Cu siguranta nu exista fotograf care sa nu fi lucrat sau auzit, macar, de Adobe Photoshop. Cel mai cunoscut, cel mai performant si cu siguranta cel mai indragit program de editare foto a aniversat, la sfarsitul saptamanii trecute, 25 de ani de existenta.

Prima versiune comerciala Adobe Photoshop a ajuns la clienti pe 19 Februarie 1990. Dar, radacinile acestui software, devenit intre timp celebru, se afla in programul simplu de editare a imaginilor programat de inginerul Thomas Knoll in 1987. Display se numea, la momentul respectiv, software-ul de editare care permitea procesarea imaginilor simple pe un display alb negru. In 1988 Thomas Knoll a dezvoltat programul alaturi de fratele sau, adaugand functionalitati mai avansate, iar acest lucru a atras atentia companiei Adobe, care a investit in dezvoltare si a preluat programul in anul 1989. Astfel, a aparut Adobe Photoshop, prima versiune a acestuia fiind comercializata in anul 1990. Acum, la un sfert de secol de la lansare, compania americana a lansat un film de prezentare care ne arata cum se puteau edita imaginile in Adobe Photoshop 1.0:

Citeste si: 25 de programe de editare. Alternative la Photoshop sau Lightroom

Pentru a marca aniversarea de 25 de ani, compania Adobe a organizat publicat videoclipul de mai jos, in care a animat „layerele” utilizate de diversi artisti in timpul procesului de editare grafica, in Photoshop. Rezultatul? Un mod inedit de a celebra existenta programului de editare care ajuta milioane de fotografi si designeri grafici in munca de zi cu zi!

Prima imagine prelucrata in Adobe Photoshop

Pentru ca atunci cand ne referim la Adobe Photshop ne gandim imediat la imagini prelucrate, iata care a fost prima fotografie din istorie editata si prelucrata in Photoshop. Fotografia de mai jos, intitulata simplu „Jennifer in Paradise” (Jennifer in Paradis), o infatiseaza pe sotia lui John Knoll in Bora Bora. Initial imaginea a fost scanata de pe un slide de film iar apoi a fost folosita de fratii Knoll pentru a demonstra functiile de editare ale programului, in primele sale versiuni.

Jennifer in Paradis
Jennifer in Paradis

Acum, dupa 25 de ani de la prima versiune Adobe Photoshop, iata o scurta retrospectiva a log-urilor care au reprezentat programul in toti acesti ani dar si modul in care a evoluat bara de instrumente.

Mai multe informatii despre aniversarea Photoshop sunt disponibile pe siteul Adobe.com

Bara de instrumente Adobe Photoshop
Bara de instrumente Adobe Photoshop
Adobe Photoshop Logos
Adobe Photoshop Logos

Via PetaPixel si Adobe.com