Sony A37 este cel mai nou aparat foto SLT al producatorului japonez. Dupa ce au lansat Sony A57 in luna Martie, Sony A37 a inlocuit in primavara modelul A35, fiind in prezent singurul model entry-level SLT al companiei japoneze (A77 fiind varful de gama pe APS-C iar pe A57 il pot considera mai degraba „mid-level” decat entry…).

Sony A37
Sony A37

Sony A37, principalele caracteristici tehnice:

  • Senzor Exmor™ APS-C CMOS de 16,1 megapixeli
  • Fotografiere rapida cu 7 cadre pe secunda si autofocus continuu in modul Tele-Zoom Continuous Advance Priority AE prin tehnologia cu oglinda semitransparenta
  • Sistem autofocus in 15 puncte cu trei senzori în cruce
  • Vizor electronic Tru-Finder™ cu acoperire 100%
  • Compatibilitate AVCHD (50i/25p) pentru inregistrari video
  • Functia “Auto Portrait Framing” pentru portrete
  • Ecran LCD ajustabil pe verticala
  • ISO 100 – 16000
  • Zoom-ul “Clear Image” dublează distanta focala efectiva, prin algoritmi software
  • Rezultate mai bune noaptea cu modul Auto Superior
Sony A37
Sony A37

Constructie si utilizare

Sony A37 pastreaza aceleasi linii de design ca si Sony A57, dar are un body mai compact si cu o greutate mai redusa. Cred ca este cel mai mic DSLR/SLT la ora actuala (exceptand, bineinteles modelele mirrorless). Chiar si asa, cu un body din policarbonat si de dimensiuni reduse, Sony A37 este foarte comod in utilizare, chiar si pentru fotografii cu maini mari, precum subsemnatul. Cei care vin de la alte branduri vor avea nevoie de o scurta perioada de acomodare, dar dupa ce am testat toata gama SLT Sony pentru mine amplasarea butoanelor mi se pare acum foarte familiara.

Meniul este acelasi cu care ne-am obisnuit inca de la Sony A77. Setarile sunt grupate in cateva taburi de baza si fiecare tab include mai multe sub-pagini cu optiuni. Este un meniu organizat simplu si logic, iar accesul la functii se face destul de rapid. Caracteristic Sony, exista si multe functii personalizabile si nici A37 nu face exceptie. In meniu exista doua pagini destinate personalizarii aparatului, pana in cele mai mici detalii, lucru care mie imi place foarte mult dar pe care altii s-ar putea sa il gaseasca destul de confuz.

Sony A37
Sony A37

Sony A37 are, ca toate SLT-urile din gama Sony, un vizor electronic. Probabil asta e si marea deosebire fata de DSLR-urile entry-level din oferta celorlalti producatori. Surprinzator, vizorul electronic al lui Sony A37 este foarte mare, fiind acelasi de pe A57. Nu am fost niciodata un fan la vizorului electronic pe DSLR-uri dar Sony se indreapta pe drumul cel bun. Desi nu la fel de practic precum un vizor optic, EVF-ul lui A37 isi face totusi bine treaba, chiar mai bine decat ecranul LCD de pe spatele aparatului.

De fapt, chiar aici vroiam sa ajung. Sony A37 reprezinta pentru mine o mare dezamagire: oricat s-au straduit, cred ca specialistii Sony nu gaseau un ecran LCD mai slab decat cel pe care l-au montat pe A37. Este un ecran cu o rezolutie mica iar imaginile se vad la standardele de acum cativa ani… Din pacate, aparatul lor bridge actual, Sony HX100V are un ecran LCD mult mai perfromant! De multe ori am ales sa vad fotogafiile facute in vizorul electronic deoarece pe ecranul LCD…

Sony A37
Sony A37

Calitatea imaginilor

Sony A37 are un senzor CMOS de 16 megapixeli si poate fotografia cu valori ISO intre 100 si 3200. In modul extins, puteti alege o sensibilitate ISO de maxim 16.000, dar calitatea imaginii va scadea.

Salutari din Vama Veche. Click pe poze pentru marire.

La valori ISO ridicate, Sony A37 se comporta la fel ca si restul SLT-urilor: nu exceleaza, dar nici nu dezamageste. Inca nu am gasit SLT-ul care sa ma surprinda prin calitatea imaginilor pe care le face la valori ISO foarte ridicate, dar Sony A37 este ok din acest punct de vedere, avand in vedere limitarile impuse de tehnologia cu oglinda semitransparenta.

Sony A37 focalizeaza foarte rapid si precis. Este poate cel mai rapid dintre toate aparatele foto entry-level pe care le-am testat, iar acuratetea focalizarii este excelenta in lumina zilei. Atunci cand lumina ambientala este mai redusa (noaptea, de exemplu), viteza de focalizare va scadea, dar dupa un timp de acomodare nu veti mai considera asta o problema.

Fotografii Panoramice

Nu puteam vorbi de un aparat Sony fara a aminti de imaginile panoramice realizate cu functia Sweep Panorama. Iata un exemplu. Click pe poza pentru marire.

Functia de filmare

Sony A37 filmeaza la rezolutie Full HD 1080 24p sau 50i, cu sunet stereo, in fomat AVCHD. Tehnologia SLT ii permite sa focalizeze automat chiar si in timpul filmarii.

Am observat ca filmele inregistrate la valori ISO mari au o calitate mai slaba decat fotografiile trase la acelasi ISO. Nu stiu de ce se intampla asta, dar de exemplu fotografiile facute la ISO 3200 pot fi utilizate pentru a fi vizualizate fara probleme pe un monitor relativ mare, pe cand filmele Full HD la ISO 3200 sunt practic inutilizabile datorita zgomotului de imagine si al algoritmului aplicat de aparat in acest sens.

Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare

Conform producatorului, Sony A37 poate inregistra aproximativ 450 de cadre cu o singura incarcare a acumulatorului, dar eu cred ca poate si mai mult. 🙂 Am folosit camera mai multe zile la rand fara a avea nevoie sa incarc acumulatorul. Am facut turul Bucurestiului, am fost la mare, in Vama Veche si m-am intros cu aumulatorul la jumatate. In Vama am si filmat, deci surprinzator A37 are un consum de energie foarte redus si acumulatorul ii ofera o autonomie foarte mare.

Sony A37 are un conector USB si o iesire HDMI, pentru a vizualiza direct fotografiile, filmele sau cadrele panoramice pe un televizor compatibil. Totodata, exista si un conector pentru microfon extern, unul pentru declansator pe fir si senzor IR pentru telecomanda. Stocarea fotografiilor se face pe un card Memory Stick Pro Duo sau SD de maxim 32 GB. Imaginile pot fi inregistrate in format JPG sau RAW iar filmele HD sunt inregistrate in format AVCHD (1080 50i sau 24p) cu sunet stereo.

Pret

Sony A37 cu obiectivul de kit Sony SAL 18-55 f/3.5-5.6 costa 2589 lei aici.

Concluzii

In segmentul entry-level concurenta este acerba. Canon are trei modele (1100D, 600D si 650D), Nikon are doua (D3200 si D5100) iar Sony are A37 si A57. Totusi, fata de ceilalti doi producatori, Sony A37 iese in evidenta din multe puncte de vedere: functii precum HDR, DRO (Dinamic Range Optimisation), SweepPanorama, Auto Portrait Framing sau Clear Image Zoom vin in ajutorul fotografilor entuziasti care vor sa obtina rezultate imediate cu un SLT/DSLR. Din punct de vedere al functionalitatilor, Sony A37 depaseste toate modelele actuale de pe piata, dar ne dezamageste cu ecranul LCD si vizorul electronic care ne aminteste de aparatele foto bridge. Totusi, Sony A37 poate fi o alegere foarte buna datorita senzorului foarte bun (in special sub ISO 1600) si a functiei video.

Sony A37 este un aparat care poate fi oricand comparat cu Canon 1100D si Nikon D3200 si, exceptand ecranul LCD care nu mi-a placut, poate fi o alegere foarte buna pentru oricine apreciaza un aparat cu foarte multe functionalitati, la un pret cat mai accesibil. Mai mult, Sony A37 este si mai bine construit decat cele doua de mai sus.

Sony A37 poate fi achizitonat la un super-pret de aici.

Nota Clubul Foto: 8.5/10

Bile albe:

  • Calitatea foarte buna a imaginilor (sub ISO 1600)
  • Multe functii si filtre creative
  • Sweep Panorama, HDR direct din aparat, Functie Auto Portrait Framing si Clear Image Zoom

Bile negre:

  • Ecranul LCD
  • Viteza de focalizare lenta in lumina putina
  • Filmarea la ISO mare (1600, 3200 etc)

8 COMENTARII

  1. Multumesc mult pentru informatiile date! In concluzie,mai strang ceva bani pentru A57.Am deja un SONY HX1 si crted ca imaginea din ecran aste asemanatoare.Grsesc? Inca o data va multumesc pentru informatii.

  2. un mic detaliu de corectat la paragraful cu concluziile: a37 e la concurenţă cu canon 1100D şi nikon 3100 şi 3200, iar a57 cu canon 500d, 550d, 600d. şterge mesajul după ce îl citeşti.

    • da, asa este. desi fata de 1100D e mult peste. se apropie mai mult de 550D decat de 1100D. Oricum, am modificat, pt ca e mai corect asa. 🙂

    • si inca o treaba: 650d e primul canon entry care stie AF continuu in timpul filmarii, ceea ce si A37 face. O mare diferenta fata de 1100D, 550D etc… in fine, e discutabil, dupa cum spuneam….

  3. am dubii că AFul ăla funcţionează la fel ca pe a37, nu l-am testat şi n-am văzut prea multe pe tema asta.

  4. Exista vreo modalitate la A37 ca in timpul filmării sa poată fi folosită pauza? Nu am găsit pana acum nici un buton de pauză…

Comments are closed.