V-am spus acum doua saptamani ca vreau sa fiu printre primii care au pancake-ul de la Canon. Ei bine, ieri a ajuns in stoc la F64 si m-am prezentat promt sa il iau. Am vrut sa fiu printre primii care l-au comandat si sa scriu primul review despre el din Romania. Asadar, iata-l incepand de azi in geanta mea foto. Prima impresie? Este mic. Foarte mic. Este cat jumatate din obiectivul Canon 50mm f/1.8 si cam la fel de usor. Am apucat sa fac cateva imagini ieri seara cu noua „jucarie”, Canon 40mm f/2.8 montat pe un Canon 650D primit in teste tot cu aceasta ocazie. Despre Canon 40mm f/2.8 pe Full Frame vom vorbi intr-un articol separat.

Asadar, sa facem prezentarile: Canon 40mm f/2.8, obiectivul pe care poti sa il „pierzi” in suportul de pahar de la masina! 🙂

Canon 40mm F/2.8 STM
Canon 40mm F/2.8 STM

Primele impresii despre Canon 40mm f/2.8 STM.

Pe scurt, ca sa nu va tin in suspans, sa incepem cu concluziile acestui test:

  • Constructia este OK. Nu exceleaza, nu este un „L”, dar nici pretul nu este acolo. Oricum, are o constructie mult mai buna decat Canon 50mm f/1.8 (probabil obiectivul cu care va fi comparat cel mai des)
  • Focalizeaza rapid si precis, dar face putin focus-hunting in timpul filmarii, mai ales cand subiectul este aproape de aparat.
  • Inelul de focalizare este prea subtire pentru gustul meu, iar cursa este destul de scurta pentru focus manual confortabil.
  • Pe APS-C este foarte sharp pe toata suprafata cadrului!
  • N-am sesizat aberatii cromatice (dar voi mai urmarii acest aspect 🙂 )
  • Este foarte compact. Pe 650D nu lasi impresia ca fotografiezi cu un DSLR. Ceea ce e bine daca vrei sa treci neobservat.

Imagini cu Canon 40mm f/2.8

Canon 40mm f/2.8 montat pe 650D:

Canon 40mm f/2.8 STM montat pe Canon 650D
Canon 40mm f/2.8 STM montat pe Canon 650D

Si cateva imagini cu obiectivul in sine. Click pe poze pentru marire.

Calitatea imaginilor

Sa trecem la lucrurile care ne intereseaza cel mai mult: calitatea imaginilor. Asa cum spuneam, am testat noul obiectiv montat pe un Canon 650D. Imaginile pe care le vedeti sunt JPEG la calitate maxima, direct din aparat, fara prelucrari. Setarile sunt cele standard, Picture Style Standard, sharpen standard. Am vrut sa vad cum se comporta noul obiectiv fara alte interventii din software. Si, totodata, a fost si un test pentru noul Canon 650D, dar despre care vom vorbi mai pe larg in urmatorul articol.

Canon 40mm f/2.8 - Calitatea imaginii
Canon 40mm f/2.8 – Calitatea imaginii

Descarca imaginea originala, la rezolutie mare de aici.

Alte imagini cu Canon 40mm f/2.8 pentru teste, mai jos. Click pe imagini pentru zoom si pe sagetile din stanga si din dreapta pentru a naviga de la o imagine la alta.

img_9266

Image 1 of 6

Calitatea bokeh-ului

Cu siguranta cei mai multi dintre voi sunteti curiosi de calitatea bokeh-ului data de diafagma cu 7 lamele si deschidere maxima f/2.8. E de inteles, acesta este si unul dintre motivele pentru care l-am achizitionat: luminozitate si bokeh de calitate. Iata mai jos doua imagini destul de concludente, cred eu, trase la f/2.8:

Canon 40mm f/2.8 STM - Bokeh
Canon 40mm f/2.8 STM – Bokeh
Canon 40mm f/2.8 STM - Bokeh
Canon 40mm f/2.8 STM – Bokeh

Descarca imaginile la rezolutie mare de aici: Foto 1 // Foto 2

Dar pe Full-Frame?

Ce e tare la Canon 40m f/2.8 este ca e perfect compatibil si cu aparatele cu senzor Full-Frame, acolo unde focala de 40mm este mult mai utila unui fotograf decat echivalentul de 60mm pe APS-C. Dar, pentru ca are un pret destul de accesibil, sunt sigur ca si cei care au aparate cu senzor APS-C il vor gasi util, mai ales datorita motorului de focus STM care asigura o focalizare precisa si silentioasa chiar si in timpul filmarii. Impreuna cu Canon 650D, obiectivul este excelent pentru filmare, mai ales datorita focalizarii continue, care urmareste zona indicata prin apasarea ecranului tactil al lui 650D in timp ce filmezi. Este o functie foarte interesanta despre care va voi povesti in curand.

Asadar, am pus obiectivul si pe 5D Mark II, sa vad cum se comporta. Ei bine, tracand peste faptul ca arata cam „neterminat” si putin caraghios, obiectivul fiind prea mic in comparatie cu body-ul lui 5D II, Canon 40mm f/2.8 se comporta la fel de bine ca si pe APS-C. Focalizeaza rapid si precis, in ciuda faptului ca eu l-am testat in lumina putina, ofera o calitate a imaginilor la fel de buna, dar am observat o tendinta de vignetare destul de puternica. Apreciez eu ca ar produce o vignetare de aproximativ 1,5 trepte de diafragma. Oricum, pe Full-Frame il voi testa mai amanuntit in zilele urmatoare si revin cu detalii.

Canon 40mm f/2.8 pe  5D Mark II:

Canon 50mm f/2.8 STM montat pe Canon 5D Mark II
Canon 40mm f/2.8 STM montat pe Canon 5D Mark II

Concluzii?

Daca vorbim de Canon 40mm f/2.8 pus pe un body cu senzor in format redus (APS-C), atunci obiectivul este excelent, singura mea problema fiind inelul de focus prea mic pentru a focaliza confortabil cu el. Calitatea imaginiilor este la superlativ si dimensiunile compacte va ajuta daca vreti sa nu atrageti atentia cand fotografiati. Da, imi place mai mult decat Canon 50mm f/1.8, este mai silentios, mai compact, mai wide si mai sharp. Iar pe APS-C, toate astea conteaza, din motivele enumerate mai sus. De acum inainte eu voi folosi cu precadere acest obiectiv in locul lui 50 f/1.8, asadar vi-l recomand cu incredere, mai ales daca nu aveti deja 50mm f/1.8 sau 1.4. Eu l-am luat pe al meu de aici.

Concluzii despre Canon 40mm f/2.8 pe full frame „tragem” intr-un articol viitor… 🙂

12 COMENTARII

  1. Atragator prin calitatea imaginii si dimensiuni. Formula "pancake" este foarte practica. Astept un pancake cu o focala sub 35, 30 mm, care sa fie o atractie irezistibila pentru body-urile cu senzor crop. Un 20 mm, de-ar fi…

  2. e mai bun decat un 50mm f/1.8, dar decat 1.4 cum e? Am un 60D. Pretul e destul de atractiv si intr-o luna doua mi-as dori sa am unu din ele 🙂 Il vreau pt portret, close-up si filmare.

    • teoretic e mai sharp decat 50 1.4, dar inca nu le-am testat in paralel (decat 1.8 este sigur!). La 50 1.4 problema e luminozitatea f. mare si tu trebuie sa decizi daca ai nevoie de ea. Totusi, de la 1.4 la 2.8 e o diferenta destul de mare.

    • "problema e luminozitatea foarte mare" ???? am intrat in ceata. Trebuie sa mentionez ca sunt destul de amator in fotografie si pana acum nu am avut ocazia sa folosesc un obiectiv luminos. Am decat 15-85 f/3.5-5.6. De ce lumninozitatea mare mi-ar fi o problema?

      • da, poate trebuia pus intre ghilimele…. in sensul ca diferenta majora e data de luminozitate si e decizia ta daca iti trebuie sau nu un obiecitv cu 1.4

    • Depinde de situatiile in care fotografiezi. Indoor, un 50 f/1.4 (poate chiar un 50 f/1.8) iti va fi mai util datorita diafragmei mai deschise. Eu am un 50 f/1.8 II si nu-l schimb decat cu Sigma 50 f/1.4 EX HSM sau Canon 85mm f/1.8 USM, sau de ce nu…100 f/2 (nu simt nevoia de o focala fixa, pentru ca nu prea pun fix-ul in interior, doar afara la portrete si pe viitor vreau bokeh "cremos"). Daca fotografiezi mult in interior ia 50 1.4. Cred ca nici acest pancake nici 50 1.4 de la Canon nu ofera un bokeh "pe cinste". Asta urmaresc eu pe viitor. Imagini sharp? Sorry, dar in acest pret n-ai cum sa le ai pe toate, e destul ca focalizeaza rapid si e sharp. De altfel, 50-ul 1.8 are o optica bunicica, e sharp, daca si filmezi e super. Cred ca diferenta de la f/1.8 la f/2.8 conteaza. Cine are ochiul format si o mana sigura va vedea asta si la DoF si la estompare. 50 f/1.8 mai rateaza cadre pe 60D, destul de multe, eu la portrete am ajuns sa trag rafale de 2-3-4 ca sa aleg una, sau fotografiez normal "one shot" si trag 2. Focalizand manual e extraordinar pentru 500 lei, prin imagini clare inteleg crop 100% sau maresc imaginea la full size si vreau s-o vad "cristal" (50-ul 1.8 e putin off focus de cele mai multe ori pe AF, de asta trag atatea cadre). Am 60D, mai stiu pe cineva tot cu 60D si a patit acelasi lucru. Se pare ca nu se intelege cu sistemul AF de pe 60D. Probabil te-am bagat mai rau in ceata. Pentru portret si filmare, daca esti la inceput ia 50 f/1.8, nu are rost sa investesti aiurea. Pentru close-up/macro nu vorbim de obiectivele dedicate. In acest caz incearca un Tamron 90mm f/2.8, Tamron 60mm f/2 sau Canon 100mm f/2.8. Suficient de bune si ca macro, si portrete si filmari, dar indoor sunt cam tele (asta daca nu vrei sa iei numai headshot-uri :)) )

    • Canon 60d nu este compatibil cu sistemul STM de focalizare continua. Acest sistem a fost introdus prima data pe Canon 650D (deci la aproape un an dupa 60D)

Comments are closed.