Sfarsitul lunii octombrie le aduce petrecaretilor motive de bucurie: costumele de vrajitoare sau varcolaci trebuie pregatite pentru cel mai „infricosator” eveniment din an: petrecerea de Halloween! Motiv de bucurie si distractie pentru cei mici (si nu numai), pregatirile si petrecerea de Halloween reprezinta o ocazie buna pentru a surprinde fotografii inedite. Pentru ca au mai ramas mai putin de doua zile pana la cea mai „infioratoare” noapte din an, v-am pregatit noua sfaturi foto de baza pentru Halloween!

Sfaturi foto pentru Halloween
Sfaturi foto pentru Halloween

1. Fotografii in low light

Uitati de blitz pentru moment si incercati sa fotografiati in lumina naturala. Deoarece nici o petrecere de Halloween adevarata nu se desfasoara in timpul zilei, veti avea la dispozitie toata noaptea sa experimentati. Cresteti sensibilitatea ISO, alegeti o diafragma deschisa si un timp de expunere rezonabil astfel incat imaginile sa fie clare, fara ‘blur’. Si nu uitati cardurile de memorie si acumulatorii de rezerva! 😉

2. Fotografii de grup si portrete individuale

Fiecare costum de Halloween ar trebui sa fie unic si deosebit. Surprindeti in fotografii atat portrete individuale cat si imagini de grup, dar fiti atenti si la detalii. De multe ori detaliile sunt mai interesante decat costumul intreg. Nu uitati sa lasati un spatiu in directia privirii, atunci cand incadrati pentru a fotografia portrete. Si daca tot am amintit de incadrari, de cele mai multe ori regulile clasice de incadrare (regula treimilor, de exemplu) functioneaza cel mai bine! Incercati unghiuri si abordari diferite, dar acordati o atentie sporita costumelor. Atentie insa la detalii: de multe ori costumatiile de Halloween nu includ si pantofi specifici, asadar o idee buna ar fi sa incadrati doar bust, fara a surprinde in cadru si elemente care nu fac parte din „costumatie”….

Sfaturi foto pentru Halloween
Sfaturi foto pentru Halloween

3. Pregatirile pentru petrecerea de Halloween

De multe ori pregatirile pentru petrecerea de Halloween pot fi ocazii perfecte pentru imagini reusite, mai ales atunci cand realizarea costumelor specifice sau a machiajului reprezinta o adevarata provocare. Asadar, nu uitati sa surprindeti instantanee inedite si inainte de a da startul petrecerii!

Foto: VancouverFilmSchool
Foto: VancouverFilmSchool

4. Utilizati blitzul in mod creativ

Pentru ca majoritatea petrecerilor de Halloween se desfasoara noaptea, utilizarea blitzului devine aproape obligatorie. Totusi, desi cea mai simpla solutie, fotografierea cu blitzul montat pe patina aparatului nu este si cea mai buna. Incercati sa declansati blitzul wireless sau cu un cablu TTL pentru a putea incerca diverse moduri de a ilumina subiectul. Cu un blitz portabil declansat wireless puteti incerca si diverse imagini in contra-lumina (foto sus).

Cand fotografiati cu blitzul o idee buna este sa alegeti un timp de expunere mai lung (1/30s de exemplu) pentru a permite captorului sa inregistreze si lumina ambientala. Evitati astfel imaginile in care subiectul este corect iluminat dar fundalul este complet negru. Unele aparate foto, in special cele compacte, au aceasta functie in meniul blitzului sub denumirea „Slow Syncro”. Un alt sfat: la DSLR-uri setati declansarea blitzului odata cu cortina a doua a obturatorului („rear courtain”). Astfel blitzul va fi declansat imediat inainte de finalul expunerii, ceea ce ajuta la inregistrarea unor imagini in care subiectul nu este „incetosat” datorita miscarii.

Altfel, in loc de un blitz conventional, puteti improviza cu o lanterna, cu care puteti face light painting sau diverse efecte luminoase in timpul expunerilor lungi. Sau o lanterna colorata sau un glowstick pentru light painting… (dar daca vreti sa incercati asta, nu va uitati trepiedul acasa… ar putea fi chiar un accesoriu interesant al „costumatiei de fotograf” 😉 !).

5. Expuneri multiple si imagini „miscate”

Ramanem tot la capitolul „experimente pe varcolaci” si va propunem sa incercati o abordare diferita in noaptea de halloween: setati aparatul sa surprinda expuneri suprapuse (multiple) sau utilizati un timp de expunere mai lung (de exemplu 1/2s) pentru a creea diverse efecte si imagini „miscate” intentionat, pentru a da un plus de atmosfera imaginilor de la petrecerea de Halloween….

Foto: LostMyBrain
Foto: LostMyBrain

6. Filtre colorate pentru blitz

O tehnica pe care trebuie sa o testati inainte de Halloween, pentru a afla in ce masura vi se potriveste si sunteti multumiti de rezultate: puteti utiliza filtre colorate (in spacial filtre rosii) montate pe blitz pentru a da o tenta de „spookie” imaginilor… 🙂 Nu uitati insa sa reduceti puterea blitzului (sau sa utilizati un diffuser).  Din nou, imaginatia este limita!

7. Atentie la detalii

Mai ales de Halloween detaliile pot contribui la realizarea unui foto-reportaj mai reusit. Si nu ne referim aici doar la detaliile de pe costumele specifice. Dovlecii sculptati, decoratiunile de Halloween sau chiar meniul si preparatele specifice pot fi tot atatea subiecte interesante!

Sfaturi foto pentru Halloween
Sfaturi foto pentru Halloween

8. Uneori magia se intampla … afara

Nu uitati sa surprindeti in fotografiile de la petrecerea de Halloween si localul in care se desfasoara, atat in interior cat si in exterior.

Sfaturi foto pentru Halloween
Sfaturi foto pentru Halloween

9. Dovlecii sculptati

Fotografierea dovlecilor sculptati nu este atat de usoara precum pare la prima vedere. Dovlecii sculptati si iluminati din interior de lumanari, sunt mai dificil de fotografiat din cauza diferentei de lumina dintre interior si exterior. Pentru a surprinde dovlecii veti avea nevoie de un trepied si cateva expunerii ‘de test’ inainte de a putea identifica setarile corecte ale aparatului foto. Un sfat: incercati sa puneti doua sau chair trei luminari intr-un singur dovleac, pentru un efect mai puternic de iluminare din interior.

Foto: Terry Tyson
Foto: Terry Tyson

Asadar, la finalul unui articol mai haios, care nu se incadreaza chiar in ‘tiparele’ Clubului Foto, nu ramane decat sa va uram celebrul HAPPY HALLOWEEN si sa va invitam sa ne aratati imagini de la petrecerile d eHalloween la care ati participat, publicand linkurile in rubrica de comentarii de mai jos! 🙂

 

1 COMENTARIU

  1. Anul acesta am facut foarte multe poze in low light si de grup. Au iesit foarte bine, m-am simtit foarte bine la petrecerea pe care am dat-o cu colegii de la birou si am facutt si nite poze frumoase, mai ales ca am decorat biroul cu tot felul de obiecte, panza de paianjen, dovlecei scobiti etc.

Comments are closed.