisa a aparatului atat in conditii de fotografiere cat si de filmare, in apa sau pe uscat, pastrand finetea miscarilor de zoom sau panoramare. Selectia modurilor de fotografiere si navigarea prin meniul aparatului sunt simple si intuitive, ajutati fiind si de pictogramele (imagini sugestive) ce defileaza prin fata ecranului cu o luminozitate foarte buna. Butonul pentru inregistrari VIDEO este distinct, bine amplasat pe partea din spate a aparatului, permitand actionari repetate fara a misca pozitia aparatului pe verticala si fara riscul unei apasari accidentale.

Wi-Fi

Producatorii nu i-au uitat nici pe cei care doresc sa arate prietenilor fotografiile din vacante si au dotat acest compact cu un modul Wi-Fi, permitand postarea rapida a imaginilor pe internet, pe retelele sociale sau prin email, conectand aparatul rapid si usor la orice smartphone cu Android sau iOS, prin simpla apasare a unui buton..

Calitatea imaginilor

Olympus Tough TG-3 ofera utilizatorilor entuziasti, prin cele 22 de moduri de fotografiere, posibilitatea obtinerii unor fotografii reusite, atat in aer cat si in mediul acvatic, bazandu-se pe o gama generoasa de sensibilitati ISO, cuprinsa intre 100 si 6400.

Pentru fotografia subacvatica au fost dedicate 4 moduri de fotografiere ce acopera exigentele unor astfel de imagini, chiar daca suntem in apa unei piscine sau in adancurile marii. Robustul aparat s-a facut remarcat in incursiunea noastra din insula Lefkada printr-o viteza de focalizare rapida si precisa, neratand, practic, nicio imagine.

Specialistii de la Olympus s-au facut inca odata remarcati prin calitatea si performantele sistemului de stabilizare a imaginii cu care au dotat acest model. Acesta s-a dovedit extrem de util mai ales atunci cand fotografiam din mana cu zoom-ul (4X) la maximum sau „vanam” imagini dintr-o barca ori de pe un feribot ce se balansa pe valurile marii.

Micul si robustul Olympus Tough Stylus TG-3 surprinde placut fotografii entuziasti prin imagini cu un contrast bun, culori naturale si tonuri echilibrate. Balansul de alb poate fi utilizat atat in modul Auto dar si alegand manual unul dintre cele 5 moduri presetate: Overcast, Sunlight,Tungsten, Underwater, Flourescent 1.

Sa vedem cum s-a descurcat Olympus Tough Stylus TG-3 in conditiile unei utilizari fara menajamente, in medii ambiante diverse. Precizam ca imaginile obtinute au fost realizate folosind cele mai uzuale moduri adecvate de fotografiere pentru situatiile ivite, utilizand focalizarea, expunerea si balansul de alb in modul AUTO, tocmai pentru a putea aprecia calitatile tehnice si usurinta in utilizarea acestui model.

La fotografiile de zi am utilizat cu prioritate modurile Landscape si Beach & Snow.

Landscape pentru cei pasionati de peisaje deosebite.

Cum marea majoritate a activitatilor noastre au beneficiat de un soare intens, am ales sa fotografiem cu micul Olympus Tough Stylus TG-3 in modul Beach & Snow.

Filtre si efecte speciale

Am incercat sa evidentiem frumusetea florilor din insula Lefkada prin utilizarea filtrelor de imagine predefinite puse la dispozitie cu generozitate de Robustul (tough): Pop Art, Soft Focus, Pale & Light Colour, Grainy Film, Pin Hole, Dramatic Tone.

Navigarea usoara prin meniu ne-a luat doar cateva minute sa obtinem aceaste galerii de imagini.

Filtrul (efectul) Dramatic Tone impresioneaza atunci cand este utilizat la fotografia de peisaj.
Pentru comparatie, am pastrat in galerie si una dintre imaginile originale, nemodificata.

Alte imagini cu filtrul DRAMATIC TONE:

CUISINE:

Iubitorii meniurilor delicioase din Grecia pot pastra amintirile proaspete utilizand modul de fotografiere dedicat gastronomiei, numit Cuisine.

Modul MACRO:

Puteti descoperii secrete ale frumusetii plantelor sau al insectelor folosind modul de fotografiere Macro.

Noi am cunoscut cateva dintre ele.

Remarcabil este faptul ca, fara activarea modului Macro, aparatul poate realiza imagini clare de la cativa centimetri distanta de subiect, focalizand rapid, precis si cu o stabilizare a imaginii foarte buna. In situatii speciale, lumina necesara pentru realizarea fotografiei este compensata ingenios de lampa cu Led aflata langa cea a blitz-ului.

Fotografii subacvatice cu Olympus TG-3

Fiind un model dedicat fotografiei subacvatice, Olympus Tough TG 3 ofera cu generozitate 4 moduri de fotografiere speciale: Underwater Snapshot, Underwater Wide 1, Underwater Wide 2, Underwater Macro. Amatorii de fotografie subacvatica au acum la indemana un instrument performant ce poate satisface exigentele majoritatii utilizatorilor.
Cu un sistem optic alcatuit din 9 lentile la care se adauga un sistem performant de stabilizare al imaginii, calitatea senzorului de 16 MP, aparatul ofera posibilitati suficiente pentru obtinerea unor imagini placute.
De remarcat faptul ca aparatul ne permite utilizarea zoom-ului atat la fotografiere cat si in timpul filmarilor subacvatice.

Trebuie amintit aici, faptul ca Olympus a dotat acest compact cu un senzor de presiune si un altimetru astfel incat, in timpul scufundarilor puteti beneficia de informatii precise despre adancime, doar prin simpla apasare a unui buton.

Instrumentele GPS ale lui Olympus TG-3
Instrumentele GPS ale lui Olympus TG-3

Cum functioneaza sistemul GPS integrat?

Sistemul performant de localizare prin GPS permite inregistrarea in EXIF-ul fotografiilor a coordonatelor Latitudine si Longitudine cu o acuratete deosebita. Pe calculator, puteti vedea exact locul in care ati fotografiat, coordonatele asigurand localizarea cu precizie de cativa metri, asa cum se poate vedea si din testul facut de noi, mai jos:

Imagini panoramice

Colectionarii de panorame au acum la indemana un compact ce poate realiza cu usurinta imagini panoramice , ajutati de un sistem performant de ghidare a miscarii camerei in doua axe, orizontal si vertical. Totusi aparatul nu exceleaza la acest capitol. Am intalnit momente in care unele cadre nu au fost compuse corect.

Fotografii de noapte

Pentru fotografierea la lumina serii, aparatul ne pune la dispozitie doua moduri predefinite de utilizare „Night Scene”si „Night Scene with portrait”, ce pot asigura imagini reusite chiar si atunci cand fotografiem chipul unor persoane, pe fundalul intunecat. Nu lipseste nici modul, deja cunoscut de acum, numit „Fireworks”.

Am remarcat faptul ca, in aceste situatii, selectia unei sensibilitati ISO 6400 nu este tocmai potrivita, imaginile avand un efect suparator de granulatie. Utilizarea modului manual de fotografiere, montarea unui trepied si selectarea unei sensibilitati mai scazute sunt de preferat in locul utilizarii modului Auto.

Dorim sa facem precizarea ca fotografiile prezentate in acest review nu au fost prelucrate absolut deloc, ele reprezentand fidel calitatea imaginilor acestui model de compact.

Cum filmeaza Olympus TG-3 in apa si in afara ei?

Functia Video a robustului compact Olympus Tough TG 3 permite utilizatorilor entuziasti obtinerea unor secvente filmate, oferind imagini cu un contrast bun, culori vii si tonuri echilibrate la rezolutie 1080P (29 min.); 720P (29 min.).
Capabil sa inregistreze sunetul stereo si beneficiind din plin de performantele sistemului de stabilizare a imaginii, alaturi de posibilitatea utilizarii functiei zoom in timpul filmarii, aparatul poate confirma asteptarile tuturor iubitorilor de film.

Am apreciat calitatile mecanice ale butoanelor ce ofera comenzi ferme si silentioase in timpul filmarii neafectand calitatea imaginilor sau a sunetului original.

Filmare subacvatica cu Olympus TG-3

Pasionatii de filmari subavatice au acum la dispozitie un compact, usor si robust , care ii poate insoti mereu in incursiunile din adancul marii. Reusita unor secvente filmate este garantata daca avem in vedere faptul ca aparatul ofera un tandem tehnic performant ,format din procesorul de imagine TruePic VII, senzorul CMOS, sistemul de stabilizare al imaginii si cele 7 grupe de lentile.

Filme cu efecte speciale

O parte din efectele speciale amintite mai sus in cadrul articolului pot fi utilizate si in timpul filmarii. Iata doua exemple cu filtrul nostru preferat, Dramatic Tone:

Concluzii

Recomandat de Clubul Foto
Recomandat de Clubul Foto

Micul compact Olympus Tough TG 3 ne-a demonstrat ca isi merita locul in varful de gamei din seria de compacte Robuste (Tough). Calitatea imaginilor, fiabilitatea si usurinta utilizarii il recomanda ca un bun partener al calatoriilor noastre. Iar daca tinem cont si de faptul ca durata utilizarii acumulatorului acopera durata unei zile cu peste 200 de imagini realizate (si GPS pornit), putem sa ne gandim cu incredere la achizitionarea unui astfel model, fiind partenerul ideal pentru vacante sau calatorii reusite.

Nota Clubului Foto: 9/10

Olympus Tough TG-3 se gaseste in magazinele din Romania la un pret de aproximativ 1.899 lei. Click aici pentru pretul actualizat.

Cum testele noastrea au fost facute la temperaturi „caniculare”, un dus rece este binevenit tuturor 🙂

 

SPECIFICATII TEHNICE:

 • Senzor CMOS 1/2.3”
 • Rezolutie 16MP
 • Procesor imagine : TruePic VII
 • Obiectiv cu zoom 4X (wide), echivalent 25-100mm
 • Diafragma F/2.0 – 4.9
 • Ecran LCD 3 inch, 460.000px, cu strat de protectie
 • Timp de expunere: 1/2 – 1/2000 sec.
 • ISO 100-6400
 • 22 Moduri predefinite de fotografiere, din care 4 subacvatice: Portrait, e-Portrait, Landscape, Interval shooting, Hand-held Starlight, Night Scene, Night Scene with portrait, Sports, Indoor, Self-portrait, Sunset, Fireworks, Cuisine, Documents, Beach and Snow, Underwater Snapshot, Underwater Wide 1, Underwater Wide 2, Underwater Macro, Snow, Panorama, Backlight HDR
 • 7 Filtre (efecte fotografice) predefinite: Pop Art, Soft Focus, Pale & Light Colour, Grainy Film, Pin Hole, Diorama, Dramatic Tone
 • Blitz integrat, 2 tipuri: Lampa si Led(mod Macro)
 • Filmare Full HD 1080P, MOV (H.264) / HS Movie: AVI (Motion JPEG)
 • Functie time lapse
 • Stocare pe carduri SD / SDHC / SDXC (UHS‑I class supported)
 • Wi-Fi integrat
 • Alte functii speciale:
  • busola electronica
  • altimetru
  • barometru
  • GPS
 • Acumulator LI‑92B Lithium‑Ion, autonomie aprox. 300 cadre
 • Caracterisitici supuse unor conditii speciale
  • rezistenta la socuri (cadere de la aprox. 2m)
  • utilizare subacvatica pana la aprox. 15m adancime
  • rezistenta inghet: -100C
 • Dimensiune (W x H x D): 111,5 x 65,9 x 31,2 mm
 • Greutate: 247g (cu baterie si card incluse)