Pentru ca am vazut ca v-au placut fotografiile cu efect de miniatura (Tilt & Shift) pe care le-am facut cu Sony TX20 m-am gandit sa va arat cum puteti obtine astfel de fotografii prelucrand imaginile in Photoshop. Eu am utilizat Photoshop CS6, dar etapele pe care le prezint mai jos sunt aceleasi indiferent de versiunea Adobe Photoshop pe care o aveti la indemana.

Fotografie cu efect de "miniatura"
Fotografie cu efect de „miniatura”

Asadar, sa trecem la treaba. Cel mai important aspect este alegerea imaginii care urmeaza sa fie prelucrata. Pentru ca efectul de miniatura sa iasa cat mai bine va recomand sa alegeti o imagine in care subiectul este fotografiat de sus. Astfel de efecte se potrivesc cel mai bine in fotografiile cu tema urbana, cu strazi, masini, cladiri si oameni. Daca nu aveti un obiectiv Tilt&Shift cu care sa puteti face astfel de imagini fara a apela la efectele din Photoshop, sau un compact care are aceasta functie integrata (Sony TX20) atunci puteti face fotografii cu efect de miniatura urmarind pasii de mai jos. Chiar daca la inceput pare dificil, cu putina experienta ajungeti sa prelucrati o astfel de fotografie in doar cateva minute. Chiar si asa, dureaza mai mult decat daca ati avea un aparat care sa va ofere aceasta functie in meniu. Cu aparatul amintit mai sus am facut astfel de imagini instantaneu, fara a apela la Photoshop. Deh, tehnologia evolueaza… 🙂

Am inregistrat un mic tutorial video pentru a va arata mai usor etapele prelucrarii. Daca pasii nu sunt suficienti de clari in videoclip, am scris mai jos principalele etape si denumirea instrumentelor utilizate in Photoshop pentru a-i parcurge.

Pasul 1. Deschideti imaginea in Photoshop si selectati modul „Quick Mask Mode” (dreapta, jos, sub bara de instrumente)

Pasul 2. Selectati Gradient Tool din paleta cu instrumente si bifati optiunea „Reflected Gradient” si „Reverse” (sus pe bara de optiuni)

Pasul 3. Trageti pe ecran o linie verticala in zona in care vreti sa aplicati efectul (zona care ramane vizibila, fara „blur”) folosind Gradient Tool. Fotografia va arata acum in felul urmator:

Pasul 4. Iesiti din modul Quick Mask si selectati din meniul Filters (sus pe bara) instrumentul „Lens Blur„. Folosind cursorul „Radius” alegeti cat de mult efect blur vreti sa aplicati fotografiei (eu am ales 75).

Pasul 5. Confirmati cu „OK” si alegeti din meniul Image optiunea Adjustments > Curves. In fereastra ce se va deschide modificati forma curbei de pe histograma in felul urmator:

Pasul 6. Tot din meniul Image alegeti Adjustments -> Vibrance pentru a amplifica saturatia culorilor.

Asta e tot. In acest moment fotografia ar trebui sa aiba un efect de miniatura vizibil. Imaginea mea este cea de mai jos:

Spor la fotografiat … si prelucrat!

Mai jos, in comentari puteti pune linkuri catre fotografiile voastre cu efect de miniatura.

5 COMENTARII

  1. Calin, e interesant tutorialul, practic este o metoda "manuala" de a face tilt-shift, eu am vazut ca cs 6 are la filtre si optiunea de tilt shift; nu e acelasi lucru?

Comments are closed.