Sau review-ul care nu trebuia sa fie review…

Cand am achizitionat setul Pixel Knight cautam un set de declansatoare radio pentru blitzuri care sa nu coste o avere dar sa isi faca treaba in mod decent. Nu ma interesa utilizarea in regim profesional ci mai degraba pentru a experimenta, ocazional, diverse idei si scheme de iluminat in afara studioului foto. De fapt, acesta este – cred – motivul pentru care ti-ai lua un set de declasnatoare radio TTL: mobilitatea oferita de un sistem portabil de blitzuri compacte, in afara spatiului restrans al studioului. Am achizitionat setul Pixel Knight cu o oarecare retinere, find vorba de un producator asiatic si nicidecum in ideea de a scrie un review despre el. Ei bine, dupa cateva incercari si sedinte foto „outdoor”, m-am gandit sa va impartasesc si voua experienta mea cu „pixelii radio”.

Declansatoarele Pixel Knight sunt disponizile atat pentru Canon cat si pentru sistemul Nikon TTL. Detalii si pret aici. Pentru toate imaginile de mai jos am folosit un singur blitz situat in spatele modelului si o blenda argintie.

Prima sedinta foto cu Pixel King la lucru
Foto de la prima sedinta foto cu Pixel King la lucru

Setul Pixel Knight este format dintr-un emitator radio TTL si un receptor care se monteaza pe patina blitzului. Pe scurt, comunicarea dintre aparatul foto si blitz se realizeaza exclusiv radio (in frecventa 2.4 Ghz, daca va suna cunoscut 😉 ) si se pastreaza toate setarile si functiile cu care sunteti obisnuiti: aparatul poate regla automat puterea blitzului, in functie de situatie, fiind disponibile inclusiv functii avansate precum sincronizarea cu distanta focala a obiectivului (zoom), declansarea luminii de modelare (pentru blitzurile care sunt dotate cu asa ceva) sau utilizarea lampii de asistare a sistemului de focalizare. Se pot conecta wireless mai multi receptori TTL la un singur declansator, iar blitzurile pot fi setate in maxim cinci grupuri. In modul manual, puterea blitzurilor poate fi setata independent pentru fiecare grup de blizturi, iar pentru cei care lucreaza cu mai multe aparate si declansatoare in acelasi spatiu se pot defini pana la cinci canale diferite de comunicare, pentru a nu declansa (si) blitzurile colegilor fotografi. 🙂

Prin frig, la -15 grade, ingheta si vantul
Prin frig, la -15 grade, ingheta si vantul

The good:

Pentru a testa setul Pixel Knight am organizat o sedinta foto outdoor (bineinteles). In aceasta perioada avem parte de o iarna memorabila si sedinta noastra foto nu a facut exceptie: am „chinuit” aparatul foto si declansatoarele la aproape -15 grade Celsius. Stiam ca va fi un test de forta atat pentru declansatoare dar mai ales pentru baterii care, fie vorba intre noi, nu se comporta extraordinar la temperaturi scazute, dar vroiam sa vad si ce autonomie are setul Pixel in conditii extreme. Spre marea mea surprindere, Pixel Knight s-a comportat excelent pe toata durata sedintei foto. Asta inseamna aproximativ doua ore de stat in frig, la temperaturi oarecum extreme, pe timp de noapte. A declansat de fiecare data si nu am avut parte de „ratari” decat spre sfarsitul sedintei foto atunci cand bateriile erau deja epuizate.

Cu Pixel Knight
Cu Pixel Knight

Desi nu am dat mare importanta functiilor conexe si nu sunt un mare fan al sistemului TTL pentru sedinte foto organizate (e ok pentru fotografia de eveniment, dar in studio nu e nici pe departe cea mai buna alegere), rezultatele au fost mai mult decat multumitoare. Dupa cum puteti observa am ales o schema de iluminare mai atipica, pozitionand blitzul in spatele modelului, pentru un efect de contra-lumina care sa scoata in evidenta ninsoarea, aburii de la respiratie si atmosfera friguroasa. De aceea, sistemul TTL era inutil in acest caz si am ales sa lucrez in modul manual, setand puterea blitzului de pe transmitatorul Pixel Knight. Cu un blitz Canon 430EX II, puterea poate fi setata manual in pasi de la de la 1/1 pana la 1/64, exact ca si din meniul blitzului. Am ramas placut impresionat de modul intuitiv in care am putut modifica setarile blitzului fara a fi necesar sa ma deplasez pana la el, prin zapada!

Pixel Knight
Pixel Knight

Noaptea, functia de iluminare a ecranului de pe emitatorul Pixel ajuta foarte mult. Totodata, filetul standard permite montarea blitzurilor pe stative clasice de studio. Eu l-am fixat pe al meu pe un trepied.

Despre setup si schema de iluminare pe care am utilizat-o in teste (si in urma careia au rezultat imaginile alaturate):

Diagrama setup-ului
Diagrama setup-ului. Erata: In diagrama este Pixel KNIGHT (si nu „King” cum scrie mai sus).

The bad:

Ei bine, daca pana acum impresiile au fost la superlativ, am si o veste mai putin buna: Pixel Knight mananca bateriile pe paine si, desi in specificatiile producatorului este mentionata o autonomie de 100 de ore, in aproximativ doua ore deja aveam un set de baterii CR-2 complet epuizate. Am facut in total cam 180 de declansari, cu un singur set de baterii la -15 grade. Este o temperatura oarecum extrema si asta infulenteaza foarte mult durata de viata a bateriilor. Nu stiu cum se comporta declansatoarele de la Pixel in conditii de studio, la temperaturi mai „normale”, dar daca vreti sa fotografiati iarna, trebuie sa va asigurati un set de baterii suplimentar.

Prin frig, la -15 grade, ingheta si vantul
Prin frig, la -15 grade, ingheta si vantul

Fiind un declansator radio, principalul avantaj este ca blitzul poate fi pozitionat oriunde, in raza de actiune a emitatorului montat pe aparat, fara a fi necesar un contact vizual, in linie dreapta, intre declansator si receptor ca in cazul triggerelor in infra-rosu. Producatorii spun ca Pixel Knight are o raza de actiune de pana la 80 de metri. Nu l-am putut testa la o distanta atat de mare, dar am observat ca raza de actiune scade odata cu epuizarea bateriilor. O alta „bila neagra” este incompatibilitatea cu setarile blitzului din meniul aparatului. Practic controlul blitzului poate fi full-auto (TTL/E-TTL) sau manual, caz in care setarile se fac exclusiv de pe transmitatorul Pixel.

Concluzie:

In loc de concluzie, va spun doar atat: daca vreti o solutie practica, realtiv ieftina si foarte usor de folosit pentru a declansa unul sau mai multe blitzuri wireless, setul Pixel Knight poate fi alegerea potrivita. Sunt OK din punct de vedere calitativ, se sincronizeaza cu aparatul si la timpi de expunere foarte scurti (1/8000 zic ei, dar eu mai mult de 1/250 nu am incercat), sunt bine construite (desi nu as risca sa le scap pe jos) si – cel mai important – isi fac treaba bine, atata timp cat le oferiti „hrana din plin”: baterii incarcate. Intr-un cuvant, sunt „fun” si sunt sufuciente pentru a trezi micul strobist din tine.

Declansatoarele Pixel Knight sunt disponizile atat pentru Canon cat si pentru sistemul Nikon TTL. Detalii si pret aici.

Bile albe:

  • Comunicarea wireless elimina firele si ofera o flexibilitate sporita in utilizare
  • Raza de actiune mare (65m+)
  • Control TTL
  • Posibilitatea de a seta individual puterea blitzurilor pe grupuri
  • Cinci canale de comunicatie
  • Simplu si usor de invatat/utilizat
  • Instalare rapida

Bile negre:

  • Butoanele de pe receptor sunt acoperite complet de blitz (trebuie deconectat pentru a putea schimba grupul sau canalul de comunicare)
  • Nu este compatibil cu functiile din meniul aparatului
  • Biltzul nu afiseaza distanta pana la care iluminarea va fi eficienta
  • Functioneaza cu baterii CR-2 (as fi preferat 2xAAA, erau mai practice)
  • Durata de viata a bateriilor

 

7 COMENTARII

  1. Foarte bun articolul, mai ales ca acum cateva zile cautam asa ceva, dar fara sa gasesc ceva concret.
    Acum m-am desis, si eu vreau! acum problema este ca sunt doua modele.. Knight si King.. care? 🙂

    • Pixel Knight e ceva mai "profesional", in sensul ca te ajuta sa montezi si un zone controller deasupra transmitatorului, pe aparat (are o patina de blitz in plus). Totodata cred (nu sunt sigur) ca lipsa ecranului LCD se "traduce" printr-o autonomie mai mare a bateriilor. 🙂

  2. Foarte bun articolul. Am achizitionat si eu de curand un set de trigere King, o sa le bag si io intr-o sedinta si o sa va zic cum a fost. Din ce am gasit pe net despre ele, la King-uri poti sa schimbi setarile bliturilor din meniul aparatului.

  3. @ciprian

    king-urile sunt mai stabile …momentan se gasesc doar pentru sony si canon.

    o zi buna

Comments are closed.