Dupa lansarea lui Sony A7 III a revenit in discutie posibilitatea utilizarii obiectivelor cu montura Canon pe Sony, cu ajutorul adaptorului Sigma MC-11. E un subiect inca destul de controversat, dar pentru ca mai multi dintre voi m-ati intrebat, am profitat de faptul ca am primit la teste un Sony A7R III, am luat un MC-11 si am facut un set de teste, pentru a vedea cum functioneaza focalizarea, cat de precisa e si cat de rapida. E o solutie buna Sigma MC-11 pentru cei nehotarati sau pentru a face tranzitia catre sistemul Sony? Va spun in continuare!

Sigma MC-11 pentru Canon pus pe Sony A7R III
Sigma MC-11 pentru Canon pus pe Sony A7R III

Constructie si utilizare

Sigma MC-11 este un inel adaptor de montura fara optica proprie (fara lentile), care permite utilizarea obiectivelor cu montura Canon pe aparatele foto mirrorless Sony Alpha (Sony E Mount). Este construit din metal, nu influenteaza calitatea imaginii (neavand optica proprie), asigurand conversia semnalului (si „limbajului”) dintre body si obiectiv, pentru focalizare si controlul diafragmei. Datele EXIF se transfera si ele, obiectivele putand fi utilizate asa cum suntem obisnuiti, fara restrictii.

Sigma MC-11
Sigma MC-11

Ma asteptam sa am un sentiment cel putin ciudat atunci cand pun obiectivele pe Sony cu un astfel de adaptor. Vestea buna e ca MC-11, fiind construit din metal, este solid si nu iti ofera un feeling ciudat, nu prea ai impresia ca utilizezi un sistem aparat-obiectiv „neinchegat”. Nu are joc in montura (nici obiectivele si nici adaptorul cand e montat pe body-ul Sony), iar dupa cateva utilizari schimbarea obiectivelor pe adaptor se simte aproape al fel de „naturala” ca si cum ai schimba obiectivele direct pe montura body-ului.

Cei care sunt obisnuiti sa foloseasca teleconvertoare stiu despre ce vorbesc, experienta de utilizare a lui MC-11 fiind similara (exceptand modificarea focalei).

Mi-a placut si faptul ca Sigma MC-11 are integrat un conector USB pentru a face mai usor updateul de firmware (unul nou fiind oferit de Sigma chiar acum cateva zile). Niponii adauga des obiective in gama si prin aceste updateuri de firmware fac adaptorul compatibil cu noile obiective dar si cu noile camere lansate de Sony.

Sigma MC-11
Sigma MC-11

Focalizarea automata cu Sigma MC-11

Sa nu o mai lungim si sa trecem la ce ne „doare” cel mai tare. Cum se descurca la focalizare obiectivele montate pe un Sony A7 cu adaptorul Sigma MC-11. 

Inainte de a trece la testul propriu-zis, sa va zic ce si cum am testat. Pentru acest test am utilizat urmatoarele:

 • Un body Sony A7R III, primit in teste de la Sony Romania (review-ul dedicat lui va fi gata curand)
 • Trei obiective Sigma ART cu montura Canon: 20mm, 35mm si 50mm
 • Un obiectiv Sigma 12-24mm f/4 din generatia anterioara (non-ART)
 • Un obiectiv Canon 70-200mm f/4L 

In afara de body-ul Sony A7R III, obiectivele sunt din „colectia” proprie, pentru ca eu sunt utilizator aproape exclusiv de Sigma de ceva ani, asadar stiu cum se comporta si cat de repede si precis focalizeaza respectivele, lucrand cu diverse body-uri Canon.

Sigma MC-11
Sigma MC-11

De la inceput sa stabilim doua lucruri:

 • Am facut acest test dupa ce am actualizat atat obiectivele cat si adaptorul MC-11 cu ultima versiune de firmware de la Sigma (lansata pe 7 Martie a.c.). Acest ultim firmware promite o buna functionare inclusiv in cazul focalizarii cu celebra functie EYE-AF de la Sony, ceea ce din start m-a facut sa fiu si mai curios. Despre cum puteti face si voi updateul de firmware acasa, revin intr-un articol separat, saptamana viitoare.
 • Pe adaptorul Sigma MC-11 scrie: „Designated SIGMA lenses only” („doar pentru obiectivele Sigma selectate”). Asta inseamna ca producatorul nu recomanda / nu garanteaza functionarea lui cu obiectivele produse de Canon ci doar cu obiectivele proprii, Sigma. Intr-un fel, e normal si e „the safest thing to do”, din partea Sigma. Eu, insa, am testat atat cu obiective Sigma cat si cu un Canon si rezultatele au fost imbucuratoare.

Testul de focus 

Acestea fiind spuse, am pus aparatul, adaptorul si obiectivele „la treaba”. Am facut mai multe teste, pentru a vedea comportamentul obiectivelor la diferite distante fata de subiect si am inregistrat video toate testele, pentru a va arata si voua viteza de focalizare. Functia Eye-AF din meniul lui A7RIII a fost activata permanent. Am lucrat in Prioritate de Timp / Diafragma, tocmai pentru a analiza si corectitudinea expunerii generata de aparat utilizand acest adaptor.

Imaginile de test de mai jos sunt neprelucrate, cadrele fiind doar micsorate / crop-uite pentru afisarea pe web.

Testul cu Sigma 50mm f/1.4 ART

Sigma 50mm f/1.4 ART pus pe Sony A7 R III cu Sigma MC-11
Sigma 50mm f/1.4 ART pus pe Sony A7 R III cu Sigma MC-11

Primul test, cu obiectivul Sigma 50mm f/1.4 ART. Este, poate, cel mai lent la focus din toata gama Sigma ART. S-a comportat asa:

Inca un test.

Fotografiile au iesit asa: 

Fotografia originala (f/4):

Sigma 50mm f/1.4 ART pe Sony A7RIII cu Sigma MC-11
Sigma 50mm f/1.4 ART @ f/4 pe Sony A7RIII cu Sigma MC-11

Crop 100%:

Crop 100%
Crop 100%

Si inca una, imaginea intreaga (f/4.5):

Sigma 50mm f/1.4 ART pe Sony A7RIII cu Sigma MC-11
Sigma 50mm f/1.4 ART @ f/4.5 pe Sony A7RIII cu Sigma MC-11

Si crop 100%:

Crop 100%
Crop 100%

imaginile sunt corect focalizate, corect expuse iar sharpness-ul impecabil. Viteza de focus este similara celei pe care o obtin cand pun OBIECTIVUL Sigma 50mm f/1.4 ART pe Canon.

Dupa cum puteti vedea, imaginile sunt corect focalizate, corect expuse iar sharpness-ul impecabil. Viteza de focus este similara celei pe care o obtin cand pun obiectivele Sigma pe Canon, poate un pic mai lenta, dar nu suficient cat sa pot masura sau cat sa consider ca ma va influenta cu ceva in utilizarea obiectivelor de zi cu zi (nu fac sport/action cu ele, oricum). Daca ar fi sa masor, consider ca utilizarea lui MC-11 aduce un minus de maxim 10% la viteza de focalizare a obiectivelor montate astfel pe Sony.

Cu Sigma 35mm f/1.4 ART si Sigma 20mm f/1.4 ART rezultatele au fost similare.

Testul cu Canon 70-200mm f/4L USM

Canon 70-200mm f/4L USM pus pe Sony A7 R III cu Sigma MC-11
Canon 70-200mm f/4L USM pus pe Sony A7 R III cu Sigma MC-11

Apoi, am montat pe adaptor teleobiectivul Canon 70-200mm f/4L. Aici aveam cele mai mari emotii, in primul rand datorita faptului ca nu e un obiectiv produs de Sigma si, in al doilea rand, ma asteptam ca viteza de focus sa scada simtitor. Ei bine, surpriza si de data asta: o usoara incetinire a vitezei de focus se simte, dar prea mica pentru a o putea masura invreun fel. Doar cu acest obiectiv am observat ca AF-ul „vaneaza” putin in conditii de contrast redus, in rest s-a conportat la fel de bine ca si cu obiectivele Sigma.

Focalizarea functioneaza astfel:

Calitatea imaginilor a fost, de fiecare data, la fel de buna, cadrele iesind asa:

Canon 70-200mm f/4L USM pe Sony A7RIII cu Sigma MC-11
Canon 70-200mm f/4L USM @ f/5.6 pe Sony A7RIII cu Sigma MC-11

Crop 100%:

Crop 100%
Crop 100%

Si, asa cum spuneam mai pe la inceput, datele EXIF sunt inregistrate corect, atat in ceea ce priveste obiectivul folosit cat si parametrii expunerii.

Sigma MC-11 transfera corect datele EXIF
Sigma MC-11 transfera corect datele EXIF

Concluzii despre Sigma MC-11

Dupa ce am efectuat aceste teste pot spune ca da, adaptorul Sigma MC-11 este o optiune reala, buna, pentru cei care cauta sa foloseasca obiectivele lor cu montura Canon pe aparate foto Sony.

Insa, pentru cei care au obiective Canon si – mai bine, obiective Sigma ART cu montura Canon, utilizarea lor pe un mirrorless Sony se poate face fara probleme cu adaptorul de la Sigma. Am observat o foarte mica incetinire a vitezei de focus, fata de cum sunt eu obisnuit cand pun obiectivele pe Canon. In practica este aproape insesizabila. Asadar, daca nu faceti fotografie sportiva unde sa folositi teleobiective grele dedicate, MC-11 functioneaza OK. Functia Eye-AF functioneaza cu MC-11, asadar si pentru „portretisti” e o varianta buna. 

Ramane insa discutia despre pret. Sigma MC-11 costa aproape 1.100 Lei. Unii spun ca e mult, altii spun ca e ok, vorba aia… Eu zic ca depinde foarte mult de numarul de obiective pe care le vei utiliza pe Sony cu adaptor. Daca ai unul-doua obiective si vrei sa treci pe Sony, merita mai mult sa le vinzi si sa iei obiective cu montura Sony direct. Daca insa ai de la trei in sus si/sau nu esti 100% hotarat ca vrei sa renunti la Canon in favoarea Sony, adaptorul MC-11 este o varianta foarte buna, cel putin in perioada de tranzitie.

Acum ca s-a lansat si noul Sony A7 III, cu atat mai mult sper sa va ajute acest test (mai ales ca deja cativa dintre voi m-ati intrebat despre cum merge MC-11 pe A7). Sony A7 III are sistemul AF de la A9, asadar ma astept ca aceasta „combinatie” sa mearga la fel sau chiar mai bine pe A7 III.

Insa, acest test confirma si altceva, daca mai era nevoie: faptul ca obiectivele Sigma sunt perfect capabile sa ofere o rezolutie suficienta pentru senzorul de 42MPx al lui Sony A7R III.

Sigma MC-11, bile albe:

 • Constructie solida, metalica, se simte bine in timpul utilizarii, feeling solid
 • Controlul diafragmei si al focalizarii functioneaza, datele EXIF se transfera si ele
 • Focalizare rapida si precisa, expunere corecta, fara nici un fel de probleme majore la acest capitol
 • Stabilizarea integrata in body-ul aparatului functioneaza si cu MC-11, practic toate obiectivele devenind „stabilizate” odata cu montarea lor pe Sony A7R III
 • Posibilitatea de a utiliza si obiective Canon, nu doar Sigma cu montura Canon (desi pe adaptor scrie ca e doar pentru Sigma)
 • Bun daca nu esti hotarat si vrei sa folosesti in paralel ambele sisteme (Canon si Sony) sau ai mai multe obiective si nu vrei sa te complici cu vanzarea lor si achizitia unor obiective dedicate cu montura Sony

Bile negre:

 • Pretul cam mare, daca ai nevoie de adaptor pentru a utiliza doar un singur obiectiv cu montura Canon pe Sony
REVEDEȚI PREZENTAREA
Constructie
Viteza focus
Acuratete focus
Raport calitate/pret
DISTRIBUIȚI
Articolul anteriorTest: Carduri SD de mare viteza si doua card-readere performante
Articolul urmatorVIDEO: Cum actualizezi firmwareul obiectivelor Sigma ART cu adaptorul USB Dock
Fotograf profesionist și fondatorul site-ului Clubul Foto. Fotografiez de mai bine de 15 ani, iar portofoliul meu îl găsești pe www.CalinStan.com . Proiectul meu de suflet - fotografia aeriană - se gasește aici: www.TheDrone.ro

5 COMENTARII

 1. Promițător. Sunt curios daca Art native FE sunt peste mc-11 cu ef. Din cate am înțeles astea native au high speed data protocol (pt ca interfața EF nu e prezentă si nu e bottleneck). De la 5D Mk3 si o perioada cu Fuji xt100 am trecut la a7r iii si imi lipsește un 35mm 1.4 (Sony are prea multe variații la construcție).

  • Eu cred ca da, nativele Sigma pentru Sony sunt peste MC-11 la viteza AF si precizie. Logic, asa ar trebuie sa fie. Eu unul abia astept sa testez sa vad. Am inteles ca primele Sigma fixe cu montura Sony vor fi livrate in luna Mai. Pana atunci o sa am si A7 III-ul ca sa testez.

  • Cu mk. V nu si nici nu am cum sa fac rost. Cu metabones am avut o singura experienta, acum vreo 4 ani, cand am avut la fel un adaptor canon-sony care a „crapat” dupa 10 declansari (nu mai focaliza…)

 2. „Daca ai unul-doua obiective si vrei sa treci pe Sony, merita mai mult sa le vinzi si sa iei obiective cu montura Sony direct”
  TOTAL GRESIT. eu am un 10-18 si un 85mm canon pe care am dat 1400 ron. Pai aceste obiective sony costa in total aproape 7000 ron!!!
  poate mi scapa mie ceva..dar nu mi se pare buna afirmatia

Lasă un răspuns