Acum doua zile am primit la teste un Canon EOS-M (detalii si pret aici), alaturi de alte doua aparate foto Canon lansate la Photokina: SX50 si SX500 (despre care vom vorbi la timpul lor). Canon EOS-M este primul aparat foto mirroless al companiei japoneze si desi Canon este ultimul mare producator de aparate foto care „ataca” piata mirrorless, modelul produs de ei se evidentiaza in primul rand prin senzor: este un APS-C veritabil. Daca ne gandim ca singurele aparate foto mirrorless cu senzor APS-C erau pana acum cateva luni cele din seria Sony NEX, noul Canon devine chiar si mai interesant.

Aparatul pe care l-am primit la teste si il vedeti mai jos este un Canon EOS-M cu obiectivul de kit, 18-55mm f/3.5-5.6 IS impreuna cu blitz-ul Canon 90EX, adica exact kitul care se gaseste aici.

Canon EOS-M cu obiectiv de kit 18-55mm si blitz Canon 90EX
Canon EOS-M cu obiectiv de kit 18-55mm si blitz Canon 90EX

Cum poate fi descris Canon EOS-M rapid? E foarte simplu. Ganditi-va ce se intampla daca iei un Canon 650D si ii demontezi oglinda? Ei bine, cred ca asta au vrut sa afle si specialistii de la Canon atunci cand au proiectat modelul EOS-M. Lasand gluma la o parte, Canon EOS-M este, pe scurt, un Canon 650D fara oglinda. Si la propriu, si la figurat. Iar asta m-a impresionat in mod placut. De ce zic asta? Pentru ca are acelasi senzor APS-C ca si Canon 650D, aceleasi meniuri, acelasi procesor DIGIC V, aceleasi functii, acelasi ecran LCD touch-screen. Ii lipseste doar vizorul si, bineinteles… oglinda. In rest este cam acelasi aparat iar asta este un lucru bun. Calitatea imaginilor este similara, dar body-ul de dimensiuni mai compacte il fac mai usor de transportat. Avand in vedere ca EOS-M este compatibil si cu toate obiectivele din gama Canon (cu adaptor) atunci alegerea cred ca este acum destul de simpla: daca nu vrei neaparat un vizor optic, EOS-M ar putea fi o alegere chiar mai buna decat Canon 650D!

Pana apuc sa ma mai „joc” cu el si sa scriu un review mai detaliat, va spun pe scurt cateva impresii despre Canon EOS-M, asa la prima vedere:

  • Imi place ca are o constructie solida. Ma asteptam la un body de plastic, dar este foarte bine construit (din aluminiu), este destul de greu si iti lasa o senzatie placuta in utilizare.
  • Nu ma asteptam sa gasesc in meniu setarile cu care m-am obisnuit la DSLR-urile Canon. Inclusiv Custom Functions (meniul C.Fn) si tot ce deriva din asta.
  • Este rapid, se misca bine si e usor sa te obisnuiesti cu el. Bine, eu sunt utilizator de Canon de cand ma stiu, asadar si asta e o parere cat se poate de subiectiva…
  • Ecranul touch screen functioneaza bine, dar iconurile de pe ecran mi se par prea mici pentru a fi apasate usor.
  • O mare bila neagra este lipsa unui ecran LCD rabatabil (ar fi compensat – sa zicem – lipsa vizorului, fie el si electronic, dar asa fara un ecran rabatabil ma simt ca la aparatele foto de acum 3-4 ani…)
  • I-am scos bateria si mi-a pierdut setarile. Alta data nu a vrut sa asculte de butonul de inchidere si a ramas toata noaptea pornit (eu am crezut ca se inchide singur dupa 2-3 minute si am uitat de el, dar se pare ca nici asta nu a functionat si m-am trezit dimineata cu bateria descarcata… :)). Banuiesc ca sunt niste bug-uri care se vor rezolva. Eu am un aparat marcat foarte clar „DEMO” (banuiesc ca de pre-productie…).
  • Mi-ar fi placut sa primesc si adaptorul pentru obiective Canon EF. Atunci ar fi fost un test pe cineste! 🙂
  • Sistemul AF hibrid functioneaza excelent, iar stabilizarea optica de imagine si focalizarea sunt active permanent chiar si in timpul filmari
  • Blitzul Canon 90EX este destul de voluminos si arata ciudat, la prima vedere, pe Canon EOS-M. E destul de „bulky” dar isi face treaba excelent.
  • Destul de putine butoane pentru functii (ei zic ca ecranul touch-screen compenseaza acest aspect, dar eu i-as contrazice…)
  • Are conector HDMI, mufa pentru microfon extern sau unitate GPS
  • Nu are buton dedicat pentru AE/AF Lock (blocarea expunerii/focalizarii)…
  • Calitatea imaginilor este la paritate cu ultimele DSLR-uri lansate. E la fel de buna sau poate chiar mai buna decat la Canon 60D si la egalitate cu Canon 650D.

Nu vreau sa trag concluzii acum, inainte de a ma obisnui ma mult cu aparatul si de a scrie review-ul complet, dar cel putin la prima vedere este un aparat reusit. Principala „bila neagra” o reprezinta lipsa vizorului la care am putea adauga si numarul mic de butoane pentru functii (lipsa unei rotite de selectie a modurilor de fotografiere, de exemplu?). Banuiesc ca in 2013 vom vedea un nou model mirrorless in gama Canon, cu vizor, rotita de selectie si butoane dedicate. O strategie pe care am intalnit-o recent si la modelele mirrorless Nikon…. Canon EOS-M reprezinta cu siguranta un concurent foarte serios pentru ceilalti producatori. Nu pot sa nu ma gandesc la Panasonic sau Olympus care isi vor vedea cotele de piata amenintate, deoarece “batalia” se muta acum in ograda aparatelor foto mirrorless cu senzori APS-C. Daca pana acum “canonistii” care isi doreau un mirrorless trebuiau sa aleaga din ofertele altor producatori, este clar acum spre ce model se vor indrepta deoarece posibilitatea de a utiliza obiectivele EF pe noul aparat ii va face pe multi sa renunte la aparatele mirrorless ale celorlalti producatori si sa achizitioneze un Canon… In rest, o sa va mai povestesc despre el dupa weekend, cand o sa apuc sa ma „imprietenesc” mai mult cu el.

Aveti mai jos si un scurt filmulet cu ecranul touch-screen, selectia modurilor de fotografiere si meniurile:

V-am pregatit o serie de imagini cu meniurile lui Canon EOS-M, pentru a vedea cat de complex este meniul si cat de similare sunt optiunile fata de cele de pe DSLR-urile Canon.

5 COMENTARII

  1. Interesant, si eu aveam impresia ca este carcasa din plastic. Mi-ar fi placut sa aibe grip-ul altfel, ca la GH2/GH3 Panasonic, si sa faca grip pentru el. Astfel, cu aspectul decompacta, pana si un Sony NEX e mai comod in mana. Parerea mea, m-am jucat si ma pot juca oricand cu Panasonic G3 al unui prieten, daca acela are grip cam mic pentru mine, e cam incomod, acesta sigur va fi. De apreciat restul detaliilor amintite de tine. In legatura cu calitatea imaginii, pe 650D si pe acesta este senzor mai nou decat pe 60D, deci e normal sa fie mai buna, cel putin teoretic, practic depinde de fotograf ce vrea sa scoata in cadrele sale.

  2. fata de EOS-N, 650D mai are si un sensor dedicat de autofocus cu detectie de faza, specific dslr-urilor, ceea ce ar trebui sa-l faca mai bun in fotografia de actiune;

  3. Eu sunt genul de persoana pentru care conteaza in toate, intotdeauna prima impresie. Mi-e prima impresie pe care mi-a facut-o EOS-M-ul e urata. Adica, aspectul nu ma atrage deloc. Conteaza clar ce are in interior. Dar, cei mai multi cand se duc sa-si achizitioneze un DSLR cred ca se uita la cum arata, apoi cati megapixeli are(ca pentru unii asta conteaza), apoi incetul cu incetul coboara in adancul aparatului ; daca mai coboara.
    Eu nu as fi tentat sa-mi achizitionez un EOS-M , chiar daca la prima veste despre el mi-a fost in cap ” tre’ sa-l iau”.
    Ma repet ; nu m-as lauda cu imaginea lui. Si mai ales ca sunt un tip orgolios si care tine mai mult la imagine, priul gand pe care l-as vedea cand mi-as prezenta aparatul prietenilor ar fi ” o sa creada ca e un simplu „sapun” digital si ca am ajuns sa fac si eu poze cu d’astea”.
    Poate ca sunt prea blocat in astea, dar, raman blocat.
    Mai prefer o alta gama de aparat in cazul asta, chiar daca de 4 ani sunt pe Canon.

      • Unde ma contrazic?
        Zic ca pentru cum arata nu l-as cumpara.
        Sunt old style, si niciodata nu ma impac cu „rotundele” si touch screen si…”hai sa facem ceva sa-i ajungem pe astia de la Nikon. Da’ nu va concentrati asa mult pe aspect”.
        Probabil gresesc, dar nu ma contrazic. Gresesc zicand ca toti se uita prima data la aspect. Si, probabil daca se uita unora le place. Cine stie…

        Pana la urma e clar ; nu toti gandesc ca mine.

Comments are closed.