HTC Evo 3D
HTC Evo 3D

Deoarece ne intereseaza orice gadget care poate inregistra imagini, saptamana trecuta ne-a atras atentia un smartphone care se lauda cu performante foto deosebite: inregistreaza imagini si filme 3D cu ajutorul celor doua camere foto „din dotare” si reda imaginile pe ecranul LCD, fara a fi necesar sa utilizati ochelari 3D pentru vizualizare. Este vorba despre HTC EVO 3D, care desi nu este un telefon lansat recent, este un smartphone care are un raport calitate/pret foarte bun dar si o multime de comentarii pozitive de la cei care l-au achizitionat deja. Asadar, am vrut sa vedem ce poate!

Deoarece este totusi un smartphone si nu o camera foto dedicata, nu vom insista foarte mult asupra specificatiilor tehnice. Va spun doar atat: HTC Evo 3D are un procesor Qualcomm MSM8660 de 1200MHz si 1GB Ram, suficient cat sa permita rularea aplicatiilor, filmelor si jocurilor 3D pe ecranul LCD special. Vine cu Android 2.3 Gingerbread preinstalat si producatorul se lauda ca va fi disponibil un update pentru versiunea 4 a sistemului de operare. Vom vedea…

Totusi, sa revenim si sa va spun despre camera foto/video care poate inregistra atat fotografii cat si filme in format 3D pe care le puteti vizualiza pe ecranul LCD al telefonului, fara ochelari speciali. Pentru a le vedea si in afara telefonului aveti nevoie de un TV LCD 3D care sa ruleze imaginile. Fotografiile sunt salvate in format .MPO, ceea ce inseamna ca pot fi convertite usor in format anaglyph, pentru a fi vizualizate cu ochelari 3D pe orice monitor. Mai jos aveti cateva imagini inregistrate cu HTC Evo 3D in weekendul ce tocmai a trecut, fotografii pe care le-am convertit din formatul MPO in anaglyph cu ajutorul utilitarului gratuit StereoPhoto Maker. Am pus aici un fisier MPO original, descarcat din Evo 3D.

Pentru a vizualiza corect fotografiile de mai jos aveti nevoie de ochelari 3D anaglyph (rosu/cyan)!

Imagine 3D inregistrata cu HTC Evo 3D
Imagine 3D inregistrata cu HTC Evo 3D (click pentru zoom)

Din pacate, imaginile 3D sunt salvate la o rezolutie de doar 2MP, fara de cei 5MP ai camerei foto pentru imagini 2D. Probabil e o limitare pentru a imbunatatii timpul de procesare al imaginilor 3D, nu imi dau seama… Cert e ca din punct de vedere al calitatii imaginilor, HTC Evo 3D fotografiaza chiar foarte ok. Este totusi un telefon mobil cu functie foto si nu il pot compara cu imaginile 3D pe care le-am realizat vara trecuta, cu aparate foto dedicate. O functie utila mi s-a parut posibilitatea de a salva un cadru 2D din orice imagine care a fost inregistrata 3D. Desi simpla din punct de vedere software, aceasta functie va salveaza de dureri de cap daca uitati sa comutati camera din modul 3D in modul 2D inainte de a face o fotografie. 🙂

HTC Evo 3D
HTC Evo 3D

HTC Evo 3D are o distanta de aproximativ 2cm intre cele doua axe optice ale obiectivelor cu care inregistreaza cele doua cadre componente ale fotografiilor 3D. Asta inseamna ca, din punct de vedere teoretic, efectul 3D cel mai pronuntat il veti obtine pentru subiecte care se afla la o distanta minima de 2 metri fata de camera si maxim 20 de metri. Din pacate nu veti putea realiza fotografii macro sau close-up 3D si nici peisaje. Daca peisajele se pot vedea dar efectul 3D nu e foarte pronuntat, in cazul fotografiilor macro va fi imposibil sa vizualizati imaginile fara o durere de cap garantata…

HTC Evo 3D
HTC Evo 3D

Atuul unui astfel de dispozitiv care inregistreaza simultan cele doua imagini componente ale cadrului 3D este ca poti surprinde instantanee 3D ale unor subiecte aflate in miscare, imposibil de realizat cu un sistem 3D cu un singur obiectiv (vezi aici). Iarasi spun, nu vreau sa compar calitatea imaginilor ci rezultatele si atuurile celor doua moduri de a inregistra fotografii 3D: cu un sistem bi-obiectiv cum e HTC Evo 3D sau cu un singur aparat foto si o placuta glisanta.

Imaginile 3D pot fi vizualizate fara ochelari speciali pe ecranul LCD al smartphone-ului. La prima vedere efectul 3D pare destul de ciudat si ai nevoie de cateva secunde de acomodare, dar atunci cand ai „nimerit” distanta corecta de la care sa privesti fotografiile, imaginile sunt clare iar efectul 3D este bine redat.

HTC Evo 3D nu este nici primul si nici singurul smartphone care poate inregistra si reda imagini 3D. Dar cu siguranta are un raport calitate/pret de invidiat! HTC Evo 3D poate fi achizitionat de aici.

3 COMENTARII

Lasă un răspuns