Panasonic GH3
Panasonic GH3

Va prezint abia acum testul lui Panasonic GH3, test inceput in urma cu aproximativ trei saptamani. „Avalansa” aparatelor noi si numarul mare de produse primite pentru teste in ultima perioada au decalat destul de mult review-ul unui aparat foarte interesant. Totusi, pe principiul mai bine mai tarziu decat niciodata, am putut lucra mai mult la acest material si am ocazia acum sa va prezint un review mai detaliat. Asadar, sa vedem cum se prezinta noul varf de gama Mirrorless de la Panasonic si daca reuseste intr-adevar sa se ridice la nivelul asteptarilor noastre.

Panasonic GH3 a fost lansat in toamna anului trecut la Photokina si a ajuns in Romania cu o oarecare intarziere. In prezent are un pret aproximativ de 5.899 lei body si se gaseste aici. Pentru acest articol am avut posibilitatea de a testa si aproape intraga gama de obiective „pro” – Panasonic Lumix G – dar pe care le-am testat aici.

Test Panasonic GH3
Test Panasonic GH3

Panasonic GH3

Specificatii tehnice pe scurt:

  • Senzor Live MOS de 16 megapixeli
  • Montura Micro 4/3
  • ISO 200 – 12.800
  • ISO extins 125 – 25.600
  • Filmare Full HD 1080 60p/60i/30p/24p
  • Compresie H.264, AVCHD, MPEG-4, 80MB/s
  • Timp de expunere: 30s – 1/4000
  • Ecran LCD rabatabil, 3 inch
  • Vizor Electronic OLED
  • Stocare: SD/SDHC/SDXC
  • Conectivitate Wi-Fi, USB 2.0, HDMI
  • Dimensiuni: 133 x 93 x 82 mm
  • Greutate: 550 grame body
  • Disponibil din Noiembrie
  • Grip optional

Cu Panasonic GH3 la muzeu. Lumina mixta, balans de alb automat. Obiectiv LUMIX G VARIO 12-35, la F/2.8, ISO 640:

Constructie si utilizare

Prima impresie pe care ti-o lasa Panasonic GH3 are legatura cu dimensiunile oarecum exagerate ale body-ului sau. Este, cu siguranta, cel mai voluminos aparat foto mirrorless pe care l-am testat pana acum, o caracteristica pe care nu stiu daca trebuie sa o incadrez la capitolul „bile albe” sau „bile negre”. Spun asta deoarece – prin definitie – aparatele foto mirrorless au avantajul dimensiunilor reduse, mai ales in comparatie cu un sistem DSLR.

Panasonic GH3 are dimensiuni apropiate de un Canon 50D, un DSLR din gama mid-level. Totusi, sa vedem si aspectele pozitive ale unei astfel de dimensiuni: GH3 sta foarte bine in mana, este solid si construit din materiale de calitate. In plus, nu mai putin de sase butoane „custom” isi fac simtita prezenta pe body si mai ales in meniu, acolo unde pot fi setate functiile fiecarui buton in parte. Este o caracteristica pe care am apreciat-o si in review-ul lui GH2 acum aproape doi ani si pe care trebuie sa o mentionez si aici: GH3 este de departe cel mai „customizabil” aparat foto din aceasta clasa, depasind din acest punct de vedere chiar si unii rivali DSLR.

In partea de sus a body-ului doua rotite de selectie stabilesc atat modul de lucru (Auto/P/A/S/M sau scene presetate) cat si modul de fotografiere: cadru cu cadru, rafala, declansare temporizata etc. Nu lipseste nici patina pentru blitz extern si nici blitzul pop-up integrat (numar de ghid 11) iar in dreapta si in stanga blitzului exista microfoane pentru inregistrarea sunetului pe doua canale (stereo). Langa declansator exista prima rotita de slectie (pentru diafragma, in modul Manual sau Prioritate de Diafragma) dar si trei butoane pentru accesul rapid la parametrii importanti: balans de alb, ISO si compensarea expunerii. Daca memoria nu imi joaca feste, Panasonic GH3 este primul si singurul aparat din categoria mirrorless la care gasesc aceste trei butoane plasate langa declansator si care amintesc de aparatele foto DSLR, si ale lor ecrane LCD secundare cu butoane pentru acces rapid la functii (vezi Canon). Tot in partea de sus gasim si primul buton pentru functii (Fn1), care in mod implicit permite pornirea sau oprirea conexiunii WiFi, dar care poate fi setat din meniu sa execute orice alta functie.

Partea din spate a body-ului este ocupata in proportie de 60% de ecranul LCD rabatabil, multi-touch, dar si de vizorul electronic de mari dimensiuni. Vizorul OLED se vede bine, nu are lag sesizabil si este unul din cele mai reusite pe care le-am intalnit pana acum pe un mirrolress. Desi ecranul OLED din vizor se vede bine, pierde putin la capitolul optica, care de multe ori iti lasa impresia ca nu privesti o imagine perfect clara, chiar si dupa ajustarea dipotriei. In rest, tot spatiul ramas liber in jurul vizorului si al ecranului LCD este ocupat de butoane. Patru butoane customizabile (Fn2-Fn5), inca o rotita de selectie (pentru timpul de expunere in modul „S” sau Manual si navigarea intre fotografii la vizualizare) dar si de un buton dedicat pentru pornirea si oprirea inregistrarii video. Butonul „Disp” (Display) permite afisarea sau ascunderea parametrilor de pe ecranul LCD sau din vizorul electronic (comutarea intre cele doua fiind posibila cu ajutorul senzorului de proximitate integrat in vizor).

Panasonic GH3 este un aparat „complet”, din aproape toate punctele de vedere. Trebuie amintita aici compatibilitatea cu accesoriile Panasonic si nu numai. Conectorii permit utilizarea unui microfon extern si – in mod surprinzator (sau nu?!) aparatul este dotat si cu un socket X-Sync pentru blitzurile non-TTL. In plus, are conector pentru microfon extern, iesire audio pentru casti, mufa HDMI, conector USB 2.0 si – din pacate – un singur slot pentru carduri SD.

Meniul lui Panasonic GH3

Accesul la meniu se poate face atat de pe ecranul LCD sensibil la atingere cat si de pe butonul central „Menu” de pe spatele aparatului. Navigarea in meniu este facila si logica, desi meniul s-a schimbat radical de la generatia anterioara la cea curenta. Este o schimbare in bine, itemii din meniu fiind mai bine pozitonati si mai intuitiv grupati.

Panasonic GH3 are un meniu extins, care permite personalizarea functiilor de pe aproape toate butoanele (am mai amintit asta, dar este unul din aspectele care ma atrag cel mai mult la un astfel de aparat – libertatea de a setat butoanele si accesul la functii dupa bunul plac) dar si un pachet bogat de optiuni in ceea ce priveste parametrii de fotografiere si port-procesare a imaginilor.

Sunt prezente si celebrele filtre „art”, chiar cu cateva grade de customizare, poate inregistra si imagini panoramice sau HDR si – pentru avansati – functia Timelapse permite inregistrarea unui set de cadre la un interval prestabilit si derularea lor intr-o secventa animata, procesata tot de aparat, fara a apela la un laptop/PC.

Optiunile de pe ecranul multi-touch:

Optiunile din meniu:

Panasonic GH3: Calitatea imaginilor, ISO si sistemul autofocus

Panasonic GH3 dispune de un senzor CMOS de 16 megapixeli nou, care nu a mai fost utilizat de compania nipona pana acum pe nici un alt aparat mirrorless. Este un senzor care, impreuna cu procesorul de imagine VENUS Engine VII, permite inregistrarea secventelor video cu un bitrate de pana la 80MB/s. Din acest punct de vedere, Panasonic GH3 depaseste toate apratele foto mirrorless si DSLR la ora actuala. Daca pe video lucrurile stau atat de bine, cum se comporta totusi GH3 cand vine vorba de fotografii? Am pregatit testul ISO care, sper eu, este concludent in acest sens.

Click pe imagini pentru a le vizualiza la rezolutia originala (crop 100%).

Panasonic GH3 ISO 400

Image 2 of 7

Panasonic GH3 ISO 400

Desi imaginile pot fi utilizate fara probleme chiar si la ISO 3200 din JPEG-urile realizate de aparat, maximul de detalii si de calitate poate fi obtinut din fisierele RAW. Comparativ, sistemul de conversie JPEG din camera este destul de brutal in ceea ce priveste pastrarea detaliilor la valori ISO ridicate, desi la prima vedere calitatea imaginilor chiar si JPEG este OK.

Cateva imagini la ISO 1600-3200, direct din JPEG:

Cu obiectivul fisheye Panasonic LUMIX 8mm f/3.5. A se observa gama dinamica foarte buna si expunerile echilibrate (masurare evaluativa). Mai multe despre obiectivele Panasonic aici.

Din punct de vedere al calitatii imaginilor, Panasonic GH3 este la egalitate cu Olympus OM-D, „rivalul sau numarul 1” in categoria mirrorless. In schimb, il depaseste la calitatea inregistrarilor video. Sunt doua aparate destul de diferite din punct de vedere al conceptului si al modului de utilizare, dar similare din punct de vedere al calitatii imaginilor statice. Panasonic GH3 castiga datorita modului video mai performant, dar pierde la capitolul design si datorita dimensiunilor mult mai generoase.

Panasonic GH3 cu obiectivul LUMIX G VARIO 35-100/F2.8, la F/2.8, 100mm (echivalent 200mm). Cine spunea ca nu poti avea un bookeh placut cu un aparat foto mirrorless?

Sistemul autofocus este rapid si precis, nu rateaza si poate executa punerea la punct chiar si in lumina slaba sau foarte slaba. L-am testat la Muzeul Antipa, acolo unde cantitatea de lumina ambientala nu a fost deloc satisfacatoare in unele sali, dar Panasonic GH3 s-a descurcat excelent indiferent de conditii. Nu am ce sa ii reprosez la acest capitol.

La capitolul „temperatura de culoare” lucrurile stau bine dar puteau sta chiar si mai bine. Mi-a placut modul cum lucreaza colorimetrul integrat, care reuseste sa seteze automat temperatura de culoare in asa fel incat fotografiile sa fie echilibrate, cu o cromatica buna in majoritatea situatiilor. Totusi, nu am putut sa nu observ o oarecare diferenta intre modul in care sunt redate imaginile pe ecranul LCD si rezultatul final, privite pe monitor, din punct de vedere al temperaturii de culoare.

In plus, imaginile privite prin vizorul electronic OLED arata destul de diferit din punct de vedere al culorilor fata de cele privite pe un monitor calibrat. Este clar ca undeva exista o mica problema si poate ca va fi remediata in timp cu un update de firmware care sa corecteze aceste efecte nedorite. Asa cum este acum nu m-as baza foarte mult pe setarea manuala a temperaturii de culoare privind ecranul LCD sau prin vizorul lui GH3, ci as trage RAW de fiecare data, pentru siguranta. Totodata, aparatul are tendinta de a reda tonurile de galben spre verzui, dar asta numai in lumina artificiala.

Cateva imagini de interior, cu lumina mixta si balansul de alb automat:

Autonomie, format fisiere, conectivitate si stocare

Din punct de vedere al autonomiei, Panasonic GH3 are un acumulator care ii asigura o durata de functionare extinsa. Am fost surprins cand am reusit sa surprind peste 1000 de fotografii cu un singur acumulator, pe parcursul unei singure zile, iar la final bateria nu era descarcata complet. Cred ca este mirrorless-ul cu cea mai buna autonomie de pe piata.

Cu obiectivul Lumix G VARIO 7-14/F4.0, la 7mm (echivalent 14mm pe Full Frame):

Fotografiile sunt salvate in format JPEG sau RAW (sau simultan JPEG+RAW) iar filmele sunt inregistrate la o rezolutie maxima de 1980×1080 (30, 25, 24 fps) cu sunet stereo, in format MPEG-4 (80MB/s), depasind din punct de vedere al calitatii secventelor video, aparate precum Canon 5D Mark III sau Nikon D800.

Panasonic GH3 a fost proiectat in special pentru cei care vor sa utilizeze aparatul pentru a inregistra productii video. Astfel, GH3 poate filma la rezolutii Full HD 1080 60p/60i/30p/24p, ofera controlul compresiei (AVCHD sau MPEG pana la 80 Mbps!) si suport pentru timecode, alaturi de un conector de 3,5 mm pentru microfon extern si unul pentru casti si o iesire HDMI. Totodata, pentru o autonomie sporita GH3 poate utiliza un grip optional, care asigura perioade mai lungi de filmare.

Din punct de vedere al conectivitatii, GH3 include un modul Wi-Fi care asigura transferul wireless intre aparat si orice dispozitiv compatibil, inclusiv o tableta sau un smartphone cu iOS sau Android. Din pacate conexiunea WiFi este dificil de setat, deoarece aplicatiile nu sunt disponibile in versiunile romanesti (localizate) ale Apple Store sau Google Play.

Panasonic GH3 cantareste 550 de grame si are urmatoarele dimensiuni: 133 x 93 x 82 mm. Este cel mai mare aparat mirrorless pe care am avut ocazia sa il testez pana acum, iar asta poate fi atat o bila alba cat si o bila neagra, depinde din ce punct de vedere privim lucrurile.

Pret Panasonic GH3

Panasonic GH3 se gaseste in Romania la un pret aproximativ de 5.899 lei body

Concluzii

Recomandat de Clubul Foto
Recomandat de Clubul Foto

Standardele de calitate impuse de varful de gama de la Panasonic au crescut odata cu lansarea lui GH3. Comparativ cu toate aparatele mirrorless lansate de Panasonic pana acum, GH3 este cu siguranta cel mai performant si cel mai „complet” , din punct de vedere al dotarilor. Calitatea foarte buna a senzorului dar si optiunile extinse pe video il recomanda mai ales pentru cei care vor sa filmeze cu un aparat mirrorless, la rezolutie Full HD si sa profite de cea mai buna calitate posibila, depasind din acest punct de vedere „rivalii” DSLR. Pentru fotografi, desi calitatea imaginilor este buna (mai ales RAW), dimensiunile body-ului ar putea reprezenta un impediment, mai ales pentru cei care aleg un mirrorless tocmai pentru dimensiunile sale reduse comparativ cu cele ale DSLR-urilor.  Panasonic GH3 primeste recomandarea noastra mai ales pentru functiile extinse, senzorul de calitate si functia video excelenta.

Nota Clubul Foto: 8.5/10

Citeste si: Testul obiectivelor Panasonic pentru Micro 4/3

Bile albe:

  • Calitatea buna a imaginilor
  • Filmare Full HD 60 fps cu sunet stereo, 80MB/s
  • Mod „Auto” versatil
  • Constructie solida
  • Autofocus rapid si precis
  • Pornire rapida, intarziere insesizabila la declansare
  • (Aproape) toate butoanele sunt personalizabile
  • Vizor optic de calitate
  • Pachet bogat de setari atat pe foto cat si in modul video
  • Autonomie foarte buna a acumulatorului

Bile negre:

  • Timp de expunere minim 1/4000
  • Balansul de alb difera sensibil intre imaginea de pe LCD si imaginea finala (mai ales pe video)
  • Lipsa functiei focus peak pe video
  • Body destul de voluminos (pentru un mirrorless)
  • Zoom lent pe fotografii
  • WiFi dificil de configurat

13 COMENTARII

  1. La acest raport pret/calitate nu cred ca acest aparat va putea penetra pe piata noastra. Cu mai putini bani se poate achizitiona un Nikon D7100. Iar Olympus OM-D s-a ieftinit considerabil (are performante -culorile, mai ales- mai bune decat Panasonic, cu exceptia filmarii).
    Aveti dreptate in ceea ce priveste gabaritul. Nu este atractiv.
    Mai pe scurt, exista varianta sensibil mai bune pentru pasionatii de fotografie.

    • Nikon nu mai e ce-a fost pe film, senzori Sony montati in „cutii de pantofi” ce au inceput sa curga! Calitatea imaginii la GH3 e peste D5200, D7100. Parerea mea!

  2. Despre Panasonic GH3 numai de bine,aşa cum spune şi domnul Călin în review.Dar e mare bolovanu şi scump.Mai bine Olympus OM-D E-M5, aşa cum zice şi domnu Leontin, pentru că partea de video de la GH3 nu mă tentează aşa de mult.Mi-ar fi plăcut ca Olympus să aibe şi meniu în română. Oare se poate instala meniu română dacă nu dispune din fabricaţie ?

  3. Sincer, am facut destule teste intre NIKON , CANON si PANASONIC, si , parca PANASONIC mi-a placut cel mai mult. De la NIKON si CANON , numai modelele foarte scumpe sunt cu adevarat bune, celelalte fiind oarecum modeste. PANASONIC au in schimb acea caracteristica numita ROBUSTETE MECANICA, rezista la cazaturi si utilizare in conditii extreme, indiferent de model.
    Nici SONY nu sta prea rau , avand in vedere ca SONY si Panasonic au tehnica CARL ZEISS respectiv LEICA. Nu zic ca NIKON si CANON nu sunt bune, insa am vazut destule rateuri de poze si zgomot pe imagine si la NIKON si CANON. Si vorba aia , sunt camere scumpe .

Comments are closed.