Am fost ieri la prezentarea oficiala in Europa a noului Olympus E-M1 Mark II si, unul din feature-urile pe care am vrut sa il testez cu precadere a fost noul sistem de stabilizare integrat in body. Asa cum am citit pe cateva siteuri din afara, inainte sa plec, noul Olympus OM-D era laudat ca fiind capabil sa faca expuneri de cateva secunde, din mana, fara trepied, din care sa rezulte fotografii clare, nemiscate. O utopie, am zis! Asa ceva, nu e tehnic posibil! Ei bine, m-am inselat. Si, pentru prima data in ultimii ani, acest aparat a reusit sa ma impresioneze. Si, fie vorba intre noi, la cate aparate am testat in ultimii 6 ani, credeam ca nu mai e nimic care sa ma impresioneze cu adevarat. Ei bine, iata. #OMDRevolution , asa cum e hastagul oficial al noului aparat, la treaba:

expunere-4-secunde

Sa fotografiezi seara sau in interioare slab luminate, la ISO mic, fara trepied, este practic imposibil. Sau, cel putin, asa am crezut pana acum.

Iata cateva cadre de test, pe care le-am facut ieri cu noul Olympus OM-D E-M1 Mark II si obiectivul 12-40mm f/2.8 Pro, cu timpi de expunere de 3 si 4 secunde. Am tras din mana, fara a sprijini aparatul pe nimic si fara a ma sprijini eu de nimic. Si nici macar nu am pus aparatul la ochi (ca sa nu il sprijin nici pe frunte….). Efectiv, am tras fara nici un sprijin extern si fara nici o tehnica de respiratie. Cadrele pe care le vedeti acum sunt extrase direct de pe cardul de memorie si incarcate aici. Singura „modificare” a lor a fost crop-ul 100% in Photoshop. Faceti abstractie de subiect, este un experiment, de la un eveniment de presa 🙂

Fotografiile originale de mai jos au datele de EXIF intacte. Asadar, le puteti salva sa le studiati chiar voi.

Expunere 4 secunde, ISO 100 (Low), F4, 12mm (24mm echivalent):

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Crop 100%:

4-secunde

Expunere 2 secunde, ISO 200, F2.8, 35mm (70mm echivalent):

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Crop 100%:

2-secunde

Expunere 3.2 secunde, ISO 200, F2.8, 35mm (70mm echivalent):

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Crop 100%:

3-secunde

Asadar, dupa cum puteti vedea, imaginile sunt clare, nu sunt tremurate sau miscate absolut deloc. Recunosc ca m-a cam dat pe spate si nu pot decat sa ma gandesc la ajutorul pe care ti-l ofera acest aparat in fotografia de calatorie, de exemplu, acolo unde deja nu mai trebuie sa cari dupa tine un trepied, pentru a fotografia la blue hour sau pentru a face expuneri (semi) lungi! Acum, când o sa il primesc la teste, o sa plusez si o sa incerc expuneri de 7-10 secunde din mana. Teoretic , ar trebui sa funcționeze!

Iar acum sa va mai dau o idee: imaginati-va sistemul acesta de stabilizare, activ in timpul filmarii. Ei, da! Adio trepied, adio gimbal . . .

Revin in zilele urmatoare cu un alt articol detaliat despre intreaga experienta cu noul Olympus OM-D E-M1 Mark II. Dar, posibilitatea de a face fotografii cu timpi de expunere de 4-5 secunde din mana, fara trepied, mi s-a parut mult prea interesanta pentru a nu-i dedica un articol separat.

Si, daca sunteti curiosi de pret, am aflat cu aceasta ocazie ca aparatul va ajunge in magazine pe la jumatatea lunii Decembrie, la un pret aproximativ de 2.000 Euro body, in Romania.

Olympus OM-D E-M1 Mark II la evenimentul din Ronda
Olympus OM-D E-M1 Mark II la evenimentul din Ronda

4 COMENTARII

  1. Rugăminte pentru articolul detaliat: un test şi cu filmare din mînă, filmare liberă, dacă se poate în condiţii slabe de iluminare. Ar fi interesant dacă şi la filmare are această funcţie extraordinară.
    Recunosc, cînd am citit titlul articolului, mi-am zis că o fi ceva glumă simpatică, ClubulFoto fiind absolut serios şi cel mult dacă face o glumă, ar fi una elegană ! Mirarea şi uimirea nici acum nu mi-o trecut, şi abia aştept să citesc următorul articol !

    • Da, articolul va detalia si functia de filmare iar acest sistem de stabilizare functioneaza si acolo. Si da, am facut teste cu/fara stabilizarea activata pe video, atat ziua cat si noaptea. Articolul detaliat il voi publica la inceputul saptamanii viitoare.

  2. Buna, Calin! Am si eu un Fujifilm finepix s4300 reusesc sa fac ceva cadre cu el si chiar iese foarte bine.
    Sunt incepator, si de aia ma adresezi la tine, am citit multe articole de pe acest site si chiar ma ajutat foarte mult. Nu am un buget mare pentru a folosi un echipament mai bun. Si as vrea sa-mi dai ceva sfaturi sau ce setari as face pentru a obtine carde mult mai calitative ziua si noaptea.
    Multumesc!

Comments are closed.