Zoom H4n
Zoom H4n

Asa cum spuneam si saptamana trecuta, cand am analizat sistemul de inregistrare audio Zoom H1 – fratele mai mic al lui H4N – principala problema a celor care vor sa experimenteze inregistrarea cu ajutorul unui aparat DSLR cu functie video este microfonul intern al aparatului DSLR. Acesta, indiferent de calitatea body-ului, nu ofera nici pe departe o calitate a inregistrarii care sa se ridice la nivelul inregistrarii imaginilor in miscare. De aceea, cea mai buna investitie pe care o poate face un videografer care doreste sa filmeze cu DSLR-ul este investitia intr-un sistem de inregistrare extern, obtinand astfel ceea ce poarta denumirea de „sistem dual de inregistrare”.

Sistemul dual de inregistrare este compus din DSLR si o unitate audio dedicata pentru inregistrarea si stocarea sunetului. Pentru videograferii amatori sau semi-profesionisti, poate cel mai bun exemplu este dispozitivul ZOOM H4N, un dispozitiv profesional portabil pentru inregistrare audio. Zoom H4N (vezi detalii si pret aici) are o configuratie formata din 2 microfoane in sistem X/Y reglabile (90grade – 120grade) care inregistreaza sunetul pe doua canale, stereo, la 24-biti / 96 kHz cu la o calitate remarcabila.

Zoom H4N foloseste carduri SD si SDHC de pana la 32GB. Fata de alte medii de inregistrare precum casete sau discuri, cardurile SD nu produc zgomot mecanic, nu sunt intrerupte de vibratii si sunt disponibile intr-o gama foarte variata. In afara de dimensiunile foarte mici, o singura baterie AA va permite un timp de functionare continuu de pana la 10 ore.  Difuzorul de referinta integrat va ofera o metoda rapida de verificare a inregistrarilor. ZOOM H1 este ideal pentru muzica, concerte, petreceri in cluburi, educatie/business, jurnalism etc.

Zoom H4n
Zoom H4n

Daca ne-am opri aici, ar insemna ca am scris mult prea putin despre ce poate sa faca Zoom H4N. Nu degeaba este varful de gama al seriei de dispozitive pentru inregistrare audio al celor de la SamsonTech. Prima impresie pe care ti-o face H4N este data de constructia sa din aluminiu. Zoom H4N, spre deosebire de fratele sau mai mic, Zoom H1, este mult mai solid, are un volum si o greutate mai mare, dar, pe de alta parte, este un dispozitiv mult mai complex.

Info afisaj LCD Zoom H4N
Info afisaj LCD Zoom H4N

Zoom H4N este dotat cu un ecran LCD, pe care sunt afisate informatiile generale despre inregistrare si pe care poate fi derulat meniul. Da, accesul la setari se face din meniu, locul unde sunt si functiile avansate ale lui H4N. Din punct de vedere al conectivitatii, Zoom H4N ofera tot ce si-ar putea dori un utilizator profesionist: conector de linie, iesire audio pentru casti si doi conectori XLR pentru microfoane externe profesionale. Am putea trece asta tot la capitolul „prima impresie”, deoarece atunci cand vezi cei doi conectori XLR iti dai seama imediat ca dispozitivul pe care il ai in fata nu este o jucarie.

Zoom H4N inregistreaza la fel de bine pe cum arata. Daca Zoom H1 oferea o calitate a inregistrarilor buna spre foarte buna, la Zoom H4n totul este la superlativ. Cele doua microfoane in sistem X/Y pot fi pozitionate la 90 sau 120 de grade si, mai mult decat atat, dispozitivul este capabil sa inregistreze chiar si pe patru canale audio simultan.

Zoom H4n
Zoom H4n

Pentru utilizatorii profesionisti, Zoom H4N poate fi montat pe un trepied si, eventual, poate fi utilizat cu succes si pentru inregistrari de studio. Un adaptor A/C (inclus in pachet) asigura alimentarea continua pentru o autonomie ridicata de functionare. Am amintit mai sus de conectivitate si am enumerat conectorii XLR si iesirile de linie, dar nu am spus nimic despre conectorul digital, in speta mufa USB care asigura conectivitatea cu un computer.

In concluzie, cred ca Zoom H4N este cel mai complet sistem portabil de inregistrare audio in segmentul sau de pret. Cu siguranta este un dispozitiv cu un raport calitate/pret foarte bun, mai ales daca tinem cont de faptul ca ofera aproape toate functile avansate cu care se lauda modele oferite de producatorii consacrati, dar la aproximativ jumatate din pretul acestora. Zoom H4N este o alternativa reala la sistemele audio profesionale si ofera o calitate a inregistrarilor care poate concura cu acestea. Zoom H4N este disponibil aici, la un pret de 1.499 Ron.

1 COMENTARIU

Comments are closed.