Dupa cum probabil stiti, ieri a ajuns pe Marte roverul Curiosity, cel mai complex si mai performant robot de explorare spatiala construit vreodata de NASA. Acest proiect a fost si unul dintre cele mai costisitoare din istoria agentiei spatiale, avand alocat un buget de 2,5 miliarde de dolari doar pentru proiectarea si construirea robotului.

Robotul este dotat cu nu mai putin de 17 camere foto/video care vor surprinde imagini de pe suprafata planetei, la care sunt montate obiective cu focala de 34mm si 100mm. O diagrama a camerelor montate pe rover puteti vedea mai jos.

Camerele foto montate pe rover
Camerele foto montate pe rover (Credit: NASA)

Dintre acestea, doar noua camere sunt folosite in scop stiintific, restul fiind folosite pentru ghidarea robotului pe suprafata planetei (Hazcams). Camerele de ghidaj transmit inapoi pe Pamanat imagini cu o rezolutie de doar 1 megapixel, asa cum este si imaginea de mai jos.

Ieri au fost date publicitatii si primele imagini transmise de pe suprafata planetei rosii de micutul robot. Fotografiile au fost inregistrate cu ajutorul camerei de ghidare si ocolire a obstacolelor si poti fi vazute pe site-ul NASA.

Primele imagini de pe Marte de la Roverul Curiosity
Primele imagini de pe Marte de la Roverul Curiosity (Credit: NASA)