Am facut un experiment. Am luat obiectivul Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 si am urcat in cea mai inalta turla de Catedrala pe care am gasit-o in excursia mea din Croatia. Alaturi de mine, Sigma 8-16mm si … Samyang 8mm Fisheye.

Ce au in comun cele doua obiective? Nu foarte multe, dar ambele au o distanta focala de 8mm si sunt compatibile cu DSLR-urile cu senzor in format APS-C. Ce diferente sunt intre cele doua obiective? Multe, incepand cu constructia obiectivelor si terminand cu scopul si tipul de fotografii pentru care au fost proiectate.

Ce ne intereseaza pe noi aici este, de fapt, distanta focala minima. Acei 8mm cu care se lauda ambele obiective. Totusi, Samyang 8mm este un obiectiv care ofera o perspectiva deformata, fiind un obiectiv Fisheye iar Sigma 8-16mm, desi ofera tot 8mm distanta focala minima, se lauda cu o perspectiva corectata fata de un obiectiv standard cu aceeasi distanta focala.

Asa cum spuneam, am ajuns cu ele in turla catedralei si am „tras” doua cadre. Unul cu Samyang 8mm Fisheye si altul cu Sigma 8-16mm, bineinteles ambele la 8mm. Iata ce a iesit:

Sigma 8-16mm, la 8mm

Sigma 8-16mm la 8mm, f/10, ISO 200, 1/640s
Sigma 8-16mm la 8mm, f/10, ISO 200, 1/640s

Samyang 8mm Fisheye, f/8

Samyang 8mm Fisheye
Samyang 8mm Fisheye

Interesant nu? Se vede clar cine e Fisheye in aceasta „familie”. Si la fel de bine se vede munca celor de la Sigma si rezultatul cercetarilor lor: obiectivul SIgma 8-16mm ofera o perspectiva aproape perfect corectata fata de un Fisheye, la aceeasi distanta focala. Bine, fishey-ul, prin definitie, este mult mai wide desi are exact aceeasi distanta focala ca si Sigma (cu aproximativ 50% mai mult atat pe latime cat si pe inaltime).

Ati putut vedea mai sus diferenta dintre un obiectiv fisheye si unul cu perspectiva corectata si, mai mult, ce inseamna un obiectiv fisheye in fotografia de peisaj.

Bineinteles, ambele obiective sunt la fel de reusite din punct de vedere optic. La 8mm ofera aproximativ acelasi contrast si aceeasi calitate optica. Totusi, difera foarte mult perspectiva si asta le face utile pe amandoua. Sigma 8-16mm pentru fotograful peisagist iar Samyang 8mm pentru fotograful care cauta un alt mod de exprimare in fotografie.

Ce cumparati? Va las pe voi sa decideti. Cert e ca diferenta de pret dintre cele doua e invers proportionala cu distorsiunile! 🙂 Samyang 8mm Fisheye, cel care distorsioneaza cel mai mult, are pretul cel mai mic (click pentru detalii). Sigma, pe de alta parte, costa ceva mai mult. Ce sa mai… tehnologia si calitatea costa! 🙂

Bineinteles, diferenta de pret este justificata. Pentru detalii, cititi si testele: Review Samyang 8mm Fisheye | Review Sigma 8-16mm f/4.5-5.6

Lasă un răspuns