Lansat cu mare fast la sfarsitul lunii februarie, Canon 1200D a aterizat cu elicopterul la Bucuresti si a reusit sa imparta repede fotografii in doua tabere: cei care il apreciaza pentru noutatile aduse (fata de 1100D) si cei care il critica pentru caracteristicile hardware nu sunt tocmai de ultima generatie. Pentru a mai aplana din discutii si controverse, Canon 1200D a „aterizat” acum in redactia noastra, pentru primul review detaliat realizat in intre Dunare si Carpati. Este compact, mic si poate prea simplu, spuneti? Sa vedem ce poate 1200D de fapt!
Canon 1200D se gaseste in magazine in mai multe variante de kituri dar si body, la preturi incepand de la 1.399 lei. Vezi aici toate kiturile disponibile.
Canon 1200D
Fotografiile din acest test sunt realizate cu obiectivul de kit 18-55mm f/3.5-5.6 IS II, cu exceptia imaginilor de noapte, care sunt facute cu obiectivul Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 II. Toate imaginile sunt neprelucrate.
Canon 1200D, specificatii tehnice pe scurt:
- Senzor CMOS APS-C
- Rezolutie 18 megapixeli
- Procesor de imagine DIGIC IV
- Fotografiere in rafala cu pana la 3 fps
- Autofocus cu 9 puncte
- ISO 100-6400 (12800 extins)
- Timp de expunere: 1/4000 – 30 secunde si Bulb
- Vizor optic cu penta-oglinda, acoperire 95% a cadrului, factor de marire 0,8
- Filmare Full HD 1980 x 1080 30p. MOV , MPEG-4 AVC/H.264
- Ecran LCD fix, 3 inch si 460,000 px
- 5 filtre artistice
- Stocare pe carduri SD / SDHC / SDXC
- Acumulator LP-E10
- Dimensiuni 129.6 x 99.7 x 77.9mm
- Greutate body: 435g
Constructie si utilizare
Canon 1200D este un DSLR enty-level compact, care are un body construit din policarbonat. Ca orice aparat din aceasta clasa, el se caracterizeaza prin dimensiunile si greutatea redusa. Este construit in jurul aceluiasi senzor CMOS de 18 megapixeli ce se regaseste pe aparatele din seria 550D, iar procesorul DIGIC IV, chiar daca nu face parte din ultima generatie, este suficient de performant pentru a ajuta la surprinderea unor imagini in rafala cu pana la 3 fps sau a filmelor Full HD.
Chiar daca body-ul este construit din plastic, el ofera o priza buna in mana, mai ales ca acum, la 1200D are gripul acoperit cu cauciuc. Over-all body-ul este rezistent si bine finisat, chiar daca in mod evident nu poate concura la acest capitiol cu DSLR-urile din clasa mid-level.
Ca orice aparat din clasa entry-level, Canon 1200D nu exceleaza la numarul de butoane pentru functii care se regasesc pe body, dar ofera cele existente sunt suficiente pentru a putea accesa rapid principalii parametrii ai expunerii. In partea superioara se regasesre rotita de selectie a modurilor de fotografiere (Auto / P / A / S / M / Video si scene presetate) dar si un buton ce actioneaza blitzul integrat (tip popup) si care poate fi setat din meniu sa execute aceasta functie sau sa ofere acces rapid la setarea ISO.
La o privire mai atenta observam ca 1200D nu are celebra lampa de asistare a focalizarii (in intuneric). Pentru a reusi totusi sa faca focusul seara sau pe intuneric, 1200D isi foloseste blitzul, pe care il ridica automat cand detecteaza ca nu poate focaliza datorita lipsei luminii. Nu e rau, dar utilizarea flashurilor repetate pentru focus (5-6 flashuri de intensitate medie) este destul de deranjanta pentru cei pe care vreti sa ii fotografiati. De accea, o lampa de asistare a focusului ar fi fost binevenita.
Pe spatele body-ului se regaseste ecranul LCD, care se vede bine si este suficient de mare pentru a putea vedea atat setarile dar si fotografiile inregistrate in conditii bune. Tot aici se regasesc cateva butoane ce permit accesul rapid la setarea ISO, alegerea punctului de focus sau a modului de fotografiere (cadru cu cadru, rafala, temporizare etc) dar si la setarea temperaturi de culoare (balansului de alb). Fiind un aparat din gama entry-level, toate aceste butoane nu trebuie sa va sperie. Pentru fiecare functie exista si un mod „Auto” care optimizeaza setarea respectiva in functie de specificul scenei fotografiate. Canon 1200D face o treaba foarte buna in a mentine un echilibru intre functiile automate pentru incepatori si optiunile avansate pentru entuziasti.
In lateral Canon 1200D se lauda cu trei conectori: USB, HDMI si un jack pentru atasarea unui declansator pe fir. Este basic din punct de vedere al conectivitatii, dar nici nu ne putem astepta la mai mult de la un aparat din aceasta categorie de pret.
La finalul acestui capitol, trebuie sa notam si ca in partea de jos a body-ului ni se ofera acces rapid la acumulator si la cardul de memorie de tip SD/SDHC/SDXC dar si la filetul standard, centrat pe axul optic al obiectivului, ce permite montarea lui 1200D pe trepied.
Toate imaginile cu Canon 1200D din test:
Meniurile
Meniul lui Canon 1200D a devenit mai stufos decat cel al lui 1100D. Chiar daca la prima vedere el se incadreaza din punct de vedere grafic in stilul cu care ne-am obisnuit de la Canon, noul 1200D ascunde in meniu suficiente setari avansate pentru a-i multumi chiar si pe fotografii entuziasti.
Ecranul lui 1200D in modul Live View:
Setari si functii precum Auto Lightning Optimiser, Bracketing de expunere, Bracketing de balans de alb, personalizarea pragului maxim Auto-ISO, setarile avansate pentru blitzurile externe (pe patina) sau meniul Custom Functions (care permite personalizarea aparatului pana in cele mai mici detalii, inclusiv functiile de pe butoane, activarea Highlight Tone Priority sau personalizarea modului de focus) fac din Canon 1200D un mic „lup in haine de oaie”, un aparat care pare simplu si basic la prima vedere, dar care poate mult mai mult, in mainile unui fotograf avansat, care sa profite de tot ce are el de oferit.
Iata cateva imagini cu meniul si optiunile lui Canon 1200D:
Creative Auto si Auto-ISO
Nu vreau sa inchei acest capitol pana nu va spun despre doua sectiuni din meniu pe care le consider foarte utile pentru incepatori: Creative auto si Auto ISO
- Creative Auto
Este un mod de fotografiere ce se regaseste pe rotita de selectie de langa declansator si care va permite sa „instruiti” aparatul despre cum vreti sa iasa imaginea, el aplicand automat, pentru voi, setarile optime. De exemplu, in modul Creative Auto este suficient sa indicati aparatului ca vreti sa faceti o fotografie cu fundal estompat (Bokeh mai pronuntat sau Background Blur) si el va seta automat o diafragma deschisa (numar F/ mic) pentru a va permite sa faceti un portret sau un detaliu avand un fundal cat mai blurat. Sau, din contra, puteti indica aparatului ca vreti o fotografie clara in toate planurile si el va seta automat o diafragma inchisa, pentru un camp de profunzime mare. Asa cum ii spune si numele, functia Creative Auto va permite sa faceti fotografii mai „creative” beneficiand in continuare de setarile automate alese de aparat. E un bun inceput pentru a invata alaturi de Canon 1200D primii pasi in fotografie.
- Auto ISO
Da, va spun aici despre functia Auto-ISO pe care o gasesc foarte bine implementata in 1200D. De ce spun ca e utila pentru incepatori? Pentru ca activand Auto-ISO puteti incepe sa experimentati in modul Manual, setand manual diafragma si timpul de expunere, lasand aparatul sa ajusteze automat valoarea ISO pentru a nu rata totusi expunerile. Este un mod simplu de a invata, in pasi mici, ce inseamna timp de expunere si diafragma in fotografie, beneficiand totusi de suportul aparatului pentru a-l treilea element din „triunghiul expunerii” – valoarea ISO. Dupa ce invatati cum afecteaza timpul si diafragma expunerea si campul de profunzime, puteti trece la „nivelul urmator”, dezactivand functia Auto-ISO. Astfel puteti experimenta in modul 100% manual, stiind deja sa va evaluati eventualele greseli.
Aplicatia Ghid – Canon EOS Companion
Canon 1200D este primul DSLR Canon care vine „la pachet” cu o aplicatie gratuita pentru smartphone sau tableta. Aplicatia Canon EOS Companion (Google Play) poate fi descarcata si instalata pe smartphone, fiind un ghid interactiv de utilizare al aparatului, la purtator. Aplicatia va ofera sfaturi de utilizare, va raspunde la intrebarile despre butoanele, meniurile si modurile de fotografie specifice lui Canon 1200D si va ajuta chiar sa alegeti urmatorul obiectiv.
Mai mult, aplicatia include si un simulator, care va ofera sfaturi pentru a corecta imaginile care nu v-au iesit asa cum ati dorit. E bine sa mentionam totusi ca aplicatia nu comunica in nici un fel cu aparatul, EOS 1200D neavand Wi-Fi integrat. Asadar voi trebuie sa setati aparatul in functie de indicatiile din aplicatie.
O abordare cel putin intersanta pentru incepatori, as zice!
Calitatea imaginilor, ISO si sistemul autofocus
Canon 1200D integreaza acelasi senzor CMOS de 18 megapixeli ce se regaseste pe aparatele din seria 550D, iar procesorul DIGIC IV, chiar daca nu face parte din ultima generatie, este suficient de performant pentru a ajuta la surprinderea unor imagini in rafala cu pana la 3 fps sau a filmelor Full HD la 30fps.
Din punct de vedere al calitatii imaginilor, senzorul CMOS de 18 megapixeli de la Canon a fost testat si retestat cu fiecare generatie din seria 500 sau 600D. Acum, acest senzor deja consacrat ajunge si pe modelul entry-level Canon 1200D, aducand un plus de rezolutie de 6 megapixeli fata de versiunea anterioara (12 versus 18 megpixeli). Calitatea imaginilor este foarte buna la valori ISO reduse (intre ISO 100 si 800) si buna la ISO 1600. Deja de la ISO 3200 putem vorbi de imagini cu zgomot mai pronuntat, valoarea ISO maxima 6400 fiind – sa zicem – rezervata pentru situatii critice. Senzorul lui 1200D se caracterizeaza si printr-o gama dinamica buna, reusind sa redea bine detaliile din umbre de exemplu.
Si, daca am vorbit de gama dinamica, iata doua exemple – zic eu – edificatoare. Repet, fotografiile din acest test sunt neprelcurate:
Culorile sunt vii, naturale, iar colorimetrul integrat isi face excelent treaba, inclusiv in lumina mixta. De exemplu, balansul de alb a fost setat pe Auto in tot testul nostru si puteti observa in imaginile realizate seara in Centrul Vechi (foto mai jos) cat de bine si echilibrat a redat culorile.
Sistemul de focus cu 9 puncte functioneaza bine, nu da rateuri si are o viteza foarte buna pentru un aparat din aceasta clasa, chiar si cu obiectivul de kit. Singurele momente cand viteza de focus este mult prea lenta se observa atunci cand utilizam modul Live View. Pentru ca 1200D nu are senzorul cu detectie de faza intergrata (PDAF) ca 700D/ Canon 100D, viteza de focus in Live View este mai lenta.
Si un set de fotografii de noapte cu Canon 1200D:
- Imagini trase de pe trepied (cu exceptia ultimei), la ISO 400, setari Manuale, Balans de alb Automat.
Filtre si efecte speciale
Canon 1200D include cinci filtre creative care pot fi aplicate fotografiilor direct din aparat. Acestea sunt Toy camera, Fisheye, Miniatura, Soft Focus si Black & White. Filtrele se pot aplica pe fotografiile deja inregistrate pe card, din meniul de redare, fiecare efect avand cate una sau doua optiuni de personalizare (ce afecteaza intensitatea efectului si/sau tonalitatea de culoare). Fotografiile sunt apoi salvate separat pe card, pastrand de fiecare data si imaginile originale.
Iata cateva exemple:
- Miniature (efect de miniatura):
- Toy camera (aparat foto de unica folosinta):
- Fisheye (ochi de peste):
- Grainy Black and White (alb negru cu granulatie):
Toate imaginile cu efecte:
Panorame?
Desigur, dar din pacate nu automat. Canon 1200D nu are functie pentru inregistrarea imaginilor panoramice, dar puteti surprinde manual cadrele consecutive care compun o panorama si le puteti compune intr-o singura imagine in Photoshop sau in Auto Panorama Maker.
- Cum puteti realiza totusi panorame cu Canon 1200D?
Imaginea de mai jos a fost realizata de pe trepied, din 9 cadre consecutive surprinse de la stanga la dreapta, cu suprapunere 30-50%, pe care le-am compus intr-o singura fotografie cu functia File -> Automate -> Photomerge din Adobe Photoshop (sau cu un program dedicat, cum ar fi acesta). Fotografiile care au compus panorama nu le-am prelucrat, asadar putem afirma ca aceasta este o panorama 100% realizata cu Canon 1200D.
Iar imaginea urmatoare este realizata de la etajul 21 al Hotelului Intercontinental din Bucuresti, din 8 cadre verticale surprinse din mana (deci fara a mai utiliza un trepied) si compuse in Photoshop utilizat aceeasi functie din meniu.
Cum filmeaza Canon 1200D?
Canon 1200D mai face un pas inainte in comparatie cu predecesorul sau si ofera acum posibilitatea de a filma atat in modul Auto dar si setand diafragma si timpul de expunere manual, dand frau liber imaginatiei. Din acest punct de vedere gasim inca o asemanare cu seria Canon 600D.
Sa punem accentul un pic pe caracteristicile functiei de filmare, fiind unul din capitolele care il evidentiaza pe 1200D de 1100D cel mai bine:
- Full HD 1980×1080 la 30 si 25fps cu sunet Mono
- Filmare atat in modul Auto dar si Manual (diafragma si timp de expunere)
- Controlul nivelului de inregistrare audio automat sau manual
- Autofocus activ in punctul central (dar lent)
- Fara stabilizare (cel putin nu cu obiectivul de kit)
Cum se descurca vedeti in secventele de mai jos (inregistrate in modul Auto). Am urmarit sa vad cum se descurca atat in lumina artificiala dar si ziua sau atunci cand filmam la valori ISO ridicate (lumanarile de la sfarsitul montajului). Am utilizat focalizarea automata, inainte de a porni inregistrarea (focalizarea in timpul filmarii este extrem de lenta).
Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare
- Autonomie: 1200D este alimentat de la un acumulator tip LP-E10 de 1230MhA care ii asigura o autonomie de aproximativ 700 de cadre, conform producatorului.
- Format fisiere: fotografiile sunt salvate in format JPEG (cu doua nivele de compresie: Fine, Normal), RAW sau JPEG+RAW simultan. Filmele sunt inregistrate la o rezolutie maxima de 1980×1080 (30, 24 fps) cu sunet MONO, in format MPEG-4 (compresie H.264).
- Conectivitate: Canon 1200D are un conector USB 2.0, o iesire A/V digitala si una HDMI dar si un conector de 3,5mm pentru declansator pe fir.
- Wirelesss: NU are modul Wi-Fi integrat
- GPS: Canon 1200D poate fi conectat la modulul GPS Canon, pentru a salva in datele EXIF ale fotografiilor locatia exacta in momentul declansarii. Modulul GPS poate fi achizitionat separat.
- Stocarea fotografiilor: Carduri de tip SD/SDHC/SDXC de maxim 64 de GB. Eu va recomand carduri Class 6 sau mai performante, daca vreti sa folositi si functia video a aparatului.
- Greutate si dimensiuni: Canon 1200D cantareste 435 de grame si are urmatoarele dimensiuni: 129.6 x 99.7 x 77.9mm (fara obiectivul de kit).
Canon 1200D versus Canon 1100D
Pentru ca stiu ca sunt deja multi dintre voi care detin un 1100D si se intreaba daca merita sau nu sa faca un upgrade, iata care sunt, pe scurt, principalele imbunatatiri aduse de 1200D in comparatie cu mai vechiul 1100D:
- Rezolutie mai mare (18 versus 12 megapixeli)
- Zgomot de imagine sensibil mai redus la valori ISO ridicate
- Filtre si efecte speciale care pot fi aplicate din meniu
- Mod video avansat (cu setari manuale pentru sunet, timp si diafragma)
- Un body mai reusit, cu grip mai pronuntat, acoperit cu cauciuc, care ofera o priza mai buna in mana
Cam acestea sunt, pe scurt, imbunatatirile aduse de 1200D. Inainte de a lua decizia unui upgrade, ar fi bine sa consultati si celelalte oferte Canon disponibile in acest moment. De exemplu, Canon 600D este la acelasi pret cu 1200D si are in plus ecranul LCD rabatabil si o viteza de fotografiere in rafala mai mare (3,7 vs. 3 fps). Sau, o alta varianta daca aveti deja obiectivul 18-55 ar fi sa luati un Canon 60D, mai scump decat 1200D dar un cu totul alt aparat.
Ce se gaseste in cutie?
In cutia kitului Canon 1200D se gasesc, pe langa body si obiectiv (normal!), manualul de utilizare in limba romana alaturi de certificatul de garantie, CD-ul cu softul Canon de vizualizare RAW, cureaua de umar, acumulatorul si incarcatorul dar si un cablu USB.
Pret
Canon 1200D se gaseste in magazinele din Romania in mai multe variante de kituri, dar si body only, la preturi incepand de la 1.399 lei. Vezi aici toate kiturile disponibile.
Concluzii
Chiar daca nu integreaza cele mai noi tehnologii cu care se lauda Canon (cum ar fi sistemul de focus integrat in senzor – PDAF – ca la 700D/ Canon 100D sau cel mai nou procesor de imagine), Canon 1200D are calitatea de a fi un DSLR foarte usor de utilizat de catre cei care fac primii pasi in fotografie cu ajutorul unui DSLR. Modul Auto versatil si comenzile simple si clare, explicate pe ecran vin in intampinarea celor care vor sa isi dezvolte pasiunea pentru fotografie. Impreuna cu senzorul si procesorul de imagine care si-au dovedit deja performantele, Canon 1200D vine in ajutorul celor care isi doresc un DSLR performant dar usor de utilizat, fara a avea un meniu ‘aglomerat’ cu functii inutile. Pe de alta parte, cei avansati au ocazia sa descopere in 1200D un DSLR care face fata provocarilor si care, cu obiecitve de calitate, in mana unui fotograf experimentat poate produce cadre foarte reusite!
Nota Clubul Foto: 8/10
Pana la urma, versatilitatea, utilizarea intuitiva si mentinerea unui echilibru intre functiile automate si cele avansate este tot ce conteaza la un aparat din aceasta clasa. Canon 1200D este un DSLR care va poate ajuta sa faceti fotografii reusite atat in modul automat, dar care se poate transforma si intr-un partener de nadejde pentru cei care vor sa invete. Este un aparat alaturi de care mi-ar fi placut sa pot face primii pasi in fotografie.
Accesorii si obiective recomandate pentru Canon 1200D:
- Obiectiv Canon 50mm f/1.8
- Filtru de polarizare 52mm
- Card SD 16 GB
- Filtru de protectie
- Declansator cu fir (telecomanda)
- Acumulator suplimentar
Alternative:
Citeste testele noastre:
Bile albe:
- Calitatea buna a imaginilor (pana la ISO 1600 inclusiv)
- Focalizare rapida
- Filmare Full HD 30 fps, cu posibilitatea de a seta nivelul de inregistrare al sunetului, diafragma si timpul de expunere manual
- Mod „Auto” versatil
- Mod Auto Creativ (CA)
- Filtre si efecte speciale (Toy camera, Fisheye, Miniatura, Soft Focus si Black & White)
- Butoane cu functii programabile (din meniul Custom Functions)
- Functie pentru extinderea gamei dinamice (Auto Lihting Optimiser)
- Dimensiuni compacte, greutate redusa
- Aplicatia gratuita Canon EOS Companion este un foarte bun ghid pentru incepatori, disponibil oricand, direct pe smartphone
- Meniu (si) in limba Romana
Bile negre:
- Body din plastic
- Focalizare lenta in modul Live View
- Doar 3 cadre pe secunda in rafala
- Lipsa lampii pentru asistarea focusului in intuneric (foloseste blitzul in locul ei).
- O usoara tendinta de a supraexpune unele cadre (foarte rar, ce-i drept)
- Lipsa ecranului LCD rabatabil
Toate fotografiile realizate cu Canon 1200D si selectate pentru acest test:
Un 550D cu display mai slab, si probabil e mai putin "tunat" in soft, decat batranul 550D. Senzorul de 18 megapixeli, ofera detalii bune, dar nu e cel mai "stralucit" la ISO. batranele 40D si 1000D au valorile 100-3200 mai putin "purecoase".