Iata ca momentul mult asteptat de cei care isi doresc un compact performant dar nu stiu ce sa aleaga intre cei doi „mici-mari rivali” ai momentului, Canon G15 si Nikon P7700, a sosit. Pentru ca saptamana trecuta am avut la dispozitie un G15 pentru teste, acum le putem compara inclusiv pe baza imaginilor trase la diferite valori ISO.

Seria compactelor „G” de la Canon a inceput acum mai bine de 10 ani si a reprezentat, in tot acest timp, un etalon in ceea ce priveste compactele hi-end, o serie care a „inspirat” si alti producatori sa lanseze modele similare. Astazi, pentru cei care isi doresc un aparat foto compacte performant exista acum mai multe optiuni, dar probabil Canon G15 si omologul sau Nikon P7700 sunt cele mai apreciate compacte din clasa lor. Am realizat aceasta comparatie pentru a vedea care din cele doua aparate este mai performant. Sa vedem rezultatele!

Canon G15 vs. Nikon P7700
Canon G15 vs. Nikon P7700

Canon G15 vs. Nikon P7700

Am facut un test ISO, pentru a vedea performantele aparatelor „fata in fata”, cu fotografii realizate in aceleasi conditii (dar la diferenta de cateva saptamani). Imaginile de mai jos reprezinta sunt crop 100% din fisierele originale. Ambele aparate au fost setate pe modul prioritate de diafragma (cu f/5.6 constant) la o focala echivalenta de 50mm. Fotografiile au fost realizate de pe trepied, iar punerea la punct (focalizarea) am facut-o manual si a ramas constanta pe toata durata testului.

ISO 100

La ISO 100 castigator este Nikon P770 datorita unui nivel al zgomotului de imagine mai redus. Canon G15 nu are doar un nivel al zgomotului de imagine mai accentuat dar are si tendinta de a subexpune putin cadrele la valori ISO scazute.

ISO 200

La ISO 200 ambele aparate ofera rezultate similare in ceea ce priveste zgomotul de imagine, dar in continuare la Canon G15 se observa o usoara tendinta de a subexpune.

ISO 400

La ISO 400 deja situatia se schimba, iar procesoul de imagine DIGIC V al lui Canon G15 reuseste sa mentina un nivel mai redus al zgomotului de imagine decat omologul sau. Se observa si mai multe detalii in zonele cu umbre.

ISO 800

La ISO 800 se observa ca deja ambele aparate se chinuie sa faca fata zgomotului de imagine. Aici Canon G15 iese castigator, desi diferenta dintre cele doua aparate este mica.

ISO 1600

La ISO 1600 zgomotul de imagine incepe sa isi faca simtita prezenta mai evident la ambele aparate. As putea argumenta iar in favoarea lui G15, desi este dificil de gasit un castigator, pentru ca ambele aplica filtre de zgomot puternice…

ISO 3200

ISO 3200 este deja o valoare ISO mare pentru un aparat compact, dar chiar si asa ambele aparate testate se descurca relativ bine si obtin rezultate similare. Canon G15 iese in evidenta pentru ca reuseste sa pastreze mai bine detaliile din imagine.

Canon G15 vs. Nikon P7700. Specificatiile tehnice.

Probabil pentru cei mai multi dintre voi testul ISO de mai sus si datele din tabelul urmator sunt suficiente pentru a va face o idee si pentru a alege intre Canon G15 vs. Nikon P7700. Am marcat cu verde in tabelul de mai jos principalele diferente intre cele doua aparate compacte si categoriile in care iese in evidenta.

Nikon P7700 Canon G15
Tip senzor CMOS, 12,2 Megapixeli CMOS, 12,1 Megapixeli
Dimensiune senzor 1/1.7 inch (7.4×5.6mm) 1/1.7 (7.44 x 5.58 mm)
Obiectiv 28-200mm 28 – 140 mm
Diafragma f/2-4 f/1.8-2.8
Timp minim expunere 1/2000 1/4000
Macro De la 2cm De la 1cm
Vizor optic NU DA
Dimensiuni LCD 3 inch 3 inch
Ecran LCD rabatabil DA NU
Filmare hi-speed NU NU
ISO Maxim 3200 12.800
Fotografiere in rafala 8 fps 2,1 fps
Fotografiere imagini 3D DA NU
Fotografiere Panorame DA NU
Filtre creative DA DA
Stabilizare optica (inclusiv pe video) DA DA
Blitz pop-up integrat DA DA
Patina blitz extern DA DA
Butoane custom (Fn) DA (doua) NU
Body din metal DA DA
Format RAW DA DA
Conector microfon extern DA NU
Conector GPS extern DA NU

Acum ca ne-am lamurit cum stam la capitolul specificatii tehnice, sa vedem care ar fi cateva motive pentru a alege un Canon G15 sau un Nikon P7700

De ce as alege Canon G15?

 • Vizor optic
 • Calitate (usor) mai buna a imaginilor (ISO)
 • Sistem AF rapid si precis
 • Obiectiv mai luminos (f/1.8)
 • Timp de expunere mai scurt (1/4000)
 • ISO pana la 12.800

De ce as alege Nikon P7700?

 • Focala mai mare (zoom mai versatil)
 • Ecran LCD rabatabil
 • Conector GPS si pentru microfon extern
 • Butoane pentru functii (customizabile)
 • Mai multe setari pe Video (inclusiv filmare in modul Av)
 • Rafala cu pana la 8fps
 • Fotografiere panorame si imagini 3D

Imagini cu Canon G15

Imagini cu Nikon P7700

Canon G15 vs. Nikon P7700. Cine castiga?

Cu mici exceptii, din punct de vedere al zgomotului de imagine ambele aparate ofera performante oarecum asemanatoare, Canon G15 avand doar un mic avantaj in fata lui P7700. Canon G15 are o usoara tendinta de a subexpune cadrele iar Nikon P7700, asa cum spuneam si in review-ul de aici, aplica un filtru sharp prea puternic la valori ISO mici. Este dificil de stabilit un castigator intre cele doua aparate. Sunt cateva aspecte importante care le diferentiaza, dar care pot fi considerate subiective. Eu, de exemplu, prefer ecranul LCD rabatabil al lui Nikon P7700 in locul vizorului optic mic al lui G15. Prefer sa pot surprinde imagini panoramice in loc sa am un sistem de focus mai rapid. Totusi, este important de mentionat ca din punct de vedere al performantelor foto ambele aparate sunt, over-all, la fel de capabile.

Cred ca si pretul va conta destul de mult in luarea unei decizii, iar aici Canon are un pret zic-eu nejustificat de mare pentru G15: 2.799 lei, fata de Nikon P7700 care costa 2.299 lei aici.

Tu pe care l-ai alege? Si de ce? Se justifica diferenta de pret dintre cele doua?

Alte articole de pe Clubul Foto:

Fotografii cu Canon G15

Fotografii cu Nikon P7700

 

DISTRIBUIȚI
Articolul anteriorTest Panasonic G5
Articolul urmatorLensBaby Spark in test. Mic, ieftin dar versatil.
Fotograf profesionist și fondatorul site-ului Clubul Foto. Fotografiez de mai bine de 15 ani, iar portofoliul meu îl găsești pe www.CalinStan.com . Proiectul meu de suflet - fotografia aeriană - se gasește aici: www.TheDrone.ro

2 COMENTARII

 1. In acest caz eu as opta pentru Canon, are o diafragma mai luminoasa, vizorul ala in momentele dificile conteaza mult, focala putin mai mica si lipsa display-ului rabatabil nu sunt factori care sa-mi schimbe decizia. Cu toate astea, prefer un DSLR si obiectiv kit sau un mirrorless, e o suma cam mare pentru un compact. La P7700 imi place display-ul si posibilitatea customizarii, butoane dedicate etc. Care pare mai solid? Mai robust in mana?

Lasă un răspuns