Popularitatea din ce in ce mai crescuta a aparatelor foto DSLR cu functie de filmare, a generat dezvoltarea unor noi game de accesorii compatibile cu acestea, care sa ne faca viata mai usoara. In acelasi timp, producatorii de aparate foto mirrrorless se intrec in a scoate pe piata modele din ce in ce mai compacte, de cele mai multe ori renuntand tocmai la un element considerat a fi „de baza” pentru o utilizare corespunzatoare: vizorul electronic. Care este legatura dintre cele doua „lumi” prezentate mai sus? Este destul de simplu: am testat si va prezentam acum doua vizoare optice de la Sevenoak, care ii ajuta atat pe cei care filmeaza cu DSLR-ul dar si pe cei care si-au achizitionat un aparat foto mirrorless si „tanjesc” dupa un vizor, fie el si electronic.

Vizorul optic Sevenoak SK-VF2 la lucru, pe Canon 5D Mark II
Vizorul optic Sevenoak SK-VF2 la lucru, pe Canon 5D Mark II

Prin „redactia” noastra s-au perindat saptamana trecuta doua astfel de accesorii. Vizorul SK-VF PRO1 (detalii si pret aici), care se potriveste mai degraba aparatelor foto mirrorless cu ecran touch screen, deoarece componenta optica de vizare este rabatabila si permite operarea aparatului direct de pe ecranul LCD sensibil la atingere si vizorul Sevenoak SK-VF2 (detalii si pret aici), mai putin complex (fara rabatare) si mai accesibil (ca pret). Ambele pot fi utilizate atat pe aparate foto DSLR cat si pe mirrorless-uri care au ecranul LCD cu diagonala de 3 inch (maxim 3,2 inch conform producatorului) si se monteaza cu un sistem mecanic care se fixeaza pe filetul de trepied al aparatului. Montarea placutei adaptoare pe aparat nu elimina posibilitatea fixarii lui pe un trepied, deoarece ambele placute ale celor doua modele de vizoare optice pe care le-am testat au si filet pentru trepied, la randul lor (si puteti vedea asta in fotografiile de mai jos).

Vizorul Sevenoak SK-VF PRO 1 montat pe mirrorless Sony A5100
Vizorul Sevenoak SK-VF PRO 1 montat pe mirrorless Sony A5100

Ambele vizoare pot fi utilizate, asadar, pe aparate precum Canon 5D Mark 2 sau Mark 3, Nikon D800, D810, Canon 7D, seria Canon 5xx, 6xx, Nikon D3200 etc. In categoria mirrorless, ele pot fi montate pe orice aparat cu ecranul mai mic de 3,2 inch, asadar sunt perfect compatibile cu modele precum Olympus OM-D E-M10, E-M5, Fuji X-A1, Fuji X-E1 sau seria NEX/Aplha de la Sony (cum ar fi Sony A5100 pe care il puteti vedea in videoclipul nostru de mai jos). Ambele modele de vizoare au un sistem de ajustare propriu, care permite montarea lor pe orice aparat foto, astfel incat vizorul sa se alinieze corespunzator cu ecranul LCD al acestuia. Nu in ultimul rand, modelul SK-VF Pro 1 are si un sistem ce permite ajustarea dioptriei, util pentru cei care poarta ochelari.

Sevenoak SK-VF PRO 1

Vizorul Sevenoak SK-VF PRO 1 poate fi achizitionat de aici.

Iata cum se monteaza pe aparat:

Cateva imagini cu vizorul montat pe aparat:

Sevenoak SK-VF2

Vizorul Sevenoak SK-VF2 poate fi achizitionat de aici.

Iata cum se monteaza pe aparat:

Imagini cu vizorul montat pe aparat:

Lasă un răspuns