sfatul-saptamanii

Nu va speriati, nu am innebunit si nu o sa va pun sa faceti poze cu telefonul. Un alt aspect ne intereseaza in acest moment. Eu sunt omul care prefera intotdeauna harta si busola, in defavoarea GPS-ului sau a altor gadget-uri mobile, insa trebuie sa recunosc ca printre multitudinea de aplicatii inutile pe care un telefon mobil le poate avea, exista cateva care sunt cu adevarat de folos in teren.

Parcul National Putna, Vracea. Foto: Dan Dinu
Parcul National Putna, Vracea. Foto: Dan Dinu

Date tehnice: Nikon D800, obiectiv 16-35mm (foto 22mm), diafragma f/16, timp de expunere 0.6sec, ISO 100, trepied Gitzo, filtru gradual neutru Lee.

Cel mai adesea, cand sunt in mijlocul zile intr-o zona si imi caut cadre pentru apus sau rasarit, imi este greu sa imi dau seama unde exact apune sau rasare soarele. Cu totii stim ca la vest sau la est, insa daca este iarna sau vara, aceste coordonate devin relative si nu vom putea afla unghiul exact decat daca apelam la traditionala busola si la cateva informatii utile legate azimut. Putem apela la varianta clasica, sau putem apela la telefonul mobil pentru o aplicatie care sa ne spuna exact coordonatele exacte, in grade, de unde rasare sau apune soarele. Daca aveti si o busola pe telefon, puteti vedea exact locul, iar daca aveti o busola care stie sa foloseasca si camera foto a aparatului, puteti vedea chiar si ce zone din planul apropiat sau din fundal se suprapun peste soare.

De ce ar fi utila o astfel de informatie? Ei bine atunci cand va cautati un prim-plan este bine sa stiti de unde va veni lumina si mai ales daca locatia este buna pentru rasarit sau apus. O gramada de informatii interesante, cu doar cateva aplicatii cu adevarat utile.

Eu folosesc pentru Android, LunaSolCal care imi da toate datele necesare pentru soare si luna, insa pentru aceasta din urma puteti cauta si Lunafaqt, care este un pic mai complex. Normal ca in aceste aplicatii aveti si informatii despre ora la care rasare soarele sau la care apune, asa ca nu trebuie sa mai mergeti cu mult timp inainte sa asteptati. Daca va pasioneaza si astrofotografia atunci puteti sa luati in calcul si Google Sky. Ca si busola eu folosesc Smart Compass Lite.

Aplicatia LunaSolCal:
Aplicatia LunaSolCal
Aplicatia LunaSolCal

Normal ca mai sunt multe alte aplicatii care fac acelasi lucru, deci nu trebuie sa va limitati neaparat la acestea, insa eu va recomand ce am folosit. Sunt sigur ca si iPhone vine cu chestii asemanatoare. Asadar lasati deoparte toate gadget-urile inutile si aplicatiile fara rost si folositi-le pe cele care chiar va pot ajuta.

Aaaa… ar mai fi o chestie utila, cand vine vorba de apus sau rasarit, si anume… Angry Birds. Nu va arata nici azimut, nici grade, nici nimic, insa omoara timpul daca afara este innorat si nu o sa vedeti soarele 🙂

Comments are closed.