Postprocesarea fotografiilor facute cu aparatul foto (sau cu telefonul mobil, de ce nu?!) reprezinta o pare extrem de importanta din procesul tehnic de lucru al fiecarui fotograf. De la entuziast la profesionist, orice fotograf stie importanta unui program de conversie si editare de calitate. Chiar daca licentele software pentru programele consacrate au devenit mai accesibile in ultimul timp, in paralel au aparut destul de multe programe de ditare gratuite, multe chiar foarte foarte bune. Despre acestea vorbim astazi!

Programe gratuite de editare foto si conversie RAW
Programe gratuite de editare foto si conversie RAW

RawTherapee

 • Convertor RAW gratuit (open source) | Download
RawTherapee
RawTherapee

RawTherapee este poate cel mai bine facuta si mai complexa alternativa la Adobe Lightroom. Interfata de editare se aseamana destul de mult cu solutia Adobe si ofera un set foarte bogat de optiuni. Avem control complet asupra unor parametrii de baza ai expunerii dar si asupra unor setari avansate, cum ar fi aplicarea unui filtru de demozaicare, corectii optice (inclusiv cu profile de obiective) sau evaluarea si corectia luminozitatii pe ficare canal de culoare in parte (histograma clasica si RGB). Optiunile lui RawTherapee nu se opresc insa aici. “Recuperarea” detaliilor din zonele de umbra se poate face foarte usor utilizand sliderele din panoul de control dedicat, la fel si conversia Alb-Negru pe tonuri sau asjustarea sharpnessului. Si pentru eliminarea zgomotului de imagine, RawTherapee ofera un set de optiuni dedicate. Ajustarile pot fi copiate si aplicate simultan unui set de fotografii iar la sfarsit, imaginile pot fi salvate in format JPEG (8-bit), TIFF (8-bit, 16-bit si 32-bit) sau PNG (8-bit / 16-bit). RawTherapee este compatibil cu fisierele RAW de la majoritatea aparatelor foto DSLR actuale, inclusiv modelele APS-C cele mai populare de la Nikon sau Canon, dar si cu mirrorless-urile Olympus, Panasonic sau Fuji.

Un review mai detaliat despre RawTherapee am scris aici.

Lightzone Project

 • Convertor RAW gratuit (open source) | Download
LightZone
LightZone

Un convertor RAW cu o interfata similara Lightroom, Lightzone este usor de folosit in ciuda optiunilor complexe de editare si a modului diferit de functionare. Sunt prezente atat optiunile basic cat si cele avansate pentru corectia tonurilor, perspectivei, vignetarii, expunerii si contrastului dar si un set bogat de filtre si efecte. Spuneam ca LightZone functioneaza diferit fata de programele cu care ne-am obisnuit: sliderele simple de contrast si expunere au fost inlocuite cu un sistem mai complex de „zone”. Practic programul imparte imaginea in 16 zone de luminozitate, pe care pot fi facute ajustari, editarea fiind non-destructiva. Desi pare complicat, dupa ce va acomodati cu acest concept, s-ar putea sa nu vreti sa mai reveniti la editoarele clasice, solutia propusa de Lightzone fiind mai complexa si mai precisa.

Lightzone a fost un program comercial pana in 2011, atunci cand fondatorul sau a inchis compania proprie si s-a alaturat celor de la Apple. Vestea buna este ca Lightzone are acum in spate o comunitate destul de mare de dezvoltatori, este gratuit si actualizat destul de des. Astfel veti avea parte de filtre si functionalitati noi, odata la cateva luni. Lightzone este disponibil atat in varianta pentru Windows cat si pentru Mac si Linux, dar descarcarea lui implica inregistrarea pe siteul comunitatii (link deasupra imaginii).

DarkTable

DarkTable
DarkTable

Un editor destul de complex si o interfata usor de folosit, DarkTable reprezinta o buna alternativa la Adobe Lightroom. Are aproape toate optiunile de editare disponibile si in Lightroom si o interfata asemanatoare (inclusiv modul de organizare al fisierelor in Cataloage si interfata impartita in tab-uri – Catalogs, Darkroom (Editare), Tethering, Maps etc). In plus, din DarkTable puteti declansa apartul de la distanta, prin tethering, asa cum puteti face si din Lightroom. Vestea proasta este ca DarkTable este disponibil doar pentru Linux si Mac OS, nu si pentru Windows…

PhotoScape

 • Editor foto gratuit si foarte complex, inclusiv cu convertor RAW | Download
Photoscape
PhotoScape

Unul din cele mai populare editoare foto gratuite, PhotoScape include atat un modul de editare dar si un convertor RAW (cu batch editor si posibilitatea de a „copia” ajustarile de la o fotografie la alta), un browser de imagini si un modul pentru print. Permite prelucrarea fotografiilor la nivel basic dar si avansat, are filtre si efecte speciale, recunoastere faciala (inclusiv pentur cautare in arhiva de imagini) si aplicarea diverselor rame si realizarea de colaje.

PhotoScape 3.7 poate fi descarcat atat in versiune pentru Windows cat si pentru Mac (denumit Photoscape X).

GIMP

 • Gratuit, open-source si probabil cea mai populara alternativa Adobe Photoshop | Download
GIMP
GIMP pe Mac OS X

Nici o colectie de editoare foto gratuite nu poate fi completa fara GIMP – cea mai populara solutie Open Source de grafica, editare si prelucre foto. O alternativa foarte buna la Adobe Photoshop, GIMP include toate tool-urile de care aveti nevoie pentru prelucrare si editare foto. Singura bila neagra este interfata, care necesita o perioada de acomodare, fiind destul de diferita de solutia cu care ne-a obisnuit Adobe. Totusi, GIMP, ajuns acum la versiunea 2.8, ramane un software puternic de editare si care poate reprezenta o solutie foarte buna pentru cei care vor sa editeze fotografiile pana la cele mai mici detalii. GIMP poate fi descarcat atat in varianta pentru Linux (platforma originala pe care a aparut) cat si pentru Windows si Mac OS.

PE ACEEASI TEMA:

 

 

5 COMENTARII

 1. Foarte tare, tot procesul de postproductie poate fi trecut pe linux ca alternativa gratuita 🙂 Exista si pentru video ceva asemanator cu Premiere ca sa poti trece tot procesul de postproductie video pe linux si daca da ce linux este recomandat sa se utilizeze?

 2. Am doua observatii de facut la articol:
  – denumirea corecta este darktable, cu litere mici, fara nici un fel de capitalizare;
  – la GIMP partea de conversie RAW se realizeaza prin intermediul plugin-ului UFRaw, care necesita instalare separata si care poate fi folosit si de sine statator.
  Bine, ar mai fi si o a treia, cum ca ilustratia cu GIMP pe OS X este foarte veche, daca nu antica… de niste ani buni GIMP merge acolo nativ, fara X11

 3. Photoscape X nu este doar pentru Mac și nu e nici versiune 3.7. Pe windows 10 nu funcționează altă versiune, doar X. Dacă ai windows 10 poți edita pozele și cu versiunea 3.7, dar după ce acestea sunt salvate, culorile nu mai corespund deloc cu editarea ta. Devin prea intense.
  Din păcate încă nu găsesc Photoscape X graturit.

Comments are closed.