Cei de la Nissin au reusit sa ne atraga atentia asupra blitzului MG8000 inca din primul moment, datorita unei caracteristici unice: lampa cu Quartz care asigura nu doar o putere de iluminare mare (nr. ghid 60) dar este capabila sa execute pana la 1000 de declansari fara a se incalzi excesiv.  Nissin ne propune un blitz profesional, cu un set de caracteristici unice, dar la un pret mai accesibil decat varfurile de gama ale producatorilor de aparate foto. Sa vedem, in continuare, daca Nissin MG8000 reuseste sa se ridice la nivelul asteptarilor si daca este intr-adevar un blitz care sa merite atentia profesionistilor.

Nissin MG8000

Nissin MG8000 pentru Canon
Nissin MG8000 pentru Canon

Specificatii tehnice pe scurt:

 • Compatibil Full Auto ETTL/ETTL II pentru aparatele Canon DSLR
 • Numar de Ghid: 60 (m, ISO 100)
 • Lampa secundara: 12 (m, ISO 100)
 • Temperatura de culoare a luminii: 5600K
 • Durata flash: Mod manual 1/300 sec (Full Power), Mod TTL 1/300 – 1/30000 sec
 • Multi Flash: Frecventa-90Hz, 1-90 repetari, putere reglabila intre 1/8 – 1/128
 • Alimentare: 4 acumulatori / baterii AA
 • Display LCD color cu functie Auto-Rotate
 • Cap de blitz rabatabil, pivotant
 • High speed sync (HHS)
 • Compensarea puterii: +/- 3EV
 • Moduri: TTL, Av, Manual, Multi/Flash
 • Functie Master/Slave
 • Sincronizare: TTL hotshoe, PC Cord (off camera flash), Wireless TTL si Slave optic
 • Lampa de focus: 0.7 – 10m
 • Timpi de reincarcare: 0.1 – 5.5 sec
 • Dimensiuni: 148 x 78 x 127mm
 • Greutate: 416g (fara baterii)

Constructie si utilizare

Nissin MG8000 este un blitz care, cel putin teoretic, face parte din gama profesionala, dupa cum il lauda producatorul. Din punct de vedere al dotarilor are cu ce se lauda: doua lampi de blitz, din care cea principala cu Quartz, asigura un numar de ghid maxim 60 (metri la ISO 100). Capul este rotativ, pivotant iar interfata si accesul la setari se face pe ecranul LCD color, de dimensiuni generoase. Din acest punct de vedere, Nissin MG8000 are toate caracteristicile pe care si le-ar dori un fotograf profesionist. In plus, meniul interactiv le-a permis celor de la Nissin sa includa functii in plus si setari care permit personalizarea blitzului in cele mai mici detalii.

In loc de manual de utilizare, am pregatit schita de mai jos cu principalele elemente constructive ale lui Nissin MG8000. Este un blitz complex, care neceista o perioada de acomodare, mai ales datorita meniului interactiv, unic in domeniul acesta (din cate stiu eu).

Nissin MG8000
Nissin MG8000

Meniul pare destul de complicat la prima vedere si – asa cum am spus – necestia o buna perioada de acomodare. Specialistii de la Nissin au „ingramadit” in meniu o gramada de functii si setari care, odata descoperite, pot fi modificate dupa bunul plac, Nissin MG8000 fiind cel mai „personalizabil” blitz pe care l-am intalnit pana acum. Cei mai tehnici din fire sau fotografii pasionati de gadgeturi vor gasi in Nissin un prieten de nadejde. In meniu fiecare functie este reprezentata grafic printr-un ecran de alta culoare. Asadar, este destul de simplu sa sti in ce mod este setat blitzul doar privind ecranul LCD si observand culoarea acestuia: verde pentru modul Auto, albastru pentru TTL, rosu pentru Multi-Flash si asa mai departe.

Meniul lui Nissin MG8000

Acestea sunt aproape toate sectiunile disponibile in meniul lui Nissing MG8000, inclusiv cele doua „pagini” cu setari si sectiunea Multi Flash. Click pe imagine pentru marire.

Blitzul este compatibil TTL cu aparatele Canon si isi face treaba foarte bine in orice conditii. Cadrele sunt iluminate uniform, iar capul zoom asigura proiectia optima a luminii in functie de distanta focala a obiectivului (de la 24 la 105mm si pana la 14mm cu difuzorul incorporat). Cadrele mi se par cam cu aproximativ 10% mai bine iluminate decat cu blitzurile Canon 430EX II in modul TTL (fara a fi supraexpuse sau arse!), dar asta este o observatie subiectiva, ce tine si de gusturile fiecaruia. Blitzul isi regleaza automat capul zoom „citind” informatiile despre obiectiv si focala utilizata prin intermediul conectorilor TTL. In modul TTL (sau AUTO) iluminarea este uniforma, expunerea este corecta iar subiectul este iluminat corect. Se poate compensa puterea de iluminare (+/- 3 trepte) din meniul blitzului sau din aparat.  In toate testele pe care le-am facut, din acest punct de vedere al compatibilitatii cu aparatul, atat in modul TTL cat si manual, nu am ce sa ii reprosez blitzului de la Nissin. Se comporta exact asa cum m-as fi asteptat si exact asa cum se comporta si blitzurile de la Canon in conditii similare.

In ceea ce priveste compatibilitatea dintre Nissin MG8000 si meniul aparatelor foto Canon, l-am testat pe doua body-uri – Canon 5D Mark II si 50D – si cu ambele a fost compatibil in proporite de 100%, toate setarile din meniul aparatului (mai putin functiile Custom compatibile doar cu blitzurile Canon, normal) au functionat fara probleme.

Lampa secundara, cu numar de ghid 12, poate fi utilizata ca alternativa la blitzul cu quartz, daca nu este necesara puterea suplimentara de iluminare a acestuia. Activarea lampii secundare se face tinand apasat timp de doua secunde butonul „Set” al blitzului. In acest fel autonomia acumulatorilor va creste. Blitzul dispune si de un senzor optic pentru masurarea luminii ambientale din fata blitzului, senzor utilizat pentru calcularea luminii necesare in modul „Auto”, „AV” (Prioritate de diafragma) sau atunci cand blitzul, din diferite motive, nu este compatibil/nu poate comunica prin TTL cu body-ul. Pentru astfel de situatii sunt disponibile in meniu si setari manuale pentru valoarea ISO utilizata in aparat, timp dexpunere si diafragma.

Capul de blitz se roteste 275° in plan orizontal / Accesul la conectori

Din punct de vedere al constructiei, Carcasa lui Nissin MG8000 este realizata din plastic, unul destul de „cheap” daca ma intrebati pe mine. Blitzul este destul de voluminos si lasa impresia generala de soliditate, dar plasticul din care este confectionat capul rotativ este destul de subtire. As fi atent cu el la lovituri… Probabil pentru a scoate pe piata blitzul la un pret cat mai competitiv, acesta a fost compromisul pe care l-au facut.

Accesul la acumulatori si pozitionarea capului de blitz pe verticala

Exceptand carcasa din plastic care nu inspira atat de multa incredere pe cat as fi vrut, un singur lucru este important de mentionat: blitzul nu este etanseizat impotriva apei. Din pacate, asta inseamna ca nu il veti putea utiliza in ploaie sau ninsoare, deoarece datorita blitzului cu Quartz care are nevoie de racire capul de blitz are un set de orificii prin care cea mai mica picatura de ploaie poate patrude direct pe lampa… Riscul de a arde lampa in aceste conditii este destul de mare, asadar nu va recomand sa utilizati blitzul Nissin MG8000 in exterior.

Orificiile pentru aerisire ar putea produce probleme pe ploaie

Conectivitate si accesorii

Sub un capac de cuciuc aflat in partea laterala a blitzului se dezvaluie trei conectori: PC-Socket pentru declansare prin cablu, un conector mini-USB si unul pentru alimentarea alternativa de la un PowerPack care se poate achizitiona separat. Conectorul mini-USB permite actualizarea firmware-ului blitzului prin conectarea acestuia la orice PC/Laptop si chiar modificarea parametrilor cu ajutorul unui program specializat de la Nissin (asa il lauda ei, nu l-am incercat…). Alimentarea alternativa, cu ajutorul acumulatorului extern Nissin PowerPack PS300 asigura o autonomie mai mare si – cel mai important – imbunatateste viteza de reincarcare a blitzului si asigura o putere de iluminare mai mare atunci cand utilizam functia Multi-Flash. Nissin PowerPack PS300 se gaseste atat pentru blitzurile Nissin pentru Nikon cat si pentru Canon si costa aproximativ 1.299 lei. Un accesoriu util mai ales pentru cei care au nevoie de o autonomie extinsa, de exemplu in cazul fotografilor care trag la evenimente. Detalii si pret aici.

Ce accesorii sunt include in cutie alaturi de MG8000?

Nissin MG8000 - continutul cutiei
Nissin MG8000 – continutul cutiei

In cutie, alaturi de blitzul Nissin MG8000, manualul de utilizare si certificatul de garantie, veti gasi un diffuser, o talpa de blitz (cu filet pentru montarea pe stativ) dar si o husa pentru transport cu un buzunar special pentru talpa  si pentru difuzor.

Blitzul este compatibil si cu accesoriile care se ataseaza pe capul de iluminare cu banda Velcro (de exemplu reflectorul grid Micnova), dar montarea benzii Velcro acopera orificiile de aerisire ale lampii, asadar nu stiu in ce masura este afectata racirea lampii. Teoretic blitzul cu Quartz ar trebui sa functioneze mai „rece” decat un blitz conventional, dar orificile de aerisire au totusi rolul lor…

Compatibilitatea cu alte blitzuri Canon  (Master/Slave)

Canon 430 EX II
Canon 430 EX II

Nissin MG8000 poate fi commander pentru alte blitzuri, inclusiv blitzuri de la Canon. Eu l-am testat cu doua blitzuri Canon 430EXII (review) pe care le-am setat in modul Slave iar MG8000-ul montat pe Canon 5D Mark II a fost Master. Din meniul blitzului am putut seta atat puterea de iluminare, chiar si pe grupuri (in modul Manual) cat si compensarea expunerii pentru fiecare cap de blitz in parte (in modul TTL). Asadar, Nissin MG8000 poate actiona ca Master si poate declansa wireless alte blitzuri de la Canon, la fel ca cum o face si Canon 580EX, de exemplu. In modul TTL aparatul a reusit sa evalueze bine pozitia celor doua blitzuri in scena si, impreuna cu blitzul central de pe patina (MG8000) expunerile au iesit foarte echilibrate, cu lumina uniforma. Din acest punct de vedere, nota 10 pentru Nissin.

Compatibilitatea cu Pixel King

Decansatoarele Pixel King
Decansatoarele Pixel King

Deoarece utilizez de mai bine de un an un set de declansatoare Pixel King (review) am testat si blitzul de la Nissin cu ele. Montat pe receptorul wireless de la Pixel, blitzul s-a comportat bine, cu o singura exceptie: nu am putut seta zoom-ul capului de blitz (nici in Manual si nici in TTL nu se seteaza automat cu Pixel King). Blitzul si-a pozitionat capul la 50mm si asa a ramas, indiferent de setarile pe care le efectuam eu in meniul aparatului, transmise mai departe de declansatorul Pixel. Cu acelasi set de declansatoare, dar cu cele doua blitzuri Canon 430EX II pe care le detin, pot seta zoom-ul capetelor de blitz fara probleme. In rest, trecand peste acest aspect, Nissin MG8000 s-a comportat exemplar cu declansatoarele Pixel. Am putut seta puterea blitzului, sincronizare si l-am putut asigna pe grupuri, asa cum fac si cu blitzurile de la Canon. Asadar, compatibilitatea lui Nissin MG8000 cu declansatoarele Pixel King este de 90%, singurul impediment fiind imposibilitatea setarii zoom-ului.

Pret

In momentul publicarii acestui articol, blitzul Nissin MG8000 are un pret de aproximativ 1.999 lei cu TVA includs. Este disponibil in varianta pentru patina Canon sau Nikon. Detalii si pret actualizat aici.

Concluzii

Nissin MG8000 este un blitz care, cel putin la capitolul „dotari” are cu ce se lauda. Deoarece este un blitz mai accesibil din punct de vedere al pretului decat varful de gama de la Canon sau Nikon, Nissin MG8000 ar putea reprezenta o alternativa chiar foarte buna, atat timp cat nu va deranjeaza lipsa etanseizarii si lucrati cu el mai ales in interior. Consider ca Nissin MG8000 are un pret corect, deoarece are o putere de iluminare mare, un set complet de functii, este compatibil TTL si poate fi utilizat ca Master sau Slave wireless chiar si in acelasi setup cu alte blitzuri de la Canon. Functia Multi-Flash si meniul interactiv sunt alte doua bile albe importante. Daca bugetul nu va permite varful de gama de la Canon, atunci Nissin MG8000 este cu siguranta un blitz recomandat.

Nissin MG8000: Pret si disponibilitate.

Nota Clubul Foto: 7.5/10

Bile albe

 • Putere mare de iluminare (numar de ghid 60)
 • Meniu complex, dar care necesita o perioada de acomodare
 • Functie Multi Flash, 1-90 repetari, putere reglabila intre 1/8 – 1/128
 • Conector mini-USB pentru actualizarea firmware-ului
 • Conector PC-Sync (sincronizare cablu de declansare)
 • Lampa de modelare (cu blitzul secundar)
 • Adaptor pentru priza disponibil separat (care ii diminueaza viteza de reincarcare si mareste puterea lampii in Multi Flash)
 • Poate fi utilizat ca Master / Slave inclusiv in setup cu alte blitzuri Canon
 • Vine cu diffuser inclus in pachet

Bile negre

 • Timp de reincarcare destul de mare pe acumulatori
 • Autonomie destul de redusa (aprox. 150 de declansari la 1/1)
 • Nu este etanseizat impotriva stropilor de apa
 • Calitatea materialelor nu se ridica chiar la standardele „Pro”

8 COMENTARII

 1. Mai pe scurt, foarte bun pentru interioare. Excelent pentru fotografie de produs unde poate comanda alte doua Canon (de exemplu), puternic, poate ar face fata si in mini-studiouri amenajate de entuziasti/amatori (care nu-si permit blitz-uri de sute de watti), bun pentru evenimente, dar, doar la interior sau afara pe o vreme frumoasa. Daca intra un fulg de zapada sau picatura de apa prin gaurile de la radiatoare, caput! :)) …autonomia e si ea o bila neagra, din fotograf ajungi pistolar. Iei o centura cu acumulatori dupa tine asemeni pistolarilor din filmele western, doar ca ei aveau cartuse :)).

  430EX II la o putere medie tine lejer la peste 400 cadre, chiar si la maxim tot are peste 200-250, eu am facut peste 250 cadre intr-o sedinta foto, si blitz-ul din spate era 1/1 in umbrela de difuzie 103cm. Pentru cei cu Nikon nu merita, au SB-910 la un pret asemanator. Pentru cei cu Canon poate ca da, 600EX-ul e mult mai scump.

  Bun articol! Sa fiu sincer, bun si blitz-ul, dar esti oarecum limitat in utiliare. Cu 430EX II am fotografiat si pe ninsoare si pe inceputuri de ploi, acolo cativa stropi, stergeam cu microfibra din cand in cand si am dat inainte (iar 430EX II nu e weather-sealed). Radiatoarele alea sunt singurul motiv pentru care ma tem sa-l iau ca master pentru cele doua 430EX II, in viitor. Sunt puse total gresit, de acord, au rezolvat problema cu supraincalzirea, dar arata a improvizatie non-profesionala, nu o solutie eficienta.

  • Autonomia se rezolva cu un Nissin PowerPack PS300 … dar asta inseamna alti bani, alta distractie (si per total depasesti costul unui 530EX de exemplu)…

  • Da, dar acasa ce are? O cutie din plastic, un pistol de lipit, fludor, niste acumulatori de care te lipsesti si cateva fire :)) …ca low budget. Da, tre sa ai si niste maini obisnuite cu electronica sau lucrurile fine.

 2. Sunt un fost detinator de nissinuri. Sincer la aparitia acestui nissin am fost tentata sa il cumpar pentru al treilea blitz din doatare pe linga cele 2 sb900, dupa 5 minute de teste am renuntat definitiv in favoarea sb900 care poate fi achizitionat la 1700 nou, care ofera un numar de ghid 125, si nenumarate alte functii. Acest mg8000 daca ar costa maxim 1400 rom cred eu ca si-ar merita pretul.

  • La Nikonisti e intr-adevar o problema cu pretul Nissin-ului… dar la Canon (varianta testata de mine), MG8000 este exact intre 430EX si noul 600EX. Asadar, decizia de cumparare este foarte dificila…

 3. dupa experientele pe care le-am avut cu nissin am ramas cu un oarecare gust amar,de unde si reticenta mea fara de acest brand..de care nu cred ca o sa scap prea curand..primul a fost un Di622 Mk1 care dupa 2 ani a crapat lampa (180 lei reparatia la f64) plus cele mai mari minusuri posibile :subepunea in ttl, si pe triggere intra in sleep dupa cateva minute si doar o apasare de buton il mai treazea..acum fiind un flash entry n-am avut prea mari pretentii de la el..gustul amar pt nissin mi-a venit de la Di866 Mk1 pe care l-am dorit f mult,mai ales ca pe vreamea cand a aparut costa 1300lei,fata de 1999 cat era omologul de la nikon (SB900)pretul era foarte competitiv si pe deasupra la facilitati era peste nikon,flash secundar,protectie la overheat care nu se activeaza dupa 10 cadre la full power etc…
  prima bucata 866 si-a dar obstescul sfarsit la un eveniment(multam doamne ca a fost pe la 22 seara) intr-un mod foarte bizar,l-am folosit f bine si la un moment al lasat aparatul sa ies la o tigara,cand m-am reapucat de treaba nu a mai functionat,DELOC,era aprins dar cand declasam lampa abia ca se aprindea..l-am trimis la garantie..lampa arsa si sistem de incarcare problematic..ciudat avand in vedere ca a decedat in repaos:))
  a doua bucata 866(cel ce l-am primit de la garantie) a mers ok,dar sa o zic pe aia dreapta de fiecare data cand mergeam undeva cu el imi cam tremurau izmenele ca poate crapa(iar)..spre deosebire de 622 expunere ttl era f buna,temperatura de culoare poate putin mai rece ca la sb600/700 dar nu deranjanta..motivele pt care am renuntat la nissin au fost inconsistenta in Wireless TTL ca slave (nikon cls) si sticla din fata lampi dupa jumatate de an a inceput sa aibe puncte de topire a plasticului…am scapat de el repede si am trecut pe flash-uri nikon(SB700) pe care de atunci(sa fie vreo 2ani juma) le-am „abuzat” in toate felurile posibile..niciodata n-au ratat un cadru,niciodata nu mi-a intrat protectia de supraincalzire atat de bine a functionat incat nu stiu cum te avertizeaza cand e prea cald..
  in concluzie poate ca as achizitiona un NISSIN daca l-as avea ceva vreme in test inainte sa vad daca reuseste sa ma convinga…la acest model prima dilema pe care am avut-o a fost exact cea ce ziceai baietii mai sus..”oare prin racirile alea nu pot intra impuritati/apa/whatever?”

Lasă un răspuns