Iata-ne ajunsi si in luna Decembrie, luna cadourilor si a promotiilor de Craciun. Daca ai un prieten pasionat de fotografie si nu sti ce cadou sa ii faci, am pregatit o scurta lista cu idei pentru cadouri de craciun foarte apreciate de catre orice fotograf.

Bineinteles, aceasta este doar o lista ce cuprinde cateva idei de cadouri, dar vrem sa aflam si de la voi ce cadouri oferiti prietenilor fotografi si de aceea va asteptam mai jos, in comentarii, sa vorbim despre surprizele pe care le pregatiti prietenilor in aceasta luna!

Trepiedul

GorillaPod DSLR
GorillaPod DSLR

Trepiedul este unul dintre cele mai utile accesorii foto-video si ar trebui sa fie nelipsit din trusa oricarui fotograf. Pe langa trepiedele clasice, nu uitati ca intotdeauna exista si variante mai bune din punct de vedere al portabilitatii si al spatiului: monopiedele sau trepiedele de mici dimensiuni, in genul celebrelor „Gorillapod„.

Mini-trepiedele GorillaPod sunt foarte bune pentru vacante din cel putin trei motive: au dimensiuni reduse, o greutate mica si sunt extrem de versatile. Datorita modului flexibil de functionare (si la propriu si la figurat!) sunt recomandate atat pentru aparate foto compacte dar si pentru DSLR-uri. Pot fi usor de transportat si se monteaza in doar cateva secunde.

Idei de cadouri:

Hard-diskul portabil

HDD portabil
HDD portabil

Orice fotograf site ca memoria pentru stocarea fotografiilor trebuie sa fie tot timpul suficienta. In general, este bine sa aveti un hard-disk extern sau un mini-laptop pe care sa puteti downloada fotografiile dupa fiecare tura foto, pentru a elibera cardurile de memorie ale aparatului.

Din punct de vedere al portabilitatii si al raportului calitate/pret, harddisk-urile portabile sunt accesorii foarte utile si dorite de catre orice fotograf. Nu ocupa mult loc in bagaje, sunt usoare si au foarte multa memorie pentru fotografii.

Recomandarile noastre:

GreyCard sau White Balance ExpoDisk

Kaiser ProDik Mini
Kaiser ProDisk Mini

Pentru cei ce nu detin un exponometru digital, simpla utilizare a unui GreyCard (18% gri) poate fi utila in realizarea unei expuneri corecte. Nu exista un motiv pentru a nu avea unul, mai ales ca preturile nu sunt de loc mari.

Pentru o precizie si mai mare in setarea balansului de alb este recomandat un ExpoDisc, un filtru mat ce se monteaza pe obiectiv pentru realizarea unei fotografii ca reper pentru setarea balansului de alb. ExpoDisc Neutral balance Filter se gaseste in magazine in diferite diametre, in functie de obiectivele pe care doriti sa il folositi.

Un cadou extrem de apreciat de orice fotograf!

Idei de cadouri:

Accesorii pentru macro-fotografie

Tuburile de extensie

Tuburi de Extensie Kenko
Tuburi de Extensie Kenko

Cunoscute si sub denumirea de „inele”, tuburile de extensie sunt dispozitive cu forma tubulara, ce se ataseaza intre body-ul DSLR-urilor si obiectiv si se pot folosi alaturi de majoritatea obiectivelor existente. Tuburile de extensie nu au optica proprie, singurul lor rol este acela de a marii distanta dintre obiectiv si planul senzorului aparatului pentru imbunatatii distanta minima de focalizare a obiectivului, modificand astfel performantele „macro” ale acestuia. Tuburile de extensie se gasesc pentru toate monturile si de diverse marimi (grosimi). In general se pot achizitiona cate trei, de 12mm, 20 si 36mm. Pot fi folosite separat sau in orice combinatie, in functie de factorul de marire dorit.

Recomandarile noastre:

Burduful macro

Burduf Macro
Burduf Macro

Un accesoriu parca desprins din filmele de epoca, burduful pentru fotografie macro se ataseaza in locul obiectivului DSLR, la un capat, iar la celalalt capat exista o montura ce permite cuplarea unui obiectiv normal. Burduful permite modificarea distantei dintre aparat si obiectiv cu ajutorul unei sine de aluminiu pentru a putea controla foarte bine raportul de reproducere. Desi burduful este un bun inlocuitor al inelelor de extensie (facand practic acelasi lucru, dar mult mai precis) totusi utilizarea este destul de greoaie iar marimea si greutatea burdufului il recomanda mai mult pentru lucru in studio.

Recomandarea noastra:

Voi ce cadouri de craciun faceti prietenilor fotografi?

Asteptam ideile voastre si, de ce nu, ce anume va doriti voi sa primiti de Craciun?

Comments are closed.