Iata ca a venit momentul unui „guest post” pe Clubul Foto. Astazi va invitam sa cititi despre experienta lui Stefan Chiric, care a fotografiat cu obiectivul Samyang 8mm Fisheye intr-o calatorie in capitala financiara a Germaniei – Frankfurt.

Samyang 8mm F/3.5 fisheye
Samyang 8mm F/3.5 fisheye

Ce ar fi sa schimbam putin viziunea fotografica si sa trecem de la linii drepte la ceva mai curbat, la o alta perspectiva? Cum putem face asta cel mai simplu? Cu un obiectiv „Fisheye” („ochi de peste”). Obiectivele „fisheye” acopera un camp de aproximativ 180 grade si deformeaza foarte vizibil redarea liniilor verticale si orizontale. Au o distanta focala foarte mica si un unghi de cuprindere mare. Denumirea lor vine, in primul rand, de la aspectul lentilei frontale (ochi de peste).

Am ales sa calatoresc cu un Fisheye de la Samyang, mai exact modelul Samyang 8mm f/3.5. In rucsacul meu s-au aflat in permanenta doar 2 obiective: micutul Samyang si un Canon 18-55 IS II, in caz ca vroiam totusi sa surprind si imagini mai „clasice”. Chiar daca obiectivul fisheye de la Samyang este complet manual si nu are confirmare de focus (cum este in cazul variantei Nikon) focalizarea este foarte simplu de facut: pur si simplu setam diafragma la f/5.6 sau f/8 si inelul de claritate pe „infinit”. In acest fel avem un camp de claritate care porneste de la 1m pana la infinit, suficient pentru 99% din cadrele trase cu acest obiectiv…

Ne apropiem de Frankfurt
Ne apropiem de Frankfurt

Destinatia: Frankfurt, orasul denumit de catre poporul german “Mainhattan” datorita cladirilor de tip “zgarie-nor” care, de la o zi la alta devin mai multe si cu forme din ce in ce mai interesante. Cum am plecat de acasa spre Frankfurt, am avut ocazia sa ma bucur de un peisaj “cu mult verde” mangaiat de soare, tipic nemtesc:

Ne apropiem de Frankfurt
Ne apropiem de Frankfurt

Incet incet ne apropiem de iesirea de pe autostrada si ne intampina orasul. Primele bulevarde mai sunt denumite si “bulevardele bancilor” datorita numarului mare de sucursale bancare care isi au sediul acolo.

Opera veche
Opera veche

Oprim la “Opera Veche”  din centrul orasului si incepem “traseul la pas”. O zi de duminica linistita cu toate magazinele inchise, dar nici vremea nu mai este atat de prietenoasa ca la plecare… Am inceput tip-til sa mergem printre stradutele pavate si incet incet fotografiatul prin “ochiul de peste” devine din ce in ce mai interesant.

Centrul Frankfurt-ului
Centrul pietonal
Centrul Frankfurt-ului
Centrul orasului

Odata acomodat cu zona si cladirile inalte, coloanele de la catedrale capata alte proportii, orizontul pare acum ca si cum ar fi “tras de margini” in Photoshop 🙂 .

Prin centru, la pas
Prin centru, la pas

Centrul orasului aduce aminte de vremurile de alta data, constructiile avand aspectul “tipic nemtesc”, cu pereti si grinzi din lemn si geamuri cu perdele mici.

Arhitectura tipic bavareza din centrul orasului Frankfurt
Arhitectura tipic bavareza din centrul orasului Frankfurt
Catedrala din centrul orasului
Catedrala din centrul orasului

Decidem sa facem o plimbare pe raul Main cu micile vase de croaziera destinate tururilor de cateva ore. Cumparam bilete, ne imbarcam si remarcam pe partea dreapta catedrala Epiphany construita in jurul anilor 1200, acum aflat in plin process de restaurare.

Fluviul Main si catedrala de pe malul drept
Fluviul Main si catedrala de pe malul drept

Plimbarea cu vasul de croaziera dezvaluie si latura industriala a orasului, cu numeroasele lui hale metalice, poduri rulante pentru incarcare si descarcare de containere, dar si depozite de ballast si nisip folosite pentru construirea sau restaurarea cladirilor. Aproape de finalul turului, pe partea dreapta avem viitorul sediu al Bancii Central Europene din Frankfurt, o cladire cu 41 de etaje, aflata inca in constructie.

Vasul de croaziera de asteapta
Vasul de croaziera de asteapta
Noul sediu al Bancii Europene
Noul sediu al Bancii Europene

In incheierea unei zile in care am privit realitatea „altfel”, voi spune o concluzie legata de fotografiatul cu obiectivul Samyang 8mm f/3.5: dezvaluie o alta viziune asupra lucrurilor din jurul nostru, alte linii si alte orizonturi. Recomand tuturor achizitionarea unui astfel de obiectiv pentru a incerca o alta perspectiva!

 Stefan Chiric

Echipament utilizat: Canon 550D cu obiectivele Samyang 8mm Fisheye si Canon 18-55mm f/3.5-5.6 II.

Asteptam si articolele voastre pentru a le publica pe Clubul Foto! Le puteti trimite aici.

CITESTE SI: Review Samyang 8mm f/3.5 Fisheye

5 COMENTARII

Comments are closed.