Sony HX50 a fost lansat astazi in Romania in cadrul unui eveniment de presa organizat de Sony Romania. Cu un senzor CMOS 1/2.3 inch si 20.4 megapixeli si obiectiv Sony “G” cu zoom 30x, echivalent al unei focale 24-720mm f/3.5-6.3, Sony HX50 se adreseaza utilizatorilor entuziasti si include toate modurile de fotografiere cu care ne-am obisnuit de la gama bridge. Are patina pentru blitz extern dar si Wifi integrat, o functie utila pasionatilor de calatorii.

Cel mai mic compact super-zoom 30X a ajuns in redactia noastra de cateva zile si iata ca acum, dupa lansarea oficiala, avem ocazia sa va prezentam review-ul complet. Sony HX50 poate fi gasit deja in magazinele de specialitate la un pret de aproximativ 1.800 de lei.

Sony HX50

Sony HX50 in test
Sony HX50 in test

Specificatii tehnice pe scurt

  • Senzor Exmor R CMOS BSI 20.4MPx, 1/2,3 inch
  • Procesor de imagine BIONZ
  • Zoom optic 30x (echivalent 24-720mm)
  • Diafragma maxima f/3.5-6.3
  • Mod iAuto, P/A/S/M, Panorama si filtre Art
  • Ecran LCD Xtra Fine 3.0″ 921000
  • Filmare Full HD 1080/60p AVCHD/MPEG4
  • Wi-Fi
  • Stabilizare optica de imagine SteadyShot
  • Rafala de 10 fps la rezolutie maxima
  • Blitz integrat pop-up
  • Patina pentru blitz extern / Multi-Interface

Cu Sony HX50, ISO 100, 50mm, 1/100, F/4,5:

Constructie si utilizare

La prima vedere, Sony HX50 are un design diferit de compactele Sony cu care eram obisnuit. Seamana cu RX100 dar are patina pentru blitz si selector pentru compensarea expunerii, caracteristici cu care varful de gama actual nu se poate lauda. Asadar, in ce categorie se poate incadra noul HX50? Este o un aparat foto compact avansat, construit pe baza modelului HX20V. Are carcasa din policarbonat, dar care este suficient de solida pentru a trece cu brio chiar si testul catorva cazaturi (pentru cei mai neatenti din fire…). Are un grip de cauciuc si sta bine in mana, iar rotita pentru compensarea expunerii este amplasata exact acolo unde trebuie (foarte utila celor care sunt obisnuiti sa traga in modul Av, de exemplu). Inelul de zoom inconjoara butonul declansator si permite selectarea focalei cu precizie, iar modurile de fotografiere pot fi selectate rapid si comod, cu ajutorul rotitei de selectie accesibila cu degetul mare. In partea superioara iese in evidenta patina pentru blitz extern, o raritate in categoria compactelor Sony, care permite atasarea unui blitz sau a altor accesorii pe patina (disponibile separat), iar in dreapta si in stanga sa se regasesc cele doua microfoane pentru inregistrarea sunetului stereo in timpul filmarii. Blitzul tip pop-up se deschide mecanic (cu ajutoul unui buton amplasat in spatele aparatului) si, cel putin la prima vedere, pare destul de fragil. Din pacate nu permite orientarea lampii pentru bounce (ca la RX100).

Sony HX50
Sony HX50

Pe partea din spate a aparatului se regasesc principalele butoane pentru accesul la functii. Iese in evidenta butonul pentru pornirea / oprirea inregistrarii video, amplasat foarte aproape de gripul, fapt care il face destul de vulnerabil la apasari neintentionate (am pornit de cateva ori inregistrarea video pentru ca am atins butonul din greseala… body-ul compact isi arata totusi limitarile). Tot aici se regaseste si butonul pentru redarea fotografiilor dar si un buton „Custom”, a carui functie poate fi personalizata din meniul aparatului (poate fi setat pentru accesul rapid la setarea ISO, de exemplu). Toti parametrii de inregistrare sunt accesibili prin apasarea butonului „Menu”, aflat imediat sub rotita de navigare, iar cu ajutorul butonului Help („?/Trash”) se poate accesa rapid functia ghid a aparatului, care ofera detalii despre fiecare scena sau functie de pe ecran.

Sony HX50
Sony HX50

Ecranul LCD se vede bine, chiar si atunci cand lumina ambientala este destul de puternica, iar incadrarea se realizeaza exclusiv vizualizand imaginea pe ecran (nu are vizor dedicat). Exista posiblitatea personalizarii informatiilor afisate pe display, apasand rotita de navigare in sus si selectand din meniul unul din cele trei layout-uri disponibile (exista inclusiv posibilitatea de a vizualiza imaginea fara nici un fel de pictograme, pentru a nu va distrage atentia de la incadrare).

Meniurile

Meniul lui Sony HX50 este similar celorlalte modele din gama compacta a producatorului. Totusi, HX50 iese in evidenta prin posibilitatile de personalizare extinse (inclusiv butonul cu functie programabila) dar si datorita setarilor avansate ce afecteaza parametrii imaginilor: filtrul de noise, contrast, saturatie, balans de alb custom (inclusiv White Balance Shift), zona de focus, tipul de masurare a expunerii (matrice, preponderent central, spot), bracketing sau numarul de cadre pe secunda (in cazul fotografierii in rafala).

Meniul principal:

Meniul avansat:

Meniul WiFi

Toate paginile si optiunile din meniu:

Versatilitate si performante – zoom 30x

Daca din punct de vedere al modului de utilizare Sony HX50 se comporta exemplar iar patina pentru blitz extern si rotita pentru compensarea expunerii sunt doua atuuri care trebuie mentionate, adevaratele performante ale lui HX50 se vad odata cu primele fotografii inregistrate. Noul compact Sony se adreseaza in primul rand celor care calatoresc mult si nu sunt dispusi sa aiba alturi de ei un aparat voluminos (bridge sau DSLR). Asadar, obiecitvul cu zoom optic 30x si dimensiunile compacte ale aparatului sunt, probabil, principalele motive pentru care HX50 merita cu adevarat achizitionat. Ce inseamna zoom 30X? Aflam in continuare:

Sony HX50 la 24mm (grandangular):

La 720mm (zoom 30x) din acelasi punct de statie:

Daca optica de calitate produce imagini cu un contrast optim inclusiv la valorile extreme ale focalei (zoom 30x), iar sistemul de focalizare functioneaza exact asa cum ne-am fi asteptat, adevarata surpriza a reprezentat-o sistemul de stabilizare SteadyShot integrat. Acesta reuseste sa compenseze miscarea aparatului chiar si la distanta focala cea mai mare, imaginile fiind clare, fara ‘blur’. Mai mult decat atat, sistemul de stabilizare este activ chiar si in timpul filmarii si tine cont de miscarea pe orizontala sau pe verticala a camerei pentru a produce secvente video cu un efect de panning fluid, o caracteristica pe care eu cel putin nu am mai intalnit-o pana acum la alte compacte.

Din pacate, singurul ‘minus’ pe care i l-am putea reprosa lui HX50 la acest capitol este luminozitatea destul de scazuta a obiectivului. Cu o diafragma maxima f/3.5 la 24mm, obiectivul lui Sony HX50 nu se poate lauda ca fiind cel mai luminos, iar aparatul ‘compenseaza’ prin utilizarea unor valori ISO mai ridicate. Senzorul de imagine se descurca bine si imaginile obtinute au un nivel al zgomotului de imagine redus, chiar si la valori ISO medii (pentru un compact).

Un test crop 100% dintr-o imagine realizata cu Sony HX50 in modul iAuto:

Imaginea originala (ISO 100, 500mm – aprox. zoom 20x):

Crop 100%:

Testul ISO

In imaginile de mai jos puteti vedea comportamentul senzorului lui Sony HX50 la toate valorile ISO disponibile in meniu (ISO 100-6400). Din pacate senzorul mic si numarul mare de megapixeli „inghesuiti” isi spun cuvantul in ceea ce priveste calitatea imaginilor la valori ISO ridicate. Desi zgomotul de imagine e vizibil uneori chiar de la ISO 100 (de catre cei pretentiosi), pana la ISO 1600 imaginile pot fi utilizate fara probleme chiar si pentru printuri A4, avad un nivel al zgomotului de imagine bine controlat (pentru un compact).

Click pe imagini pentru vizualizare la rezolutia originala (crop 100%) si pe sageti pentru navigare.

Sony HX50 la ISO 200

Image 2 of 7

Cadrul original din testul ISO:

Reproducerea culorilor

La acest capitol senzorul lui HX50 se descurca exemplar. Imaginile din acest test sunt neprelucrate si sunt inregistrate cu setarea de saturatie standard (nu Vivid). Imaginile precum cele de mai jos dovedesc reproducerea corecta a culorilor si a contrastului, imaginile fiind bogate in detalii si culori vii.

Alte fotografii cu Sony HX50

Tratamentul anti-reflex si efectul „lens flare”:

Desi Sony HX50 se poate lauda cu optica de calitate, in anumite conditii efectul lens flare este vizibil in contra-lumina. Iata un exemplu:

Blitzul integrat

Blitzul pop-up integrat se descurca bine ca blitz de umplere. Expunerea este corecta, culorile sunt reproduse corect iar iluminarea este uniforma. Totusi, puterea de iluminare a blitzului integrat este limitata, fapt pentru care va recomandam un blitz pe patina (pentru ca HX50 este dotat cu o patina pentru blitz!).

Filmare Full HD

Sony HX50 poate inregistra filme Full HD in format AVCHD sau MPEG4. Secventele video sunt inregistrate cu 50 de cadre pe secunda (50p), dar modul video nu beneficiaza de setari extinse. Pot fi aplicate filtrele colorate (alb/negru, sepia etc) si se poate filma cu valori ISO ridicate (pentru a inregistra mai bine secvente in lumina redusa sau noaptea). Sunetul este inregistrat pe doua canale (stereo) iar atat zoom-ul cat si sistemul de stabilizare sunt active in timpul filmarii. Asa cum spuneam si mai sus, sistemul de stabilizare functioneaza excelent chiar si cand vine vorba de secvente video la distanta focala cea mai mare, iar stabilizarea este activa inclusiv in timpul tranzitiei de la o focala la alta sau atunci cand miscam aparatul pe orizontala sau verticala (panning).

O scurta secventa video inregistrata cu Sony HX50 in care am utilizat functia zoom pe intreaga plaja focala (zoom 30x):

Filtre si efecte speciale

In meniul lui Sony HX50 se gasesc o serie de filtre si efecte ce pot fi aplicate fotografiilor direct din aparat, fara a apela la un program dedicat de prelucrare. Pe langa deja clasicele filtre Sepia sau Alb/Negru am obtinut imagini interesante cu Pop Color, efectul Toy Camera, Desaturarea selectiva sau Poster/Watercolor. Nici fanii fotografiilor cu efect de „miniatura” nu au fost uitati, in meniul lui HX50 fiind disponibil un mod de fotografiere dedicat, care permite inclusiv selectarea zonei de claritate si intensitatea efectului.

Cateva imagini cu filtrele speciale ale lui Sony HX50:

Efect „Miniatura”:

Rich Black & White

HDR

Toy camera

Desaturare selectiva: Rosu

Desaturare selectiva: Verde

Desaturare selectiva: Albastru

Desaturare selectiva: Galben

Watercolor

Poster

Fotografii panoramice

In putinul timp pe care l-am avut la dispozitie pentru a testa aparatul (din motive ce tin in primul rand de vremea de la sfarsitul saptamanii trecute), am incercat si modul de fotografiere panoramic, care permite surprinderea unui cadru larg prin simpla miscare de la stanga la dreapta a aparatului. Aparatul inregistreaza automat mai multe cadre, iar apoi softul intern proceseaza imaginea, cadrele alaturate fiind compuse intr-o singura imagine panoramica. Imaginea rezultata are un nivel ridicat al detaliilor si claritate buna, iata un exemplu:

Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare

Din punct de vedere al dotarilor, HX50 este, cu siguranta unul dintre cele mai performante aparate compacte lansate de compania japoneza pana in prezent.  In plus, aparatul se lauda cu o autonomie extinsa, acumulatorul fiind capabil sa asigure pana la 400 de cadre la o singura incarcare, iar patina pentru blitz extern permite montarea accesoriilor Sony, inclusiv a unui vizor electronic sau a unui microfon extern. Sony HX50 inregistreaza in format Full HD 1080 50p (ACVHD sau MPEG4) cu sunet stereo si zoom activ in timpul filmarii. Fotografiile sunt salvate doar in format JPEG.

Conexiunea WiFi permite aparatului sa transfere rapid si usor imagini pe o tableta sau un smartphone compatibil, gratie aplicatiilor furnizate de Sony.

Pret

Sony HX50 se gaseste in magazine din Romania la un pret aproximativ de 1,800 lei. Pretul este unul zic eu corect, avand in vedere faptul ca are toate caracteristicile unui aparat foto bridge (mai putin dimensiunile si vizorul electronic) dar vine cu WiFi integrat. Pentru pret actualizat si disponibilitate click aici.

Concluzii

Recomandat de Clubul Foto
Recomandat de Clubul Foto

Cu un pachet de dotari impresionant (unele care ii lipsesc chiar si lui RX100), HX50 reprezinta nu doar o alternativa la aparatele foto compacte avansate dar este dotat si cu un obiectiv de calitate, cu o plaja focala foarte versatila si un sistem de stabilizare eficient. Setarile amanuntite, modurile de lucru care amintesc de aparatele bridge si calitatea imaginilor il recomanda pentru cei care vor sa calatoreasca ‘light’, cu un aparat cat mai compact, dar performant. Astfel, Sony HX50 are toate ingredientele pentru a fi cel mai reusit compact pentru calatorii la ora actuala (zoom versatil, WiFi etc), fiind o alternativa chiar si la aparatele foto bridge care, de cele mai multe ori, nu ofera nimic in plus in afara vizorului electronic.

Asadar, Sony HX50 ne-a demonstrat ca este un aparat capabil, si primeste in aceasta vara recomandarea noastra in categoria aparatelor foto compacte pentru calatorii.

Nota Clubul Foto: 8,5/10

Bile albe:

  • Calitatea buna a imaginilor
  • Focalizare rapida si precisa
  • Filmare Full HD AVCHD/MPEG4 50p/50i cu sunet stereo
  • Mod „iAuto” versatil
  • Optica buna, zoom 30x (24-720mm echivalent)
  • Constructie solida
  • Stabilizare optica a imaginii excelenta
  • Conectivitate WiFi, aplicatii pentru smartphone dedicate
  • Patina pentru blitz extern
  • Multiple posibilitati de personalizare
  • Control asupra tuturor parametrilor imaginii
  • Rotita pentru compensarea expunerii
  • Timp de pornire redus
  • Intarziere la declansare aproape insesizabila
  • Ecran LCD cu rezolutie mare

Bile negre:

  • Zgomot de imagine destul de pronunta la valori ISO mari
  • Lipsa butonului pentru blocarea expunerii (AE/AF Lock)
  • Zoom lent pe fotografii
  • Lipsa vizorului (optic direct sau electronic)
  • Luminozitate redusa a obiectivului la 24mm (f/3.5)
  • Autonomie redusa cu functia WiFi pornita
  • Blitz tip popup (pare destul de fragil!)
  • Lens flare in contra-lumina (ocazional)

15 COMENTARII

  1. Ce poti sa faci cu el?
    Un compact performant cu zoom 24-720 pare foarte atargator, o spun din experienta deoarece gamma extrem de redusa de focale a lui X20 ma scoate din sarite!
    Dar ce te faci fara vizor (probabil EVF, ar fi greu un vizor optic pentru 30x!)?
    LCD-ul Xtra are o rezolutie excelenta, dar nu este nici macar inclinabil, si oricum nu poate concura la luminozitate cu Soarele!
    Cum incadrezi la zoom maxim?!
    Zgomotul ridicat la ISO mare si autonomia redusa sunt inevitabile (in excursii, trebuie sa ai cu tine mai multe baterii de schimb) dar cum incadrezi la focale de 500-700 numai cu LCD-ul?!

  2. Ce recomandati ,, Canon SX 280 hs sau Sony HX50 ,, ma puteti ajuta cu un mail ,, cu respect ,,

  3. Stiu ca sunt doua aparate diferite , dar nu stiu ce sa aleg intre Sony HX50 si Canon S120 . Poate ma puteti ajuta . Multumesc.

      • E mai mult decat surprinzataor pentru mine raspunsul dumneavoastra, dar asta in conditiile in care eu nu am avut in mana niciunul dintre celel doua aparate. Totusi, stau si ma intreb: cat de bine poate compensa sony sensorul mic prin celelalte functionalitati. Eu am senzatia ca are zgomot de imagine cam in toate situatiile. De cealalta parte canon pare sa se descurce bine in multe situatii. In concluzie, trecand peste briz-brizuri, strict pentru a face fotografii la o calitate decenta, inafara de zoom-ul fantastic de care dispune sony, ce altceva il recomanda peste canon s 120? Va raman recunoscator daca o sa aveti amabilitatea sa dati un raspuns putin mai elaborat.

  4. Intre un Sony HX 60, Canon SX 540HS sau Nikon Coolpix B500 ce recomandati? Multumesc!

Comments are closed.