In plus fata de lista de aici, cu 5 programe gratuite de editare RAW (alternative la Lightroom), vreau sa va prezint astazi un viewer / editor gratuit, opensource, compatibil cu sistemele de operare Windows, inclusiv Windows 10. Este vorba despre Fast Stone Viewer, un program ce se remarca prin multiplele sale functii deosebit de importante in managementul arhivelor fotografice si editari (basic) foto. Avand o interfata foarte intuitiva, aminteste, oarecum, de foarte cunoscutul program ACDSee.

Iata acum, pe scurt, o trecere in revista a principalelor sale caracteristici si functii. Apoi, va las pe voi sa il descoperiti. Daca sunteti in cautarea unei alternative la ACDSee, asa cum am fost eu acum cateva zile cand l-am gasit, va recomand sa il incercati cu incredere.

Fast Stone Viewer 5.5: interfata generala
Fast Stone Viewer 5.5: interfata generala

Este un excelent viewer pentru fotografii compatibil cu cele mai uzuale formate din prezent, inclusiv RAW (eu l-am testat cu fisiere RAW Canon si a functionat fara probleme!). Beneficiaza de multiple functii customizabile care aduc utilizatorului avantaje deosebite in utilizarea programului.

Alegerea formatelor afisate este lasata la aprecierea utilizatorului.

Setari
Setari

Stabilirea unor parametrii pentru imagini RAW

Settings interfata RAW
Settings interfata RAW

Stabilirea unor parametrii de afisare JPEG

Settings interfata JPEG

Programul se remarca prin usurinta cu care sunt aduse utilzatorului toate functiile necesare unei editari fotografice in modul FULL SCREEN utilizand cele patru laturi ale monitorului. Sensibile la atingerea cursorului ele (laturile ecranului) aduc in fata utilizatorului instrumentele si informatiile necesare atribuite fotografiei.

Mod full screen (cursor spre dreapta)
Mod full screen (cursor spre dreapta)
Mod fullscreen (cursor spre stanga ecranului)
Mod fullscreen (cursor spre stanga ecranului)

Chiar daca este, in principiu, doar un viewer, FastStone 5.5 permite editarea la nivel basic a imaginilor chiar din formatul lor original (eu am testat cu fisiere RAW Canon).

Meniul Adjust Image / Edit colors
Meniul Adjust Image / Edit colors

Bineinteles, exista si optiunea „Edit with external Tools” ce permite deschiderea fotografiei selectate direct in programul favorit de editare (poate fi Photoshop sau orice aveti instalat).

Dezvoltatorii programului pun la dispozitia utilizatorilor si cateva instrumente de lucru ce pot fi alese din meniul TOOLS.

Meniul TOOLS
Meniul TOOLS

Ce am remarcat dupa ce l-am instalat pe doua calculatoare:

  • Instalarea este deosebit de usoara atat pe sisteme cu Windows 10 dar si pe variante mai vechi, cum ar fi Windows XP. In ambele situatii programul a dovedit stabilitate in functionare si rapiditate in functionare, inclusiv cu fotografii RAW
  • Usurinta in manevrarea imaginilor atat individual cat si in grupuri
  • Ajustari precise in modul de editatare foto
  • Detine o functie ce permite compararea a maxim 4 imagini alese de utilizator
  • Programul poate fi utilizat si la prezentari (poate slideshow-uri)
  • Detine instrumente de conversie a diferitelor formate foto
  • Pune la dispozitia utilizatorului functia de tiparire sau scanare, direct din program
  • Nu lipsesc instrumentele importante de editare de baza, cum ar fi crop, rotate etc

Dezvoltatorii programului ofera in pagina de download programul in format executabil .exe dar si in format .zip ce poate fi astfel descarcat si prin unele retele ce filtreaza fisierele executabile.

Recomandam utilizatorilor entuziasti sa citeasca tutorialul pus la dispozitie de producatori pentru a face cunostiinta cu toate functiile si modurile de operare ale acestui program.

Programul cat si tutorialul pot fi descarcate direct din pagina producatorului.

2 COMENTARII

Lasă un răspuns