Pentru ca am tot vorbit despre firmware-ul Magic Lantern si despre functionalitatile pe care le aduce aparatelor foto DSLR Canon, sa vedem, pe scurt, cum se instaleaza. Probabil multi nu ati incercat pana acum sa instalati o extensie de firmware pe aparatul vostru DSLR si numai gandul ca acesta ar putea produce daune DSLR-ului va tine in loc. Ei bine, nu este chiar asa.

Ce este Magic Lantern?

Magic Lantern este o extensie de firmware, un software care nu rescrie firmware-ul original al aparatului foto si nu il modifica in nici un fel. Magic Lantern se instaleaza doar temporar, in memoria de lucru a DSLR-ului, ruland la pornirea aparatului de pe cardul de memorie. Chiar daca Magic Lantern a devenit foarte popular si este cunosct pentru functiile sale video si pentru ajutorul pe care il ofera videograferilor, el aduce si o serie de functionalitati noi si pentru cei care doar fotografiaza cu DSLR-ul.

Magic Lantern activeaza functia de filmare pe Canon 50D
Magic Lantern activeaza functia de filmare pe Canon 50D

De exemplu, functii precum HDR sau Time Lapse nu se regasesc in meniul camerelor foto Canon entry/mid-level, precum Canon 550D sau Canon 50D, dar pot fi cu usurinta utilizate dupa instalarea firmware-ului de la Magic Lantern. In plus, cei care detin un Canon 50D se pot bucura si de functia de filmare pe care Magic Lantern o activeaza (da, Canon 50D poate sa filmeze Full HD, in ciuda faptului ca nu a fost proiectat niciodata de Canon sa faca acest lucru. Si face asta chiar foarte-foarte bine!).

Test de filmare Full HD cu Canon 50D si Magic Lantern
Test de filmare Full HD cu Canon 50D si Magic Lantern

Cum se instaleaza Magic Lantern?

Inainte de instalarea Magic Lantern trebuie sa aveti disponibil in card de memorie gol (pe care sa il formatati in camera), ultima versiune de firmware Canon instalata pe DSLR si sa descarcati extensia Magic Lantern corespunzatoare camerei pe care veti face instalarea.

Pasii pentru instalarea Magic Lantern sunt descrisi foarte bine chiar pe siteul dezvoltatorilor. Totusi, pentru ca uneori e mai simplu sa urmarim un tutorial video, fotograful Dave Dugdale a realizat un scurt tutorial despre acest procedeu:

In prezent, ultima versiune stabila (General Availability) a firmware-ului Magic Lantern poate fi instalata pe aparatele DSLR Canon din seria 500D, 550D, 600D, 50D, 60D si 5D Mark II. Fiecare camera are propriul firmware care trebuie descarcat de aici.

Ce este important de stiut:

 • Trebuie sa aveti instalata ultima versiune de firmware oficiala de la Canon
 • Cardul de memorie trebuie fomatat in camera inainte de a copierea fisierelor Magic Lantern
 • Acumulatorul trebuie incarcat inainte de a incepe procesul de instalare Magic Lantern (intreruperea procesului de instalare poate bloca definitiv aparatul)

Cum se dezinstaleaza Magic Lantern?

Este foarte simplu! Daca vreti sa renuntati la Magic Lantern este suficient sa scoateti cardul din aparat, sa il conectati la un Laptop/PC si sa stergeti de pe card fisierele Magic Lantern si folderul ML. Apoi veti putea utiliza in continuare cardul de memorie asa cum faceti si inainte de instalarea extensiei de firmware.

ATENTIE

Este important de stiut si faptul ca Magic Lantern este o extensie de firmware nerecunoscuta oficial de Canon. Desi instalarea Magic Lantern nu afecteaza garantia aparatelor foto DSLR, instalarea Magic Lantern se face pe raspunderea utilizatorului. Canon nu va remedia in garantie problemele de software care pot aparea datorita instalarii Magic Lantern.

Totusi, dezvoltatorii ML ne asigura ca au facut tot posibilul sa realizeze un software stabil si sigur, iar popularitatea crescuta a acestei extensii de firmware confirma acest lucru. Eu am instalat firmwareul pe ambele DSLR-uri pe care le utilizez in mod constant, Canon 5D Mark II si Canon 50D si nu am avut niciodata probleme.

UPDATE 12 Ianuarie 2014 – in caz ca aparatul se blocheaza sau nu mai porneste dupa ce ati sters Magic Lantern de pe cardul de memorie (in rare ocazii pot aparea astfel de probleme cu Magic Lantern), incercati tutorialul din videoclipul de mai jos (multumim Cristi pentru link!):

 

11 COMENTARII

 1. Buna ziua,
  Am instalat de curand soft-ul ML, si inca caut setari de siguranta pentru el, adica observ ca procesorul se incinge destul de tare la el.
  Ceva sfaturi pentru protejarea procesorului sau ceva recomandari in legatura cu setarle de baza.
  Va multumesc,

  • Buna ziua,

   Despre compatibilitatea firmwareului Magic Lantern cu diverse aparate foto Canon puteti citi pe forumul de discutii oficial http://www.magiclantern.fm/forum/

   Utilizarea firmwareului nu este in totalitate lipsita de riscuri, dar problema mentionata nu cred ca este intr-adevar o defectiune. Nu ati precizat pe ce aparat ati instalat ML, dar cel mai probabil puteti cauta pe forumul indicat (sau pe alte forumuri) parerea altor utilizatori ML despre incalzirea senzorului. Pe Canon 5D/50D nu am avut probleme, dar e adevarat ca nu am utilizat ML o perioada foarte extinsa.

 2. am instalat ML pe canon 650d,lam utiulizt ptr 20 de minute,am incercat apoi sa formatez cardul in aparat dar in timpul ala sa terminat bateria,apoi am sters ML de pe card in calculator,am incarcat bateria full si cand am pus bateria la loc in aparat si sa dau on,surpriza nu se mai aprinde aparatul,ledul de la baterie se aprinde ptr 1 secund si nimic,nu se aprinde ecranul,nu mai functioneaza nimic.
  vreau sa stiu daca a mai patit cineva asa ceva si daca da care ii rezolvarea.

  • cautand pe net in maxim 20 minute am rezolvat problema mea cu ML la canon 650d,practic aparatul era mort dar urmand pasii din acest clip a revenit totul la normal cum ear aparatul din fabrica.
   http://youtu.be/bBBI6OREVe0

   • multumim pentru completari si lamuriri Cristi. Din fericire n-am avut probleme pana acum cu ML, dar e bine de stiut!!

Comments are closed.