Lansat acum o luna, noul Fuji X10 a ajuns si in Romania. Cand am fost anuntati ca vom fi printre primii care vor avea ocazia sa il testeze, am acceptat fara a sta pe ganduri „provocarea”, in primul rand datorita impresiei bune pe care ne-a lasat-o „fratele mai mare”, Fuji X100 in primavara. Desi X100 nu a fost nici pe departe un aparat foto perfect, isi facea bine treaba pentru care a fost proiectat: fotografia de strada. Fuji X10, lansat acum cinci saptamani, este varianta a doua a micutului mirrorless japonez si vine cu o serie de imbunatatiri fata de X100, dar si cu cateva elemente care au fost excluse de pe lista de specificatii tehnice si cu care, in continuare, numai X100 se poate lauda (cum ar fi vizorul electronic hibrid).

Fuji X10 va fi disponibil in magazinele de specialitate din 1 Decembrie. Vezi pretul aici.

Fuji X10
Fuji X10

Este mic domne’! Fuji X10 este mai mic si mai usor decat X100, dar are o constructie asemanatoare si la fel de solida. Este mic, este negru, este compact si – poate cel mai important – are un obiectiv cu zoom optic de aproximativ 4X. Fuji X100 avea un obiectiv fix, dar X10 ofera acum o distanta focala intre 28 si 112mm (echivalent 35mm). Tot pe obiectiv este si comutatorul pentru pornit si oprit aparatul si, intre noi fie vorba, o decizie mai proasta nici nu puteau lua! Ca sa pornesti aparatul trebuie sa invarti obiectivul in pozitia 28mm si, ca sa il inchizi, trebuie sa readuci obiectivul in pozitia marcata „Off”. Toate bune, dar daca vrei sa te intorci rapid de la 112 mm la 28, in mod sigur vei inchide accidenctal aparatul, deoarece obisnuinta spune ca la un obiectiv zoom invarti inelul de zoom pana cand acesta se blocheaza si astfel ai ajuns la capatul wide. Gresit! Cu X10 daca faceti asa veti inchide aparatul! 🙂

Am reusit sa facem cateva poze in weekend, pana am ramas fara baterii. Se pare totusi ca Fuji X10 are o autonomie ceva mai buna decat X100, deoarece am reusit sa facem fix 180 de fotgorafii (si asta datorita faptului ca acum putem fotografia cu ecranul LCD oprit, neavand vizor electronic care sa consume din acumulator). Mai important mi se pare in schimb noul sistem autofocus (cred ca e nou, nu sunt sigur) care isi face MULT mai bine treaba decat la X100… E mai rapid si mai precis!

In fine, cam astea sunt primele impresii. Despre calitatea imaginii, functia de filmare si restul briz-brizurilor vom mai vorbi in review-ul complet, care va sosi in curand! Fuji X10 va fi disponibil in magazinele de specialitate din 1 Decembrie. Vezi pretul aici.

Acestea au fost primele impresii… Va urma! 🙂

Lasă un răspuns