Video, video, read all about it! 

Acum cativa ani nu credeam ca am sa ajung sa imi incep vreodata un review asa. Dar iata ca tehnologia a evoluat, iar aparatele foto au tinut pasul: Canon EOS M50 este primul Canon non-pro capabil sa filmeze la rezolutie 4K! Nu e o noutate tehnologica, desigur, dar e un pas inainte si chiar unul foarte binevenit. Apoi, EOS M50 este un aparat foto, care se adreseaza utilizatorilor entuziasti care isi doresc totul de la inceput: dimensiuni cat mai mici si calitate a imaginii cat mai buna, alaturi de setari si functii care sa le puna in valoare creativitatea. Stiu, suna a mega-cliseu, dar cam asta este M50: un aparat bun pentru fotografii aflati la început de drum, pentru bloggeri si poate chiar ideal pentru vloggeri si vlogging, din motive pe care am sa vi le dezvalui imediat!

Canon EOS M50

Canon EOS M50
Canon EOS M50
Canon EOS M50
Canon EOS M50

Foto

Cand am inceput sa ma familiarizez cu micul M50, mi-am adus aminte (iarasi) de faptul ca, in ziua de azi, cel putin in domeniul aparatelor foto, nu prea mai te poti plange de performantele unui aparat foto. Tehnologia a evoluat, senzorii au evoluat, iar imaginile sunt la superlativ. Optica buna sa ai, adica obiective de calitate, pentru ca ele intr-adevar fac diferenta, aparatele fiind oricum foarte capabile. Iar Canon EOS M50 este „pe val” la acest capitol. Calitatea imaginii este foarte buna, gratie unui senzor CMOS cu gama dinamica mare, sharp, care produse imaginii cu culori naturale si contrast bun.

Canon EOS M50 in test
Canon EOS M50 in test

Am avut cateva zile sa lucrez cu M50 pentru a pregati acest review si spun sincer ca este primul mirrorless de la Canon care mi-ar fi placut sa stea la mine mai mult. Insa atat s-a putut acum si m-am bucurat totusi ca in perioada de test am avut ocazia sa il iau cu mine la mare, intr-o deplasare de o zi in Vama. Deplasare care mi-a confirmat ce spuneam mai sus: cu putina imaginatie, M50 face niste fotografii superbe. Si pun accentul pe imaginatie, pentru ca din punct de vedere tehnic, aparatul este suficient de capabil. Pacat ca nu vine „by default” cu adaptorul de obiective EF si EF-S (gama de obiective native EF-M fiind deocamdata destul de redusa), dar cu niste obiective bune, calitatea imaginilor pe care EOS-M o face este la paritate cu cea obtinuta cu DSLR-urile din gama entry-mid-level, in speta cu EOS 700D, 80D etc.

Canon EOS M50
Canon EOS M50

Iata un set de imagini realizate cu Canon EOS M50 in Vama Veche.

Imaginile sunt editate in Adobe Lightroom, cea mai noua versiune fiind compatibila cu noul format Canon RAW CR3. 

Toate fotografiile sunt trase cu Canon EOS M50 si obiectivul Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro.

Canon EOS M50
Canon EOS M50
Canon EOS M50
Canon EOS M50

Cred ca deja e cam inutil sa mai fac teste ISO pentru un astfel de review. Le puteti gasi, daca doriti, pe net. E inutil pentru ca, in momentul de fata, senzorii fac fotografii perfect-utilizabile pana la (cel putin) ISO 1600, adica mai mult decat suficient pentru utilizare in conditii reale, in 80-90% din cazuri. Iar Canon EOS-M nu face exceptie, senzorul sau de 24.1 MPx impreuna cu procesorul de generatie noua DIGIC 8 facand o treaba buna in a tine „sub control” pixelii nebuni care formeaza zgomotul de imagine. 😉  

Canon EOS M50
Canon EOS M50

Galerie de imagini facute cu Canon EOS M50:

Fotografii RAW de test: 

Cei curiosi sa vada aceleasi fotografii de mai sus, dar neditate, le pot descarca in format RAW de aici (arhiva ZIP are 195MB).

NB: Le puteti edita si studia dupa bunul plac, dar ele sunt oferite doar pentru uz personal, asadar nu le puteti republica sau distribui. Multumesc pentru intelegere. 

Insa, foarte interesant si important este…

Noul format RAW CR3

Ceva mai de substrat, mai usor de trecut cu vederea, dar foarte-foarte important: odata cu noul M50, Canon a lansat si formatul RAW generatia a III-a, denumir simplu CR3. Daca pana acum fisierele RAW produse de aparatele Canon aveau extensia .CR2, acum EOS M50 inregistreaza fisiere .CR3. Ce inseamna asta? Un nou format, deci un nou algoritm de „impachetare” a informatiei citita de senzor intr-un fisier RAW. Dar, odata cu el, Canon ofera acum si o varianta „comprimata”, pe care o gasiti in meniu sub denumirea CRAW. Practic, aparatul inregistraza tot RAW-uri, tot la rezolutie maxima, dar la o dimensiune fizica, pe card, mai redusa. Cat de redusa? Iata un exemple, cu acelasi cadru fotografiat in format RAW si CRAW. 

In format CRAW fisierul e mai mic cu aproximativ 33%
In format CRAW fisierul e mai mic cu aproximativ 33%

In format CRAW fisierul e mai mic cu aproximativ 33%, ceea ce inseamna ca, automat veti avea cu 33% mai mult spatiu pentru fotografii pe card sau ca arhivele voastre cu fotografii facute cu M50 vor ocupa cu 33% mai putin spatiu. Cum face asta Canon? Nu stim exact, cert e ca imaginile sunt foarte-foarte similare, fara pierderi de calitate. Cadrele CRAW au o gama dinamica ceva mai redusa, semn ca undeva se face un compromis. Dar, daca spatiul este o problema, merita din plin.

Video

Cum era aia? "Viata bate filmul?!"
Cum era aia? „Viata bate filmul?!”

Aici e partea cea mai interesanta, zic eu: Canon EOS M50 este primul mirrorless de la Canon care se lauda ca filmeaza la rezolutie 4K.

Acesta ar fi un imens selling-point, daca nu ar ar avea doua limitari importante: filmarea 4K se face cu un crop suplimentar 1.6x fata de cel 1.6x default al senzorului APS-C (practic, aparatul „citeste” doar zona din centrul senzorului, echivalenta rezolutiei 4K, adica 8MPx). Ceea ce inseamna ca nu veti putea obtine cadre cu un unghi de cuprindere foarte larg, nici daca utilizati obiectivul de 11mm (cel mai wide din gama EF-M actuala). De exemplu, un obiectiv de 24mm va inregistra imagini ca unul de 55mm (in formatul standard) cand comutam in modul video…

A doua „bila neagra”, in timpul filmarii la rezolutie 4K nu functioneaza focalizarea Dual Pixel AF, ceea ce insemna ca pentru AF in 4K ramane doar cu detectia de contract, care e functionala dar lenta. In plus, imaginile filmate in 4K sunt mai soft decat mi-as fi dorit (se poate corecta insa, cu un sharpen intr-un soft de editare video) iar efectul de „jeleu” / rolling-shutter este destul de vizibil (insa nu la fel de vizibil in Full HD, de exemplu). Totusi, daca treceti cu vederea aceste limitari, filmarile la rezolutie 4K sunt clare, colorate si cu contrast bun. Iata cateva secvente needitate: 

Video 4K UHD 25p

Full HD 1080 25p

Insa, pentru marea majoritate a celor carora M50 li se adreseaza, rezolutia Full HD 1080 este suficienta, iar la aceasta rezolutie M50 nu prea are nimic care sa i se reproseze: calitate buna, focalizare rapida gratie Dual Pixel AF (best in class as putea spune, la capitolul asta) si – inclusiv – un mod Slow Motion (vezi video mai jos) care filmeaza cu 100fps pentru ca apoi voi sa vizionati totul derulat mai incet de 4 ori (Slow Motion 4x). In plus, i se poate conecta si un microfon extern, pentru a capta sunetul cu o acuratete mai mare. 

Iata cum filmeaza Canon EOS M50 la rezolutie Full HD, cadre needitate:

Slow Motion cu Canon EOS M50!

Si acum, fantanile din Parcul Tineretului asa cum nu le-ai mai vazut: in SLOW MOTION.

Este ca e tare? Adevarul e ca M50 e un aparat excelent pentru cei creativi, care vor beneficia din plin de toate aceste functii video. Vloggeri, voua ma adresez! 😉 

Si, chiar daca by default Canon EOS M50 nu are mod S-Log sau D-Log pentru a inregistra video cu un profil de culoare si constrast cat mai „flat”, pentru ca aparatul asta are un imens potential pentru bloggeri si vloggeri, am vrut sa merg mai departe si sa incerc sa ii fac eu un profil cat mai apropiat de un S-Log. Asa ca am setat din Picture Profile saturatia, contrastul si sharpnessul pe -3, am inregistrat cateva secvente si apoi le-am aplicat o colorizare rapida in Final Cut Pro X. Rezultatul? Mai mult decat excelent:

Asadar, da, cu putina indemanare Canon EOS M50 poate fi folosit si pentru filmari si proiecte video mai avansate. Ceea ce e o mare bila alba pentru el.

Concluzii

Daca la inceput am fost sceptic, odata ce am inceput sa lucrez cu el si sa il descopar, m-a captivat. Canon EOS M50 este, in ciuda dimensiunilor sale reduse, un aparat capabil si „bine dotat”. Are o multime de functii, care ii vor bucura atat pe incepatori cat si pe avansati, este usor de utilizat si vine cu un set bogat de filtre, efecte speciale si setari pe care le poti aplica imaginilor (inclusiv dupa captura).

Canon EOS M50
Canon EOS M50

Filmeaza foarte bine, cu Autofocus si face asta chiar si la rezolutie 4K. Bonus: vine cu un mod de filmare Slow Motion care, in mainile celor creativi, va oferi rezultate spectaculoase (si care e destul de bine ascunsa in meniu, ceea ce e pacat).

Ceea ce ma determina sa nu ii dau o nota mai mare, insa, este functia de filmare care la rezolutia 4K inregistreaza cu un crop suplimentar iar sistemul AF Dual Pixel, pe care Canon l-a dus aproape de perfectiune, este dezactivat cand filmam la aceasta rezolutie mare (de ce, doar Canon stie).

Canon EOS M50
Canon EOS M50

Canon EOS M50 este un aparat excelent pentru a-l avea toata ziua in geanta/rucsac, pentru calatorii si distractie, pentru bloggeri si vloggeri. De fapt, cred ca e unul din cele mai bune pentru acestia din urma, cu ecranul sau rabatabil lateral si capacitatea de a filma Full HD cu autofocus la o calitate foarte buna. Poate fi un aparat foarte bun si pentru cei care acum isi descopera pasiunea pentru fotografie. De fapt, as merge pana acolo incat sa spun ca nu prea mai vad un motiv real pentru care ai lua un 1100D sau 1200D, nici chiar un aparat din gama 6-7xxD. EOS M50 face acelasi lucru, dar e mai compact si mai usor de transportat. Luat-i un acumulator suplimentar, pentru ca are o autonomie de doar 250 de cadre si veti avea un aparat pe care sa il luati cu voi in geanta oricand si care va face fotografii si filmari excelente, cu un pic de imaginatie si control.

Nota Clubul Foto: 8/10

Recomandat pentru: calatorii, distractie, all-day camera, entuziasti si pasionati de fotografie, bloggeri si – mai ales – vloggeri.

Mai putin recomandat pentru: cei care au (neaparat) nevoie de filmare la rezolutie 4K UHD cu AF si unghiuri largi.

Cat costa Canon EOS M50: in kit cu obiectivul 15-45mm f/3.5-5.6 costa 3.399 Lei, aici.

Bile albe:

  • Calitate foarte buna a imaginilor, rezolutie mare si gama dinamica mare
  • Focalizare rapida si precisa, atat pentru foto cat si pentru video, gratie sistemului Dual Pixel AF (exceptand filmarea 4K, vezi mai sus)
  • Focalizare cu detectia ochilor, ideala pentru portrete (dar functional doar in AF-S, nu si AF-C – autofocus continuu)
  • Usor de utilizat, cu plin de functii atat adresate incepatorilor cat si avansatilor
  • Dimensiuni mici, e aproape la fel de mic precum un aparat foto compact din gama „advanced”
  • Filmare Slow Motion (100fps) la rezolutie HD
  • Functii de editare „in camera”, atat pentru cadrele inregistrate JPEG cat si RAW, multe filtre si efecte speciale
  • Noul format CR3 de la Canon aduce modul „CRAW” (Compact-RAW), pentru fotografii RAW de dimensiuni mai mici (pe card), fara a sacrifica rezolutia
  • Ecran LCD rabatabil in pozitie „selfie” (lateral), ideal pentru vlogging
  • WiFi usor de folosit si conectat, datorita integrarii cu NFC si Bluetooth
  • Intrare pentru microfon extern, de apreciat pentru cei care intentioneaza sa filmeze mult cu el

Bile negre:

  • Autonomia redusa a acumulatorului (comparativ cu alte mirrorless-uri sau DSLR-uri)
  • Functia de filmare 4K „limitata” de factorul de crop 2.4x si lipsa sistemului AF Dual Pixel in modul 4K, cu efect rolling-shutter destul de vizibil
  • Compatibil cu obiectivele EF si EF-S doar cu adaptor, care se vinde separat
  • Functia Slow Motion este destul de bine „ascunsa” in meniul video

Canon EOS M50, specificatii tehnice pe scurt:

  • Aparat foto mirrorless cu senzor APS-C (crop 1.6x)
  • Montura Canon EF-M (compatibil EF si EF-s cu adaptor, disponibil separat)
  • Senzor CMOS BSI 24.1 MPx
  • Autofocus Dual Pixel CMOS AF (detectie de faza, integrata in senzor), cu 143 punte de focalizare, compativil EF -2
  • Procesor de imagine DIGIC 8
  • Fotografiere in format JPEG, RAW si RAW+JPEG (inclusiv CRAW, RAW „comprimat”)
  • Filmare 4K UHD 24/25p si Full HD 1080 50/30/25/24p si HD cu pana la 100 cadre pe secunda (pentru functia Slow Motion), cu stabilizare de imagine software
  • Fotografiere in rafala cu pana la 10cps
  • Obturator mecanic cu timp de expunere minim 1/4000
  • Ecran LCD rabatabil, sensibil la atingere, cu diagonala de 3.0” si 1 milion de pixeli rezolutie
  • Vizor electronic integrat, de tip OLED cu 2.36MPx si factor de marire 0.39x
  • Conectivitate Wi-Fi, NFC, Bluetooth
  • Conector microfon extern
  • Blitz pop-up integrat, cu numar de ghid 5 (m, ISO 100), patina pentru blitz extern
  • Salvare pe carduri SD/SDHC/SDXC pentru care este disponibil 1 slot
  • Acumulator cu autonomie 250 cadre (aprox)

Bonus 🙂

Kit-ul ideal de 1 Mai, pentru ca am prins perioada asta cu M50-ul in teste si m-am bucurat sa am totul intr-o geanta mica de umar: Canon EOS M50, cu doua obiective, completat de minitrepiedul Manfrotto Pixie si drona DJI Mavic Air (pe care o vad ideala intr-un setup de genul asta). Toate incap in geanta mica de umar de la NG. Excelent pentru calatorit!

Kitul de Calatorie Canon-EOS-M50
Kitul de Calatorie Canon-EOS-M50
REVEDEȚI PREZENTAREA
Calitatea imaginii
9
Calitatea filmarii
7
Ergonomie
8
Raport calitate/pret
8
Articolul anteriorConcurs foto nou: ASUS #MyZenPet
Articolul urmatorPremiile TIPA 2018: Aparatele foto si Obiectivele anului
Fotograf profesionist și fondatorul site-ului Clubul Foto. Fotografiez de mai bine de 15 ani, iar portofoliul meu îl găsești pe www.CalinStan.com . Proiectul meu de suflet - fotografia aeriană - se gasește aici: www.TheDrone.ro

1 COMENTARIU

  1. Impresionant micuțul aparat. Impresionant, evident, și review-ul. Felicitări pentru fotografiile realizate, oferite pentru studiu. Și impresionant este chiar și prețul. În sensul cel bun impresionant !
    Strict din punctul meu de vedere, nu sînt interesat de filmarea 4K, în rest totul este fain: aparatul, această recenzie și chiar și prețul, care îmi face cu ochiul… cu obiectivul adică !

Comments are closed.