Nikon Coolpix A
Nikon Coolpix A

Nikon a lansat astazi dimineata primul compact cu senzor APS-C (DX) din portofoliul sau. Am fost prezenti la evenimentul de lansare de la Bucuresti si v-am pregatit primele impresii alaturi de noul flag-ship Nikon compact.

Pe scurt, Nikon Coolpix A este construit in jurul senzorului CMOS APS-C de 16 megapixeli si al procesorului de imagine EXPEED2, aceleasi ca la Nikon D7000. Obiectivul este fix, 18.5mm f/2.8, care ofera o focala echivalenta de 28mm in formatul standard. Nikon Coolpix A se adreseaza fotografilor pretentiosi, care nu sunt dispusi sa renunte la calitatea oferita de un DSLR atunci cand fotografiaza cu un aparat mai compact si mai usor de transportat. Va fi disponibil in Romania la sfarsitul lunii, la un pret aproximativ de 4.499 lei. Toate detaliile tehnice le puteti afla de aici.

Cu ocazia lansarii de azi am inregistrat si un mini-interviu spontan despre Nikon Coolpix A, pe care va las sa il urmariti in continuare.

Film si editare: Simion Buia, Academia de Fotografie.

Primele impresii alaturi de Nikon Coolpix A

Ce mi-a placut la Nikon Coolpix A? In primul rand dimensiunile reduse. Cum spuneam si in mini-interviul de mai sus, Coolpix A este „si mic dar si mare” in acelasi timp. Este suficient de mare pentru a fi utilizat cu usurinta dar este suficient de compact pentru a incape in buzunarul de la haina. In al doilea rand, este solid, are un body din aluminiu si iti lasa senzatia de aparat Profi, chiar daca face parte din liga compactelor. Meniul este identic cu cel al lui Nikon D7000, cu toate functiile pe care le ofera DSLR-ul, intr-un body de cateva ori mai mic. Mi-a placut si faptul ca au renuntat la meniul clasic care defineste aparatele din gama Coolpix in favoarea unui meniu DSLR-like.

In plus, Coolpix A este compatibil si cu o gama destul de larga de accesorii de la Nikon. In primul rand blitzurile din seria Nikon SB (este compatibil i-TTL inclusiv cu SB900) dar si modulul GPS Nikon GPS-1 si Wi-Fi WU-1. In plus, pe obiectiv poate fi montat un parasolar (optional), care asigura si filetul pentru filtre cu diametrul 46mm.

Imagini cu Nikon Coolpix A

Cateva imagini cu Nikon Coolpix A. Click pentru zoom.

Nikon Coolpix poate trage in format RAW (NEF) iar procesarea imaginilor se poate face la fel ca la D7000. Calitatea imaginilor este similara DSLR-ului, iar obiectivul de 18mm al lui Coolpix A a fost optimizat pentru lucrul cu acest tip de senzor si ofera acelasi nivel al detaliilor ca si un obiectiv similar pus pe DSLR. Nu am putut face fotografii de test, dar am ramas placut surprins de calitatea imaginilor la valori ISO ridicate dar si de claritatea de la o extremitate la alta a cadrelor (atat cat se poate vedea pe ecranul de 3 inch al aparatului…).

Nikon Coolpix A va fi disponibil in doua versiuni: negru si argintiu. Nu stiu de ce, dar mi-a placut mai mult varianta argintie. Poate pentru ca are un aspect mai „retro”… 🙂

Meniul lui Nikon Coolpix A

Ecranul principal care asigura accesul la parametrii expunerii si imaginii:

Click pe imagini pentru marire.

Nikon Coolpix A. Pret si disponibilitate.

Nikon Coolpix A are suficiente atuuri pentru a deveni un hit de piata. In Romania va fi disponibil la un pret de aproximativ 4.499 lei cu TVA inclus (click pentru pret actualizat), un pret mare pentru un compact, dar care se apropie de celelalte aparate similare din aceasta categorie (in special Fuji X100s si Sigma DP2 Merril). Ramane de vazut cum va fi primit Nikon Coolpix A de comunitatea foto din Romania. Fuji X100 a reusit sa se impuna totusi si daca ma gandesc ca Nikon A va beneficia de popularitatea pe care o are brandul Nikon la noi in tara, s-ar putea sa devina un model de succes, in ciuda pretului ridicat. In magazine va ajunge la sfarsitul lunii Martie.

Cred ca Nikon Coolpix A va avea o „viata” destul de dificila pe piata compactelor. Din punct de vedere tehnic se situeaza la mijloc, intre Sony RX100 si Sony RX1. Primul are un senzor de 1 inch iar RX1 vine cu un senzor Full Frame. La mijloc, Nikon Coolpix A ne propune un senzor APS-C (DX). Noul aparat Nikon nu este singurul compact de acest gen de pe piata si, cu siguranta, va amintiti de Fuji X100 ajuns acum la versiunea a doua, Fuji X100s. La categoria „bile albe”, Nikon Coolpix A va fi mai ieftin decat Fuji X100S cam cu 1000 de Lei, vine cu aceeasi dimensiune a senzorului si cu formatul RAW cu care toti fotografii Nikon sunt deja obisnuiti. In plus, in ciuda senzorului APS-C, Coolpix A este mai compact si mai usor decat Fuji X100s (este putin mai mare decat un Sony RX100).

La capitolul „bile negre”, in schimb, Nikon Coolpix A trebuie sa lupte atat cu faima lui X100 dar si cu un aspect foarte delicat pentru toti fotografii avansati: nu are vizor optic integrat. E adevarat, se poate atasa un vizor pe patina pentru blitz, dar acesta va costa aproximativ 430 USD… In plus, strict din punct de vedere al specificatiilor tehnice, obiectivul lui Fuji X100 vine cu o diafragma circulara formata din 9 lamele, pe cand Nikon Coolpix A are doar 7 lamele (un minim necesar pentru un bokeh de calitate). Obiectivul are o focala de 28mm fata de cei 35mm ai lui X100, dar este mai putin luminos: f/2.8 vs. f/2 la Fuji.

Asadar, este clar ca vom asista la o „lupta” destul de dura in aceasta noua categorie de aparate foto. Rezultatele testelor vor fi, cel mai probabil, definitorii pentru ambele aparate dar pana atunci nu putem decat sa speculam. Asadar, il asteptam la teste!

Toate fotografiile din acest articol au fost facute cu Nikon D5200.

4 COMENTARII

  1. e superb un compact asa de mic si de destept… pe viitor sigur va fi si dslr sa se poate schimba obiectivele la acest aparat la urmatoarea versiune

Comments are closed.