La inceputul lunii ianuarie am fost in Tirol, la invitatia National Geographic, sa documentez prin fotografii si secvente video domeniile de ski din Soelden si Zillertal. Cum „misiunea” mea a fost sa surprind atat de la sol cat si din aer partiile de ski „infinite” ale Austriei, m-am aventurat cu un echipament cat mai compact, pe care sa il pot lua cu mine 10-12 ore pe zi, in spate, intr-un singur rucsac: o drona si un aparat foto cat mai versatil. Alegerea a fost Panasonic GH4, cu un singur obiectiv – noul 12-60mm f/3.5-5.6 Vario O.I.S, un „kit” despre care stiam ca imi va permite sa fotografiez in cele mai diverse conditii (chiar si la -20 de grade la 3200m altitudine, la Ice Q) dar sa si incapa in rucsacul dronei, fara sa ma oblige sa iau inca o geanta/rucsac cu mine.

Apusul in Insbruck cu Panasonic GH4
Apusul in Insbruck cu Panasonic GH4

Rezultatul?

7 zile si vreo 3000 de fotografii, din selectia carora cateva au fost publicate 15 in revista National Geographic Romania, editia din Februarie.

Revista National Geographic Romania, editia Februarie 2017 si fotografiile inregistrate cu Panasonic GH4
Revista National Geographic Romania, editia Februarie 2017 si fotografiile inregistrate cu Panasonic GH4

Si, spre surprinderea mea, Panasonic GH4 a rezistat „eroic” as putea spune la conditiile de pe partie.

Cea mai mare provocare pentru un aparat foto (si nu numai) in conditii de iarna o reprezinta autonomia acumulatorului.

Zi de zi, la altitudini de peste 2000m si temperaturi sub -10 grade constant, am facut cate 4-500 de imagini si 10-20 de secvente video, fara sa termin nici macar un acumulator integral. Desi eu aveam doi acumulatori pentru GH4, in nici una din zile nu am folosit mai mult de unul. Asadar, mitul „mirrorless care nu iti ofera o autonomie suficienta pentru o zi intreaga de shooting” s-a ruinat. Daca la -10 grade, cu aparatul tinut afara permanent, GH4 a putut inregistra 4-500 de cadre cu un singur acumulator, eu zic ca e mai mult decat excelent (si suficient). 

"Coafura rezista" - Panasonic GH4
„Coafura rezista” – Panasonic GH4

In plus, etanseizarea aparatului (si a obiectivului) m-a asigurat ca pot sa continui sa fotografiez chiar si in ninsoare/viscol, fara teama ca ar putea pati ceva (si as ramane fara aparat cu care sa documentez „expeditia”). Ei bine, daca nu ma credeti, fotografia de mai sus este din ziua a V-a, cand ne-a prins o furtuna de zapada in drum spre cabana Wedelhutte (Zillertal). Aparatul a functionat impecabil chiar si la -20 de grade, in ciuda faptului ca – oficial – producatorul nu recomanda utilizarea lui la mai putin de -10 grade. Dar asta inseamna sa te poti baza pe echipament!

Relaxare intre doua coborari cu skiurile, la Gampe Thaya
Relaxare intre doua coborari cu skiurile, la Gampe Thaya

Un alt aspect care mi-a placut a fost stabilizarea integrata, care mi-a permis sa inregistrez secvente video din mana, fara a utiliza un monopied sau un trepied cu cap video (din motive ce tin de transport), secvente pe care le-am utilizat apoi fara probleme in montajul final (video mai jos). 

Insbruck: panorama asupra orasului, de pe terasa Restaurant 360
Insbruck: panorama asupra orasului, de pe terasa Restaurant 360

Practic, trei caracteristici au asigurat succesul fotografiileor in aceasta expeditie, in ceea ce-l priveste pe GH4:

  • autonomia foarte buna a acumulatorului (chiar si la -10 sau -20 grade),
  • bodyul si obiectivul etanseizate impotriva apei 
  • stabilizarea integrata, activa pe video.

Per total o experienta care mi-a dovedit, inca o data, ca poti avea un aparat de dimensiuni relativ compacte, usor, cu un singur obiectiv, care sa se preteze chiar si la un proiect pentru National Geographic. 

Va las acum cu fotografiile si clipurile video pe care le-am facut cu GH4 si drona, tot ce vedeti mai jos fiind inregistrat cu Panasonic GH4  – cadrele foto-video de la sol si drona DJI Phantom 4 – secventele video din aer.

Puteti vedea toate imaginile dar si articolele cu impresii din aceasta aventura, pe siteul National Geographic.

Foto-video: Copyright © Calin Stan / National Geographic Romania.

Panorama Alpilor la ICE Q - 3200m (aprox)
Panorama Alpilor la ICE Q – 3200m (aprox)
Echipa Aventurii National Geographic, in Zillertal
Echipa Aventurii National Geographic, in Zillertal

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.